Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Bilant pierderi(mortalitate) la mijlocul iernii

Mesajde licap » 05 Feb 2013, 12:50

BUNKA scrie:RAMA E GRESITA ! LADA E GRESITA! HRANA E GRESITA !

Probabil si io sunt ¨ gresit ¨ , dar acuma nu mai am ce face , tre sa incerc sa supravietuiesc impreuna cu albinele mele . Intrebarea e : CUM ????

D-le BUNKA , cuvintele d-tale-s grele , taioase ca briciul . Dar mi-e teama ca-s adevarate . Multumesc pt raspuns ..........

Intrebare intrebatoare : turta sau sirop ??? . Sirop am mai facut , turta ba ......
licap

Mesajde BUNKA » 05 Feb 2013, 13:13

licap scrie:Intrebare intrebatoare : turta sau sirop ??? . Sirop am mai facut , turta ba ........

Daca e o familie puternica fara hrana adica daca ai o sfera cu diametrul de macar 20-25cm atunci merge sa dai sirop la punga, o sa-l traga si o sa bage o parte in rame, daca sta calare pe fagurele ala cu ceva celule cu sirop (coronite) trase din pungi atunci chiar daca nu e capacit nu se va acri, si vor supravietui, daca e o familie slaba atunci turta e mai indicata..se pozitioneaza sub ea, sau la marginea ei si consuma, ling acolo pana trece greul.
Siropul poti sa-l faci 2/1 ...daca te uiti la poze la mine aici http://stuparitul.3xforum.ro/post/3438/ ... ui_Bunka_/ sa stii ca am tinut unii mastodonti din astia numai din hrana la punga in ultima parte a iernii !!
Am pus pungi incontinuu..cate 2 de 1 kg odata.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 05 Feb 2013, 13:14

licap scrie:
BUNKA scrie:RAMA E GRESITA ! LADA E GRESITA! HRANA E GRESITA !

Probabil si io sunt ¨ gresit ¨ , dar acuma nu mai am ce face , tre sa incerc sa supravietuiesc impreuna cu albinele mele . Intrebarea e : CUM ????

Asa gandeste un apicultor care are asta in sange !
BUNKA

Mesajde BUNKA » 05 Feb 2013, 13:20

licap scrie:D-le BUNKA , cuvintele d-tale-s grele , taioase ca briciul . Dar mi-e teama ca-s adevarate . Multumesc pt raspuns ..........

N-o lua in nume de rau..asta e adevarul, albinele nu ar muri daca ar avea conditii ideale de iernare, nu ar avea nevoie de noi ca sa-i dam mancare sau sa-i organizam cuibul..astea-s operatii care trebuie eliminate in timp...si asta o putem face numai punandu-le intr-un spatiu adecvat (iar fac apologia Delonului) si ducandu-le acolo unde este mancare toamna...deci Pastoral, ca sa asigure macar 50% din hrana de iernare din natura!
Inca odata...sunt extrem de sceptic in privintza posircilor...le folosesc de cativa ani deja si nu-mi place cum arata per total !!
BUNKA

Mesajde lucky5strike » 05 Feb 2013, 13:20

licap scrie:Cu ajutorul d-lui Sorin am reusit sa micsorez pozele facute . II rog pe greii forumului sa-si dea cu parerea la posibilele cauze ale mortii . Poate ca mai pot schimba ceva pt ceilalti vii , sau poate fi benefic pt alti incepatori ...........

Familia e slaba/trebuia unificata, sau iernata intre diafragme... miere putina/prea multa necapacita/rezerve in sine insuficiente, incorect dispuse... toti am trecut prin d-astea.

Vezi ca a mai scris janese ceva de refacerea ghemului pe rame noi. La 8 grade nu-i bai cu o asemenea interventie. Daca nu le ai, dai turta de miere cristalizata.

Sirop poti da la vreo 5 zile dupa ce vezi in familie macar 1 fagur cu pastura... anul asta poate pe la 20 martie.

