Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: noaptea trecuta mi-au disparut 4 stupi

Mesajde Bee Happy » 17 Sep 2011, 23:08

Ai avut ocazia sa infunzi un hot de stupi si ai ratat-o...
Poate ca nu e prea tarziu nici acum.
Drumul spre succes, este tot timpul in constructie.
Avatar utilizator
Bee Happy
 
Mesaje: 509
Membru din: 24 Feb 2011, 19:50
Localitate: Sebes- Alba

Re: noaptea trecuta mi-au disparut 4 stupi

Mesajde tassevasi » 17 Sep 2011, 23:24

Ai dreptate , miine ma interesez daca i-a cumparat ,poate era mai bine daca ma inplicam ,sa vad unde ce si cum .
Numai bine
Avatar utilizator
tassevasi
 
Mesaje: 89
Membru din: 09 Mai 2011, 14:36
Localitate: Pitesti - Bascov - AG 57 ani

Re: noaptea trecuta mi-au disparut 4 stupi

Mesajde balasbebe » 18 Sep 2011, 07:17

Eu nu sper sa recuperez ceva, mai ales de la al doilea furt. La primul furt sunt 3 minori.
Avatar utilizator
balasbebe
 
Mesaje: 1130
Membru din: 18 Feb 2011, 07:47
Localitate: Zalau

Re: noaptea trecuta mi-au disparut 4 stupi

Mesajde Adi Hodis » 18 Sep 2011, 08:31

tassevasi scrie:...
Ca in final sa aflu ca e un tigan ce se ocupa cu furatul stupilor si apoi ii plaseaza la cei cu bani si dornici de chilipir .
I-am spus ca e cel mai mare pacat daca ii cumpara ,mai ales ca stie ca sunt furati .
El vroia sa ma cheme sa-i aleg eu, ca sa nu se pacaleasca ???
...

Deci " vanzatorul " cauta clientul mai antai iar clientul e de aceeasi spetza cu marshavul ala de hotz, din moment ce a acceptat ... si vroia sa-l ajuti sa nu se pacaleasca.
Realizezi ca defapt ti-a propus sa intri in hotzie, a ?.
Ma bucur ca nu ai intrat si totodata regret ca nu ai anuntzat Politzia.

Daca hotzului i-a mers " afacerea " ... apai ala va continua sa fure, fi-ti siguri ca nu se va potoli dacat cu pedeapsa aspra.
Anuntzatzi Politzia ca e pacat sa faca necazuri stuparilor ... si trebuie pedepsit si cumparatorul deoarece prin acordul sau de a cumpara, incurajeaza furtul.

Ar fi buna o lege " ai furat ... mana jos " ... mai fura odata ... jos, si cealalta mana. :x
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Avatar utilizator
Adi Hodis
 
Mesaje: 2937
Membru din: 03 Apr 2011, 18:40

Re: noaptea trecuta mi-au disparut 4 stupi

Mesajde iosca » 18 Sep 2011, 10:23

Toata noaptea am mutat stupii din acea stupina in alta locatie, cu remorcuta dupa logan pt ca nu am loc cu camionul acolo (deocamdata). Nu de alta dar vreau sa pun capul linistit seara pe perna, nu sa stau cu frica hotilor.
Imi pare rau de locatia veche din f multe puncte de vedere, pana si masinile au invatat drumul singure de atatia ani, nu mai au nevoie de sofer :( La primavara oi mai vedea, deocamdata cred ca stau mai bine acolo unde i-am dus.
http://iosca.sunphoto.ro

Când te-aştepţi mai puţin, atunci îţi dă Dumnezeu mai mult !
Avatar utilizator
iosca
 
Mesaje: 327
Membru din: 08 Mar 2011, 19:48
Localitate: Calafat - Dolj

Re: noaptea trecuta mi-au disparut 4 stupi

Mesajde gica » 18 Sep 2011, 11:37

Iosca,treci peste asta.Nu esti primul.Si la cateva sute de stupi cati ai nu este un capat de tara.
Sau ca sa-ti raspund cum au raspuns colegii,exista o masura in toate.De obicei la hoti paharul se umple repede.Daca ai dus o hartie la Politie si ai un numar de inregistrare la ea hotii sunt mancati.
Ca nu-si mai risca nici politistii pielea.
Avatar utilizator
gica
 
Mesaje: 1146
Membru din: 22 Feb 2011, 21:11
Localitate: Bumbesti Jiu (Sadu) -Gorj

Re: noaptea trecuta mi-au disparut 4 stupi

Mesajde iosca » 18 Sep 2011, 20:22

`Nea Gica, nu fac din asta o tragedie dar ma deranjaza faptul in sine, si cel mai mult ca a trebuit sa-mi schimb vatra si sa muncesc cateva zile si o noapte intreaga ca sa mut stupii .
Ne mai auzim pe acest subiect numa' daca o sa prind hotii :x
http://iosca.sunphoto.ro

Când te-aştepţi mai puţin, atunci îţi dă Dumnezeu mai mult !
Avatar utilizator
iosca
 
Mesaje: 327
Membru din: 08 Mar 2011, 19:48
Localitate: Calafat - Dolj

Re: noaptea trecuta mi-au disparut 4 stupi

Mesajde Mishu05 » 18 Sep 2011, 21:02

Sunt in situatia de a avea stupii pe 4 vetre in zona de campie ( i-am avut toata vara pe 4 vetre in zona de deal din care 1 in camp deschis, restul in curti).
Mi-au fost furate rotile de la remorca ( neglijenta mea , am lasat-o efectiv pe deal 3 luni , era de asteptat) insa paguba nu e asa mare , am luat 5 roti de la remat cu 3 milioane. Remorca se afla alaturi de 60 de familii + caturi, roinite, etc..anul trecut nu am avut nici o problema anul asta rotile..nu-i problema, bine ca a fost doar atat si repet..neglijenta a fost a mea.

Problema este destul de ampla si nu ii vad o rezolvare simpla in urmatorii ani in afara de a tine stupii doar acasa sau in curtea unor persoane de incredere care sa locuiasca permanent acolo, sa aiba caini , stupii sa fie asezati cat mai la vedere, vecinii lor sa fie de asemenea oameni seriosi care sa reactioneze cand apare ceva. De asemenea, cazul meu ( multiple vetre cu nr mic de stupi, 25-30 maxim) va trebui sa umblu prin zona cat mai des la maxim 2-3 zile sa apar ziua/noaptea si sa dau o tura pe acolo pentru ca oamenii vad si vorbesc.

Nu as vrea sa pornesc aici discutia cu fondurile europene si utilitatea lor dar e clar ca si astea au o contributie mare la interesul brusc al hotilor pentru stupi. Asta ramane de comentat si mai ales aspectul "cine" cumpara stupi cu cu ce scop. Sustineam pe forumul vechi un fel de "card/buletin" de apicultor astfel incat sa nu poti cumpara stupi decat de la un alt apicultor care sa faca dovada proprietatii asupra lor. Cand apare cineva din neant cu stupi de vanzare sa apara si un mare semn de intrebare asupra provenientei lor mai ales in perioada asta tulbure. De asemenea poate ar trebui umblat mai mult la cooperarea intre apicultori si mai ales la aspectul "chilipir". Sa ne apropiem mai mult de albine la acest aspect si sa fim mai putin individualisti. Adica sa facem tot ce se poate cand auzim de stupi ieftini.

Probabil ca timpul ca de obicei va regla chestia asta prin disparitia in timp a apicultorilor medii si existenta doar a celor mari si foarte mari + cei de hobby. In momentul ala pot sa fure baietii cat vor ca in afara de lemn de foc si mierea consumata cu bani nu au cum sa se aleaga ca nu au cui vinde.
Eu propun ca solutie tehnica sistemul american de asamblare a stupilor pe palet, sistem folosit de ei in special pentru usurinta la transport si pretul mic. Sunt niste dezavantaje, in primul rand costul initial de modificare de la sistemul "stup complet fund-capac" la sistemul corpuri asezate pe un fund comun insa eu zic ca pe termen lung e mai eficient ( in spiritul apiculturii industrializate, desigur - spirit cu care in esenta nu sunt de acord, vreau sa fie foarte clar aspectul asta dar care din pacate este cel care aduce bani).

Sistemul asta are un cost auxiliar si anume un motostivuitor ( asta daca vrem sa facem pastoral cu ei) dar daca ii tinem in stationar nu e cazul de asa ceva putem sa ii tinem pe paleti cu fund comun la 4 stupi si cand vrem sa ii mutam le punem un fund separat doar pt mutat si seara ii inchidem si ii luam . Este evident mai complicat de atat si aici vad eu prima hiba , ca vom fi nevoiti sa schimbam un pic sistemul in care lucram cu fiecare stup in parte dar eu zic ca se poate lucra.

Ar fi destul de dificil furtul in astfel de conditii fara motostivuitor sau 2-3 oameni care sa ridice paletul pt ca e destul de greu un astfel de palet cu 4 stupi chiar si in conditii de iarna ( peste 100kg zic eu).
Daca situatia continua ( furturi de stupi) eu intentionez sa trec la sistemul asta, cel putin in zonele mai "fierbinti". Ma refer la vetre aflate in padure sau langa padure, in curti/gradini unde nu locuieste nimeni, etc. Am avut stupi in curti la oameni in care trebuia sa trec cu aro si remorca printr-un fanar ( latime 3m) + caini care latrau + oi/vaci + noroaie/lemne pe jos. Cred ca doar o echipa completa de hoti ar reusi sa ii ia de acolo..:)). In astfel de locuri voi merge pe solutia clasica cu stupul complet .
Sa speram ca in urmatoarea perioada vom avea parte de 0 astfel de probleme si mai ales sa speram ca apicultorii vor strange randurile si vor semnala astfel de probleme. Hotul nu fura stupii aiurea, ii fura la pont si sa ii vanda.
Fişiere ataşate
176_pd1789150_1.jpg
176_pd1789145_1.jpg
Avatar utilizator
Mishu05
 
Mesaje: 365
Membru din: 21 Feb 2011, 11:18
Localitate: Bucuresti

Re: noaptea trecuta mi-au disparut 4 stupi

Mesajde teinegru64 » 18 Sep 2011, 21:33

Mishu05 nu vreu sa te descurajez,la fel vad si eu apicultura peste 10-20 de ani.Am facut ceva asemanator,
http://teinegru64.sunphoto.ro/experimen ... RCYBQHMRPW
Afla ca in timpul construirii lui am avut cateva vizite de la localnici(nu apicultori).Toți mi-au spuso in fața....este bun de ținut faina,malaiul,tarațe,etc...daca iesi cu el in camp il iau eu,ca altfel il ia altul.Curios ca au avut aceasta idee doar cand au vazut lada desparțita. :mrgreen:
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64
 
Mesaje: 2459
Membru din: 08 Mar 2011, 13:06
Localitate: Vaslui

Re: noaptea trecuta mi-au disparut 4 stupi

Mesajde Mishu05 » 18 Sep 2011, 21:54

nu nu..nu m-ati inteles.
Pe un astfel de suport se aseaza corpurile de stup direct sa zicem: corp dadant, corp 3/4, capac practic sunt 4 stupi separati dar cu toate elementele detasabile doar fundul este comun, acel palet restul corpurilor vin unele peste altele ne-legate de nimic intre ele decat eventual de propolisul albinelor.
In momentul furtului practic nu il poate lua decat cu totul pentru daca incearca sa ia corpurile separat ies albinele chiar si iarna , se face tambalau nu mai e asa simplu.
Avatar utilizator
Mishu05
 
Mesaje: 365
Membru din: 21 Feb 2011, 11:18
Localitate: Bucuresti

Re: noaptea trecuta mi-au disparut 4 stupi

Mesajde Bambucha » 18 Sep 2011, 22:22

E o solutie pentru ... o faza finala de dezvoltare, cand deja investitiile de infrastuctura sunt deja facute si ferma apicola nu mai mananca decat costuri de intretinere! Fiindca fara stivuitor nu-i vad utilitatea. Pana atunci trebuie paza prin animale, halogene pe senzori, sirene cu alarma, oameni, si de ce nu chiar arme de foc!
Ma gandesc si sper ca poate prin drumurile batute catre casele de asigurari si cererile in acest sens venite de la cati mai multi apicultori, vor aparea intr-un sfarsit si politele de asigurare contra furtului, astfel incat un cerc tot mai mare de autoritati vor fi angrenati in aceasta problematica.

Furtul de stupi va deveni o problema din ce in ce mai serioasa!
"Bravo, Marcele! Ai luat și banii de pe pieptul mortului”
Avatar utilizator
Bambucha
 
Mesaje: 2785
Membru din: 23 Feb 2011, 13:38
Localitate: Bucuresti

Re: noaptea trecuta mi-au disparut 4 stupi

Mesajde Adi Hodis » 18 Sep 2011, 22:34

Mishule
De-ai sti cat de inventiv este omul cand e vorba de bani ... din furat.

Adevarata problema este mentalitatea ... atit a celui care fura cat si a celui ce se coboara la a cumpara marfa furata ... poate fi si scumpa, la deruta.
In astfel de cazuri, nu-si mai are logica aceste cuvinte, " Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
Aluia care i se ofera stupi furati, i-ar conveni sa i se fure ?.

Alta chestie, pastoralul implica amplasari in zone nepopulate si cazuri cand apicultorul trebuie sa plece de la stupina o anumita periada, o zi de ex ...
Nu ar fi normal si logic " nu lua ce nu-i al tau " ? ... nu conteaza de unde.

Din pacate, se intampla asa cum se stie si va lua amploare hotziile daca nu vor fi pedepsiti ... chiar si pt. un roi.
Nu este al lui ... rodul muncii lui, NU ARE VOIE SA FURE !!!.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Avatar utilizator
Adi Hodis
 
Mesaje: 2937
Membru din: 03 Apr 2011, 18:40

Re: noaptea trecuta mi-au disparut 4 stupi

Mesajde Mishu05 » 18 Sep 2011, 22:53

La scoala am invatat ca unul din cele mai ineficiente chestii inventate de om este automobilul. Adica in medie un automobil STA cam 22-23 ore/zi , toate durata lui de viata de cand e cumparat pana cand e casat. Ganditi-va un pic la acest aspect..majoritatea automobilelor stau parcate cuminti si sunt folosite poate si la 2 zile..si chiar si zilnic media de utilizare e mica , 1-2 ore/zi maxim..corect?
In comparatie cu asta un frigider e folosit aproape non stop, chiar si un televizor e folosit mai multe ore /zi. Daca adaugam la asta costul de achizitie si de intretinere al unui automobil ne dam seama cat de ineficient financiar este aparatul in zine.
Bun..acum sa explic un pic de ce am facut introducerea asta. Eu cred ca stuparitul cu mai mult de 80-100 familii nu este posibil altfel decat prin amplasarea lor pe mai multe vetre. Sunt foarte putine cazurile cand putem tine in conditii bune mai mult de 100 familii/vatra si asta un pic cu scartz pentru ca in afara de perioada aprilie-mai si poate un pic septembrie-octombrie ( daca e ploios, nu ca acum) in rest..e cam mult.
Sau..tinem 100-120 de familii pe o vatra dar asta e tot un fel de hobby, veniturile rezultate din nr asta de stupi nu ne permite sa intretinem o casa , o familie in conditii bune cel putin nu in fiecare an.
Avand stupii pe mai multe vetre indiferent cat de des le-am vizita nu putem sta efectiv langa o vatra mai mult de 1-2 ore la 2-3 zile..chiar daca facem "ture" in fiecare zi la fiecare vatra si tot sunt multe ore/zi in care stupii stau cuminti si...SINGURI.
De aici rezulta ca ne place sau nu stupii si albinele isi cam vad singurei de treaba acolo pe pozitie..fie ca e stationar fie ca e pastoral. Repet, vorbesc de situatii in care se face apicultura pentru profit ca activitate de baza nu de stupi in propria curte.
Asa ca sunt relativ sceptic apropo de posibilitatea ca in Romania, la acest nivel de haos social si saracie sa se poata face o apicultura industriala serioasa, cel putin nu in urmatorii 2-3 ani. Costurile de paza si seriozitatea celor care pazesc sunt prea mari ca sa merite , la nr mare de stupi.
Adaugam la asta tentatia fondurilor europene si avem un sistem perfect de "sa moara capra vecinului" de fapt nu sa moara, sa o furam.
Cat priveste remarca colegului Bambucha da, are dreptate pt pastoral fara motostivuitor e dificl sa folosesti asa ceva..dar in stationar eu zic ca se potriveste.
Avatar utilizator
Mishu05
 
Mesaje: 365
Membru din: 21 Feb 2011, 11:18
Localitate: Bucuresti

Re: noaptea trecuta mi-au disparut 4 stupi

Mesajde tassevasi » 19 Sep 2011, 00:36

Adi Hodis scrie:
tassevasi scrie:...
Ca in final sa aflu ca e un tigan ce se ocupa cu furatul stupilor si apoi ii plaseaza la cei cu bani si dornici de chilipir .
I-am spus ca e cel mai mare pacat daca ii cumpara ,mai ales ca stie ca sunt furati .
El vroia sa ma cheme sa-i aleg eu, ca sa nu se pacaleasca ???
...

Deci " vanzatorul " cauta clientul mai antai iar clientul e de aceeasi spetza cu marshavul ala de hotz, din moment ce a acceptat ... si vroia sa-l ajuti sa nu se pacaleasca.
Realizezi ca defapt ti-a propus sa intri in hotzie, a ?.
Ma bucur ca nu ai intrat si totodata regret ca nu ai anuntzat Politzia.

Daca hotzului i-a mers " afacerea " ... apai ala va continua sa fure, fi-ti siguri ca nu se va potoli dacat cu pedeapsa aspra.
Anuntzatzi Politzia ca e pacat sa faca necazuri stuparilor ... si trebuie pedepsit si cumparatorul deoarece prin acordul sau de a cumpara, incurajeaza furtul.

Ar fi buna o lege " ai furat ... mana jos " ... mai fura odata ... jos, si cealalta mana. :x


Tranzactia nu s-a facut , "prietenul " inpropriu spus, nu are habar de albine , nu stia in prima faza cu cine are de aface ,deaceia m-a contactat, locueste la 80 km de mine , eu l-am invatat sa anunte politia din localitate . Acum din ce mi-a zis el ca ,
politia stie de tigan ca fura si stupi , nu la prins in flagrant ,nu ii tine acasa ,si ca trebuia sa faca tranzactia si sa -i anunte pe ei pt aranjarea flagrantului si multe altele .
Lucru ce nu se-a dat seama mai ales ca eu l-am speriat asa de tare cind am auzit ca prvin din furt .
Politia vrea mura-n gura ,nu se omoara cu rezolvarea cazului decit la plingerea pagubasului .
Cum am si eu pe linga mine citiva copii ce umbla prin toate gradinile noaptea si scotoceste tot , mi-am instalat citiva senzori cu alarma si lumina ce m-a scoala ce-l putin o data pe noapte ,din cauza unor pisici ,pasari ,fluturi mari, etc .
E greu sa traesti cu acesta grija permanent , sa sti ca altcineva stie ce ai tu in gradina si oricind te poate fura .
Numai bine va doresc .
Avatar utilizator
tassevasi
 
Mesaje: 89
Membru din: 09 Mai 2011, 14:36
Localitate: Pitesti - Bascov - AG 57 ani

Re: noaptea trecuta mi-au disparut 4 stupi

Mesajde liviu1965 » 19 Sep 2011, 09:56

Va dau o idee:

Creati un perimetru din bete legate cu o sfoara si puneti un anunt : atentie , serpi veninosi.
In perimetrul creat in jurul stupilor lasati niste cutii goale pe jos.
Si lansati zvonul ca , cresteti si serpi.

E o chestie de psihologie. Poate merge.Cine fura.....nu sunt oameni prea rasariti.....la minte
Avatar utilizator
liviu1965
 
Mesaje: 1335
Membru din: 25 Iun 2011, 08:52
Localitate: IASI

Re: noaptea trecuta mi-au disparut 4 stupi

Mesajde cosmin_tanase82 » 19 Sep 2011, 11:52

Tocmai zilele trecute am vazut un documentar pe National Geografic in care am aflat ca traficul cu serpi, reptile este al doilea ca profitabilitate dupa traficul de droguri. Cred ca mai degraba s-ar inghesui la serpi decat la albine :). Oricum este o problema serioasa. Anul viitor voi face si eu pastoral (cel putin asa intentionez) si ma gandesc cu groaza la faptul ca trebuie sa las stupii nesupravegheati. Ma tot gandesc la diferite idei anti-furt...Cea mai sigura ar fi sa ramai langa ei dar pentru mine cel putin momentan asta este imposibil.
Avatar utilizator
cosmin_tanase82
 
Mesaje: 132
Membru din: 09 Mai 2011, 13:44
Localitate: Breaza, Prahova

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE



Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 19 vizitatori