Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Bilant pierderi(mortalitate) la mijlocul iernii

Mesajde Szilagyi Ovidiu » 07 Mar 2013, 01:32

FLORINELU scrie:in primul rand vreau sa-mi exprim parerea de rau pentru albinele moarte la unii apicultori,din diferite motive. ce am constatat eu citind cauzele mortalitatilor? majoritatea celor aflati in aceasta situatie au mucegai in lazi si se intreaba de ce? pai fratilor au scris multi pe aici ca una din conditiile trecerii cu bine peste iarna a stupului este aerisirea,iar noi sau unii dintre noi le infofolim cu tot felul de folii,polistirene,si alte plasticuri,care numai o buna aerisire nu permit. ba am vazut niste poze pe forum cu stupii inveliti complet in polistiren si folie, mai trebuia sa le puna si o centrala termica, as fi tare curios cum vor arata acei stupi la 1 aprilie, nu 1 martie? ce am vrut eu sa spun aici este faptul ca pentru o iesire cu bine din iarna,o buna aerisire este la fel de importanta ca si cantitatea si calitatea rezervei de hrana.
urez la cei atinsi de aceste probleme sa poata salva ce se mai poate.

buna...din pacate si eu am probleme cu mucegaiul,e prima iarna cand iernez albine imi puteti spune care e impachetarea optima in opinia d-voastra?.multumesc.
Trântorii se deosebesc uşor de albine. Sunt mai mari.Speranţa este singura albină care face miere fără flori.
Szilagyi Ovidiu

Mesajde alt stupar » 07 Mar 2013, 10:04

Szilagyi Ovidiu scrie:ce ziceti pot sa descpachetez si sa fac curatenia de primavara???

ai grija... stupii ACUM se impacheteaza !
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde irina » 07 Mar 2013, 11:26

Buna ziua,
Si ai mei sunt prezenti toti......dar cred ca 2 au ramas fara matca.N-au puiet de niciun fel pana acum si parca plang si dau din aripioare.Totusi nu pot spune asta cu certitudine....lipsa experientei .Unul are albina pe 4 intervale-multa iar celalat doar pe 2, foarte putina.O sa-i mai verific saptamana viitoare, daca nu se schimba nimic, ii unific.Ce am remarcat la acesti 2 stupi la zborul de curatire, erau cei mai activi.E un raspuns la intrebarea mea dc au sau nu matca?
irina

Mesajde Szilagyi Ovidiu » 07 Mar 2013, 15:39

alt stupar scrie:
Szilagyi Ovidiu scrie:ce ziceti pot sa descpachetez si sa fac curatenia de primavara???

ai grija... stupii ACUM se impacheteaza !

Stai un pic...despre ce vorbiti ca m-ati bagat in ceata...:(...avem temp de peste 15 grade de cateva zile si mi-e frica de mucegai...
Trântorii se deosebesc uşor de albine. Sunt mai mari.Speranţa este singura albină care face miere fără flori.
Szilagyi Ovidiu

Mesajde aliuta2000 » 07 Mar 2013, 15:44

@ mircea ... daca a vrut sa inteleaga a inteles ce trebuia din mesaj ... cum mama .... sa dai rame cu puiet acum daor ca sa ce ??
sa ai 2 martoage in loc de una si sa tragi cu amandoua ???
poate printre noi se mai citeste si cartile .
A.D.
aliuta2000

Mesajde stoenescu gheorghe-gabriel » 07 Mar 2013, 20:17

Sarbatoriti cu dansii unirea cea mare: 3 in 1! N-o sa va para rau!!!
Cu respect!
stoenescu gheorghe-gabriel

Mesajde stoenescu gheorghe-gabriel » 07 Mar 2013, 20:38

irina scrie:Buna ziua,
Si ai mei sunt prezenti toti......dar cred ca 2 au ramas fara matca.N-au puiet de niciun fel pana acum si parca plang si dau din aripioare.Totusi nu pot spune asta cu certitudine....lipsa experientei .Unul are albina pe 4 intervale-multa iar celalat doar pe 2, foarte putina.O sa-i mai verific saptamana viitoare, daca nu se schimba nimic, ii unific.Ce am remarcat la acesti 2 stupi la zborul de curatire, erau cei mai activi.E un raspuns la intrebarea mea dc au sau nu matca?

S-ar putea ca dupa sptamana ce vine sa n-aveti ce mai verifica! La noi in Arges de aproape o saptamana aduc polen. Daca la momentul acesta n-au nici macar oua, lipsa matcii e categorica! Verificati cu atentie si unitii fara sa stati pe ganduri, daca nu tineti la nr.!

