Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Bilant pierderi(mortalitate) la mijlocul iernii

Mesajde andrei_calinescu » 05 Mar 2013, 22:17

Vatra , vatra, vatra - este o chestiune obsesiva.
Alta concluzie e ca albina DOAR furajata nu e o solutie, albina ramane salbatica, trebuie sa-si faca mendrele ei, nu poate omul cu sacul sa inlocuiasca aportul naturii.
In zone unde intre august-octombrie nu a fost o picatura de ploaie, e normal sa fie catastrofe.
Iar Apicomplexul, spre exemplu asa cum credeau unii, nu inlocuieste proteina naturala , contine doar vitamine si atat.
andrei_calinescu

Mesajde Albinel » 05 Mar 2013, 22:17

"o buna aerisire este la fel de importanta ca si cantitatea si calitatea rezervei de hrana."

Super spus si adevarat !! ;)
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Albinel

Mesajde puiutu » 05 Mar 2013, 22:31

Albinel nu inteleg care dintre noi a incurcat forumul.Mie imi place sa cred ca tu si cu binevointa ta am sa dezvolt subiectul.
In primul rand daca citesti mai din urma ai sa-ti dai seama ca postarea cu micii si berea era adresata clar lui doru AN2.
In al doilea rand la iernarea albinelor am spus destul de clar, conform spuselor batranului apicyultor pe care-l cunosc si pe care-l respect la temperaturi mai mici de 14 grade nu umblu la stupi decat pentru stimulare sau diferite probleme care nu suporta amanare.
In al treilea rand cred ca-ti dai seama ca este o problema ca mai am in doi stupi o mana de albine si ca vreau nu vreau o sa ma uit si la cauze si dupa matca.
In al patrulea rand credeam ca pe acest forum pot sa-mi exprim si eu parerea ( poate te deranjeaza ca eu umblu in stupi la peste 14 grade si tu o faci de voie la 9-10 grade).Acum daca eu bat campii colegii nostri au sansa sa treaca repede peste postarea mea si sa se opreasca la altele mai interesante de exemplu ale tale :x Dupa parerea mea daca nu s- ar opri
la mine n-ar fi o tragedie dar daca s-ar opri la tine chiar ar fi si am sa-ti spun si de ce.
Nu o sa inteleaga nimic si asta nu pentru ca sunt prosti ci pentru ca nu spui absolut nimic. ;) A ba mint il trimiti la carti ca un adevarat profesor ce esti.
Dar daca tot te plictisim noi nu cauti tu o carte ceva sa citesti? Poate una cu basme ca pe cele cu albinele le visezi probabil.
Daca am sta toti numai sa citim carti nu am mai intra pe aici.
Nu am pretentia ca sunt apicultor mare si de aceea incerc sa citesc toate postarile chiar si pe cele ale incepatorilor culmea nu ma plictisesc si nici nu i-am trimis pe la biblioteca :lol: c hiar si pe cele ale tale in speranta ca pot sa aflu lucruri noi.
De ce nu-l intreb pe batran? L-am intrebat dar in comparatie cu tine vreau sa aud cat mai multe opinii si nu cred ca este o crima.
puiutu

Mesajde puiutu » 05 Mar 2013, 22:37

M-am luat cu altele si am uitat ce era mai important.
BUNKA tot respectul . Multam mult pentrupostare. Am ridicat o problema cu care cred ca se confrunta multi apicultori chiar daca nu o spun si ai raspuns la fel cum m-am gandit si eu.
RESPECT ;)
puiutu

Mesajde stoenescu gheorghe-gabriel » 05 Mar 2013, 22:38

Fratilor astazi am gasit si eu primul stup decedat dupa 7 ani de cand am albine! Culmea un roi de anul trecut facut dupa salcam, iernat pe 6 rame,viu la 1 feb. cu miere sa mai fi venit o iarna peste el (avea si 3 rame intepate dupa diafragma).
Toata albina era cazuta pe fundul stupului(cam un lat de palma grosime), puiet n-am gasit decat cateva celule capacite din care increcau sa iasa albine.
Dupa emotia negativa si nedumerirea mea totala ce m-a cuprins am cautat toate variantele si explicatiile posibile.Albina era curata parca atunci adormise instantaneu,stupul curat,nici urma de condens sau mucegai.Repet pe rame nici o albina ,toate pe jos!
O fi vreo boala de le-a paralizat pe toate asa odata???
Mai am 2 roi la rezerva si vreau sa mut unul din ei in acea cutie pt. pastoral, ce sa fac?
Astept sugestii de la dvs. cu mult interes!
Va multumesc!
stoenescu gheorghe-gabriel

Mesajde Albinel » 05 Mar 2013, 23:04

puiutu scrie:Albinel nu inteleg care dintre noi a incurcat forumul.Mie imi place sa cred ca tu si cu binevointa ta am sa dezvolt subiectul.
In primul rand daca citesti mai din urma ai sa-ti dai seama ca postarea cu micii si berea era adresata clar lui doru AN2.
In al doilea rand la iernarea albinelor am spus destul de clar, conform spuselor batranului apicyultor pe care-l cunosc si pe care-l respect la temperaturi mai mici de 14 grade nu umblu la stupi decat pentru stimulare sau diferite probleme care nu suporta amanare.
In al treilea rand cred ca-ti dai seama ca este o problema ca mai am in doi stupi o mana de albine si ca vreau nu vreau o sa ma uit si la cauze si dupa matca.
In al patrulea rand credeam ca pe acest forum pot sa-mi exprim si eu parerea ( poate te deranjeaza ca eu umblu in stupi la peste 14 grade si tu o faci de voie la 9-10 grade).Acum daca eu bat campii colegii nostri au sansa sa treaca repede peste postarea mea si sa se opreasca la altele mai interesante de exemplu ale tale :x Dupa parerea mea daca nu s- ar opri
la mine n-ar fi o tragedie dar daca s-ar opri la tine chiar ar fi si am sa-ti spun si de ce.
Nu o sa inteleaga nimic si asta nu pentru ca sunt prosti ci pentru ca nu spui absolut nimic. ;) A ba mint il trimiti la carti ca un adevarat profesor ce esti.
Dar daca tot te plictisim noi Dar daca tot te plictisim noi nu cauti tu o carte ceva sa citesti? Poate una cu basme ca pe cele cu albinele le visezi probabil.
Daca am sta toti numai sa citim carti nu am mai intra pe aici.
Nu am pretentia ca sunt apicultor mare si de aceea incerc sa citesc toate postarile chiar si pe cele ale incepatorilor culmea nu ma plictisesc si nici nu i-am trimis pe la biblioteca :lol: c hiar si pe cele ale tale in speranta ca pot sa aflu lucruri noi.
De ce nu-l intreb pe batran? L-am intrebat dar in comparatie cu tine vreau sa aud cat mai multe opinii si nu cred ca este o crima.

raspunsul din ultima mea postare era adresat lui FLORINELU.. ;)
atunci cand vad pe unii ca tine ca bat campii pe aici si albinele le sufera .. ma doare !!
-ramane valabil sfatul meu ..mergi la batranul tau sa te ajute ..
- pune mana pe studiu si practica sa poti da replici..!! altora le-au trebuit zeci de ani sa te invete invete notiuni elementare ale apicultuturii si drept raspuns uite ce primeste..

"Dar daca tot te plictisim noi nu cauti tu o carte ceva sa citesti? Poate una cu basme ca pe cele cu albinele le visezi probabil."

-fiecare cat poate si duce.. :oops:
Albinel

Mesajde BUNKA » 05 Mar 2013, 23:18

stoenescu gheorghe-gabriel scrie:Fratilor astazi am gasit si eu primul stup decedat dupa 7 ani de cand am albine! Culmea un roi de anul trecut facut dupa salcam, iernat pe 6 rame,viu la 1 feb. cu miere sa mai fi venit o iarna peste el (avea si 3 rame intepate dupa diafragma).
Toata albina era cazuta pe fundul stupului(cam un lat de palma grosime), puiet n-am gasit decat cateva celule capacite din care increcau sa iasa albine.
Dupa emotia negativa si nedumerirea mea totala ce m-a cuprins am cautat toate variantele si explicatiile posibile.Albina era curata parca atunci adormise instantaneu,stupul curat,nici urma de condens sau mucegai.Repet pe rame nici o albina ,toate pe jos!
O fi vreo boala de le-a paralizat pe toate asa odata???
Mai am 2 roi la rezerva si vreau sa mut unul din ei in acea cutie pt. pastoral, ce sa fac?
Astept sugestii de la dvs. cu mult interes!
Va multumesc!

Daca zici ca avea papa si albina cazuta nu avea aspect uzat, umed etc...vezi sa nu fi fost cumva varoa de vina...iti spun pt ca sunt patit!
Ori n-a prins tratamentul, ori ai mai avut puiet si au iesit si paduchii dupa tratament odata cu ultimul puiet...ceva a fost, si banuiala mea e ca e vb de varoa pt ca zici ca albina moarta arata ok...asa se intampla cand e varoa peste limite...alea ramase nu sunt agitate??..nu au un comportament ca si cum ar fi obosite, sau flamande?...la mine asa aratau cand am tras-o cu varoa...virusii, Dumnezeu stie, dar au tot picat pana tarziu in primavara dupa ce am descoperit eu problema.
Sfatul meu e sa duci un pumn de albine intr-o pungutza la DSV ca sa stii macar cu ce ai de-a face!
BUNKA

Mesajde stoenescu gheorghe-gabriel » 05 Mar 2013, 23:26

Mai am 75 de familii !Am facut ultimul varachet pe 6 noe, benzile de mavrirol sunt in ei si acum puse in jos intre rame agatate de o scobitoare; la 1 feb. era ok, cam 4 rame de albina, deci nedepopulat,astea au cazut toate jos si au murit parca au dat dracii in ele!
Ma gandesc la o boala de le-a paralizat asa dar ce sa fie?
o sa fac si analiza cand o sa ajung.

Mesajde Adi Hodis » 05 Mar 2013, 23:27

Domnilor, Albinel si Puiutu,
Relax, sper sa reveniti la ... cum este mai bine.

D-le Albinel,
daca va pasa de albinele altuia ... e bun un sfat, doua. Oricum, stiti bine ca nu e suficient forumul pentru a se invata apicultura ... dar macar sfatul sa fie fara subinteles/uri. Ca "doare".
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde BUNKA » 05 Mar 2013, 23:36

talex scrie:si parintii mei tot la aceasta concluzie au ajuns. lipsa poelnului. aceeasi situatie e si alti 2 stupari, unul a ramas cu 5 din 45, si altul cu 18 din 38. Un al treilea stupar care le-a dat albinelor turte de polen e cu toate la apel. acum la cele 93 de famili ramase in viata, albinele acopera 3-4 intervale. e ok ca a fost zbor de curatire si s-a putut interveni. in zona alor mei a fost o seceta crunta.

Vorbesc cu multi apicultori si informatii de genul asta apar in zone diferite ale tarii si se pare ca tot carenta de polen din toamna e cauza problemelor.
Cifrele asta arata clar, daca nu e varoa sau nosema numai de la lipsa de polen mai pica in asa procent mare coloniile exceptand binenteles cazul in care raman fara hrana energetica in cursul iernii din cauza neglijentei apicultorului.
Deci, daca nu e vorba de varoa, nu e vorba de nosema, si ...au avut miere suficienta si totusi pica in numar mare...e clar lipsa de polen toamna si lipsa albinei tinere la intrarea la iernat coroborat cu starea fiziologica foarte proasta a albinelor intrate la iernat.
Uzura asta lesensibilizeaza si in fatza nosemei pe final de iarna acum...aud ca in multe stupine cam apar destul de multe cazuri de diaree...e si asta o consecinta a iernarii proaste din cauza albinei prea uzate, tot pe seama lipsei polenului in toamna o pun...in mod normal o albina tanara, bine hranita cu polen in toamna, iernata pe hrana corespunzatoare si in lipsa umiditatii trebuie sa reziste fara zbor de curatire pana in martie fara probleme....cand se caca asa pe ele, e ori vorba de o explozie de nosemoza, ori e vb de albina terminata fiziologic care pur si simplu nu mai face fatza!
BUNKA

Mesajde Albinel » 05 Mar 2013, 23:41

Salve Adi ..!!! daca s-a inteles ce trebuia inteles e bine ..!! durerea-i trecatoare si mult mai dureros ar fi sa nu se inteleaga bunele intentii ..
Albinel

Mesajde BUNKA » 05 Mar 2013, 23:50

stoenescu gheorghe-gabriel scrie:Mai am 75 de familii !Am facut ultimul varachet pe 6 noe, benzile de mavrirol sunt in ei si acum puse in jos intre rame agatate de o scobitoare; la 1 feb. era ok, cam 4 rame de albina, deci nedepopulat,astea au cazut toate jos si au murit parca au dat dracii in ele!
Ma gandesc la o boala de le-a paralizat asa dar ce sa fie?
o sa fac si analiza cand o sa ajung.

6 noiembrie...hm, cate grade erau atunci la tine?
daca erau ghemele stranse e posibil sa nu fi avut efect, apoi conteaza si cand ai facut celelalte tratamente, cu ce le-ai facut...tot cu varachet?
La ce data? Cate grade erau?..erau desfacute ghemele?...chestii de astea, sunt esentiale!
Si benzile la ce data le-ai bagat?...au eficientza vreo 40 de zile nu mai mult.
Daca ai avut puiet pana tarziu si cumva a mai rezistat varoa in stupi...cam aia e! Acu le vezi ca-s ok si in cateva zile le vezi ca pica pe fund toate si nu stii de ce!
Asta e semn de varoa, ca de regula daca mor de altceva raman intre intervale...la varoa pica pe fund in strat gros, se agita, pare vlaguita, multa din ea paraseste stupul in zbor indiferent de vremea de afara, sistematic pleaca albine din stupi in toiul iernii...sa fii atent ca daca e varoa chiar daca ai gresit acum , o sa treci peste asta, dar sa inveti ca varoa nu te iarta...te lasa fara albine!
BUNKA

Mesajde BUNKA » 05 Mar 2013, 23:59

Inca o treaba...am zis ca varoa nu iarta...asa nici nosema cerana din cate am inteles..daca te loveste cam aia e, si ce mai pot sa zic din experienta personala e ca si lipsa polenului toamna si incetarea prea timpurie a pontei este "cruce pe mormant"...n-au nici o sansa, rezista maxim pana la final de decembrie dupa care pana in final de martie ai timp sa cureti toate lazile si sa le dezinfectezi pt cand te duci la cumparat albine.
Sunt niste chestii care nu e nevoie sa te loveasca de doua ori...daca ai patit-o odata calumea, stii cum e vb aia, te frigi cu ciorba si sufli si-n iaurt...asa e!
Incepi sa fii paranoia, sa te asiguri ca nu mai e nici un motiv pt care sa crape! In final e bine...inveti! :lol:
BUNKA

Mesajde stoenescu gheorghe-gabriel » 06 Mar 2013, 00:38

Sunt convins de eficienta tratamentelor facute din august si pana in noe pe care le fac ca la carte.Nu cred ca poate fi vorba de varoa, probabil analiza cu siuguranta va elucida motivul.Sunt constient de efectul acestui paduche si chiar sunt obsedat de aceste tratamente pe care le fac. Iar pe rame aveau destula pastura. Pur si simplu nu-mi pot explica!

Mesajde jenica67 » 06 Mar 2013, 09:02

stoenescu gheorghe-gabriel, cate familii ti-au murit asa cum povestesti ?
jenica67

Mesajde stoenescu gheorghe-gabriel » 06 Mar 2013, 09:10

Una singura si e prima in 7 ani de stuparit.Sincer.

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR