Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Warre cu leat, fara rama

Mesajde danman » 09 Iun 2013, 23:12

Ai mei au roit 2 din 20 si inca cativa ar fi fost pe cale sa roiasca, chiar daca fiecaruia din cei mai puternici i-am luat culegatoarea in mod repetat, unora chiar de trei ori pana acum. (Am facut asta in luna mai cand am facut roiuri, punand roiul pe locul unei familii si mutand familia. Ciudat este ca au inceput sa faca botci si stupi care aveau un singur corp cladit si nici acela integral ci doar 50%-75%. Adica inclusiv cei mai slabi dintr-e cei mai slabi (adevarat ca astora nu le-am luat culegatoparea niciodata, ba chiar le-am dat). Cel mai puternic in schimb... nu vrea sa roiasca. Primii care s-au gandit la roire au fost totusi doi care aveau un corp cladit iar al doilea avea barete, pt ca restul ii am in stil japonez. Dar sa nu credeti ca japonezilor le e rusine sa roiasca, chiar si fara barete. (Apropo de bariera pe care o constitue acele barete).

Inclin sa cred ca pornirea roirii tine cel mai mult de sezon si de puterea instinctului fiecarei familii si nu putem face mare lucru pentru preventie. La stupii cu rame se mai poate obtine ceva prin adaugarea de faguri claditi dar aici...cand familia simte ca a sosit vremea inceteaza orice constructie de faguri si tot ce construiesc sunt botci. Asa ca singura metoda de combatere a roirii cred ca este extractia in primavara unde se poate si ulterior divizarea (si eventual reunificarea in toamna). Asta insa reduce si mai mult productia care si-asa e mica la acest stup.

Metoda "de pionierat" aplicata de mine a fost o simulare de roire (scoasa toata albina din stup, facuta ciorchine) si lasarea familiei in fundul gol pe un corp gol, iar corpurile cu fagurii si eventual o botca le-am pus pe locul unei familii puternice dar care inca nu se gandeste la roire, pe care-am mutat-o pe alt loc. Le-am dat astfel "in cap" sper destul cat sa le treaca.
danman
 
Mesaje: 182
Membru din: 17 Apr 2012, 21:52

Re: Warre cu leat, fara rama

Mesajde akmm » 10 Iun 2013, 09:58

Odata cu acest an mi-am asigurat necesarul de roiuri pentru extinderea stupinei.Practic vii acasa si culegi roiul din pom.
Cu stupii dadant sunt in deplasare asa ca nu am prea avut vreme cu controlul roirii(nici nu mi-am dorit) la warre.
Intuiesc ca metoda de pionierat e un soi de razvratire a stuparului.
Pare sa fie mai logic un corp de 10-12 cm inaltime la inceput, pe care sa-l iei garantat cu miere, fara puiet, imediat ce se umple.
Pana una alta senzatia de rezerve bogate, multe dintre ele amestecate cu puiet, face ca roirea sa fie de neoprit.
Familia care refuza cladirea an de an, odata ce si-a schimbat culegatoarea, poate fi pur si simplu debarasata de fagurii vechi-inclusiv puietul si lasata sa o ia de la capat.
Mierea recuperata iar fagurii dati la topit cu puiet cu tot.
O metoda salbatica e drept insa prin aceasta metoda s-a practicat stuparitul inca din comuna primitiva.
Iar comuna primitiva nu a tinut 150 ani cat a trecut de la inventarea ramelor.
Nu contest ca poti fi Dumnezeul albinelor manuind ramele, problema este daca acest lucru are beneficii asupra albinei. Altfel daca o lasi in salbaticie nu supravietuieste; nu supravietuieste acum cand te gandesti ca in vechime era izvorul nesecat pentru apicultori.
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
Avatar utilizator
akmm
 
Mesaje: 1273
Membru din: 21 Mar 2011, 16:15
Localitate: Babadag

Re: Warre cu leat, fara rama

Mesajde danman » 11 Iun 2013, 16:54

Si dupa doua zile, cei lasati in "fundul gol" aveau deja fagurasi construiti, ouati, etc. deci s-au apucat imediat de treaba si le-au trecut ifosele roirii. Cred ca e cea mai buna si cea mai sugura metoda de combatere a roirii la stupii warre cand deja frigurile s-au instalat. Am facut roi chiar si deasupra familiei de baza, roi ce ulterior se pot unifica relativ usor. Roirea loveste insa puternic in productie la acest tip de stup. Iar metoda pentru a putea fi aplicata ar trebui sa stai cu ochii pe ei. Eu am facut roi artificiali luandu-le culegatoarea (chiar si de doua - trei ori) in luna mai si iata ca in iunie roiesc din nou unii din ei, deci n-a fost suficient.
danman
 
Mesaje: 182
Membru din: 17 Apr 2012, 21:52

Re: Warre cu leat, fara rama

Mesajde akmm » 13 Iun 2013, 08:40

Mi-am cam terminat fagurii inramati asa ca orice roi incepand de astazi se cazeaza in Warre.
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
Avatar utilizator
akmm
 
Mesaje: 1273
Membru din: 21 Mar 2011, 16:15
Localitate: Babadag

Re: Warre cu leat, fara rama

Mesajde Stoican » 13 Iun 2013, 10:39

Tot pentru problema roirii. Am gasit intr-un numar din Romania apicola, nu mai stiu exact anul, o metoda a lui Antonescu de a schimba anual fagurii din cuib. Cum ar trebui sa fie adaptata pentru Warre:
Cu 10-14 zile inainte de salcam sub cele doua corpuri deja construite si aseaza altele doua echipate cu top baruri apoi se afuma abundant pentru a determina albinele cat mai ales matca sa coboare in corpurile noi, apoi se intercaleaza o gratie haneman intre corpurile cu puiet si corpurile noi. Oarecum fortata familia isi va forma cuibul in corpurile noi iar martca va incepa ponta in fagurasii proaspat construiti. In corpurile de sus , dupa ce eclozioneaza puietul se depoziteaza mierea. Lucrand in acest fel si avand si familii slab roitoare cred ca se poate tine intr-o oarecare masura sub control problema roirii.
Pentru cei care testeaza metoda cu rame, roger delon, lucrurile sunt si mai simple, in corpurile de jos se pun faguri artificiali si rama pe care este gasita regina ca oua.
Credeti ca poate sa mearga :?:
Stoican
 
Mesaje: 24
Membru din: 13 Iun 2013, 10:17
Localitate: Bucuresti

Re: Warre cu leat, fara rama

Mesajde akmm » 14 Iun 2013, 09:31

Pare sa fie o solutie.O incercam la cativa stupi la anul.
Presimt ca in corpurile de sus se vor trage botci. Asta presupune deja o tehnologie de lucru interventionista.
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
Avatar utilizator
akmm
 
Mesaje: 1273
Membru din: 21 Mar 2011, 16:15
Localitate: Babadag

Re: Warre cu leat, fara rama

Mesajde Stoican » 14 Iun 2013, 10:11

akmm scrie:Pare sa fie o solutie.O incercam la cativa stupi la anul.
Presimt ca in corpurile de sus se vor trage botci. Asta presupune deja o tehnologie de lucru interventionista.


pentru a nu trage botci in corpurile de sus se pot lasa pentru cateva zile, maxim 9 zile, feromoni de matca, asta in cazul celor care lucreaza pe warre, cei care folosesc rame pot aseza puietul capacit in corpul de sus si cel necapacit in cel de jos , ca sa fie cat mai aproape de matca. Oricum pentru reusita actiunii nu trebuie lasata familia sa traga botci in corpurile cu puiet, altfel mai mult ram am facut decat sa gasim o rezolvare.
Stoican
 
Mesaje: 24
Membru din: 13 Iun 2013, 10:17
Localitate: Bucuresti

Re: Warre cu leat, fara rama

Mesajde danman » 15 Iun 2013, 16:59

Am avut o situatie asemanatoare anul trecut cand faceam trecerea unor roi de pe rame dadant pe corpuri warre. Aveam sus 2 rame dadant si jos corpuri warre cu faguri deja inceputi in momentul cand am pus gratia hanemann si am trimis matca jos si e adevarat ca si-au tras botci sus. Iar puietul care ecloziona ramanea sus in loc sa migreze spre matca si spre puietul necapacit de jos. Probabil si gratia era considerata un obstacol. Dar nu e rea metoda, cred si eu ca merita incercat si eventual cautate solutii.
danman
 
Mesaje: 182
Membru din: 17 Apr 2012, 21:52

Re: Warre cu leat, fara rama

Mesajde sammy » 16 Iun 2013, 15:24

danman scrie:A cred si eu ca merita incercat si eventual cautate solutii.


A incercat careva cu albina selectionata si, eventual, hraniri de stimulare in perioadele in care lipseste culesul in natura?
Avatar utilizator
sammy
 
Mesaje: 182
Membru din: 17 Dec 2012, 16:02
Localitate: Fratesti, Giurgiu

Re: Warre cu leat, fara rama

Mesajde danman » 16 Iun 2013, 23:22

La mine de selectie nu poate fi vorba, dar ceva stimulare am incercat cu sirop pulverizat direct in faguri. Anul trecut am dat sirop la borcan odata la doua-trei zile cate 800grame dar concluziile pe care le-am tras au fost ca nu e usor sa pacalesti albina. Ea stie mai bine si cand e cules si in ce perioada din an suntem, etc. Iar la Warre lucrul care te incurca cel mai mult in combaterea roirii e ca nu poti adauga faguri. Cred ca pentru mine metoda cea mai buna ramane deocamdata aceea a lasarii albinelor in "fundul gol", dar cum spuneam asta loveste in productie. Sunt 6 zile de cad am procedat asa cu 2-3 familii si astazi aveau deja cladit jumatate de corp de faguri, albi frumosi de parca suntem la salcam desi deocamdata este doar ceva faneata. In acelasi timp o familie am trecut-o pe FA 4 la numar si astazi (dupa 6 zile) erau toti claditi, aveau ceva miere, ceva polen si ceva puiet in ei. Am adaugat azi inca 2 FA. Astora le-a iesit din minte orice gand de a mai roi din secunda doi, in timp ce cu altii inca ma lupt rupandu-le botcile, schimbandu-le locul, etc.
danman
 
Mesaje: 182
Membru din: 17 Apr 2012, 21:52

Re: Warre cu leat, fara rama

Mesajde danman » 17 Iun 2013, 11:54

Subliniez o concluzie: Am avut doua familii in friguri: una am pus-o in lada goala (2 corpuri) sa cladeasca la liber gen Warre iar alta am pus-o intr-o lada cu 3 FA Dadant si unul partial cladit (tot pe 2 corpuri ca si volum al lazii). Prima a cladit in 6 zile echivalentul a doua rame Dadant, iar cealalta a cladit complet 3 rame Dadant si finalizat a patra. In concluzie fara ajutorul foitei de ceara cladeste ceva mai putin sau mai lent...dar foarte frumos si cu celule naturale.
danman
 
Mesaje: 182
Membru din: 17 Apr 2012, 21:52

Re: Warre cu leat, fara rama

Mesajde sammy » 17 Iun 2013, 22:58

Din ce spui,pare ca problema (sau, ma rog, o parte a ei) ar fi urmatoarea: albinele nu pot tine pasul cu matca in ce priveste asigurarea spatiului pt ouat.
Avatar utilizator
sammy
 
Mesaje: 182
Membru din: 17 Dec 2012, 16:02
Localitate: Fratesti, Giurgiu

Re: Warre cu leat, fara rama

Mesajde danman » 17 Iun 2013, 23:23

Atasez si cateva fotografii cu ceeace au cladit in 6-7 zile familiile lasate "in fundul gol" (una pe 4 FA in pozitie Layens, alta pe un corp cu rame partiale Warre). Mai am o familie pe un corp japonez cladit 50% dar nu am fotografii cu aceea.
danman
 
Mesaje: 182
Membru din: 17 Apr 2012, 21:52

Re: Warre cu leat, fara rama

Mesajde danman » 17 Iun 2013, 23:32

Inca o chestie interesanta pe care am sesizat-o azi a fost ca propolizarea la acei stupi pe care-i am cu rame Dadant in pozitie Layens este mult mai mica decat la lazile Dadant orizontale unde ramele stau in pozitie normala, pe umerasele lor. Asta Probabil pt ca suprafata pe care se sprijina ramele in pozitia Layens sunt de fapt 2-3 puncte din care unul (un umeras) pe fundul stupului si al doi-lea undeva in coltul de sus al ramei si pe hoffman bineinteles. Dar la lazile unde ramele stau cum trebuie pe umerase e practic imposibil de lucrat fara dalta.
danman
 
Mesaje: 182
Membru din: 17 Apr 2012, 21:52

Re: Warre cu leat, fara rama

Mesajde akmm » 18 Iun 2013, 08:30

La interval de doua zile am desertat doua roiuri babane in cate doua corpuri warre.Diferenta dintre familii va fi aceea ca una dintre ele a primit un corp cu faguri goi construiti 3/4 de anul trecut.
Ambele roiuri sunt secundare.Este exact inainte de tei.Ma intereseaza sa vad cum vor valorifica culesul si cum se vor pregati pentru iarna.
Sper sa se imperecheze ambele matci, altfel vor forma o singura familie la iarna...
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
Avatar utilizator
akmm
 
Mesaje: 1273
Membru din: 21 Mar 2011, 16:15
Localitate: Babadag

Re: Warre cu leat, fara rama

Mesajde Stoican » 18 Iun 2013, 23:15

danman scrie:Subliniez o concluzie: Am avut doua familii in friguri: una am pus-o in lada goala (2 corpuri) sa cladeasca la liber gen Warre iar alta am pus-o intr-o lada cu 3 FA Dadant si unul partial cladit (tot pe 2 corpuri ca si volum al lazii). Prima a cladit in 6 zile echivalentul a doua rame Dadant, iar cealalta a cladit complet 3 rame Dadant si finalizat a patra. In concluzie fara ajutorul foitei de ceara cladeste ceva mai putin sau mai lent...dar foarte frumos si cu celule naturale.



Un corp de Warre este echivalentul a 4 faguri Dadant
Stoican
 
Mesaje: 24
Membru din: 13 Iun 2013, 10:17
Localitate: Bucuresti

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR



Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 36 vizitatori


cron