Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Bilant pierderi(mortalitate) la mijlocul iernii

Mesajde alt stupar » 04 Feb 2013, 00:26

discutam zilele trecute cu un coleg de forum care traieste din apicultura inca dinainte ca multi dintre noi sa fi luat macar contact cu albinele. Profesionist.
Tema legata de folosirea ramelor fara Hoffman. Le agreeaza, le foloseste in toate magaziile de stransura dar niciodata pentru cuib, desi i-ar placea.
Motivul ? Simplu... traieste din apicultura, deci castiga din tot ce produce stupina :lol:
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde nellu.ar » 04 Feb 2013, 01:15

Trantorule,langstrot este singurul model de stup unde familia de albine poate sa moara de foame cu 20 kg miere "in cap"!!! ... din vina cui?!
nellu.ar

Mesajde Szilagyi Ovidiu » 04 Feb 2013, 05:47

BUNKA scrie:Din punctul meu de vedere este vorba de mult mult conservatorism aici...nu s-a raspuns la intrebarile puse de mine in toate postarile anterioare pt ca pur si simplu lumea e foarte multumita asa...foarte bine din punctul meu de vedere...in continuare o sa discutati de impachetaje, de hraniri si hranitoare, de folii si paturele cartoane si alte diafragme, numar de rame si cate gaze sunt pe ele, daca au iesit sau nu la zbor...si alte daravele.
In mod normal albinele trebuie sa reziste fara zbor pana in martie daca a fost iernate bine...se va discuta mereu de condens, cat e, de ce apare, daca apare deasupra ghemului sau in exteriorul sau, o gramada de probleme la care Roger Delon a dat raspunsul demult...a semnalat deficientele si si-a schimbat el insusi metoda si stilul si nu pe 3 lazi ci pe 1000, cu toate astea apare nea caisa nu stiu de unde cu 40-50 de lazi pe un pavilion undeva in Romania (si nu ma refer la cineva anume ci la tiparul apicultorului de la noi) sa zica altceva fara nici un argument fara logica, fara macar sa ia in calcul o ipoteza ( o realitate).
Continuati va rog sa discutati despre cauza mortalitatilor aici, despre zboruri de curatire daca sunt, cand sunt..etc, si despre cine e de vina, diafragma, lada, stuparul, albina, vremea, Dumnezeu...
Eu ma mut la topicul MEA, ca acolo ma simt mai in largul meu...eu am raspunsuri la problemele care se discuta pe aici, am vrut doar sa arunc o idee care ar putea pe unii sa-i faca sa gandeasca.
Cand cineva cu 1000 de familii si cu o argumentatie ca asta http://warre.biobees.com/delon.pdf poate fi ignorat, luat in balon si subapreciat la modul asta pt mine e clar...imi vad de ale mele, si probabil voi continua sa schimb pareri idei si ne vom impartasi rezultatele unii altora intre noi cei care suntem dispusi sa facem asta...suntem cativa care pur si simplu nu putem ignora niste lucruri evidente...
Va salut!

Salut.E tradus undeva in romana acea argumentatie pdf?
merci
Trântorii se deosebesc uşor de albine. Sunt mai mari.Speranţa este singura albină care face miere fără flori.
Szilagyi Ovidiu

Mesajde valter » 04 Feb 2013, 09:17

O mortaciune si la mosu'.
Pentru a intari(cu albina) un nucleu de 3 rame Dadant am mutat cateva rame cu puiet in luna octombrie(20-25 .10) de la familiile puternice ...urmand sa-i fac nucleului un ultim tratament impotriva acarianului.
Cum in centrul cuibului am grupat rame cu miere extrem de pline ghemul de iernare a fugit in lateral pe cele 4-5 rame de puiet deja eclozate , rame care aveau putina hrana.

ps.Anul asta am prins LUFAR in toata luna octombrie si debut de noiembrie...mare bucurie pentru un pescar care asteapta de zece ani reintoarcerea lufarului in apele nationale.
Satisfactia pescuitului la lufar creeaza usoara insatisfactie la albine.
valter

Mesajde valigorj » 04 Feb 2013, 09:24

PT TRINTORELU. CE AI MODIFICAT,RAMA SAU NUMARUL DE RAME?
Solutia exista, trebuie doar sa o gasim!
valigorj

Mesajde licap » 04 Feb 2013, 12:40

BUNKA scrie:
N-au murit pt ca tu ai facut ceea ce e obligatoriu de facut pe Dadant, adica descapacit, dat dupa diafragma, completat strans impachetat etc...totusi ramane valabila intrebarea, daca sunt indeplinite toate conditiile si se localizeaza ghemul in fatza sau spate si apare puietul si nu se mai misca de acolo si daca nu pui tu ceva deasupra crapa cu hrana langa ele...asta nu e deficientza?
E clar ca daca vrei sa le tii in viatza poti..dar cu multa manopera si grija..chestii de care poti sa scapi daca schimbi ceva pe la esentza lucrurilor!

Din pacate pt mine , vin io sa confirm cele spuse de d-ta . Azi la controlul auditiv am descoperit ca doua familii au murit . Am 29 de stupi , adica am avut , acu am 27 , si perioada grea de acum incepe ...........Mai aveau mincare , dar ghemul nu s-a deplasat , din anumite motive ...E primul an de iernare , pina acum invatasem pe 2--3 stupi , m-am straduit cit am putut , nu prea au avut miere , le-am dat sirop cu ceapa , le-am facut tratament , i-am inpachetat pe cei cu fundul de lemn , iar pe cei in fundul gol i-am lasat sub celofan . Probabil ca unul cu mai multa experienta ca mine ar fi facut mai mult ............ imi pare rau ......
La controlul auditiv - cu furtunul , nu am stetoscop , unii bizaie mai tare , altii mai incet , cred ca si in functie de unde e situat ghemul , nu pot recunoaste eventualele slabiciuni .....nu stiu ce sa fac , nu m-as lasa la mina destinului , as interveni cumva benefic pt ele , dar nu prea stiu decit daca deschid capacul .......
Va doresc zile frumoase , si sa nu gustati din cupa asta , a amaraciunii .........
Am vrut sa pun poze dar nu reusesc , se pare ca fisierul e prea mare [650kb]
licap

Mesajde Adi Hodis » 04 Feb 2013, 12:47

licap scrie:...

Intra aici viewforum.php?f=35
Gasesti instructiuni si programe de micsorat poze ... pina la 265 kb cat accepta forumul.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde akmm » 04 Feb 2013, 12:56

licap scrie:Am vrut sa pun poze dar nu reusesc , se pare ca fisierul e prea mare [650kb]

Mergeti la poza si undeva acolo sus in stg apare,,image''.Apasati, din ce se deschide mergeti la ,, Resise/Resample'' si apasati.
Se deschide aceasta posibilitate, la ,,Width'' apare in albastru o marime, 640 spre exemplu; apasati ,,delete'' de pe tastatura si treceti la jumatate, 320.Apasati OK.
Aceasta noua marime trebuie salvata.Tot in stg apasati File si Save as, dati o noua denumire pentru poza.Se poate si prin apasarea Save, asta inseamna ca vechea poza dispare si apare cea noua.De fapt aceeasi dar mai mica.
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde BUNKA » 04 Feb 2013, 13:25

Szilagyi Ovidiu scrie:
BUNKA scrie:Din punctul meu de vedere este vorba de mult mult conservatorism aici...nu s-a raspuns la intrebarile puse de mine in toate postarile anterioare pt ca pur si simplu lumea e foarte multumita asa...foarte bine din punctul meu de vedere...in continuare o sa discutati de impachetaje, de hraniri si hranitoare, de folii si paturele cartoane si alte diafragme, numar de rame si cate gaze sunt pe ele, daca au iesit sau nu la zbor...si alte daravele.
In mod normal albinele trebuie sa reziste fara zbor pana in martie daca a fost iernate bine...se va discuta mereu de condens, cat e, de ce apare, daca apare deasupra ghemului sau in exteriorul sau, o gramada de probleme la care Roger Delon a dat raspunsul demult...a semnalat deficientele si si-a schimbat el insusi metoda si stilul si nu pe 3 lazi ci pe 1000, cu toate astea apare nea caisa nu stiu de unde cu 40-50 de lazi pe un pavilion undeva in Romania (si nu ma refer la cineva anume ci la tiparul apicultorului de la noi) sa zica altceva fara nici un argument fara logica, fara macar sa ia in calcul o ipoteza ( o realitate).
Continuati va rog sa discutati despre cauza mortalitatilor aici, despre zboruri de curatire daca sunt, cand sunt..etc, si despre cine e de vina, diafragma, lada, stuparul, albina, vremea, Dumnezeu...
Eu ma mut la topicul MEA, ca acolo ma simt mai in largul meu...eu am raspunsuri la problemele care se discuta pe aici, am vrut doar sa arunc o idee care ar putea pe unii sa-i faca sa gandeasca.
Cand cineva cu 1000 de familii si cu o argumentatie ca asta http://warre.biobees.com/delon.pdf poate fi ignorat, luat in balon si subapreciat la modul asta pt mine e clar...imi vad de ale mele, si probabil voi continua sa schimb pareri idei si ne vom impartasi rezultatele unii altora intre noi cei care suntem dispusi sa facem asta...suntem cativa care pur si simplu nu putem ignora niste lucruri evidente...
Va salut!

Salut.E tradus undeva in romana acea argumentatie pdf?
merci

Nu stiu daca e tradus, dar daca reusesti sa citesti sa-ti traduca cineva ce scrie acolo o sa intelegi foarte multe chestii...te sfatuiesc sa nu lasi sa treaca chestia asta pe langa tine fara sa intelegi ce scrie acolo...e vb de argumentatia unui om care a avut 1000 de stupi de astia deci nu a fost un neica-nimeni, studiaza cu atentie si o sa ai numai de castigat !
BUNKA

Mesajde licap » 04 Feb 2013, 13:40

Adi hodis si Akmm , sunteti mari domni ca vreti sa ma ajutati , dar e un pic mai greu , wind meu e in l.Sp si io de felul meu is mai prost , nu reusesc nicicum .......
Se incumeta cineva la un Team Viewer ??????? Ii dau mina libera sa faca ce vrea ..........
licap

Mesajde BUNKA » 04 Feb 2013, 13:42

licap scrie:
BUNKA scrie:
N-au murit pt ca tu ai facut ceea ce e obligatoriu de facut pe Dadant, adica descapacit, dat dupa diafragma, completat strans impachetat etc...totusi ramane valabila intrebarea, daca sunt indeplinite toate conditiile si se localizeaza ghemul in fatza sau spate si apare puietul si nu se mai misca de acolo si daca nu pui tu ceva deasupra crapa cu hrana langa ele...asta nu e deficientza?
E clar ca daca vrei sa le tii in viatza poti..dar cu multa manopera si grija..chestii de care poti sa scapi daca schimbi ceva pe la esentza lucrurilor!

Din pacate pt mine , vin io sa confirm cele spuse de d-ta . Azi la controlul auditiv am descoperit ca doua familii au murit . Am 29 de stupi , adica am avut , acu am 27 , si perioada grea de acum incepe ...........Mai aveau mincare , dar ghemul nu s-a deplasat , din anumite motive ...E primul an de iernare , pina acum invatasem pe 2--3 stupi , m-am straduit cit am putut , nu prea au avut miere , le-am dat sirop cu ceapa , le-am facut tratament , i-am inpachetat pe cei cu fundul de lemn , iar pe cei in fundul gol i-am lasat sub celofan . Probabil ca unul cu mai multa experienta ca mine ar fi facut mai mult ............ imi pare rau ......
La controlul auditiv - cu furtunul , nu am stetoscop , unii bizaie mai tare , altii mai incet , cred ca si in functie de unde e situat ghemul , nu pot recunoaste eventualele slabiciuni .....nu stiu ce sa fac , nu m-as lasa la mina destinului , as interveni cumva benefic pt ele , dar nu prea stiu decit daca deschid capacul .......
Va doresc zile frumoase , si sa nu gustati din cupa asta , a amaraciunii .........

Vezi ca cei care bazaie mai tare e posibil sa fi inceput sa aiba ceva puiet, de asta ridica temperatura ..au nevoie de 35 de grade pe puiet, asta creste consumul deci fii atent sa nu ramana fara hrana, o punga cu sirop peste rame intepata in cateva locuri te asigura ca nu vor muri de foame...studiaza putin cum se da siropul la punga, la mine la "pozele lui Bunka" pe forumul vechi sunt poze si se mai gaseste info la Hranire ...e o solutie usoara si simpla de a tine coloniile in viata in situatia in care stii ca nu au avut hrana suficienta...daca-i lasi asa o sa ai surpriza sa-ti moara de foame si e pacat...deci mare atentie!!
Cu timpul o sa inveti dar trebuie sa studiezi cat mai mult, citeste tot ce poti, de pe forumul asta si de pe cel vechi poti invatza foarte multe chestii si poti sari unele etape fara sa treci prin ele, fara timp pierdut, fara bani investiti aiurea...cand o sa ai ceva experienta si o sa ai un nivel de cunostinte mai ridicat o sa ajungi la niste concluzii interesante...nu tot ce vezi peste tot este cel mai bun sistem!
Succes!

PS.incearca sa nu deschizi capacul doar pt ca sa privesti...cand ai ridicat fa-o casa intervii cu hrana sau ceva...nu deranja inutil, asta streseaza albina f tare, stresul este un factor important care afecteaza iernarea, au nevoie de liniste totala, de hrana si iar liniste...dupa ce trece perioada de iernare si incep sa iasa afara lucrurile se vor schimba in bine..odata ce isi descarca intestinul o ridicare de capac nu mai pune in pericol sanatatea si viatza albinelor...oricum sa stii ca albinele si in sezon activ trebuie sa fie deranjate cat mai putin, deci trebuie sa-ti faci o metoda de lucru care sa deranjeze cat mai putin familiile de albine....candeste-te la management, ce s-ar potrivi pt a atinge dezideratele astea...nu orice sistem de rama sau lada corespunde la ce zic eu...MER si ME sunt ok si Delon e cel mai indicat pt ca are CEVA in plus fata de celelalte doua sisteme lucru esential !!
BUNKA

Mesajde sorin_horezu » 04 Feb 2013, 15:23

licap scrie:Adi hodis si Akmm , sunteti mari domni ca vreti sa ma ajutati , dar e un pic mai greu , wind meu e in l.Sp si io de felul meu is mai prost , nu reusesc nicicum .......
Se incumeta cineva la un Team Viewer ??????? Ii dau mina libera sa faca ce vrea ..........

Daca mai ai nevoie de ajutor cu Team viewer ... fa cumva si da-mi id si pass.
Apicultura nu e balada populara sa se transmita prin viu grai ... pentru diversitate CITESTE O CARTE!!!
sorin_horezu

Mesajde octav79 » 04 Feb 2013, 19:17

Stiu pe cineva care avea 105 familii. A pierdut zice el 60 de familii in iarna asta. Cum? .... urmeaza impozitul. :D
Asa ca a impartit 60 familii in 2 si le-a dat celor doua fiice. :roll:
http://jimm69.sunphoto.ro/

Fa cat mai multe greseli cu putinta, dar tine minte un singur lucru; nu fa de doua ori aceasi greseala. Si te vei dezvolta ---
OSHO - Curajul Placerea de a trai periculos
octav79

Localitate: Bucuresti; Locatii de interes: Bucuresti, Golesti (VN)

Mesajde teinegru64 » 04 Feb 2013, 19:39

Nu tine...ai vazut ce zicea nenea ala ieri la ..... moartea satului...,, cum sa treaca nea Ion vacile pe numele fiiesi ? Eu stiu ca ea sta la oras si nu poate avea vaci." :lol:
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde Condurache Bogdan Constantin » 04 Feb 2013, 20:16

teinegru64 scrie:Nu tine...ai vazut ce zicea nenea ala ieri la ..... moartea satului...,, cum sa treaca nea Ion vacile pe numele fiiesi ? Eu stiu ca ea sta la oras si nu poate avea vaci." :lol:

Dar poate avea albine :D . Nu le trebuie apa si mancare la ora fixa :lol:
Toate in aceasta lume, sunt relative!
Condurache Bogdan Constantin

Mesajde Trantorul@ » 04 Feb 2013, 21:18

valigorj scrie:PT TRINTORELU. CE AI MODIFICAT,RAMA SAU NUMARUL DE RAME?

Toate le-am modificat , si cutia si rama si numarul de rame , in fine este un hibrid intre langstroth si warre. Le-am facut sa pot lua rame din ei pentru nuclele de imperecheat matci , si alea tot asa le-am facut. Da urmatorii o sa-i calibrez sa fie 2 rame suprapuse exact un dadant pus in cap , si ii fac tot pe 10 rame , sa nu mai pierd aiurea din foite .
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR