Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Bilant pierderi(mortalitate) la mijlocul iernii

Mesajde BUNKA » 06 Mar 2013, 09:15

cu atat mai mult trebuie sa duci la laborator albina..ca o curiozitate sa stii macar de ce au murit, un motiv sigur exista !
si mie mi se pare suspect, daca zici ca tratamentele au fost ok, si polen au avut, si ai avut si albina tanara...si pe deasupra albina moarta nici nu are aspect de uzat...e o intrebare la care trebuie sa cauti raspuns.
BUNKA

Mesajde jenica67 » 06 Mar 2013, 09:23

Mai parerea mea, daca din 75 ti-a murit una, nu poti sa tragi concluzii, de lipsa de polen si de nosema. Ca daca era asa, era la toate lipsa de polen, nu numai la una. Aici s-au adunat un cumuli de factori defavorizanti. Cand faci tratament, un fitil din 100, nu arde eficient, sau albinele din familia asta, au mai multi paduchi, sau a nimerit peste un polen sau au luat apa, de la niste flori, de sub un pom stropit, sau, sau sau...
Si cu laboratorul, daca esti foarte curios, poti sa le duci si sa mai dai si bani ca sa maresti pierderea. Apropo, eu ma minunez la stiri cand aud ca se strica bani fara nici un folos. De examplu a picat o persoana in fantana, si o duc la medicina legala, sa vada daca a murit din cauza ca si-a rupt gatul, sau a murit inecata ? :lol:
jenica67

Mesajde proapis13 » 06 Mar 2013, 09:34

Eu unul suspectez la mine in zona pastura sau polenul toxic ca fiind cauza mortalitatilor subite din perioada asta
Albinele au consumat pe majoritatea ramelor mierea pina la treimea superioara unde au dat de polenul depozitat in iarna
Pe ce ma bazez?? pe o simpla observatie facuta in toamna
In toamna unui prieten de-al meu ii aduceau albinele la greu un polen alb-galbui in conditile in care la noi a fost seceta
Am luat-o pe directia de zbor a albinelor si am ajuns intr-un loc mlastinos in care era plin de o floare galbena
Am facut foto si am plecat acasa iar cind am avut timp am cautat floarea respectiva si am gasit-o
Era vba despre floarea brosteasca sau ranunculus acer - o planta otravitoare pentru albine

Intre timp iarna a trecut iar prietenului meu i-au murit 13 fam de albine intre care si roi de anul trecut si fam de productie
Respectivele familii aveau miere pina la pomii fructiferi fara sa fie ajutati cu turte sau alti stimulenti,stau dovada ramele cu miere
Stupina este amplasata in loc Livezile - Mehedinti iar intre timp am aflat ca in comuna s-au inregistrat mortalitati la mai multi apicultori
Cineva din zona poate sa confirme cele scrise de mine asa ca aveti grije
salve :D
Fişiere ataşate
ranunculus_montanus.jpg
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde BUNKA » 06 Mar 2013, 09:45

Pe mine nu m-a costat nik cand am avut varoa...am dus mostra de albine acolo, mi-au zis sa vin dupa nu stiu cate zile..m-am dus si mi-au zis...domnule, aveti infestatie cu varoa si ceva amibioza dar in limite normale...dar zice, varoza le-a terminat, apoi au venit de la ei sa se uite prin lazi, am avut stupina in carantina ...la modul ca nu a trebuit sa-i deplasez dar unde sa-i deplasezi in fe-mart...au zis ca sa le tin pe loc o luna dupa ce inceteaza mortalitatile si nu m-a costat nik ..adica oamenii au fost foarte preocupati daca s-au deplasat de la BT la Bucecea 20km pe banii lor..a venit unul de la BT, veterinarul din localitate si inca unul parca.
Nu il costa nik sa faca niste analize la un pumn de albine...si daca e o problema care acum a facut o victima dar are potential sa rada tot...e bine sa stii cu ce ai de a face din timp!
Daca a fost o otravire sau altceva nu-i bai...aia sa fie cea mai mare pierdere a lui...dar cand moare si nu stii cauza atunci eu zic ca merita sa faca analize.
Plus ca e foarte suspect..adica toate ok, au hrana, tratamente facute etc...si la un moment dat pica toate pe fund, su nu au aspect de uzat....hmmmm...eu dupa umila mea experientza zic ca e cel putin ciudat ...tare cred ca a fost vorba de varoza peste limite normale...s-a intamplat ceva de au ramas paduchii vii dupa tratare, o populatie de 200-300 de femele iti termina colonia pana in februarie.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 06 Mar 2013, 09:50

proapis13 scrie:Eu unul suspectez la mine in zona pastura sau polenul toxic ca fiind cauza mortalitatilor subite din perioada asta
Albinele au consumat pe majoritatea ramelor mierea pina la treimea superioara unde au dat de polenul depozitat in iarna
Pe ce ma bazez?? pe o simpla observatie facuta in toamna
In toamna unui prieten de-al meu ii aduceau albinele la greu un polen alb-galbui in conditile in care la noi a fost seceta
Am luat-o pe directia de zbor a albinelor si am ajuns intr-un loc mlastinos in care era plin de o floare galbena
Am facut foto si am plecat acasa iar cind am avut timp am cautat floarea respectiva si am gasit-o
Era vba despre floarea brosteasca sau ranunculus acer - o planta otravitoare pentru albine

Intre timp iarna a trecut iar prietenului meu i-au murit 13 fam de albine intre care si roi de anul trecut si fam de productie
Respectivele familii aveau miere pina la pomii fructiferi fara sa fie ajutati cu turte sau alti stimulenti,stau dovada ramele cu miere
Stupina este amplasata in loc Livezile - Mehedinti iar intre timp am aflat ca in comuna s-au inregistrat mortalitati la mai multi apicultori
Cineva din zona poate sa confirme cele scrise de mine asa ca aveti grije
salve :D

Foarte tare informatia asta...multzam Proapis!
De asta zic ca e bine de stiut cauza mortii in conditii asa de suspecte !
BUNKA

Mesajde BotaPaul » 06 Mar 2013, 11:56

Tot mai multe invat :D la DSV iti descopera astia ,ca a murit albina otravita de polen?? :roll:
Ceea ce face farmecul unui om este bunatatea lui; ( PV 19:22)
BotaPaul

Mesajde aparul » 06 Mar 2013, 15:39

proapis si in Italia avem (din pacate) cimpuri intregi din planta aceea ,dar nu vine cautata de catre albine(eu nu am vazut o singura albina sa fie pe floarea aceea) si da, e otravitoare.
Indreapta-te in alta directie.Mi-am facut o idee(care e personala,deci poate fii neadevarata ),folosirea neonicotinoidilor in tratarea porumbului,vazind ca porumbul e o planta care da un polen tirziu.
Fenomenul ar fii Cdc (Colony collapse disorder) sau sindromul depopularii coloniilor care se manifesta pe intreaga perioada estiva.
aparul

Mesajde Mircea_63 » 06 Mar 2013, 15:47

aparul scrie:proapis si in Italia avem (din pacate) cimpuri intregi din planta aceea ,dar nu vine cautata de catre albine(eu nu am vazut o singura albina sa fie pe floarea aceea) si da, e otravitoare.
Indreapta-te in alta directie.Mi-am facut o idee(care e personala,deci poate fii neadevarata ),folosirea neonicotinoidilor in tratarea porumbului,vazind ca porumbul e o planta care da un polen tirziu.
Fenomenul ar fii Cdc (Colony collapse disorder) sau sindromul depopularii coloniilor care se manifesta pe intreaga perioada estiva.

O fi CCD, numai ca ele n-au disparut, ci din ce povesteste Gabriel, au murit si le-a gasit in stup!
Polenul de porumb tratat cu neonicotinoide...o fi si el de vina, numai ca nu stiu unde l-au gasit albinele dansului la vremea asta.

Noi putem emite ipoteze, ne putem da cu parerea, dar pana la urma tot o analiza ofera sanse reale de afla cauza!
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde aparul » 06 Mar 2013, 16:16

Bine ,polenul poate fii inmagazinat si de anul trecut sub forma de pastura.
Fenomenul intilnit de Gabriel,l-am intilnit si eu, gasind stupi,care aveau 15-20 kg miere dar,fara nici o albina.In plus aici au zburat toata iarna(curatire),si ar fii putut fii goliti de miere.
aparul

Mesajde Geocrin » 06 Mar 2013, 20:28

Bilantul este 8 la zero!!!!
Salutare ;)
Vincit omnia veritas-Adevarul invinge totul
Geocrin

Mesajde crys » 06 Mar 2013, 22:59

am i eu o intrebare
Ce sa facem cu ramele dela fam moarte?
se pot da la celelalte?
crys

Mesajde stoenescu gheorghe-gabriel » 06 Mar 2013, 23:25

A-ti observat atunci cand curatati fundurile stupilor, in special la cei cu rama intrega, ca sub rame formeaza un fel de stalagmite micute care sunt lipite foarte tare de lemn si se desfac anevoios?
Unii stupari spun ca este vorba de o secretie a albinelor, eu credeam ca sunt din ceara si le bagam la topit cu toata tocatura . Dvs. ce parere aveti? Ce este si de ce apare?
Va multumesc!
stoenescu gheorghe-gabriel

Mesajde murarudumitru » 06 Mar 2013, 23:26

crys scrie:am i eu o intrebare
Ce sa facem cu ramele dela fam moarte?
se pot da la celelalte?

Eu unu fara analize nu leas da am patito acu depinde de ce a murit.(mai ales cu miere pe ele)
murarudumitru

Mesajde modigliani » 06 Mar 2013, 23:28

murarudumitru scrie: Eu unu fara analize nu leas da am patito acu depinde de ce a murit.(mai ales cu miere pe ele)

Mitica ! ..... Noroc , mah ! ;)
Ce mai zici ? Ti-au gasit astia fo centrifuga ?
modigliani

Mesajde murarudumitru » 06 Mar 2013, 23:32

modigliani scrie:
murarudumitru scrie: Eu unu fara analize nu leas da am patito acu depinde de ce a murit.(mai ales cu miere pe ele)

Mitica ! ..... Noroc , mah ! ;)
Ce mai zici ? Ti-au gasit astia fo centrifuga ?

va salut si eu, inca nu dar am vorbit la o banca de un credit de 1000 roni si dacami aproba iau una
murarudumitru

Mesajde Szilagyi Ovidiu » 07 Mar 2013, 01:26

Buna, sunt fericit fiind prima iernare traiesc toti 25,ce ziceti pot sa descpachetez si sa fac curatenia de primavara???
Trântorii se deosebesc uşor de albine. Sunt mai mari.Speranţa este singura albină care face miere fără flori.
Szilagyi Ovidiu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR