Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Bilant pierderi(mortalitate) la mijlocul iernii

Mesajde Albinel » 10 Mar 2013, 00:06

Radu_Dan scrie:Buna

Eu sunt nou pe acest forum, si incepator.
Am intrat in iarna cu 50 familii, cand am verificat si am pus mancare erau 40, iar saptamana asta am mai gasit doar 25 familii in viata :o
Anul trecut am avut doar doua familii pierdute, si am facut acelasi tratament si iarna tracuta si iarna asta, dar rezultatele sunt diferite.

imi pare rau ..e destul grav si poate fi si mai rau in perioada asta ..!! daca-mi accepti sprijinul lasa-mi un numar de telefon aici sau pe pm..
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Albinel

Mesajde licap » 10 Mar 2013, 12:51

FLORINELU scrie:eu iernez cam asa:nici un fel de folie,la fiecare stup inainte de prima rama in partea cu cuibul un polisteren extrudat podisorul din scandura si peste podisor o izolatie din textile,nu prea groasa,exclus orice feluri de plastic,sau hartie,pentru o buna aerisire,indiferent daca sant cu fund plin sau antivarooa. acuma nu am avut mucegai si condens la niciunul si mortalitate foarte mica. am gasit la unii doar 7-8 albine moarte pe fundul stupului.
apropo,au iesit din iarna foarte bine toti.

Cum mama dracului - Doamne iarta-ma , d-nu FLORINELU , doar 7-8 albine moarte la un stup , primavara ?? Daca e asa meriti toate felicitarile ........Cred ca asta nu se trage doar de la impachetat ....... Oricum ar fi , sigur voi face si eu la toamna pe sistemul d-tale . Felicitari .......
licap

Mesajde licap » 10 Mar 2013, 13:04

Albinel scrie:

Am intrat in iarna cu 50 familii, cand am verificat si am pus mancare erau 40, iar saptamana asta am mai gasit doar 25 familii in viata :o
Anul trecut am avut doar doua familii pierdute, si am facut acelasi tratament si iarna tracuta si iarna asta, dar rezultatele sunt diferite.

imi pare rau ..e destul grav si poate fi si mai rau in perioada asta ..!! daca-mi accepti sprijinul lasa-mi un numar de telefon aici sau pe pm..

Asa ¨ mai merge ¨ nea Albinel . Ma bucur ca poti , si esti dispus sa ajuti un om care e la pamint . Poate nu te-am inteles eu de la inceput , poate ai hotarit d-ta ca vrei sa schimbi ceva , meriti stima , si de ce nu , si scuze .......

P.S. Incerc timid sa lansez si eu o intrebare .......oare ai vrea sa-ti trimit si eu nr meu de telefon ???? :D :D :roll: :roll:
licap

Mesajde MrBee » 10 Mar 2013, 13:38

Ieri am facut prima revizie.Toti 10 sunt in regula.Observatii :
- toti aduc polen la greu.
- puiet prezent la toti pe 2-3 rame ( pina la o palma pe fiecare fata )
- matcile sunt prezente la toti , au fost destul de amabile sa defileze....
- de retinut pentru impachetarea din toamna viitoare sa-i string mai tare. Cite o rama a fost in plus la fiecare fiindca in mare parte diafragma de dupa aceasta rama a avut un pic de mucegai in coltul din spate-jos unde ghemul nu a ajuns inca.Mi-am confirmat si eu traseul ghemului : fata-jos -> fata-sus -> spate-sus.
- nu au nevoie de hrana, toti mai au miere pe fiecare rama sau cel putin cele 2 rame laterale neatinse.
- mortalitate mica in general, doar la 3 din ei am avut de adunat de pe fund un pumn de albine si resturi...
- cred ca gaurirea ramelor pe mijloc in toamna e o idee buna, am vazut ca folosesc scurtatura cu placere...
In concluzie : :D :D :D
MrBee

Mesajde BotaPaul » 10 Mar 2013, 14:02

- de retinut pentru impachetarea din toamna viitoare sa-i string mai tare. Cite o rama a fost in plus la fiecare fiindca in mare parte diafragma de dupa aceasta rama a avut un pic de mucegai in coltul din spate-jos unde ghemul nu a ajuns inca
Adica daca ii stringi mai tare , nu mai iti mucegaieste diafragma ? :roll:
Ceea ce face farmecul unui om este bunatatea lui; ( PV 19:22)
BotaPaul

Mesajde FLORINELU » 10 Mar 2013, 15:17

licap scrie:
FLORINELU scrie:eu iernez cam asa:nici un fel de folie,la fiecare stup inainte de prima rama in partea cu cuibul un polisteren extrudat podisorul din scandura si peste podisor o izolatie din textile,nu prea groasa,exclus orice feluri de plastic,sau hartie,pentru o buna aerisire,indiferent daca sant cu fund plin sau antivarooa. acuma nu am avut mucegai si condens la niciunul si mortalitate foarte mica. am gasit la unii doar 7-8 albine moarte pe fundul stupului.