Mesajde nicu has » 07 Mar 2013, 20:43

eu asta am facut unul fara matca
intest sunt ok
nicu has

Mesajde DoruT » 08 Mar 2013, 16:46

Domnilor, pentru stimularea proteica din toamna am inteles cum sta treaba - polen la mana 1, uneori faina de soia, drojdie de bere inactivata. Stimularea pontei in primavara, in afara de Protofil, si in indisponibilitatea administrarii de polen, mai are vreo solutie? Multam.
DoruT

Mesajde stoenescu gheorghe-gabriel » 08 Mar 2013, 21:55

Astazi am terminat de impachetat si curatat toti stupi.Bilantul final: 1 mort(am dat sanitarului un borcan cu albina sa duca la analiza); 2 raniti(si-au pierdut comandantul) uniti cu alti "2 pisoi"( mai am dintr-astia inca vreo 5 pe 3-4 intervale).Deci au ramas 74 de soldati care astazi sau luptat din greu cu polenul.Se putea si mai bine cum se putea si mai rau, eu mi-am facut datoria fata de dumnealor.Sanatate!

Mesajde Radu_Dan » 09 Mar 2013, 18:14

Buna

Eu sunt nou pe acest forum, si incepator.
Am intrat in iarna cu 50 familii, cand am verificat si am pus mancare erau 40, iar saptamana asta am mai gasit doar 25 familii in viata :o
Anul trecut am avut doar doua familii pierdute, si am facut acelasi tratament si iarna tracuta si iarna asta, dar rezultatele sunt diferite.
Radu_Dan

Mesajde FLORINELU » 09 Mar 2013, 18:32

Szilagyi Ovidiu scrie:
FLORINELU scrie:in primul rand vreau sa-mi exprim parerea de rau pentru albinele moarte la unii apicultori,din diferite motive. ce am constatat eu citind cauzele mortalitatilor? majoritatea celor aflati in aceasta situatie au mucegai in lazi si se intreaba de ce? pai fratilor au scris multi pe aici ca una din conditiile trecerii cu bine peste iarna a stupului este aerisirea,iar noi sau unii dintre noi le infofolim cu tot felul de folii,polistirene,si alte plasticuri,care numai o buna aerisire nu permit. ba am vazut niste poze pe forum cu stupii inveliti complet in polistiren si folie, mai trebuia sa le puna si o centrala termica, as fi tare curios cum vor arata acei stupi la 1 aprilie, nu 1 martie? ce am vrut eu sa spun aici este faptul ca pentru o iesire cu bine din iarna,o buna aerisire este la fel de importanta ca si cantitatea si calitatea rezervei de hrana.
urez la cei atinsi de aceste probleme sa poata salva ce se mai poate.

buna...din pacate si eu am probleme cu mucegaiul,e prima iarna cand iernez albine imi puteti spune care e impachetarea optima in opinia d-voastra?.multumesc.

eu iernez cam asa:nici un fel de folie,la fiecare stup inainte de prima rama in partea cu cuibul un polisteren extrudat podisorul din scandura si peste podisor o izolatie din textile,nu prea groasa,exclus orice feluri de plastic,sau hartie,pentru o buna aerisire,indiferent daca sant cu fund plin sau antivarooa. acuma nu am avut mucegai si condens la niciunul si mortalitate foarte mica. am gasit la unii doar 7-8 albine moarte pe fundul stupului.
apropo,au iesit din iarna foarte bine toti.
FLORINELU

Mesajde conufanica » 09 Mar 2013, 20:10

Ieri si astazi a fost o feerie in stupina mea din padurea de la marginea Sloboziei. Adevarat zbor de primavara. Astazi au venit si cu ceva polen. E drept carau si drojdia inactiva pusa de mine in preajma pavilionului. Am dat al doilea rand de turte si cate 250 ml sirop dulcofruct+protofil+power bee pus in prima rama de la marginea cuibului.
conufanica

Mesajde Albinel » 09 Mar 2013, 23:45

azi am avut prima zi cu adevarat de primavara ..mult polen in rame ..99% viorerele..am terminat igenizarea ..,de strans cuiburile in "chinga"..,fiecare familie are dupa diafragma sub folie o rama cu miere putin descapacita nici o albina nu trage la tavita cu lapte ,drojdie si soia..acum doar stimularile subtriri si interventii ici colo..
maine am cateva unifacari de facut la unele mai slabe si stau relax pentru o vreme.. :)
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Albinel

Mesajde stoenescu gheorghe-gabriel » 09 Mar 2013, 23:59

[quote="Radu_Dan"]Buna

Eu sunt nou pe acest forum, si incepator.
Am intrat in iarna cu 50 familii, cand am verificat si am pus mancare erau 40, iar saptamana asta am mai gasit doar 25 familii
Nu te demoraliza: TU i-ai facut pe ei, nu ei pe tine, dar,.................daca vrei ca EI sa te faca pe tine MARE, ai mai mare grija cu ei!!!

Mesajde stoenescu gheorghe-gabriel » 10 Mar 2013, 00:01

AM VRUT SA-L CITEZ!!!

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR