andrei_calinescu scrie:Cred ca pana la CCD sunt stadii de tranzitie.
Asa a fost si in Franta, in 2007-2008 a lovit Nosema Ceranae, stupine intregi decimate, pregatite nor;al pentru iernat. Una din cauze s-a determinat prin analize de laborator, ca era ceara adusa din Spania, care continea spori.
Dupa aceasta iarna care nu a prea fost iarna, ma ingrijoreaza personal depopularile inregistrate. Am prieteni care au pierdut efective importante, fam de productie. Am altii care remarca depopulari mari.
Eu nu am pierdut decat roi de 2012 , dar si la majoritatea familiilor de baza , remarc depopulari importante.
Luni am sa duc la analize albine din colonii carpatine si buckfast si de asemenea o foita de ceara de fagure artificial.
Cred ca ar trebui sa facem cat mai multi aceste analize, din cei care au astfel de depopulari.
Cred ca e inconstient sa ascundem praful sub pres pe de o parte.
Pe de alta parte cred ca e obligatoriu pentru fiecare sa caute o albina cat mai rezistenta la Nosema, daca inca nu o avem.
E un complex de factori care scad imunitatea...hrana de proasta calitate si in cantitati insuficiente, deci carenta de microelemente, minerale, vitamine, proteine..apoi este vorba de efectul advers al tratamentelor asupra albinelor, pana si oxalicul este foarte periculos, produce rani (arsuri) pe exoscheleton, si pe intestin..porti de intrare pt virusi si expunere directa a corpului la eventuale pesticide patrunse in stup, chimizarea excesiva a mediului inconjurator, reducerea bazei melifere in perioada premergatoare iernii (asta o bag tot la capitolul carente alimentare), unele modificari impuse de om care au slabit imunitatea albinelor (vezi modificarea nenaturala a celulelor de pe foitze)..totul concura spre dezastru.
Exista o limita de suportabilitate, cand se depaseste atunci apare colapsul...probabil ca albina "a luat prea multe in gusa"...i-am modificat celula, forma spatiului in care traieste (probleme de microclimat), i-am modificat alimentatia (carente), am intoxicat-o cu fel de fel de chimicale (tratamente si pesticidele din foi si din culturi)..si tot asa, e clar ca la un moment dat undeva cedeaza.
Daca studiem ca fapt divers primele 40 de pagini din cartea colegului Daniel Popovici ..pomenesc numai de ea desi sunt atatea lucrari stiintifice despre albine care trebuie studiate, o sa ne dam seama ca nu trebuie sa privim albina de la distantza ci trebuie sa "luam lupa in mana"..este un superorganism supercomplex...ceva mai multa atentie cu ea nu ar strica !!!