Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Bilant pierderi(mortalitate) la mijlocul iernii

Mesajde alt stupar » 03 Feb 2013, 22:22

Nea Costica... ori am vazut pozele astea de zece ori in en`nspe locuri ori mai multe nu :lol:
Da` matale nu ti-au ajuns albinele la speteze, ca esti pe Dadant si-i e moda ca la Dadand sa roada leatzul in ianuarie ;) ?
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde BUNKA » 03 Feb 2013, 22:42

alt stupar scrie:
BUNKA scrie:Da mai Paul dar ei judeca lucrurile strict raportandu-se la ei...nu la ansamblu, ei nu stiu ca pe la noi e olecutza altfel!
Da lasa ca nu toti stuparii stau jos...mai sunt si astia de stau mai sus si astia sigur inteleg altfel lucrurile!

Pai aici ar fi... marea noastra greseala - sa judecam lucrurile raportandu-ne la un fel de pseudoiernare ce-o ofera vremea prin unele zone ale tarii !
La fel am avut si iarna trecuta situatii cand omul deja obisnuit cu surogaturi de ierni a nimerit intr-o iarna adevarata si rezultatele s-au vazut... fluviu de vaicareli la un topic al lui Giurgila care a facut istorie... "marea lovitura ce a primit-o apicultura in iarna aceasta"

Cine crede ca noi aici in vest, ma gandesc ca si sudistii zic la fel... se pot pune stupii la iernat pe ba baza lui "las` ca n-o fi iarna asa grea" acum nu are decat sa traga ponoasele.
Oltenia e save, s-a zburat bine, spre vest inca se sta pe lada...

La noi iarna de iarna nu se zboara cum se zboara in sud deci nu e nici pe de parte comparabil !
Una e sa ai zbor de curatire in ianuarie-februarie in care sa-ti iasa pe rand in cateva zile toata albina sa se curete si alta e sa ai un zbor timid cateva zeci de minute in cel mai fericit caz dupa care din nou la lada pt inca una doua luni...nu se compara de nici o culoare!
BUNKA

Mesajde bostina constantin » 03 Feb 2013, 22:50

Adi ,,acuma'' am venit de la stupi , le pusei capacele, dar sa te convingi ca nu repet pozele urmareste numarul cronologic [nu-mi inregistreaza data aparatul, care l-am avut intamplator la mine :lol: .
Ce vrei sa pun poze cu iernarea albinelor de pe net!! :o
Daca as avea unde sa fac alte poze, in stupii mei, le-as face si le-as posta pe forum ;)
Albinele nu au ajuns pe speteza pt ca am vazut cum procedezi tu, am bagat la cap si.....lasa vrajala cu rama, zona, albina etc,..... la iernat ;)
Cred ca toti colegii au realizat ca e un pmflet, pt ca cei implicati in discutii ,,arzatoare'' sa poata sa faca o pauza de ,,curatare'' a patimilor ;)
Va salut cu drag pe toti!!
bostina constantin

Mesajde BUNKA » 03 Feb 2013, 22:50

alt stupar scrie:treaba ta Bunka... si a celorlalti care se avanta cu tot elanul in lucruri incomplet testate in apicultura reala (aici intru si eu cu MER-ul :lol: )
Amintesc doar ce se stie... ca in general viatza elimina de la sine cea mai mare parte din erorile care la momentul inventarii lor pareau mari descoperiri... si daca Dadantul si ME-ul au rezistat la proba timpului pe plan mondial si alte Orszagosuri/Cunciuri/Antonescu/Laions/rame rotative nu... trage tu concluziile. E pacat sa cheltuim timp bani si energie in inovatii la care de fapt altii au renuntat demult. Si daca ar fi vorba numai de stuparul roman, hai ca astuia inainte de 89 i-a fost bagat pe gat niste STAS-uri.
Dar pe plan mondial ? Toti or fi optuzi ?

Problema e ca nici nu au incercat, au preluat o treaba cu care au mers in continuare..asa cum facem si noi, daca ar fi incercat macar ar fi putut fi un subiect de discutie!
Pe plan mondial...da, se poarta chestia asta in a fi slab documentat, reticent, si putin receptiv ...e mai usor sa cumperi un sistem de-a gata ca asa au toti decat sa faci altceva...nu-i asa, nu poti vinde, nu poti cumpara pt ca ceilalti au altceva..asta e motivul principal pt care nu se foloseste...repet 100-150 de ani nu inseamna mult, pe asta s-a mers de la inceput, nu neaparat pt calitatile sale ci pt ca asa au fost stasurile.
Ok sa zicem ca nu au fost obtuzi...putem ignora argumentatia lui Delon?? Spuneti voi...cum putem ignora faptul ca la rusul ala merge?
BUNKA

Mesajde BUNKA » 03 Feb 2013, 22:54

alt stupar scrie:E simplu... ca in proverbul cu ulciorul: incepi de la 3-4 stupi, anual dublezi/triplezi efectivul ca esti norocos de prinzi iernari usoare si scapa cam toti matzii lesinati din lazi, mergi asa vreo trei iernari pana devine obisnuinta si intr-a patra iarna natura se obrazniceste si are nesimtirea sa-ti ofere o iarna adevarata si TE-A CURĂŢAT !
si... binenteles ca natura / lada / medicamentele/ soarta e de vina. Niciodată stuparul.

Eu nu vorbesc de meseria pe care o stie un stupar sau altul...vorbesc despre deficientza majora a lazii si ramei Dadant si Langstroth.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 03 Feb 2013, 22:55

alt stupar scrie:
paul scrie:
alt stupar scrie:
Iar mai la nord de voi, in Ucraina, care este modelul de rama cel mai uzitat ???

Pai ... Dadant !

Asa.
si la mai la nord, la rusi ? Sau la canadieni, ca tot geruri aspre sunt si la ei ?
A... ca nu e Dadant ci Langstroot... totuna mi-e, vorbim de latimea ramei si cat afecteaza aceasta latime calitatea iernarii, nu ?

@Bunka, ai studiat in amanunt clipurile celor de la FreenchBeeFarm. Ce latime au aia la rama ?

E langstroth .
BUNKA

Mesajde BUNKA » 03 Feb 2013, 23:02

alt stupar scrie:Da Nae, si eu sper sa reuseassca... pentru ca Bunka chiar ni-e simpatic, altfel nici nu "ma luptam" cu o cauza pierduta apriori... sa reuseasca a intelege ca altele sunt verigile slabe la iernare, nu sistemul folosit...

Lasand la o parte lipsa de experienta a unui apicultor la un anumit moment nu asta ma deranjeaza...ci lipsa de preocupare a majoritatii asupra unei probleme de actualitate de ce se moare pe puiet cu jumatate din rezerve capacite langa chemul de iernare...posibil mai la sud sa fie mai rara incidenta fenomenului fiind temperaturi mai blande insa in nord e mai fregvent...deci de ce nu suntem atenti la detalii??
De ce sa punem diafragme, de ce sa scoatem ramele goale de ce sa le punem la loc in primavara, de ce atata manopera, de ce sa riscam, de ce sa punem turte daca ajung la speteze?
Parca-s prea multi de ce ?!
BUNKA

Mesajde BUNKA » 03 Feb 2013, 23:03

alt stupar scrie:Nea Costica... ori am vazut pozele astea de zece ori in en`nspe locuri ori mai multe nu :lol:
Da` matale nu ti-au ajuns albinele la speteze, ca esti pe Dadant si-i e moda ca la Dadand sa roada leatzul in ianuarie ;) ?

Depinde cate gaze are acolo ! :mrgreen:
BUNKA

Mesajde florinapi » 03 Feb 2013, 23:15

Acuma trebuie sa zic si eu,totusi...nu mor albinele iarna din cauza ramei,poate mai de graba din cauza stuparului.
Adevarat ca stupii pe rama Dadant trebuie aranjati putin cand se face pragatirea pentru iernare,stransi si inpachetati,nu exagerat,dar trebuie.Insasi Dadant recomanda folosirea diafragmei.
In 15 ierni am pierdut 4 stupi pe rama Dadant,daia zic, ca sigur nu rama este baiul.

Parerea mea pentru Paul:-in timpul asta mai bine de cat sa-i lasi in pace nu cred ca poti sa le faci nimic si nu te speria,cateva pete pe rame nu este chiar asa grav,se intampla si in stupine mai mari.
,,Morala fara expertiza este naiva,iar uneori poate fi chiar periculoasa."

Puteti vedea albumul pe foto pe SunPhoto aici : http://florinapi.sunphoto.ro
florinapi

Mesajde bostina constantin » 03 Feb 2013, 23:22

BUNKA scrie:
Depinde cate gaze are acolo ! :mrgreen:

Aici chiar ca se pune o intrebare , sau mai multe, ramanem la una :?:
Cum de atatea gaze [putine] au reusit sa treaca iarna [pana acum], in zona de subcarpati!! ;) , si fagurii sa arate ,,asa''
Intrebarea era retorica :)
bostina constantin

Mesajde Trantorul@ » 03 Feb 2013, 23:31

alt stupar scrie:E simplu... ca in proverbul cu ulciorul: incepi de la 3-4 stupi, anual dublezi/triplezi efectivul ca esti norocos de prinzi iernari usoare si scapa cam toti matzii lesinati din lazi, mergi asa vreo trei iernari pana devine obisnuinta si intr-a patra iarna natura se obrazniceste si are nesimtirea sa-ti ofere o iarna adevarata si TE-A CURĂŢAT !
si... binenteles ca natura / lada / medicamentele/ soarta e de vina. Niciodată stuparul.

Adica tu vrei sa zici ca iarna asta se poate numi iarna adevarata ?!?! Tocmai din cauza asta apar probleme la unele familii (nu mate) ca nu se poate numi iarna in adevaratul sens al cuvantului ! o saptamana cu minus si doua cu plus si nu-ti da nici o zii de zbor!!!
SI pe langa asta rasa aia meseriasa de ligustica adusa de unii meseriasi, si problemele apar la hibrizii aia defectuosi rezultati din ea si ce om mai avea noi pe aici , si cum afara numa iarna nu-i ponteaza din decembrie !!!
SI daca ai norocul sa schimi multe matci si sa-ti iasa niste hibride de toata frumusetea si sa-ti ponteze in decembrie poti sa fii tu stuparu stuparilor !!!!
Am recunoscut ca am facut si greseli si experimente si de toate , da nu tot timpul e de vina stuparul !!! Pana acum 2 ierni eram si eu de parere ca tot timpul e de vina stuparul, de anul trecut nu mai sunt asa de convins!!!
Nu tre sa te curete ii destul sa ti le dea peste cap ! si pa productia ....

Si intradevar nu toti fac pastoral , si toamna tre sa faci o gramade de lucrari la dadant , am numai 4 langstroth putin modificati toamna numa revizie si atat la ei , isi pun singuri mierea in cap , nu strinsi , nu diafragme nu nimic indiferent de cata albina ii, 2 corpuri sunt exact echivalentul a 10 rame dadant 1/1 , nu condens , si se dezvolta tot timpul mai bine si mai repede decat dadantii , vin de sus in jos , fac miere ca si dadantii aproximativ , bineinteles ca nu sunt recomandati la pastoral, volum mult din cauza multe corpuri , in stationar sunt ok.
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Mesajde valigorj » 03 Feb 2013, 23:48

draga trintorele iexplicami si mie[noua],cum fac 2 corpuri de langsroth 1 de dadant
Solutia exista, trebuie doar sa o gasim!
valigorj

Mesajde BUNKA » 03 Feb 2013, 23:49

florinapi scrie:Acuma trebuie sa zic si eu,totusi...nu mor albinele iarna din cauza ramei,poate mai de graba din cauza stuparului.
Adevarat ca stupii pe rama Dadant trebuie aranjati putin cand se face pragatirea pentru iernare,stransi si inpachetati,nu exagerat,dar trebuie.Insasi Dadant recomanda folosirea diafragmei.
In 15 ierni am pierdut 4 stupi pe rama Dadant,daia zic, ca sigur nu rama este baiul.

Parerea mea pentru Paul:-in timpul asta mai bine de cat sa-i lasi in pace nu cred ca poti sa le faci nimic si nu te speria,cateva pete pe rame nu este chiar asa grav,se intampla si in stupine mai mari.

N-au murit pt ca tu ai facut ceea ce e obligatoriu de facut pe Dadant, adica descapacit, dat dupa diafragma, completat strans impachetat etc...totusi ramane valabila intrebarea, daca sunt indeplinite toate conditiile si se localizeaza ghemul in fatza sau spate si apare puietul si nu se mai misca de acolo si daca nu pui tu ceva deasupra crapa cu hrana langa ele...asta nu e deficientza?
E clar ca daca vrei sa le tii in viatza poti..dar cu multa manopera si grija..chestii de care poti sa scapi daca schimbi ceva pe la esentza lucrurilor!
BUNKA

Mesajde BUNKA » 04 Feb 2013, 00:11

Din punctul meu de vedere este vorba de mult mult conservatorism aici...nu s-a raspuns la intrebarile puse de mine in toate postarile anterioare pt ca pur si simplu lumea e foarte multumita asa...foarte bine din punctul meu de vedere...in continuare o sa discutati de impachetaje, de hraniri si hranitoare, de folii si paturele cartoane si alte diafragme, numar de rame si cate gaze sunt pe ele, daca au iesit sau nu la zbor...si alte daravele.
In mod normal albinele trebuie sa reziste fara zbor pana in martie daca a fost iernate bine...se va discuta mereu de condens, cat e, de ce apare, daca apare deasupra ghemului sau in exteriorul sau, o gramada de probleme la care Roger Delon a dat raspunsul demult...a semnalat deficientele si si-a schimbat el insusi metoda si stilul si nu pe 3 lazi ci pe 1000, cu toate astea apare nea caisa nu stiu de unde cu 40-50 de lazi pe un pavilion undeva in Romania (si nu ma refer la cineva anume ci la tiparul apicultorului de la noi) sa zica altceva fara nici un argument fara logica, fara macar sa ia in calcul o ipoteza ( o realitate).
Continuati va rog sa discutati despre cauza mortalitatilor aici, despre zboruri de curatire daca sunt, cand sunt..etc, si despre cine e de vina, diafragma, lada, stuparul, albina, vremea, Dumnezeu...
Eu ma mut la topicul MEA, ca acolo ma simt mai in largul meu...eu am raspunsuri la problemele care se discuta pe aici, am vrut doar sa arunc o idee care ar putea pe unii sa-i faca sa gandeasca.
Cand cineva cu 1000 de familii si cu o argumentatie ca asta http://warre.biobees.com/delon.pdf poate fi ignorat, luat in balon si subapreciat la modul asta pt mine e clar...imi vad de ale mele, si probabil voi continua sa schimb pareri idei si ne vom impartasi rezultatele unii altora intre noi cei care suntem dispusi sa facem asta...suntem cativa care pur si simplu nu putem ignora niste lucruri evidente...
Va salut!
BUNKA

Mesajde Trantorul@ » 04 Feb 2013, 00:12

valigorj scrie:draga trintorele iexplicami si mie[noua],cum fac 2 corpuri de langsroth 1 de dadant

Daca erai atent nu mai trebuia sa iti explic , 4 langstroth putin modificati aduc mai mult spre warre ca dimensiuni , sau ca sa fii mai lamurit un hibrid intre cei doi.
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Mesajde alt stupar » 04 Feb 2013, 00:21

Trantorul@ scrie:

am numai 4 langstroth putin modificati toamna numa revizie si atat la ei , isi pun singuri mierea in cap , nu strinsi , nu diafragme nu nimic indiferent de cata albina ii, 2 corpuri sunt exact echivalentul a 10 rame dadant 1/1 , nu condens , si se dezvolta tot timpul mai bine si mai repede decat dadantii , vin de sus in jos , fac miere ca si dadantii aproximativ

felicitari, inseamna ca este un sistem care merita toate laudele !

Trantorul@ scrie: bineinteles ca nu sunt recomandati la pastoral, volum mult din cauza multe corpuri , in stationar sunt ok.

pai... deja nu mai merita prea multe laude ;)
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR