Prima pagină APICULTURA GENERALA CRESTEREA MATCILOR

Discutii despre diferite metode de crestere a matcilor in stupina , imperecherea matcilor , transport si introducere in noile familii de albine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Introducerea matcilor imperecheate in stupii de producti

Mesajde un OM » 07 Ian 2013, 16:52

Bre io ziceam de stupi de productie, ca la astia am ceva probleme. Nu zic ca si unii din roi nu au figuri, mie imi este greu la stupii cu 5-8 rame de puiet in diverse stadii si ceva albina prin magazii, pe care nu am chef sa-i fac roiulete.
Avatar utilizator
un OM
 
Mesaje: 1941
Membru din: 24 Feb 2011, 21:57
Localitate: Prundu-Giurgiu

Re: Introducerea matcilor imperecheate in stupii de producti

Mesajde cucubau » 09 Ian 2013, 16:03

Cum se schimba o matca ?
Care este metoda cea mai buna de schimbare a unei matci necorespunzatoare ?
De ce matca introdusa nu a fost acceptata?
Cat trebuie tinuta o matca in colivie?
Ce fel de cusca sa folosesc?
Sunt intrebarile la care foarte multi apicultori cu si fara experienta cauta raspunsuri.

Raspunsurile le pot afla foarte usor intelegand fenomenul de acceptare a unei matci straine de catre o colonie de albine.
Pentru a intelege acest fenomen sunt necesare cunostinte elementare despre alcatuirea si organizarea coloniei de albine si modul de viata al acesteia, functie de situatie si de imprejurari.

Colonia de albine este alcatuita in principiu din :

• Regina

• Albine lucratoare

• Puiet in diferite stadii de dezvoltare

• Trantori

In mod normal sunt trei situatii in care colonia procedeaza la scimbarea matcii ( roire ,scimbare linistita sau accidentala ,adica matca de salvare)
Exista si a patra situatie cand colonia accepta o matca straina si cuprinde catva pasi importantii.

• Orfanizare

• Introducerea noii matci

• Eliberarea noii matci

• Verificarea acceptarii

Pentru colonie aceasta situatie este ultima varianta de supravietuire normala pe care o accepta.

Mai trebuie sa spunem ca albinele lucratoare sunt atasate de regina lor proportional cu varsta pe care o au . Adica o albina adulta va accepta mult mai greu o matca straina decat o albina tanara abia eclozionata, ultima atasandu-se instantaneu de noua matca .
In situatia in care colonia ramane fara matca aceasta intra in panica incercand sa-si gaseasca matca. Dupa aproximativ sase ore feromonul de matca dispare din stup si panica este maxima .Dupa acest moment albinele se adapteaza noii situatii create , incearca sa iasa din impas si demareaza procesul de creare a unei noi regine (albinele doici vor hranii o parte din larve cu laptisor de matca iar ulterior le vor cladii botci urmand ca cea mai varstnica dintre larve sa eclozioneze prima cu toate neajunsurile ulterioare.

Daca dupa disparitia matcii dupa ce albinele au declansat procesul de creare a unei noi matci , se introduce o matca straina protejata de o colivie, in interiorul coloniei se vor crea doua tabere :

• Tabara albinelor adulte care vor sa-si creeze matca proprie cu fortele lor si vor sa inlature matca straina ,

• Tabara albinelor proaspat eclozionate care o accepta sigur, ele nefiind atasate de vechea matca .

Dupa o perioada de timp albinele tinere vor raspandii feromonii noii matci in stup , in principiu in zona populata intens de albinele tinere adica in zona cuibului.
Albinele adulte vor accepta noua matca numai dupa un timp si numai daca vor fi fortate sa o accepte.
Dupa introducerea unei matci straine intr-o colonie aceasta (matca ) va manifesta un sentiment de teama si chiar daca ar avea suficiente albine de partea ei , albine care sa-i asigure securitatea , ea insesi nefiind familiarizata va fugii printre albine si va ajunge in zona nesigura pentru ea zona populata de albinele adulte care prin comportamentul lor vor duce la disparitia noii matci.
Sunt necesare minim 24h pentru acomodare , dupa altii 48h ,chiar 72h , perioada de timp dupa care matca se familiarizeaza cu albinele din jurul ei.
Daca matca este introdusa prea repede in colonie (mai repede de 6h ) albinele adulte in cautarea vechii matci , o vor gasii pe cea noua si o vor hartuii mult timp facand acomodarea acesteia in noua familie foate greu de realizat , uneori chiar imposibil. De aceea trebuie sa treaca un timp minim de la orfanizare pana la introducertea noii matci.
Dupa introducere urmatorul pas important este eliberarea matcii. Eliberarea trebuie sa se faca lent de catre albinele care au acceptat deja noua matca , adica este perioada in care albinele rod capacelul de serber sau ceara , urmand ca tanara matca sa fie inconjurata de albinele care o agreaza. Dupa acest pas matca va ramane prizoniera intro anumita parte a stupului , zona in care albinele care au acceptat-o o pot apara . Se pot intalnii situatii in care tanara matca ponteaza pe o rama sau un interval de rame iar in alta parte a stupului sa se dezvolte in continuare botci de salvare .

Dupa o perioada tanara matca isi va marii zona de influenta in intreg stupul si va elimina toate botcile de salvare facand ca aceptarea ei sa fie definitiva .
Sunt necesare 72h uneori chiar mai mult de la eliberarea matci (120h de cand s-a permis albinelor sa-si elibereze matca) pana cand noua matca cucereste tot stupul.

Ultimul pas este verificarea acceptarii. Daca apicultorul intervine prea devreme si deranjeaza activitatea coloniei , matca poate ajunge accidental in tabara adversa facand ca tot procesul de pana atunci sa fie un esec.
........
Avatar utilizator
cucubau
 
Mesaje: 1073
Membru din: 19 Noi 2012, 10:55
Localitate: Curtea de Arges

Re: Introducerea matcilor imperecheate in stupii de producti

Mesajde cucubau » 10 Ian 2013, 09:03

Odata cu achizitionarea unei matci imperecheate, se pune problema introducerii acesteia intr-un nucleu, sau familie de albine. Succesul acestei operatii depinde si de modelul custi folosite, precum si de modul de folosire al acesteia. Foarte multi apicultori recomanda cusca tip capac , cu rezultate bune, dar mai dificil de folosit .

Eu recomand cusca de transport , eficienta , ieftina si foarte usor de folosit .
Pentru a introduce o matca se procedeaza astfel:

Se umple compartimentul destinat hranei pe timpul transportului cu un serbet de zahar sau o pasta obtinuta din putina miere amestecata cu zahar pudra (rasnit) pana cand are consistenata plastilinei astfel incat pentru eliberarea matcii albinele sa roada dopul de serbet in 36-48h.
Se introduce matca fara albinele de insotire ,
Se aseaza cusca cu matca in stupul orfanizat , culcata peste speteaza superioara a unei rame de cuib (nu peste interval ). In cazul stupilor verticali sau multietajati se scoate o rama din magazie astfel incat cusca sa fie intre ramele de magazie , pe speteaza superioara a unei rame de cuib.
Dupa 24 h daca situatia permite, se rupe usulita ce permite albinelor sa roada dopul de serbet sau se culiseaza potin capacul custii.
........
Avatar utilizator
cucubau
 
Mesaje: 1073
Membru din: 19 Noi 2012, 10:55
Localitate: Curtea de Arges

Re: Introducerea matcilor imperecheate in stupii de producti

Mesajde akmm » 10 Ian 2013, 14:26

Eu de regula imi iau precautii din cale afara la introducerea matcii.Si totusi, la cursul de apicultura rusesc de care am amintit la un topic, profesorul, un practician desavarsit recomanda asa.
Se ia dimineata matca batrana din familie si se face cu ea ce vrea fiecare, un nucleu, un bine cuiva care nu are deloc, etc
Dupa 6 ore, nici mai mult nici mai putin, elibereaza direct pe fagure matca tanara.Pazeste cateva minute, iar in cazul in care vin albine sa o atace, le piguleste imediat si le striveste.Asta se intampla cu cateva albine batrane.E o intreaga filozofie care din ele.Nu e vorba de garda veche insotitoare deoarece acolo avem parte de albine tinere capabile sa produca masiv laptisor.
Cand se linisteste treaba pentru o acceptare mai buna si pentru o preluare garantata a mirosului matcii, ii pune cateva picaturi de miere pe cap, torace, aripi.Albinele incep sa o linga imediat.Mai supravegheaza un pic dupa care inchide stupul.
Sunt situatii, zice omul, cand familia declanseaza un atac in masa asupra matcii.In acele cazuri o ridica imediat si foloseste metoda custii, oricare din ele.
Nu am incercat metoda, dar am prezentat-o ca titlu informativ, poate ca sunt si la noi apicultori care se regasesc in ea.
Despre preluarea mirosului matcii si importanta acestui fapt asupra familiei de albine, are un curs intreg de aproape 3 ore.In tineretea lui, pe cand facea expermente de laborator, au dat (echipa cu care lucra) unei albine o picatura de miere cu nu stiu ce izotop radioactiv.Dupa un numar de ore, nu retin exact cate, izotopul s-a regasit la toate albinele din stup.
Nu putea fi preluat decat din gura in gura.Cam ca barfa de la noi...

Hai sa mai adaug ceva.Acel interval de 6 ore este extrem de important deoarece este perioada cand familia decide ce sa faca.Daca a apucat sa inunde botci de salvare, metoda nu mai merge.In 6 ore nu e nici un risc.
Si se mai zice: cele mai proaste matci sunt considerate cele de salvare.Desi, dintr-o rama cu larve, albinele decid ici colo pestrit care sa devina matci, posibil la mai multi faguri.Cum atunci, se intreaba profesorul, un stupar care ia de-a randul larve considerate ca tinere, poate sa pretinda ca scoate ,,matci selectionate'' din larve pe care albinele nici nu le-ar fi bagat in seama?
Trebuie sa spunem neaparat ca metoda cresterii matcilor direct din ou a aparut tocmai pentru ca nu s-a gasit un raspuns corect la intrebarea de mai sus.
Dar sa nu mai continui, ca deja e lunga interventia si poate plictisesc.
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
Avatar utilizator
akmm
 
Mesaje: 1273
Membru din: 21 Mar 2011, 16:15
Localitate: Babadag

Re: Introducerea matcilor imperecheate in stupii de producti

Mesajde ovidiu_78 » 10 Ian 2013, 15:21

ar trebui sa continuati totusi,e foarte interesant :geek:
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
Avatar utilizator
ovidiu_78
 
Mesaje: 1386
Membru din: 29 Iun 2011, 19:59
Localitate: oradea

Re: Introducerea matcilor imperecheate in stupii de producti

Mesajde akmm » 14 Ian 2013, 14:22

Continuarea este cam asa: nu exista matci mai bune decat cele din botcile de roire.Din pacate.Iar clasificare matcilor in bune si proaste se bazeaza si ea pe cateva criterii bine definite, iar acestea nu tin de culoare sau aspect ci strict de performantele fiicelor rezultate.
O matca normala depune 1500 oua, adica echivalentul sau in greutate.O matca exceptionala-3500 de oua, adica peste de doua ori greutatea sa.Cate dintre aceste oua se regasesc in faguri ? asta depinde de calitatea fagurilor si capacitatea familiei de a pregati in avans celulele pentru ouat.
Ma opresc aici.nu sunt de specialitate biolog insa am fost fascinat de lamurilile practice ce pare le-a prezentat profesorul.E ca in vorba aceea: daca doi insi se unita la acelasi lucru, nu inseamna ca si vad acelasi lucru.
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
Avatar utilizator
akmm
 
Mesaje: 1273
Membru din: 21 Mar 2011, 16:15
Localitate: Babadag

Re: Introducerea matcilor imperecheate in stupii de producti

Mesajde nae » 14 Ian 2013, 18:07

Conteaza si metoda dar si conditiile (cules sau nu ) .Azi am povestit unui prieten o situatie (peste 3Kg /zi ) in care am gasit botci de roire coapte(au eclozat in buzunar)si neavand custi le-am bagat in fam orfane si in cat si prin urdinis , m-am ''distrat'' ca nu aveam altele si n-au costat mult ; morala !? La verificare toti stupii aveau matci .Este o poveste nu o recomandare .
nae
 
Mesaje: 3375
Membru din: 11 Noi 2011, 19:29

Re: Introducerea matcilor imperecheate in stupii de producti

Mesajde akmm » 14 Ian 2013, 18:36

akmm scrie:Continuarea este cam asa: nu exista matci mai bune decat cele din botcile de roire....

Am sarit prea usor peste matcile din botcile cu schimbare linistita care de fapt sunt in capul listei.Ele insa sunt exceptiile.
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
Avatar utilizator
akmm
 
Mesaje: 1273
Membru din: 21 Mar 2011, 16:15
Localitate: Babadag

Re: Introducerea matcilor imperecheate in stupii de producti

Mesajde serb » 14 Ian 2013, 21:47

am avut situatii cand o familie de albine pe care am gasit-o orfana a omorat matca introdusa de la rezerva stupinei in repetate randuri,desi aparent o acceptau ,iar pana la urma eram nevoit sa o unific cu un roi puternic , si treptat, cate o rama de albine dupa diafragma ,seara, cu siropuri, si parfumuri... stiti dumneavoastra. cred acum dupa cum spunea cineva mai sus, ca varsta albinelor e foarte importanta, iar in familia orfana albinele batrane sunt tot mai numeroase odata cu trecerea timpului, acceptarea tot mai grea, iar de valoarea matcilor tinere omorate nu mai vorbesc.
serb
 
Mesaje: 51
Membru din: 14 Aug 2011, 22:57

Re: Introducerea matcilor imperecheate in stupii de producti

Mesajde valter » 14 Ian 2013, 22:13

Introducerea matcilor noi in stupii de productie au ca scop inlocuirea unei matci necorespunzatoare.Necorespunzatoare ca varsta, ponta, defecte de fabricatie...
Cea mai usoara acceptare se realizeaza pe un varf de cules.

Cum practic eu.
Din dinamica lucrului in familile de productie identific inaintea fiecarui cules un numar de matci necorespunzatoare egal sau aproximativ egal cu lotul de matci tinere obtinute din micronuclee.
Pe debutul culesului(1-2 kg nectar) introduc in colivii de transport matci atat matcile necorespunzatoare din familiile de productie cat si pe cele din micronuclee, colivii pe care le dispun intre ramele de mijloc ale cuibului intre spetezele superioare...lucrarea se desfasoara dupa amiaza.
A doua zi incepand cu orele 11 introduc matcile tinere din micronuclee in familiile de productie , in acelasi loc unde a fost dispusa colivia cu matca necorespunzatoare.Colivia matcii tinere are orificiul de acces rupt, matca are albina insotitoare extrem de tanara.
Matcile necorespunzatoare sunt donate amicilor doritori de chilipiruri.

Se executa un control la 4-5 zile dupa introducere si se corecteaza situatiile de neacceptare...cele acceptate(peste 90%) sunt evidentiate prin schimbarea pionezei de pe spatele lazii cu pioneza colorata corespunzator anului...si drum bun la productie.Loturile de matci tinere care intra in paine sunt numeric cuprinse intre 30-50 de bucati.
Avatar utilizator
valter
 
Mesaje: 378
Membru din: 08 Apr 2011, 10:38
Localitate: Mihail Kogalniceanu, Constanta

Re: Introducerea matcilor imperecheate in stupii de producti

Mesajde ovidiu_78 » 14 Ian 2013, 22:53

Si domnul Dan Margarit are un video unde spune la fel despre introducerea matcii,sau a botcii in acelasi loc de unde a rupt-o initial pe cea de roire
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
Avatar utilizator
ovidiu_78
 
Mesaje: 1386
Membru din: 29 Iun 2011, 19:59
Localitate: oradea

Re: Introducerea matcilor imperecheate in stupii de producti

Mesajde thomas » 03 Mar 2014, 21:05

1. Se poate schimba regina batrana a unei familii de productie cu o matca neimperecheata sau cu o botca aproape de eclozionare?
2. In perioada de fata (martie-aprilie) cum se pot introduce regine in stupii care sunt orfani?
Stationar. Dadant 1/1 10 rame. Cat 3/4.
thomas
 
Mesaje: 715
Membru din: 06 Feb 2013, 21:30
Localitate: Pucioasa,DB

Re: Introducerea matcilor imperecheate in stupii de producti

Mesajde un OM » 03 Mar 2014, 21:35

1. Se poate schimba si cu o botca necapacita. Problema este timpul dintre introducerea botcii capacite sau ne... , ori a matcii imperecheate si pana la aparitia primului ou in familie.
2.Regina se introduce usor sau greu in orfani. Depinde in primul rand de cat timp vorbim. Mai depinde si de puterea unor orfani. Personal orfanul il unific cu una sau mai multe familii. La data aceasta, martie -aprilie este mult mai buna unificarea.
Avatar utilizator
un OM
 
Mesaje: 1941
Membru din: 24 Feb 2011, 21:57
Localitate: Prundu-Giurgiu

Re: Introducerea matcilor imperecheate in stupii de producti

Mesajde valigorj » 03 Mar 2014, 21:52

dupa ce am pierdut o matca super frumoasa acum 3 ani prin metoda introducerii sub capac,m-am gindit sa o fac si mai sigura[acceptarea].lada in care e familia care va primii noua matca se muta pe alt loc in stupina.pe loc ramine rama cu puiet pe care se gaseste matca ce trebuie inlocuita,o rama cu hrana si citeva rame goale.familia mutata pimeste apa,iar peste 5-6 ore o matca tinara sub capac.pina cind matca e eliberata,albina batrina se intoarce pe vechiul loc,reducindu-se astfel riscul ca matca tinara sa fie atacata.
Solutia exista, trebuie doar sa o gasim!
Avatar utilizator
valigorj
 
Mesaje: 332
Membru din: 01 Noi 2012, 15:10
Localitate: Scoarta/Gorj

Re: Introducerea matcilor imperecheate in stupii de producti

Mesajde peterneamt » 03 Mar 2014, 22:07

Re: Introducere matca cu alcool
Mesajde peterneamt » 14 Feb 2012, 22:59

Sunt mai multe metode de schimbare a matcilor din familiile de productie (puternice ) eu am raspuns numai la cea din titlu.
Metoda clasica Romaneasca este prin introducerea matcii in cusca titov fara albine si strivirea matcii ce nu mai corespunde de peretii custii (se face seara )
Cea mai sigura metoda este cea cu capac pentru ca ii permite matcii sa ponteze si se stie ca cu cit este mai mult intrerupta ponta cu atit acceptarea va fi mai dificila.
Australienii scutura intr-o punga de hirtie albine doici de pe o rama cu puiet necapacit apoi introduc matca si scutura punga un timp apoi baga punga in stup iar albinele vor roade punga si vor elibera matca ( vezi ca folosesc in special ligustica ).
Evident ca cea mai eficace metoda este prin unificarea cu roiul in care a pontat matca un timp prin metoda ziarului ( dar atunci e unificare si schimbam discutia ) o folosesc cu precadere canadienii care introduc mai inainte matca intr-un roi pe citeva rame cu albine si puiet mutat in stupina astfel incit culegatoarea sa se intoarca la stupul initial.
Oalta metoda este prin scuturarea pe ciarsaf sau in fata stupului si introducerea macii inmuiate sau naclaite (ca la nucleii mari ).
Indiferent de metode vor aparea si exceptii care confirma regula . Mare atentie trebuie acordata matcilor din alte rase sau a diversilor hibrizi la care chiar daca are loc acceptarea initiala, in scurt timp vor aparea botci de schimbare .Si ar mai fi ceva dar va mai las si pe dumneavoastra. ;)
Avatar utilizator
peterneamt
 
Mesaje: 4868
Membru din: 28 Noi 2011, 18:19

Re: Introducerea matcilor imperecheate in stupii de producti

Mesajde thomas » 03 Mar 2014, 22:50

Am inteles, multumesc pentru raspunsuri. oricum, e o discutie interesanta si continuarile sunt binevenite. Ideea e ca anul acesta vreau sa schimb 2,3 regine care implinesc 3 ani, si mi-e teama sa le trec pe al patrulea. Si cum nu voi avea posibilitatea sa cresc matci imperecheate, le voi schimba cu matci virgine.. Se pare ca trebuie sa trec prin procedura roiului cu aceste familii si voi pierde multe zile de depus puiet. Mai studiem problema..
Stationar. Dadant 1/1 10 rame. Cat 3/4.
thomas
 
Mesaje: 715
Membru din: 06 Feb 2013, 21:30
Localitate: Pucioasa,DB

AnteriorUrmătorul

Înapoi la CRESTEREA MATCILOR



Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 42 vizitatori