priest scrie:Cred ca am cuibul blocat cu miere iar matca nu are unde oua. Am pus cat-ul cu rame de 3/4, este ok?Oua in cat pe rama de 3/4?
liviutzbogos scrie:priest scrie:Cred ca am cuibul blocat cu miere iar matca nu are unde oua. Am pus cat-ul cu rame de 3/4, este ok?Oua in cat pe rama de 3/4?
Normal ca e bine, daca ai cules puternic si ele au blocat cuibul trebuie sa le oferi spatiu sa lucreze mai departe. Doar sa faci in asa fel incat sa urce in cat, am citit multe cazuri cand cuibul era blocat dar albinele nu urcau mierea in cat. Cat despre ouat, daca matca oua in rame de 1/2 in magazie, banuiesc ca va oua si in rame de 3/4 in magazie.
priest scrie:Si cum sa fac sa urce in cat? Deocamdata am bagat un pic de sirop avand in vedere ca ramele nu sunt construite. Hranitorul este pus incat.
visanc scrie:Urca una-doua rame cu puiet capacit sus in magazie si vor urca garantat sus, mai ales daca e blocat cuibul de miere si puiet.
Nu vad ce rost are hranitorul in stup atata vreme cat este cules!!!
liviutzbogos scrie:duma scrie:Salut tuturor ! Am o intrebare despre un roi facut de mine si doar din povestile celor mai experimentati decat mine . A luat 3 rame cu puiet de toate sadiile de ecluzionare si pe o rama am lasat o botca capacita si 2 rame cu miere si pastura puse la margini ( acoperitoare ) si pe toate ramele am lasat albinele care erau destul de multe si le-am pus in lada de 5 rame si am duso la o distanta de 15-18 km .Intrebarea mea este : Ce ar trebuii sa fac in continuaresa mut roiul in lada mai mare dupa ce iese matca , etc , etc
Astept raspunsurile si parerile voastre !
Pai acum astepti sa se imperecheze matca, sa nu muti lada pana nu se imperecheaza si isi incepe ponta. Dupaia, cand il duci inapoi acasa, cred ca ar fi mai bine sa il muti intr-o lada mai mare. Bagi sirop in el si il dezvolti pana in toamna. Daca in toamna e pe putine rame, sa zicem 4, 5, atunci poti sa bagi doi roi intr-o lada, sa ierneze mai bine. Dar cu roiul asta, pana nu se imperecheaza matca nu umbli, nici macar sirop. Cand incepe ponta dai sirop, dai o rama cu puiet eventual, daca ii mai slabut. Spor la treaba. Ne mai auzim la un tel., cand esti liber sa iesim la un "suc"...de apa, malt, hamei
visanc scrie:Puteai sa pui roiul de prima data in lada mare, chiar daca nu erau toate ramele.
Mircea_63 scrie:Dupa imperechere si inceperea pontei, muti in lada mai mare.
priest scrie:La stupul fara matca, am vazut ca deja am 2 botce capacite. Una mare si una mai mica. Cea de-a treia nu este capacita. Ce sa fac? Sa suprim botca mai micuta sau le las pe toate asa cum sunt?
alexx scrie:priest scrie:La stupul fara matca, am vazut ca deja am 2 botce capacite. Una mare si una mai mica. Cea de-a treia nu este capacita. Ce sa fac? Sa suprim botca mai micuta sau le las pe toate asa cum sunt?
Las-o pe cea mare capacita si pe cea necapacita
priest scrie:alexx scrie:priest scrie:La stupul fara matca, am vazut ca deja am 2 botce capacite. Una mare si una mai mica. Cea de-a treia nu este capacita. Ce sa fac? Sa suprim botca mai micuta sau le las pe toate asa cum sunt?
Las-o pe cea mare capacita si pe cea necapacita
Este o regula ca dintr-o botca mare sa iasa o matca superiora celei eclozionate dintr-o botca mica?
Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 8 vizitatori