Cum mama dracului - Doamne iarta-ma , d-nu FLORINELU , doar 7-8 albine moarte la un stup , primavara ?? Daca e asa meriti toate felicitarile ........Cred ca asta nu se trage doar de la impachetat ....... Oricum ar fi , sigur voi face si eu la toamna pe sistemul d-tale . Felicitari .......

a fost chiar asa,nu la toti ci cam la jumate,la ceilalti au fost mai multe dar nu exagerat.
si inca ceva,eu nu am dechis capacul la stupi din noiembrie pana acuma,decat la 2-3 din curiozitate. e si asta un motiv zic eu ca nu au fost albine moarte pe fundul stupului.
FLORINELU

Mesajde csaa » 10 Mar 2013, 15:45

Poate au facut curat intre timp. Parca e prea ca la tara.
csaa

Mesajde tiih » 10 Mar 2013, 19:15

FLORINELU scrie:
licap scrie:

a fost chiar asa,nu la toti ci cam la jumate,la ceilalti au fost mai multe dar nu exagerat.
si inca ceva,eu nu am dechis capacul la stupi din noiembrie pana acuma,decat la 2-3 din curiozitate. e si asta un motiv zic eu ca nu au fost albine moarte pe fundul stupului.

Domnul FLORINELUL are perfecta dreptate cand spune ca unul din motive este si faptul ca... nu a scos DIN NOIEMBRIE CAPACUL DE LA STUPI..pe linga faptu ca e meserias,are o zona melifera de vis,seceta nu a fost asa de pronuntata si nici nu a avut ATACURI PUTERNICE de prigorii..la sfarsitul verii trecute*august septembrie*.Va reconand sa vizitati pagina personala a dansului in care se face referire la pregatirea pentru iernare...Si va mai recomand sa cititi un articol din revista APICULTURA IN ROMANIA DIN ANUL 1982,nu mai stiu sigur numarul revistei scris de presedintele ACA Vaslui care avea urmatorul titlu<CU CAT MAI PUTINE INTERVENTII ...CU ATAT MAI MARI PRODUCTII!! ...Eram incepator si destul de contrariat si neincrezator in articol,a trebuit ani de zile sa treaca pina ce m>am convins ca are perfecta dreptate....pana ce am invatat <<SA STAU DE VORBA CU STUPUL LA URDINIS<
Bilant iernare 2012..2013..Nici un stup pierdut din 100...Zbor de curatenie pe 1 si 3 martie dupa 100 zile...Primul polen de alun in perioada 5..8 martie,iernare clasica cu fund plin jos,scandurele sus,perna de papura,care atrage foarte bine condensul,in lateral dupa diafragma si deasupra scandurelelor....nici o interventie din 15 octombrie pana la primul polen adus...mortalitate 20...150 albine de stup, procentaj nesemnificativ pentru cele minim 15000 albine care au intrat la iernat LA FIECARE STUP
tiih

Mesajde FLORINELU » 10 Mar 2013, 19:25

pentru carcotasi pun niste poze ,au fost facute la deschiderea capacului pana nu am facut curat.
Fişiere ataşate
stupina lui florinelu 005.JPG
capace deschise prima data dupa noiembrie.
stupina lui florinelu 002.JPG
FLORINELU

Mesajde balu » 10 Mar 2013, 20:51

azi am descoperit o matca lipsa, f buna, ieri era liniste , nu aducea nici-una polen , ca m-am mirat cei cu el, am risdicat podisorul am vazut ca e ,, in regula", populatie numeroasa , si am inchis la loc, azi zbor frenetic, dar fara polen :cry: , Am deschis teroare, caldura , sauna. Am verificat, botci constrite pe celule cu pastura , in rest ok, nu kk pe rame, consum redus.Am bagat ramele unui roi slabut direct in mijloc si am redus urdinisul. nu am avut cusca la mine si nici posibilitatea sa mut stupul pe alta pozitie. Dumnezeu cu mila ca tot e duminica!
Multe albine intepate pe la urdinisuri, credeam ca e furtisag, dar de fapt orfanele cereau azil, dar fara folos. Un stup cu zbor puternic mi-a dat emotii, dar era ok, fura orfanul ca aducea polen.

