cavaleriu scrie:regina a ouat mai mult timpul sa mai racit asa ca ghemul sa mai strins un pic
iar larvele marginase au racit daca au mancare pana la primavara nui nici un bai
sanatate si sa auzim de bine
janese scrie:1. familia este slaba..nu e bai...dar trebui grija marita!!!grija care a lipsit
2. daca e slaba trebuia sa scuturi ramele sa ramana ciucure pe doua rame-trei cu hrana si albina
3.mierea necapacita nu a fost la indemana ghemului(nu a fost acoperita de albina)
4. ghemul urca pe interval numai in sus,nu si lateral...deci daca ajunge la latul de sus si nu ai pus turta la timpul potrivit inchide ochii cu mierea langa el!..treaba cu ghemul se deplaseaza si pe orizontala in cadrul aceluiasi interval este poveste!
ps...ca o concluzie....voi considerati ca e o rusine sa pui turte inca din decembrie sau noiembrie daca e frig!...cei care propovaduiesc...nu umbla la famile si las-o linistita, acum sa-ti dea albinele inapoi!!!!am mai zis...decat sa inchida ochii mai bine deschide-l si la minus douajdegrade..desfa podisorul si pune-i o turta in cap!!!!!!!...sfatuitorii acum tac malc!!!!!traba cu familii puternice..mancare de calitate...si din belsug...rilu rilu...este o poveste!!!!!!...nu e o rusine sa ai familii mai slabe....ca toata lumea are!!!!doar ca trebui bibilite!!!
durerea este cand ele inchid ochii!...si mai ales la incepatori!!!!
akmm scrie:Abatele Warre explica de ce mor albinele in stupii cu rama Dadant:
,, Ghemul de albine va ierna pe una din margini, fata sau spate, de regula pe cea expusa la soare. După ce consuma miere din parte in care se afla, ghemul trebuie sa se mute in cealaltă extremitate a ramei unde inca mai sunt rezerve.
In cazul in care temperatura va fi joasa, albinele nu vor fi in stare sa facă aceasta deplasare deoarece nu vor găsi proviziile de miere necesare si pe mijlocul ramei. Vor muri de foame in locul in care se afla, chiar cu rezervele langa ele. Acesta este marele dezavantaj al stupilor cu rama îngusta si lunga.''
ignatov andrei scrie:Problema nu este forma ramei si a stupului. La intrarea in iarna se face o greseala elementara: se aranjeaza cuibul de catre apicultor! Hrana pentru iernat trebuie sa fie in stup, din timp, pentru ca ALBINELE sa aiba timp s-o aranjeze!
manu8388 scrie:Ieri am verificat un pic cei 6 stupi ai mei. la ascultare 4 dintre ei bazaiau mai tare si doi naproape deloc. cand am ciocnit un pic cei 2 s-a auzit un zumzet mai accentuat dupa care a scazut in intensitate. cei 2 au intrat pe 3-4 intervale ceilalti 4 , mai puternic pe 5-6. oare in cei 4 a pontat matca mai mult si de aceea sunt mai agitati? sau e posibil sa ramana fara mancare. la doi dintre ei am ferit putin podisorul si am vazut albina in partea de sus, pe mijlocul rameimai multa decat era acum 2 saptamani. afara erau 2 grade. ma gandesc sa pun la toti cate o punga cu 1-1.5 kg de miere deasupra ca sa fiu sigur, ce ma sfatuiti?
manu8388 scrie:Ieri am verificat un pic cei 6 stupi ai mei. la ascultare 4 dintre ei bazaiau mai tare si doi naproape deloc. cand am ciocnit un pic cei 2 s-a auzit un zumzet mai accentuat dupa care a scazut in intensitate. cei 2 au intrat pe 3-4 intervale ceilalti 4 , mai puternic pe 5-6. oare in cei 4 a pontat matca mai mult si de aceea sunt mai agitati? sau e posibil sa ramana fara mancare. la doi dintre ei am ferit putin podisorul si am vazut albina in partea de sus, pe mijlocul rameimai multa decat era acum 2 saptamani. afara erau 2 grade. ma gandesc sa pun la toti cate o punga cu 1-1.5 kg de miere deasupra ca sa fiu sigur, ce ma sfatuiti?
Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Balian, Daniel.20 şi 50 vizitatori