Gaseste un mentor... sau ia pasiunea si timpul ca aliati.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde BUNKA » 05 Feb 2013, 13:37

licap scrie:Intrebare intrebatoare : turta sau sirop ??? . Sirop am mai facut , turta ba ........

Sunt o gramada de tipuri de turte, cu miere, cu zahar farin...personal sunt impotriva folosirii zaharului neinvertit in cursul iernii, deci orice hrana care are zahar neinvertit in compozitie afecteaza albina...nu zic ca cel invertit ar fi perfect, prin reteta lu` nea` Gica Dumnezeu sa-l odihneasca...HMF-ul cred ca are efecte negative dar mai alegem raul cel mai mic...daca am putea sa facem o invertire enzimatica folosind invertaza ar fi giugiuc !
BUNKA

Mesajde 7Rame » 05 Feb 2013, 13:56

licap scrie:Precizez inca o data , ca familiile mele de albine n-au strins miere , datorita conditiilor meteo - seceta prelungita , dindu-le sirop invertit si ceapa in lunile august septembrie ....

Nu sant din categoria grea, dar:

1. albina putina - uzura mare, consum ridicat de miere. Ajung sus si...se opreste totul! Scoti din iarna si 2 intevale, cu ghem de 7-8 cm diametru, insa pe miere buna si conditii ideale de liniste. Bineinteles, te alegi de acolo doar cu regina, nu te astepta sa faci cules cu o asemenea famile.

2. Rezerve de hrana - din ce vad eu acolo, insuficiente, dispersate, dar mai ales necapacite. O rama buna de iernat trb sa fie, in primul rand cu miere de calitate, dar si capacita, macar pe 50% din suprafata. Daca tu ai acolo sirop, si necapacit, acesta, peste iarna "se strica" adica se acreste, daca ai vz atunci cand intorci rama curge din celule. Eiii, asa ceva nu te astepta ca face bine la albina. In plus, se pastreaza f multa umiditate in stup, tocmai datorita acestei probleme, in mierea necapacita *care e hidrofila) sau mai ales sirop (de regula neinvertit si neprelucrat corspunzator de goanga inainte de a-l depozita,dat tarziu)

3. Umiditate - undeva, pe o poza se vede clar acest lucru. In plus albina moarta e neagra, umeda, parca ar fi scoasa din cazanul cu aburi.

In ac cond. ca sa scoti un stup in primavara trebuie sa fie mare minune.
Daca toate familiile se prezinta identic ai mari probleme. Cauta o zi mai calduta, si fara vant si deschide fara sa faci prea mare deranj restul familiilor pt a efectua o evaluare. Adica, uitandu-te doar de deasupra,fara sa scoti rame si sa deranjezi ghemul, incearca sa stabilesti care familii au ghemul sus, sau f aproape de a ajunge la leatul superior al ramelor, si acolo, fiind deja pregatit cu turte, sau saculeti cu miere semicristalizata, sau produse gen apifonda, le aplici direct peste ghem, cu discretie, repet, fara prea mare deranj. In functie de marimea turtelor, te mai uiti peste 10-14 zile si iar...daca e cazul, pana se mai domoleste vremea , moment in care reevaluezi situatia si vezi ce se mai poate face: reorganizezi ramele, le scoti pe cele fierte, hranesti, strangi etc, functie situatia fiecarei familii in parte
Sper ca te-am ajutat cu ceva,eu asa as face, daca m-as afla in acest punct.
Spor si mult noroc!

licap scrie:
Precizez inca o data , ca familiile mele de albine n-au strins miere , datorita conditiilor meteo - seceta prelungita , dindu-le sirop invertit si ceapa in lunile august septembrie ....

Si stai linistit...toti avem probleme in stupine. Daca as avea toti stupii, acum, la peste 7 intevale, undeva mult sub leatzul superior, fara umiditate si mortalitate...
ce bine ar mai fi!!!!! Macar 60 sa fie asa, si tot mi-as schimba masina anul asta..
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Mesajde licap » 05 Feb 2013, 14:37

Uitindu-ma pe jurnalul stupinei am vazut ca acei 2 stupi morti faceau parte dintr-o serie de 10 stupi la care s-a prelungit introducerea siropului . Am facut inspectia pe data de 02 sept ., si am constat ca nu au mincare suficienta - am continuat cu siropul invertit .......
La ceilalti 19 s-a oprit alimentarea .
Asta ca o observatie ......

Cum ar trebui sa arate ¨ posirca ¨ de care vb BUNKA , din pdv olfactiv si gustativ ???? am mirosit-o si am gustat-o : nu mi se pare nici acrita nici mirosind a altceva decit a ceapa ......
licap

Mesajde BUNKA » 05 Feb 2013, 15:31

licap scrie:Cum ar trebui sa arate ¨ posirca ¨ de care vb BUNKA , din pdv olfactiv si gustativ ???? am mirosit-o si am gustat-o : nu mi se pare nici acrita nici mirosind a altceva decit a ceapa ......

Deci cu toate ca nu e acrita sau ca nu curge din rame ca apa cand intorci rama in plan orizontal albinele nu au consumat-o si au preferat sa se ridice sus la ce era capacit....asta e posirca de sirop Dulcofruct sau Apiinvert sau alte asemenea pe care albina pur si simplu o refuza ca sa se hraneasca.
Pot aparea doua situatii...ori din cauza ca trage umiditate se altereaza si trage apa, se face ca apa si are gust acrisor semn ca a fermentat...daca albinele consuma treaba aia apare garantat si diareea...si a doua situatie este ca isi pastreaza consistenta, nu trage apa semn ca ventilatia a fost corespunzatoare si nu a fost umiditate, la intoarcerea ramei nu curge, si nu este acrita semn ca nu a fermentat si cu toate astea albina nu o consuma incepand de jos ci prefera sa se ridice la coronitza de miere ramasa din toamna...imaginile puse de tine sunt graitoare, am mai vazut asa ceva...
Cand zic ca-s posirci ma refer la faptul ca hrana asta vanduta sub fel de fel de denumiri nu e buna pt iernat, albinele refuza sa o consume, inseamna ca e ceva in neregula cu ea...banuiala mea e ca fiind facuta din hidrolizate din cereale, practic prelucrarea industriala a amidonului, aceste cereale folosite ca materie prima sunt imbacsite de pesticide si albina simte asta...de asta refuza !
Cereale la scara industriala se produc folosind pesticide pe baza de neonicotinoide peste tot...va dati seama ca si daca ar fi doar urme ale acestor pesticide implicatiile sunt foarte grave pt ca stim ca si dozele homeopatice extrem de mici au efect in orice organism viu...asa se explica cum medicina homeopata da rezultate...deci din punctul meu de vedere aceste solutii care se dau albinelor pe bani grei sunt POSIRCI...OTRAVURI cu actiune lenta, am iernat cativa ani la rand pe asa ceva si concluziile sunt clare, si sunt multi colegi care au avut probleme cu ele!!
Sa tinem seama ca s-a iernat zeci de ani pe sirop neinvertit de zahar dat in august-septembrie si nu au fost problemele astea niciodata!
Mai trist e ca acum de cand cu neonicotinoidele de la BAYER nu mai poti avea incredere nici in zahar pt ca la cultura de sfecla se foloseste PROTEUS de la BAYER...deci situatia e cacanie per total!!
Iar o iau prin buruieni si zic ...Roger Delon, pastoral si iernare pe cat posibil pe miere...nu ma luati in seama, sunt un nebun !!!!
BUNKA

Mesajde marian carstea » 05 Feb 2013, 15:39

revin daca acea familie primea acel sirop in iulie august apuca sa capaceasca acel sirop uza albina de vara, se strimtora cuibul la acea famile pe 4 5 rame cu o aerisire buna trecea fara probleme iarna ,ce ma deranjat mult acea expresie si stupi mai mor ........stupi mor de cele mai multe ori din cauza stuparului scuze daca am deranjat pe cineva.
marian carstea

Mesajde licap » 05 Feb 2013, 15:43

BUNKA scrie: POSIRCI...OTRAVURI cu actiune lenta, ..............
Mai trist e ca acum de cand cu neonicotinoidele de la BAYER nu mai poti avea incredere nici in zahar pt ca la cultura de sfecla se foloseste PROTEUS de la BAYER...deci situatia e cacanie per total!!

Of BUNKA , sper sa nu te gasim intr-o zi cu un glont prin tine ......... :D Astia au multi bani ............le strici negotul ..........
licap

Mesajde filip » 05 Feb 2013, 15:49

Cei care vand sirop ar trebuii sa vanda si un CD langa fiecare bidon.Nu ai cumparat CD-ul esti raspunzator,vanzatorul nu are nicio vina.
Unora convine de minune treaba asta,vor exista si anul asta cumparatori de stupi,sirop.Exista si taxa de fraier,asta o platesc cei care repeta de doua ori in viata aceiasi greseala.
filip

Mesajde BUNKA » 05 Feb 2013, 15:49

marian carstea scrie: ,ce ma deranjat mult acea expresie si stupi mai mor ........stupi mor de cele mai multe ori din cauza stuparului scuze daca am deranjat pe cineva.

Aceasta afirmatie este partial adevarata...sunt situatii in care chiar daca stuparul face ce trebuie finalul e acelasi..motivele le-am zis in postarile anterioare!
Stuparul e vinovat in principal de conditiile in care a intretinut albina, spatiu neadecvat (vezi stupul Dadant), hrana neadecvata (capcana biostimulatorilor si a hranei de-a gata subventionata care e la mare moda acum)...se invart sume uriase in sectorul asta !!
Apropos, ati vazut ca Agrana vinde si hrana lichida BIO...sa inteleg ca ailalta nu e BIO...deci concluzia e clara pt cine vrea sa deschida okisorii !!

Sus PESTICIDU, sus comertzu cu POSIRCA, sus economia de CONSUM..............JOS ALBINA!!!
BUNKA

Mesajde BUNKA » 05 Feb 2013, 15:50

licap scrie:
BUNKA scrie: POSIRCI...OTRAVURI cu actiune lenta, ..............

Of BUNKA , sper sa nu te gasim intr-o zi cu un glont prin tine ......... :D Astia au multi bani ............le strici negotul ..........

Stai linistit...pun vesta antiglontz! :lol:
Si iau bata in mana sa apar proprietatea...la asta se va ajunge!! :lol:
BUNKA

Mesajde licap » 05 Feb 2013, 15:57

filip scrie:.Exista si taxa de fraier,asta o platesc cei care repeta de doua ori in viata aceiasi greseala.

Filipe , ma bucur ca spui asta , inseamna ca mai am o [1] sansa , sper sa mai am si pe cine aplica teoria asta ...........
licap

Mesajde letsoc » 05 Feb 2013, 17:28

Au fost vreo 7 gradeC la Focsani, i-am ascultat si unul nimic ,l-am deschis urgent si jale mare ,a fost multa miere necapacita ,a fermentat si a curs mai era vreun pumn de albine pe un interval, restul erau pe fund. Mentionez ca stupul are fund de plasa, am facut o chestie de care nu sunt sigur ca e bine, am luat mana de albine vii si le-am scuturat in stupul vecin. Rog o parere autorizata , adica sa mai fac asa sau nu .Multam!
Fiindca atat de mult a iubit DUMNEZEU lumea, ca a dat pe singurul Sau Fiu, pentru ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica. Ioan3/16
letsoc

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR