Prima pagină APICULTURA GENERALA CRESTEREA MATCILOR

Discutii despre diferite metode de crestere a matcilor in stupina , imperecherea matcilor , transport si introducere in noile familii de albine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Starter si finisor in acelasi timp

Mesajde peterneamt » 25 Ian 2012, 19:19

jimm » 22 Ian 2012, 21:51

peterneamt scrie:
....
De ce se tin matcile selectate pentru reproductie in familii mai slabe si pe maxim 3 rame pentru ponta ?

Din ce-am citit ca sunt in faza teoretica...
Calitatea oualelor depuse de matca de prasila in timpul unei ponte masive 1500-2000 oua/zi este inferioara celei a pontei restranse realizata prin reducerea marimii stupului - tinerea matcii intr-o familie mai slaba sa ponteze putin pe maxim 2-3 rameTo bee or not to bee

BUNA SEARA ! :P
Asa este, si trebuie sa tinem cont ca o familie slaba face tot posibilul sa ajunga la un anumit prag de dezvoltare uneori chiar cu riscul de a muri de foame.
Ca sa nu scriu hectare fara rost, va recomand cu caldura filmul lui Radu Vancea Cresterea de matci in Hawaii unde se foloseste acelas sistem Cloake , nitel modificat (vedeti sistemul de obtinere a larvelor de pina in 24 ore), precum si cartea Cresterea reginelor de Gilles Fert unde este vorba de acelasi sistem de crestere .
Apoi sa facem o comparatie cu sistemul de la Krasnaia Poliana, cu stup dublu (vezi Cresterea matcilor de DR. F. Ruttner editura Apimondia ).
Ce ziceti ne bagam :P .
Avatar utilizator
peterneamt
 
Mesaje: 4868
Membru din: 28 Noi 2011, 18:19

Re: Starter si finisor in acelasi timp

Mesajde iulyan_milo » 28 Iun 2012, 10:32

se pot lua in crestere botci in stupul unde este matca prezenta?
Avatar utilizator
iulyan_milo
 
Mesaje: 112
Membru din: 02 Dec 2011, 19:44
Localitate: Tg. Carbunesti

Re: Starter si finisor in acelasi timp

Mesajde MIHAI BALS » 28 Iun 2012, 23:06

iulyan_milo scrie:se pot lua in crestere botci in stupul unde este matca prezenta?

da.
daca are cat pui folie intre cuib si cat dar lasi o fanta de 15 pe 15 cu haneman.
daca n-are cat izolezi matca cu haneman intr-o parte a stupului.
Avatar utilizator
MIHAI BALS
 
Mesaje: 3910
Membru din: 09 Feb 2012, 22:30
Localitate: Bals- Olt

Re: Starter si finisor in acelasi timp

Mesajde iulyan_milo » 29 Iun 2012, 22:54

Botcile care ies prin izolarea matcii sunt de valoarea schimbarii linistite?
Avatar utilizator
iulyan_milo
 
Mesaje: 112
Membru din: 02 Dec 2011, 19:44
Localitate: Tg. Carbunesti

Re: Starter si finisor in acelasi timp

Mesajde sakala » 14 Feb 2013, 10:52

dragi colegi am o intrebare daca doriti sa imi raspundeti sa ma luminez :!: daca cresc matci in stup orizontal starter si finisor separat compartimentul de crestere si compartimentul cu matca separata printr-o diafragma cu sectiune la mijloc 20pe 20 cm si cresc in prezenta puietului puiet 1-3 zile si 3-5 zile larve cand incep cresterea bag rama port botci dupa orfanizare 3-4 ore nu vor trage botci si de pe ramele cu puiet si larve?
Avatar utilizator
sakala
 
Mesaje: 202
Membru din: 30 Iun 2011, 23:39
Localitate: barlad-vaslui

Re: Starter si finisor in acelasi timp

Mesajde jenica67 » 14 Feb 2013, 13:45

1. Starterul daca are larve de ale lui, nu va creste larve din alt stup, ci le va prefera pe ale lui. Daca are din ce creste, sigur va creste, de aceia starterul se face cu 6 zile inainte daca are puiet larvar, sau 6 ore inainte, fara puiet larvar.
2. Eu stiu ca diafragma, trebuie sa aiba intre 1-1,5 dmp, adica 100x100(pana la 150) mm.
Avatar utilizator
jenica67
 
Mesaje: 2557
Membru din: 08 Mar 2011, 17:30
Localitate: Resita

Re: Starter si finisor in acelasi timp

Mesajde sakala » 14 Feb 2013, 16:47

pai atunci cum de scrie ca se face cresterea in prezenta puietului ? si mi-a explicat si giovanni aceasta metoda dar eu am intrebat daca trage botci din ramele cu puiet sau larve aceasta metoda functioneaza numai ca rata de acceptare este mai mica ;)
iar despre diafragma o sa o fac 10 pe 10 cm cu gratie haneman sa fie diminuat feromonul de matca si sa creasca botci asemanatoare SL asta ma intereseaza daca creste botci si din ramele care le pun de o parte si de alta a ramei portbotci sa atraga cat mai multa albina doica sa ingrijeasca botcile ;)
Avatar utilizator
sakala
 
Mesaje: 202
Membru din: 30 Iun 2011, 23:39
Localitate: barlad-vaslui

Re: Starter si finisor in acelasi timp

Mesajde jenica67 » 14 Feb 2013, 20:28

Exista o diferenta intre startare(pornire) si crestere. Exista doua variante (chiar mai multe), dar ti-o spun pe cea mai simpla, deoarece cea de a doua fuctioneaza numai dupa ce in familia respectiva, ai crescut deja cateva generatii de matci. Organizezi stupul in dou parti : una de crestere si una pentru matca, fiecare cu urdinisul ei, separate de diafragma propusa, si le alimentezi abundent cca 4 zile. Compartimentul de startare, poate sa aiba puiet necapacit, pentru a atrage multe doici in el, il orfanizezi, prin inchiderea etanse a acelei diafragme, dupa 6 ore, scoti puietul necapacit, daca faci transvazare bagi rama cu botci la lins, care le lasi cca 1 ora, daca sunt de plastic si vreo 6, daca sunt de ceara, dupa scoti rama, (daca nu faci tranzvazare ci tai celule cu larve etapa asta o sari). Pregati botcile cu larve, le introduci si le lasi 24 de ore in starter pentru a fi pornite. Dupa deschizi diafragma (patratelul acela din diafragma cu hanemman), si faci cresterea in prezenta matcii. Cam asta este pe scurt.
Avatar utilizator
jenica67
 
Mesaje: 2557
Membru din: 08 Mar 2011, 17:30
Localitate: Resita

Re: Starter si finisor in acelasi timp

Mesajde kamy » 14 Feb 2013, 22:27

jenica67 scrie:Exista o diferenta intre startare(pornire) si crestere. Exista doua variante (chiar mai multe), dar ti-o spun pe cea mai simpla, deoarece cea de a doua fuctioneaza numai dupa ce in familia respectiva, ai crescut deja cateva generatii de matci. Organizezi stupul in dou parti : una de crestere si una pentru matca, fiecare cu urdinisul ei, separate de diafragma propusa, si le alimentezi abundent cca 4 zile. Compartimentul de startare, poate sa aiba puiet necapacit, pentru a atrage multe doici in el, il orfanizezi, prin inchiderea etanse a acelei diafragme, dupa 6 ore, scoti puietul necapacit, daca faci transvazare bagi rama cu botci la lins, care le lasi cca 1 ora, daca sunt de plastic si vreo 6, daca sunt de ceara, dupa scoti rama, (daca nu faci tranzvazare ci tai celule cu larve etapa asta o sari). Pregati botcile cu larve, le introduci si le lasi 24 de ore in starter pentru a fi pornite. Dupa deschizi diafragma (patratelul acela din diafragma cu hanemman), si faci cresterea in prezenta matcii. Cam asta este pe scurt.

jenica da frate cu oleaca de tamaie intai ca sa putem povesti in liniste,cre ca-i vorba pentru reusita tat de ,,friguri si frisoane,,.da are o hiba daca nu-i pui lesa,matca simte vanturi de alta matca si are gand de duca!io vreu sa incerc oleaca haltfel,fiindca partea orfana se cam depopuleaza si cea cu matca se suprapopuleaza,o lada orizontala cu un singur urdinis la mijloc si cate 2 matci pe cate 6 rame,care trec prin diafragme cu haneman in compartimentul comun din mijloc, asta inca n-am incercat da ar cam trebui sa mearga!si-ai cam scapat si de roit chiar daca dardaie tot timpu de friguri!
kamy
 
Mesaje: 1879
Membru din: 18 Dec 2011, 15:30

Re: Starter si finisor in acelasi timp

Mesajde jenica67 » 14 Feb 2013, 23:02

Da dar metoda era mai laborioasa, nu m-am pus sa povestesc totul. Teoria zice ca cu o zi inainte de orfanizare se inchide urdinisul compartimentului cu matca si se deschide cel al zonei orfanizata. Albinele vor trece prin acest compartiment si automat culegatoarele care aduc polen. Dupa orfanizare se deschid ambele urdinisuri.
Referitor la depopulere solutia este cresterea in stupi verticali, iar matca sa se afle in compatimentul superior deasupra gratiei haneman, si sa fie deschis in stadiu de finisor numai urdinisul de jos. Sau la orizontali, la stadiul de finisor sa fie deschis numai urdinisul finisorului, matca neavand pe unde iesi..
Avatar utilizator
jenica67
 
Mesaje: 2557
Membru din: 08 Mar 2011, 17:30
Localitate: Resita

Re: Starter si finisor in acelasi timp

Mesajde sakala » 14 Feb 2013, 23:15

pai sa inteles fac compartimentul cu matca cu urdinisul inchis si starterul il las deschis sa intre albina si sa treaca spre matca prin patratel la startare pot lasa numai puiet capacit apoi dupa ce au fost luate in crestere las patratelul deschis si pot pune 2 rame puiet necapacit oua 1-3 zile de o parte si de alta a ramei port botci pentru a atrage cat mai multe doici spre a hrani cu laptisor si larvele din portbotci
Avatar utilizator
sakala
 
Mesaje: 202
Membru din: 30 Iun 2011, 23:39
Localitate: barlad-vaslui

Re: Starter si finisor in acelasi timp

Mesajde lache » 21 Feb 2013, 22:16

Un apicultor cu ceva experienta povestea intr-un cerc de tineri apicultori ca el creste matci fara orfanizari etc., cam asa:
-transvazeaza puiet de o zi in botci facute din ceara de el pe care le pune pe o sipca spre partea inferioara a unei rame de cat 1/2 (din aceeasi familie) din care s-a decupat initial o parte din fagure;
-pune o gratie haneman intre corp si cat si le lasa la crescut pina aproape de eclozare cind le distribuie in roii pregatiti.
Metoda pare simpla si ,spunea el, are rezutate bune. Din tot ce am citit pe aceasta tema , nu am gasit o metoda atit de simpla.Si mai ales, am mari indoieli daca botcile sunt luate la crescut in cat unde nu sunt alte rame de puiet... Cum nu am aplicat pina acum inca nici una din metodele de crestere a matcilor , am ceva suspiciuni in sensul ca, ori lipseste ceva ori nu am inteles eu exact. Problema este ca deocamdata nu stiu de unde sa-l iau pe mosulica respectiv pentru alte detalii. Contez insa pe sprijinul dv. , al forumistilor, poate ma lamureste cineva mai bine ca as dori sa incerc aceasta metoda pina posibilitatile imi vor permite abordare unor metode mai elevate .(Am 1 gratie si 10 botci din plastic cu tot chitul).
Multumesc anticipat !
lache
 
Mesaje: 79
Membru din: 02 Oct 2011, 15:14
Localitate: Buzau

Re: Starter si finisor in acelasi timp

Mesajde victor s » 21 Feb 2013, 22:29

Am incercat aceasta metoda ...rezultat zero... ceva pe undeva este gresit dar nici eu nu stiu unde ! Asta se intampla prin 2011 si de atunci orfanizare, transvazare rezultate satisfacatoare !
Avatar utilizator
victor s
 
Mesaje: 871
Membru din: 23 Feb 2011, 22:31
Localitate: Ploiesti

Re: Starter si finisor in acelasi timp

Mesajde jenica67 » 21 Feb 2013, 23:18

Gasesti metoda si in cartea lui Ruttner - Cresterea matcilor : Start in colonie cu matca. Ea se bazeaza pe observatia ca, daca in magazie urci rame cu puiet, albinele cresc botci. Dar sunt mai multe pregatiri pentru asta, si pe langa diafragma, cu trecere limitata ca suprafata si haneman, in magazie trebuie sa cresti intai cateva generatii de matci startate, si numai dupa ce se invata albinele cu crescutul, functioneaza metoda.
Avatar utilizator
jenica67
 
Mesaje: 2557
Membru din: 08 Mar 2011, 17:30
Localitate: Resita

Re: Starter si finisor in acelasi timp

Mesajde horia_ch » 22 Feb 2013, 09:51

Funcţionează şi fără să mai fi crescut alte botci, însă nu funcţionează fără nişte pregătiri anterioare. Vorbesc din experienţă.
Am descris pregătirile pe care le fac eu, trebuie doar citit puţin.
Nu merge cu "merge şi aşa". Tot din experienţă spun şi asta. :lol:
קֹהֶלֶת 3:11,12
Avatar utilizator
horia_ch
 
Mesaje: 723
Membru din: 15 Mar 2011, 20:32
Localitate: Miercurea Ciuc, Harghita, România

Re: Starter si finisor in acelasi timp

Mesajde balu » 22 Feb 2013, 19:31

pt astia mai puturosi mai spune odata (unul care are lanteta ,bigudiuri dar din lene tot botci de roire folosesc), poate anul acesta prind curaj :)
balu
 
Mesaje: 545
Membru din: 20 Iul 2011, 10:27
Localitate: berbesti vl

AnteriorUrmătorul

Înapoi la CRESTEREA MATCILOR



Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 15 vizitatori