da,dar daca spui ca era albina putina si nu era chiar deasupra ghemului, iti dai seama ce s-a intamplat!
iar daca a fost ger, nu a putut ajunge la ea si a murit de foame!
marian sima scrie:Mircea_63 scrie:proapis13 scrie:Ieri am aflat ca tatalui frizeritei ce ma tunde i-au murit subit intr-o luna 43 fam din 60![]()
Am intrebat de cauza si a zis ca nu se cunoaste
A ramas sa mergem zilele astea cu albine moarte si vii la analiza plus faguri cu miere si fara
salve
Proapis13, omul avea ceva albine, iar paguba e considerabila. Sunt foarte curios de cati ani se ocupa de albine si cum le-a pregatit de iernare.
Daca a facut el greseli, e de bagat la cap, dar daca e om cu experienta si a facut ce trebuie...e de speriat.
Problema in iarna aceasta nu a fost iernarea ,problema a fost toamna uscata si fara surse de polen,albina a intrat cu albina tinara putina in iarna,albina batrina a murit si a cazut pe fundul lazi astfel cu matca mai a ramas cu citeva albine care nu au facut fata si a dat coltul.
Situatia este chiar grava ,ieri puneam niste colete la Fan Courier domnisoara de la ghiseu ma intreaba ce am in colete ,eu spun ca unelte apicole,i-mi spune ca si bunici ei a avut stupi si in iarna aceasta le-au murit toti,ba in satul respectiv au murit stupi la toti apicultori.
Stiti ca ma interesez de familii de albina pentru un prieten ,am sunat pe cineva care avea stupi cu cit vinde familia,raspunsul ce sa mai vind ca au murit toti,unui politai care avea si el 12 familii i-au murit toate ,altii au pirderi mari.
Ma bucur cind vad apicultori spunind ca au pierdut cite o albina pe stup si ca aia a murit datorita ca a cazut de pe scindurica de zbor si si-a rupt gitul.
ignatov andrei scrie: Dupa ploaie si furtuna, vine si vreme buna!
BUNKA scrie:marian sima scrie:Mircea_63 scrie:proapis13 scrie:Ieri am aflat ca tatalui frizeritei ce ma tunde i-au murit subit intr-o luna 43 fam din 60![]()
Am intrebat de cauza si a zis ca nu se cunoaste
A ramas sa mergem zilele astea cu albine moarte si vii la analiza plus faguri cu miere si fara
salve
Proapis13, omul avea ceva albine, iar paguba e considerabila. Sunt foarte curios de cati ani se ocupa de albine si cum le-a pregatit de iernare.
Daca a facut el greseli, e de bagat la cap, dar daca e om cu experienta si a facut ce trebuie...e de speriat.
Problema in iarna aceasta nu a fost iernarea ,problema a fost toamna uscata si fara surse de polen,albina a intrat cu albina tinara putina in iarna,albina batrina a murit si a cazut pe fundul lazi astfel cu matca mai a ramas cu citeva albine care nu au facut fata si a dat coltul.
Situatia este chiar grava ,ieri puneam niste colete la Fan Courier domnisoara de la ghiseu ma intreaba ce am in colete ,eu spun ca unelte apicole,i-mi spune ca si bunici ei a avut stupi si in iarna aceasta le-au murit toti,ba in satul respectiv au murit stupi la toti apicultori.
Stiti ca ma interesez de familii de albina pentru un prieten ,am sunat pe cineva care avea stupi cu cit vinde familia,raspunsul ce sa mai vind ca au murit toti,unui politai care avea si el 12 familii i-au murit toate ,altii au pirderi mari.
Ma bucur cind vad apicultori spunind ca au pierdut cite o albina pe stup si ca aia a murit datorita ca a cazut de pe scindurica de zbor si si-a rupt gitul.
Mariane...ai pus punctul pe "I" exact alea cred si eu ca-s cauzele, probleme au fost si pana acum cu iernarea dar nu atat de grave cum au inceput sa fie in ultimii doi ani si parerea mea e ca asa va fi in continuare, nu dezvolt de ce aici, dar exista motive temeinice...cei care se bucura inca de iernare linistita si in bune conditii au avut norocul unei vetre de toamna bogata in polen, rezerve suficiente de miere in toamna, puiet la momentul potrivit, albina tanara la iernat bine hranita proteic si de aici norocul unei iernari bune INCA, insa trendul este negativ, se raporteaza pierderi la modul descris de tine si de colegul nostru incepator peste tot prin tara, semn ca situatia e oarecum extinsa...seceta, pesticidele, ierbicidele..lipsa surselor de hrana in toamna, coloniile cam fac foamea dupa floare si asta e marele bai!!
Probabil ca multi dintre colegi se uita la mine ca la un nebun ca-mi tai toate lazile si fac Deloni..da stiu eu ce fac in "prostia" mea...ma pregatesc de ce-i mai rau!
prisecarul scrie:da,dar daca spui ca era albina putina si nu era chiar deasupra ghemului, iti dai seama ce s-a intamplat!
iar daca a fost ger, nu a putut ajunge la ea si a murit de foame!
marian sima scrie:Colegule Andrei nosemoza se instaleaza atunci cind albina are un factor de stres ,de obicei aceasta boala se instaleaza la familiile mai slabe,la familiile cu mincare putina la familiile deranjate pe timpul ierni,la familiile cu rame cu miere descapacita ,miere care atrage umiditatea si altereaza hrana albinelor ,aranjarea gresita a cuibului si un stup deficitar ajuta la instalarea acestei boli.
Eradicarea acestei boli nu sta intr-o matca ci intr-o familie puternica lipsita de factori de stres.
adica ?si nu in ultimul rand lot de faguri artificiali similari dati la crescut in tot sezonul activ?
BotaPaul scrie:adica ?si nu in ultimul rand lot de faguri artificiali similari dati la crescut in tot sezonul activ?
Albinel scrie:cata hrana au..?? cat puiet ?? cate matci mai ai ?? cu igiena cum stau ??
daca speri sa ajungi si tu luna asta pe la ele..cred c-ai sa mananci miere dupa atentia ce le-ai acordat-o pana acum..
apropos..sa bagi ochiul numa' un pic ,ca altfel le afecteaza grav sanatatii..
Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 56 vizitatori