vali.anghel scrie:Din cele 6 familii cu care am intrat in toamna mi-au rezistat 4 (unu s-a dus de mult, iar celalalt e pe duca). Azi, pt ca a fost cald, am umblat la cel pe duca; mai are un pumn de albine si matca (imi pare ft rau de ea pt ca e o matca buna din 2012, dar nush ce sa fac cu ea). Pt mine e un mister ce s-a intamplat la acest stup....mi-a iernat ft bine, fara condens, iar la jumatatea lui februarie i-am dat turta din zahar cu miere pt ca nu prea mai avea hrana. In urma cu 10 zile (pt ca am prins vreme buna) m-am uitat la el si pt ca mancase turta 3 sferturi, am luat-o si am pus alta intreaga. Dupa 5 zile am ciocanit in el si se mai auzeau cateva albine (ca un sunet inchis). L-am deschis ieri, toate albinele erau pe fund, iar cele ce au mai ramas sunt negre si par ft batrane. Nu stiu care e motivu pt care au murit, dar s-a intamplat foarte repede.
Ai intrat cu albina imbatranita la iernat si de regula asta cam crapa incepand din ianuarie in ritm alert..daca nu ai avut tineret iesit in toamna aia e...daca zici ca albina arata urat e posibil sa moara albina pana la disparitie. Posibil ca lipsa de polen toamna sa mai fie o cauza...daca n-are corp gras e varza, poate rezista pana in primavara dar ea fiziologic nu mai e in stare sa creasca puiet..e condamnata!
Atentie mare pe viitor la cat puiet ai in toamna si cat de mult polen ai in lazi...daca e cazul stimuleaza-i toamna cat mai de timpuriu, dupa ultimul extras, daca sunt "uscati"bagi completare vreo 10 kg si dupa aia stimulezi cu cantitati mici la 2-3zile, si dai si ceva polen cu drojdie ..lapte praf, ceva proteic si pt puiet si pt corp gras, altfel or sa fie probleme la iernat mereu.
Vorbeam cu un prieten apicultor si el si ai ziceam ca trebuie colectoare, si la pomi fiecare familie trebuie sa culeaga cate 1 kg de polen proaspat pt pus la rezerva pt toamna...m-am bucurat cand prietenul meu s-a intalnit cu un nene cu o experienta vasta, are vreo 1200 de familii in Romania, a lucrat si in Canada si in Grecia tot ca apicultor si i-a dat acelasi sfat...toamnele sunt jalnice la noi si omul asta a specificat si el asta...daca in toamna nu se creste albina tanara care sa intre la iernat cat mai viabila fiziologic atunci iernarea este cu semnul intrebarii!