Dupa ce din prostie unificasem un roi cu o familie, si apoi la citeva zile i-am separat fara sa verific ce las in familie, azi ok , bine ca nu s-au omorit intre ele. Ciudat ca de multe ori dupa simptome ziceam ca familia e orfana si de fapt era ok, acum stupul orfan nu mi-a dat de banuit.
Cu exceptia aceasta toti stupii aduceau azi polen mai mult , sau mai putin.
82 ieri azi 81, mergem inainte
balu

Mesajde Albinel » 10 Mar 2013, 21:43

licap scrie:
Albinel scrie:

Asa ¨ mai merge ¨ nea Albinel . Ma bucur ca poti , si esti dispus sa ajuti un om care e la pamint . Poate nu te-am inteles eu de la inceput , poate ai hotarit d-ta ca vrei sa schimbi ceva , meriti stima , si de ce nu , si scuze .......

P.S. Incerc timid sa lansez si eu o intrebare .......oare ai vrea sa-ti trimit si eu nr meu de telefon ???? :D :roll: :roll:

licap...nu-ti inteleg ironia si nu-i vad sensul..?? n-am schimbat nimic la mine ..asta sunt eu cu bune si rele.. :roll:
stiu destui colegi de forum ca numarul meu de telefon l-am facut public de multe ori aici si experienta ce o detin am impartasit-o pe forumul asta si nu numai ..
daca crezi ca putem face un schimb de experienta ..iti stau la dispozitie cum ii stau lui Radu_Dan..
0722824399
Albinel

Mesajde FLORINELU » 10 Mar 2013, 22:15

si ca sa nu zica lumea ca ma laud ,am avut si asa ceva. aici a intrat soricelul ,a facut prapad, dar familia a scapat fiindca a fost puternica. vinovatul? eu,cine altul.
Fişiere ataşate
STUPINA LUI FLORINELU 006.JPG
urme de soarece
STUPINA LUI FLORINELU 005.JPG
soarece la bord
FLORINELU

Mesajde murarudumitru » 10 Mar 2013, 22:20

FLORINELU scrie:si ca sa nu zica lumea ca ma laud ,am avut si asa ceva. aici a intrat soricelul ,a facut prapad, dar familia a scapat fiindca a fost puternica. vinovatul? eu,cine altul.

Bine ca na intrat soricioaica ca facea mai prapad ;) la mine multi zic cind vad urdinisul mic de ce asa mic,eu zic lasa ca sa nu poata intra lighioane mari numa albina
murarudumitru

Mesajde puiutu » 10 Mar 2013, 22:34

Albinel nu trebuie sa te superi pe LICAP pentru ca pun ramasag ca mai sunt si altii pe acest forum care au aceasta impresie(poti sa ma pui si pe mine intre ei ;) )si nu cred ca suntem noi de vina ci postarile pe care le faci cateodata.
Poate de asta m-am suparat si eu fiindca ti-ai dat cu parerea despre mine fara macar sa ma cunosti.
Pot sa confirm ca ti-am mai vazut numarul de telefon in alte postari dar in ce ma priveste nu pot spune ca ai fost deschis cu mine.
Nu vreau sa ma intelegi gresit nu vreau sa intram din nou in polemica . Din contra vreau sa iti spun ca asa inteleg eu corespondenta pe acest forum( ceva constructiv). Si la fel cum te-am atacat atunci vreau sa raman corect in continoare si sa apreciez ca pozitive ulimele postari.RESPECT. :)
puiutu

Mesajde Albinel » 10 Mar 2013, 22:52

-"si nu cred ca suntem noi de vina ci postarile pe care le faci cateodata"
spune-mi cateva .. :)

-" nu vreau sa intram din nou in polemica"
daca vorbim de albinarit ..imi face placere :lol:

-"apreciez ca pozitive ulimele postari.RESPECT. "
daca-s numai ultimile m-am intristat.. :oops: vezi-le pe toate si spune-mi unde am mai fost asa de rau cum am fost cu tine.. ;)
stii vorba "nu-i dreaq chiar asa de negru cum pare ..RESPECT si de la mine..
Albinel

Mesajde doruuu » 10 Mar 2013, 23:08

Am pierdut o familie - moarta de foame - cu miere pe rame stanga - dreapta... Vina mea , in ianuarie cand am pus apifonda , nu am verificat daca ,, ghemul " misca , si i-am pus turta degeaba in cap ! Daca faceam verificarea mai inainte... Concluzie : nu am asezat bine ramele cu miere in cuib in toamna... ;)
doruuu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR