trantor scrie:...
Apropose de intepaturi ; cu ce sa-mi dau pe maini ca sa intepe mai bland?
Sunt interesat de metodele de stimulare pentru coloniile mai slabe in primavara.
Sa intzepe mai bland ??? ... pai asta nu stiu daca stie cineva dar stiu o shmecherie.
Nu prinde acul ca pe un bob de grau pt. ca singur iti injectezi veninul sub piele, avind o singura ieshire ... prin varf.
Razuie-l cu dalta, cu unghia s-au de o muchie de-a stupului si asta-i singura blandetze cel mai la indemana ( scapi doar cu ce a intrat sub piele ... putea fi mai rau ... sa intre tot. )
Inainte sa deschid stupii, ma frec cu propolis pe maini, asa nu ma intzeapa ca in caz contrar desi, deschid destui.
Afumatorul este indicat sa fie in functiune.
Metode de stimulare ... hm, acum esti in situatzia „ ingrasharii porcului in ajun de craciun ” si orice stimulare ai aplica, nu va fi aceleasi rezultate ca la stupii pregatitzi inca din august anul trecut.
Atunci se „ pregateshte ” mierea din anul urmator ... cu stimulari, unificari, tratamente s. a. m. d.
Ce poti sa faci cu fam. slaba ... redusa la ramele cate are ocupate cu albine + hranitor, acoperite cu folia pina la fundul lazii si stimulezi cu sirop 1/1 la interval de 2 ; 3 seri cate 100 ml ... s-au descapaceshti miere periodic ( suprafatza de 10 cm patratzi ) din rama pusa dupa folie dar sa lashi loc de acces.
Faci si tratament contra Varroa.
Cand vor fi albine suficiente pt. a largi cuibul, mai adaugi 1 rama cladita iar la urmatoarea largire de cuib, sa fie cu foitza ( sa speram ca va fi in timpul salcamului ).
Hai noroc si s'auzim de bine.