Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Cum putem face mai mult rau albinelor?

Mesajde Mircea_63 » 10 Apr 2013, 10:45

Deschid acest topic, cu intentia de a discuta impreuna despre cum sa evitam sa le facem rau albinelor:

Interventionism vs. non-interventionism:

Intalnim des pe forum afirmatii despre cate un mos - e mai credibil daca e mos ;) - care n-a citit despre albine, ci a invatat prin viu grai si practica, dar care intervine minimal in activitatea stupului si obtine miere (multa-putina, nu stim cata) si are parte de mortalitati scazute.

Pe de alta parte, intalnim stupari deschisi spre nou, care se plang de diverse necazuri cu albinele, primind apoi explicatii ce tin de aranjarea cuibului, hraniri nu tocmai potrivite, folie, impachetari excesive, condens etc, intr-un cuvant, cauze legate de interventiile sale in cuib.

Albina a supravietuit ceva vreme in natura, fara interventia omului. Pledez pentru non-interventionism si naturism? Nici vorba!

Daca ne uitam la performante, e lesne de observat ca performantele se obtin prin interventia stuparului!

M-a sunat deunazi un dealer de tranzactii financiare:
- Dom`le, ce ati spune de un profit de 80% in cateva zile?
- Periculos!
- Cum domnule Mircea? Cine nu s-ar bucura de un astfel de profit?
- Dar asta inseamna ca si riscul de pierdere este de...cel putin tot 80%.
- .........................................................................................


Evident ca performanta se obtine prin interventii, dar si mare parte din necazuri tot asa se obtin! Vorbim, scriem foarte mult despre ce sa facem, dar mai putin despre ce sa NU facem.

Hrana albinelor.

Aceeasi hrana, buna pentru albine, in diferite perioade ale anului, poate duce la rezultate diferite.

Impachetarea cuibului

Mamiferul om are nevoie de tricou vara si cojoc iarna. Albina nu e mamifer si are nevoie de cojoc...primavara.

Sunt doar doua exemple generale dintr-o multime. M-as pricepe si singur sa le fac rau...dar o mana de ajutor din partea voastra ar prinde bine. :idea:

Haideti va rog: ce greseli sunt de evitat? Cum le putem face mai mult rau albinelor atunci cand de fapt vrem sa le facem bine?
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63
 
Mesaje: 5459
Membru din: 15 Mar 2012, 12:55
Localitate: Timisoara

Re: Cum putem face mai mult rau albinelor?

Mesajde Mircea_63 » 10 Apr 2013, 15:42

Hranirea albinelor:

In perioada de primavara -cum este acum vremea urata- fara aport proteic, dar prin "stimulare" cu sirop, adica doar hrana energetica, avand eventual si puiet, exista riscul de debilizare a populatiei.

Cum?
"Pacalindu-le" sa se dezvolte, in lipsa proteinelor, doicile vor fi nevoite sa-si consume din corpul lor gras.

Asta nu inseamna sa le lasi sa moara de foame in cazul in care nu au hrana destula, observatia se refera la "stimulare"
Asa ca: daca nu este aport de polen, nu le dai sirop!
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63
 
Mesaje: 5459
Membru din: 15 Mar 2012, 12:55
Localitate: Timisoara

Re: Cum putem face mai mult rau albinelor?

Mesajde alin anghel » 10 Apr 2013, 16:25

Foarte bun subiectul. Fiind incepator am facut multe greseli: am hranit pana toamna tarziu cu ceai neinvertit, rezultatul a fost pe masura ( 2 pierduti din cauza diareei; ceilalti 4 slabiti rau de tot); am umblat foarte des in ei ( cu greu ma abtin); am evaluat gresit numarul albinelor in toamna si am refacut stramtorarea cuibului destul de tarziu.
alin anghel
 
Mesaje: 17
Membru din: 13 Noi 2012, 21:47
Localitate: Curtea de Arges

Re: Cum putem face mai mult rau albinelor?

Mesajde comi » 10 Apr 2013, 17:54

Nestiinta face mult rau,pt ca am uitat sa mai citim sau documenta privind ingrijirea albinelor,si multi dintre noi lucreaza dupa ureche cu albinele,sau mai rau ca pe vremea bunicului si nu vrem sa recunoastem ca atunci erau alte conditii climaterice,fito- sanitare, nu exista atunci rezistenta sau toleranta a virusilor la anumite tratamente,de varroa nici nu se auzise.Nu stiim la efectuarea anumitor tratamente ce reactii adverse au medicamentele folosite ca de exemplu la anumite medicamente folosite pt combaterea varroa multi nu stiu dozajul corect,mortalitatea in rindul albinelor,matcilor,incetarea totala sau partiala a pontei,remanenta in ceara sau miere si unii dintre noi care se cred ,,guru,, in viata albinelor.Nu vrem sa incercam ce fac altii de ani buni cu rezultate bune ,nu vrem sa invatam de la alti pt ca noi romanii suntem inventivi,le stiim pe toate ,inventam tratamente naturiste cu tutun,pelin,urzica(si de aceea ne mai urzicam cam des la buzunare cind avem stupi pierduti)retete pt hranirea albinelor,cocteiluri de ceaiuri(sunt curios citi dintre noi au gustat din acele ceaiuri)care sunt bune pt consumul uman dar avem vreun studiu stiintific privind impactul lor asupra albinelor?.Nu vrem sa deschidem net-ul sa cautam in lumea asta ce sa mai descoperit,ce se mai foloseste,noi metode,tratamente,medicamente, nu la noi se transmite prin viu grai( pe cale orala),,invataturile lui bunicul catre nepotul sau ,,privind reteta de tocanita de ceapa,saramura de usturoi ,pregatirea biberoanelor cu lapte praf,drojdia de la bere,spritul de pelin(vin),afumarea cu par de urs pt a speria varroa si multe alte retete din negura vremurilor.
Fratilor vremurile se schimba trebuie sa ne schimbam si noi odata cu vremurile astfel vom ramane de caruta cum am ramas mereu.
Daca lupul ti-a mancat un dusman asta nu inseamna ca lupul este prieten cu tine
Avatar utilizator
comi
 
Mesaje: 318
Membru din: 27 Ian 2013, 00:44
Localitate: london

Re: Cum putem face mai mult rau albinelor?

Mesajde cantemir » 10 Apr 2013, 18:08

Excesul de zel, ca si indolenta pot face mult rau in stupi.
Oricare din astea doua, plus nestiinta (lipsa in pregatire, lucrari dupa ureche, meserie furata, retete din auzite etc ), plus ceva factori nefavorizanti ( socio-medico-meteo-pedo-climatici) si avem formula clara pentru un dezastru la nivelul stupinei personale.
Ghinionul nu se baga-n ecuatie!
Parerea mea!

Si era sa uit: dorinta de inavutire peste noapte ... e mai rea ca varoa. Si paguboasa ca Loca Americana...
Stuparul se alege doar cu orgoliul sifonat si bugetul micsorat.
Albinele platesc cu viata!
Aiaie!
cantemir
 
Mesaje: 816
Membru din: 27 Apr 2012, 13:54
Localitate: Ploiesti

Re: Cum putem face mai mult rau albinelor?

Mesajde Ioan Guist » 10 Apr 2013, 19:32

Subiectul e ...beton.
Trebuie sa plecam insa pe doua planuri.

1 Avem pana in 80 sau 120 de famili.Astea se tin in evidenta noaptea in somn
2 Avem (Doamne da la toata lumea) peste 4-5 sute.astea se tin noaptea in somn.Cate o suta sau... cate o vatra.

Daca ne batem capul cu punctul 1, atunci e de preferat sa "bibilim" fiecare lada.Asta, e o matca tanara,bun ! ce fac?In primavara iau puiet (acuma de ex) de la batrana care ramane in "pielea goala" Asta batrana, oua in draci de nevoie de acuma ca ...o schimbat generatia de iarna.Tanara ar oua dar nu are cine acoperii. O ajut prin mutarea de puiet si doica.Dau inainte astfel. Le stimulez cu ceaiuri si sirop.Le gadil la subsoara.Bla bla.Vizez recolta de pe tanara ca nu roieste.Batrana o schimb dupa ce fac un roi de pe ea. ;)

Cand vorbim de sute, atunci gandim in alta perspectiva.Iau de ex. vatra asta si o mut 300 km.Dau apiinvert si o mai caut "de oua" peste 3 sapt.Ailalta care e mai in urma o tin langa casa sa o bibilesc.Celalalte le aduc la zi cu hrana glucida si le dau rame sa fie liniste in viitorul apropiat.

Nu o data spunem: Nu putem largi familia cu o rama sau nu putem sparge cuibul cu rama daca nu este cine sa acopere.Cand sunt de supraveghiat sute, dai doua rame cu ....bataie.Ca nu-i mai vezi decat peste 3 saptamani de ex.Cand ai o suta dai rama la micul fix.

Daca vorbim de punctul 1, de regula vorbim de suplimentarea sursei de venit.Timpul si investitiile sunt dramuite.Trebuie suplimentat cu munca pe fiecare lada.
Daca vorbim de punctul 2 , unde venitul este din albina, lucrurile, lucrul trebuie impartit astfel incat sa putem lucra la fiecare o data , maxim de doua ori , toamna si de maxim doua ori primavara.


C evreu sa zic? Da, trebuie sa intervenim in familia de albine.Ca daca nu intervenim, ramanem cu ele in scorburi sau cosnite si luam (cand este) maxim 5 kg de miere pe scorbura.
Numai bine.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Avatar utilizator
Ioan Guist
 
Mesaje: 3635
Membru din: 20 Feb 2011, 21:43
Localitate: Cisnadie jud.Sibiu

Re: Cum putem face mai mult rau albinelor?

Mesajde victor s » 10 Apr 2013, 20:08

Bun subiectul, chiar de interes maxim... ! E foarte usor sa faci rau albinelor, sansa fiind aceea ca albinele o sa repare tot ceea ce stuparul nepriceput strica.
Eu ma straduiesc cu toata fiinta mea ca interventiile in stup sa fie minime ca deranj si durata, mai ales in aceasta perioada (pentru ca iarna nici nu intra-n discutie).
Ce ar insemna sa iau acum rama cu rama, sa vad eu regina cum se misca (eventual s-o si strivesc un pic intre spetezele ramelor si sa ma intreb peste cateva saptamani ce naiba are stupul asta de bate pasul pe loc sau chiar mai rau...?)la ce-mi foloseste?
Vezi oua de o zi, vezi cum sta cu hrana in rame, mai descapacesti cu trafaletul, mai dai cu pufariciul de apa peste ce ai descapacit, totul in 2/4 minute maxim.(asta pentru ''balconisti'', ca pt profi, un minut e super deajuns !
Si cate ar mai fi de spus...!
Avatar utilizator
victor s
 
Mesaje: 871
Membru din: 23 Feb 2011, 22:31
Localitate: Ploiesti

Re: Cum putem face mai mult rau albinelor?

Mesajde cantemir » 10 Apr 2013, 21:54

victor s scrie: ...asta pentru ''balconisti'' !
Si cate ar mai fi de spus...!

Ce mi-ar mai fi placut sa fiu si eu balconist!
Dar as fi omorat albinele din prima:
Cartierul Nord e o padure de tei. Parcul intre Castor si Posta Nord e o colectie de arbori. Garduri vii, flori. La cateva sute de metri se termina orasul... Ar fi o zona numa buna sa tin vreo doi-trei stupi sub stricta observatie! Asta apropos de apicultura urbana!
Si ce daca?
Daca S.C. " :evil: :evil: :evil: S-ai manance" S.R.L. huruie atomizoarele, zi si noapte, de primavara pana toamna! Au disparut mierlele, grangurii, aricii... La radio PH se aud saptamanal apeluri: "apicultorii vor lua toate masurile de protectie..."
Un nene din vecini avea din anii '70 cativa orzontali. Acu s-au dus... Si stupii si el. :(
S.R.L.- ul a ramas si va continua sa ne gazeze...inca un mandat de primar!

Am uitat concluzia: alegerea vetrei inseamna intervetionism... in sensul bun!
cantemir
 
Mesaje: 816
Membru din: 27 Apr 2012, 13:54
Localitate: Ploiesti

Re: Cum putem face mai mult rau albinelor?

Mesajde cavaleriu » 10 Apr 2013, 23:00

SAL.
rau faci si daca umbli des la ei si daca nu umbli
aici cazul meu de sase luni nu am umblat la ei si asta o sa dauneze sigur
albine nu vad de cit pe forum o ora pe zi astai bine
da ajung eu acasa dacas bine nu va zic nimic ca nam timp
daca ofi rau o sa ma vedeti la asa nu
asa ca rau le facem si daca umblam mereu si daca nu umblam la timp si cind e necesar pentru ele
o primavara insorita va doresc
cavaleriu
 
Mesaje: 85
Membru din: 15 Iun 2011, 21:22
Localitate: Moreni Dambovita

Re: Cum putem face mai mult rau albinelor?

Mesajde Mircea_63 » 10 Apr 2013, 23:10

cantemir scrie:Am uitat concluzia: alegerea vetrei inseamna intervetionism... in sensul bun!


Pai neinterventionism total ar insemna sa umblii dupa miere prin paduri. :shock: Dar atunci mai suntem noi stupari?

Cu toate astea, afirmatia lui Cantemir, este super on-topic.
Intradevar, primul pas spre a le face rau albinelor, este alegerea unei vetre lipsite de macar culesul de intretinere!

Perfect, ce fac mai departe pentru a le "darama" cu cele mai bune intentii? :?:
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63
 
Mesaje: 5459
Membru din: 15 Mar 2012, 12:55
Localitate: Timisoara

Re: Cum putem face mai mult rau albinelor?

Mesajde peterneamt » 10 Apr 2013, 23:11

Nu mai am timp de net ...., dar vă repet: .......albinele iarna trebuie să ierneze.....şi vara să "miereze" (lucreze)....Doamne ajută miere multă ! ;)
ps. siropuri, turte, stimulări, complectări = riscuri = antibiotic la bolnav ( un rău necesar care implică o mare experienţă ) şi de cele mai multe ori rezultatele vor fi mediocre.
Soluţia=creşteţi albine asigurându-le rasă masă casă cât mai aproape de natural ( de ce au folosit ele de milioane de ani ).
Avatar utilizator
peterneamt
 
Mesaje: 4868
Membru din: 28 Noi 2011, 18:19

Re: Cum putem face mai mult rau albinelor?

Mesajde Dragos2006 » 10 Apr 2013, 23:18

Rasa ? la cat material biologic intra anual in Romania nu se mai poate vorbi de rasa curata decat in cazuri extrem de izolate .
masa ? s-au inmultit asa de mult stupii incat baza melifera si asa precara nu mai face fata .
Casa ? ... ajungem la on-line.
Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006
 
Mesaje: 2251
Membru din: 05 Apr 2011, 16:37
Localitate: Valea Ramnicului

Re: Cum putem face mai mult rau albinelor?

Mesajde Mircea_63 » 10 Apr 2013, 23:27

Mai dragilor, Peter si Dragos, eu intrebam cum le putem face mai mult rau albinelor, iar voi imi spuneti cum sa fac sa le fie lor sau mie cat mai bine. Multumesc, dar sunteti off-topic.

Topicul asta e invers. ;) Eventual discutam de ambele fete ale monedei! Va astept. :roll:

Printre randuri Peter spune ca alt pas spre a le face rau, este ca iarna, albinele sa nu ierneze. Perfect! Cum fac asta?
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63
 
Mesaje: 5459
Membru din: 15 Mar 2012, 12:55
Localitate: Timisoara

Re: Cum putem face mai mult rau albinelor?

Mesajde peterneamt » 10 Apr 2013, 23:30

Tot spiritual ai rămas Dragoş ! :lol:
Să începem cu august,prima lună din anul apicol
prostii :1.să le dăm sirop ziua şi eventual să mai turnam şi pe stupi
2.să uităm rame cu miere prin stupină
3.să lăsăm urdinişul mare la roi sau la stupii slabi
4.să nu tratăm de varooa
5.să nu asigurăm aerisirea stupiilor
6.să nu le asigurăm sursa de apă
Septembrie:1.să continuăm să complectăm rezervele cu sirop de zahăr neinvertit plus cele 6 puncte anterioare
Octombrie:1.să nu organizăm şi strânge cuiburile,iar ramele pe care a fost puiet şi conţin puţina miere să nu le descăpăcim după diafragmă
2.să nu punem gratiile de şoareci
Noiembrie:1.să lăsăm rame după diafragmă
2.să nu tratăm de 2 ori cu varachet
Decembrie,Ianuarie,Februarie:1.să îi deschidem
2.să vedem dacă au puiet sau mătci
3.să le dăm turte ca să stimulăm ponta
4.să îi izolăm cu materiale ce absorb umezeala şi o păstrează în stup
5.să ţinem stupii cu fundul plin înclinaţi spre spate
6.să avem crăpături nechituite pe spatele stupilor
7.să facem cât mai mult zgomot în stupină
Martie:1.să le dăm sirop în condiţiile în care nu culeg polen din natură
2.să le dăm turte proteice fără polen înainte de a culege polen din natură
3.să le administrăm tratamente anti varooa sub 10 grade C
4.să lărgim cuiburile
5.să le dăm sirop în cantitate mare în hrănitoare după diafragmă la temperaturi scăzute
Aprilie:1.să punem caturile la toţi stupii fără folie şi fără să ţinem cont de puterea lor
2.să spargem cuibul cu ramă la crescut la familiile slabe
Mai:...continuaţi şi voi :D
Ultima oară modificat de peterneamt pe 11 Apr 2013, 00:07, modificat de 2 ori în total.
Avatar utilizator
peterneamt
 
Mesaje: 4868
Membru din: 28 Noi 2011, 18:19

Re: Cum putem face mai mult rau albinelor?

Mesajde cantemir » 10 Apr 2013, 23:31

Dragos2006 scrie: Casa ? ... ajungem la on-line.

La asta nu ma gandeam!
Ce zici Mircea63 ? O trecem pe lista?
cantemir
 
Mesaje: 816
Membru din: 27 Apr 2012, 13:54
Localitate: Ploiesti

Re: Cum putem face mai mult rau albinelor?

Mesajde Dragos2006 » 10 Apr 2013, 23:32

primul rau de facut si cel mai simplu : vatra de stupina prost aleasa .
Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006
 
Mesaje: 2251
Membru din: 05 Apr 2011, 16:37
Localitate: Valea Ramnicului

Următorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR



Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Google [Bot] şi 35 vizitatori