Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Cum putem face mai mult rau albinelor?

Mesajde un OM » 16 Apr 2013, 21:57

De ce sa ma mai chinui sa decapacesc dupa diafragma (ridica capacul, folia sau podisorul, da cu fum , aseaza usurel dupa diafragma), nu ar fi mai usor ca pe la ora 10, sau 11 siumpic ( ca de ma trezesc greu, am stat pe net aseara, pa ... stuparitul) si s-o proptesc fix pa ...urdinis?

Nea Janese a spus pe forumul vechi despre metoda de a pune albinele la treaba noaptea punand rama la urdins, cu mentiunea ca pe la ora 4.00, cel tarziu 5.00, aceste rame sa fie retrase.
Avatar utilizator
un OM
 
Mesaje: 1941
Membru din: 24 Feb 2011, 21:57
Localitate: Prundu-Giurgiu

Re: Cum putem face mai mult rau albinelor?

Mesajde Bambucha » 16 Apr 2013, 22:59

TmZ scrie:eu am inteles ca nu e recomandat sa tinem stupii la umbra nucilor...spre rusinea mea nu stiu cat e de adevarat :?


Experimentati si va veti schimba parerea! Multe se spun si se recomanda asa ...dupa ureche.
"Bravo, Marcele! Ai luat și banii de pe pieptul mortului”
Avatar utilizator
Bambucha
 
Mesaje: 2785
Membru din: 23 Feb 2011, 13:38
Localitate: Bucuresti

Re: Cum putem face mai mult rau albinelor?

Mesajde Mircea_63 » 16 Apr 2013, 23:47

victor s scrie:Acum 2 ani, am avut cuib 1/1 cu puiet depus (razlet, e drept), magazie 3/4 cu 4 rame cu puiet si am pus inca o magazie de 1/2...Ce crezi? Si acolo urcase regina si-si facuse de cap pe vreo cateva rame... :shock:


7Rame scrie:...... Daca se urca si sus, o cert, ca nu mi-a zis sa-i fac loc jos, destul.....


Treburi mai gingase. ;) Aici ajungem la diferenta dintre pana intr-o suta si ceilalti...cu multi.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63
 
Mesaje: 5459
Membru din: 15 Mar 2012, 12:55
Localitate: Timisoara

Re: Cum putem face mai mult rau albinelor?

Mesajde Mircea_63 » 17 Apr 2013, 10:02

Sunt si aspecte mai de detaliu, prin care nu le facem neaparat un rau foarte mare, dar le mai incurcam, franandu-le dezvoltarea.

Unul dintre ele tine de "urcatul" matcii in magazin sau in caturile superioare!

Din fabricatie, albina isi face cuibul -adica depune oua si creste puiet (larve, pupe)- pe care il inconjoara cu resurse de hrana, dar prefera sa puna aceasta hrana deasupra si in lateralele puietului.
Are doua motoare: supravietuirea si inmultirea.

Planul ei este sa faca degraba o sfera sau elipsa de puiet, pe care sa o asigure bine cu miere, apoi sa roiasca. Are si un calendar, iar daca reuseste sa-si indeplineasca planul in timp util, ROIU! Pe masura ce intarzie, cresc riscurile ca roiul plecat sa nu aibe timp suficient sa se pregateasca de iernare si astfel scade riscul roirii. Totodata, cat o fi el instinctul de roire, nu pleaca fara sa lase partea ce ramane acasa, in siguranta. Desigur, intalnim si exceptii, caci diversitatea si abaterile de la ceea ce socotim noi "normal" sunt secretul supravietuirii viului.

De aici, doua echipe: matca impreuna cu doicile se zbat sa cresca puietul, iar lucratoarele sa adune rezerve. Desi regula este ca jos sa depuna matca, iar in partea de sus, lucratoarele sa adune mierea, daca intra in criza de spatiu, matca va cauta noi celule goale si e gata sa urce si in magazine pentru acest lucru.

Cum le putem incurca? De data asta prin non-interventionism, adica neasigurand spatiu suficient pentru ponta matcii in cuib.
Consecinta? Ori scade ponta, ori urca matca in magazin.

Foarte posibil ca acest mod de lucru al albinelor sa sufere variatii ce tin de soiul lor sau de clima, iar acest lucru il spun amintindu-mi de colegul Horia_Ch...spunea ca albinele lui nu vor sa adune mierea in cuib.

Stuparii seamana uneori cu politicienii. :shock: Isi indreapta mereu privirea si interesul catre clasa privilegiata, adica spre matca. MATCA sa aibe conditii!
Clasa muncitoare, culegatoarele adica, au si ele "mofturile" lor. Daca si-au asigurat coronite zdravene sau miere deasupra capului, le ramane doar de umplut in jurul puietului si partea lor e gata indeplinita, familia poate roi.
Stuparul ar vrea ca ele sa urce in magazine, iar ele -parca in ciuda lui- blocheaza cuibul cu miere. Poate multi ma vor contrazice, dar eu afirm ca asta e semn de pre-intrare in friguri.

Cum putem lucra impotriva intereselor noastre? Lasand miere deasupra puietului! Au spatiu in cuib, iar lucratoarele se zbat sa-l umple. Dar daca ai puiet pana la leatul de sus, in momentul in care i-ai pus catul in cap, lucratoarele vor urca imediat si il vor umple.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63
 
Mesaje: 5459
Membru din: 15 Mar 2012, 12:55
Localitate: Timisoara

Re: Cum putem face mai mult rau albinelor?

Mesajde Mircea_63 » 07 Iun 2013, 20:17

Am trecut de un cules, am trecut si de al doilea... Ce "bucurii" puteam sa le facem:

Rapita le dezvolta foarte bine. Daaaar, daca te duci la rapita fara sa fii bine documentat, fara sa iei legatura cu agricultorul si sa aflii cu ce a tratat sau cu ce va trata si cand o va face, ai mari sanse sa ramai chiar fara ele.

Nu faci pastoral si te consideri ferit de asa ceva? Depinde unde ai asezata stupina! Daca exista terenuri agricole pe o raza de 4 km, e bine sa stii ce culturi sunt prezente in camp. Nici nu stiu pe unde as scoate camasa daca la 2-3 km de mine ar pune "Francezul", "Italianul" sau cine o mai fi facand agricultura, :roll: oarece rapita si sa mai si aflu ca o trateaza cu ceva daunator albinelor.
Nu te bazezi pe spusele lui cum ca substanta nu e daunatoare albinelor, ci incerci cat mai amabil sa afli care e acea substanta si...googlit.
Nu te bazezi ca vei fi anuntat de Primarie...

Suntem in toiul stuparitului! Acum avem ocazia sa facem cat mai multe traznai si sa luam cat mai multe lectii pe pielea noastra. Pe langa cele facute la cules, mai avem destule de facut la roit.

Una din greseli -cel putin asa o consider eu- este sa nu extragi imediat mierea de rapita. Se zahariseste si apoi iasa greu. Pentru iernat nu e recomandata.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63
 
Mesaje: 5459
Membru din: 15 Mar 2012, 12:55
Localitate: Timisoara

Re: Cum putem face mai mult rau albinelor?

Mesajde Mircea_63 » 09 Iun 2013, 10:12

"Avantul ` 63" da cu capul... :D Unele din cele de mai jos le-am patit pe pielea mea! O metoda faina de dat cu stangul in dreptul -e pacat sa n-o pomenesc- e aceea de a nu avea baza materiala pregatita.

In ultimul moment ai nevoie sau primesti o matcuta. Te trezesti ca nici macar o cutiuta de transport matci nu ai. Improvizezi, si o cutie de vitamina C e buna, doar sa-i faci perforatii. Divizezi, te extinzi si nu mai verifici stocul de rame insarmate...sau se poate si mai rau: sa n-ai deloc.
Cumperi lazi, in momentul in care ai nevoie de hranitoare...n-ai destule. N-ai lazi de rezerva in cazul unui roi sau divizari necesare. Cauti benzile de Mavrirol si iti amintesti ca trebuia sa mai cumperi, dar chiar atunci nu ai...S-au terminat capsele din Pistolul de capsat sau cuisoarele, poate s-a terminat si sarma din bobina. Nu-i exclus sa ai niscaiva urgente sau ocazii nesperate si taman atunci sa n-ai bani de rezerva...

Ai de facut ceva in stupina si lasi pe maine, din diferite motive, dar niciunul din acelea care te-ar fi pus chiar in imposibilitatea lucrarii. A doua zi ploaua. A treia zi trebuia sa pleci etc

Ca sa merga totul bine, trebuie sa fii mereu cu un pas inaintea evenimentelor. Sa prevezi mersul stupinei pentru urmatoarele 3 saptamani inainte si sa ai mereu stocurile de materiale pregatite si ...sa ai grija sa nu ramai fara o rezerva de bani. Ca or fi printre noi unii pentru care banii nu sunt o problema?!
Sa fie ei sanatosi, traim in Romania ...

In concluzie: fii prevazator si asigura-ti din timp toate cele necesare. Un lucru nefacut la timp -se poate sa fie din cauza lipsurilor- te poate trage mult inapoi.

Inclusiv la capitolul informatie: citeste temeinic, din timp ce ai de facut in urmatorii pasi, altfel ajungi sa deschizi topice: "Urgent, ce ma fac?" si sa intrebi ceea ce trebuia sa stii de mult.

Cine n-a trecut prin nimic din toate astea...bravo lui!
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63
 
Mesaje: 5459
Membru din: 15 Mar 2012, 12:55
Localitate: Timisoara

Re: Cum putem face mai mult rau albinelor?

Mesajde Mircea_63 » 13 Iun 2013, 11:14

Eu centrez, eu dau cu capul. :lol: Da`imi continui topicul!

De data asta nu e vorba neaparat de a le face rau, cat de a-ti frana singur dezvoltarea: o mare parte dintre d-vs ati fost in situatia mutarii, a schimbarii "hogeacului", adica al propriei locuinte, atelier, masina... De la inceput vezi o multime de lucruri care necesita imbunatatiri, schimbari, renovari. Ce ramane nefacut, devine obisnuinta si...asa ramane. Daca inainte iti sarea in ochi, acum aproape ca nu observi.

Cand te apuci de stuparit, esti avid de informatie. Vrei sa-l faci pe dracu ghem si sa-l dai de-a dura. Apoi, pe masura ce te initiezi, se intampla sa te cantonezi in ceea ce stii si vezi ca functioneaza, fara sa te mai dezvolti ca pregatire si formare, ca meserie.

Ceva din tine iti spune -asa in soapta- ca nu e bine, dar nicio problema. Iti gasesti singur justificari: celelalte metode, afar` de ceea ce folosesc eu, nu sunt bune!

Marea capcana este destul de parsiva! Ai rezultate, metoda e verificata si riscurile minime. Ca de fapt ai putea sa-ti usurezi munca si sa-ti imbunatatesti rezultatele...prostii. Asa ca am cunoscut oameni cu multi ani traiti impreuna cu albinele, in fata carora imi scot palaria, dar...s-au cantonat in metoda oarecum primitiva pe care intr-adevar o stapanesc foarte bine, dar din aia nu-i scoti.

Roiul luat din pom e sfant! Fundul cu sita o prostie. Orice alt tip de stup despre care zic unii ca iti usureaza munca, poate merge in alta parte, dar nu la noi -stiu ei asta desi n-au incercat, matcile alea despre care se vorbeste uneori...alta prostie, ale merg acolo la ei, dar nu la noi. Ciocanul si cuiul e metoda cea mai buna, restul nu tin...
Selectie? Sigur ca da! Au luat de fiecare data roiul cel mai mare din pom.

Daca pomenesti de cifre si rezultate obtinute de altii...prostii, aia umbla cu prostii si mierea lor nu e buna.
Plafonarea la un nivel scazut e un dusman nevazut. Las` ca merge asa si e bine! Desigur, extrema cealalta este sa tot experimentezi fara sa ajungi sa dezvolti nimic.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63
 
Mesaje: 5459
Membru din: 15 Mar 2012, 12:55
Localitate: Timisoara

Re: Cum putem face mai mult rau albinelor?

Mesajde Mircea_63 » 16 Aug 2013, 12:36

Am gasit si metodata cea mai buna de a scapa de stupi cu totul, chiar in stituatia in care vrei sa faci cat mai mult bine albinelor! :(

NU va neglijati sanatatea! Mai ales daca traiti din apicultura si nu sunteti angajat cu acte pe undeva. Angajatul obisnuit isi ia concediu medical, e platit in perioada asta -chiar daca n-o fi salariul intreg- pe cand stuparul care clacheaza fie si pentru cateva saptamani... e in pom. Daca traiesti din stuparit, nu iti permiti asa ceva. Este o treaba extrem de serioasa si iti dai seama de dimensiunile consecintelor abia cand dai cu capul.

Caldura, efort, nopti pierdute si cafele fara numar, tutun....ori probleme de sanatate pot aparea si asa, din senin, d`apoi cand tragi. Ce faceti in situatia asta? Exista varianta de rezerva? De salvare? Am avut o experienta neplacuta, ca eu zabaucul ma vad tot ca la 30 de ani si n-am dat importanta semnelor, iar cand medicul mi-a spus ca am avut mare mare noroc, pe moment, traiam cu impresia ca e vorba de altcineva, nu de mine.

Stiu ca acum sunt ca bunica atunci cand ma cicalea sa-mi iau caciula si fularul ;) . Va doresc sanatate maxima tuturor!
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63
 
Mesaje: 5459
Membru din: 15 Mar 2012, 12:55
Localitate: Timisoara

Re: Cum putem face mai mult rau albinelor?

Mesajde B.K » 16 Aug 2013, 12:51

E foarte adevarat ca din dorinta de a reusii in apicultura , de a face cat mai multi stupi sau din dorinta de a produce cat mai multa miere , se neglijaza sanatatea fizica si asta e destul de grav. E foarte multa munca la stupi , munca de care nu prea se tine cont si ne trezim la un momentdat ca picam din picioare , cand ai peste 50 de stupi sunt de parere ca treaba trebuie facuta in 2 si cel mai important , asa cum a spus si Dl Mircea , este sa mai faci si altceva in afara de apicultura , numai ca daca ai 2-3 sute de stupi e mai greau sa ai si loc de munca. Multa sanatate la toata lumea !!!
Atitudinea creeaza viitorul !!! Facebook : https://www.facebook.com/viorel.bk
Avatar utilizator
B.K
 
Mesaje: 852
Membru din: 09 Mai 2013, 21:11
Localitate: Bucuresti-Calarasi

Re: Cum putem face mai mult rau albinelor?

Mesajde gigibecalul » 18 Sep 2013, 10:16

NU FACEŢI CA MINE !!!
Luni, pe 16 septembrie, umblu la stupi pe la ora 16. Mi se pare ca nu e destul de strâns cuibul şi mă apuc ca prostul de descăpăcit rame şi de băgat după diafragmă. La un moment dat, când eram pe la al IV-lea stup (din 7), observ că albinele devin tot mai agitate. Mă hotărăsc să mă opresc, ca să nu declanşez furtişag...prea târziu...deja începuseră să se încaiere la urdiniş, mai ales la doi dintre stupi. Am dat mult fum pe ele şi am redus repede urdinişele la toţi stupii la distanţa de o albină, cu bucăţi de burete. Tot se băteau...sun repede pe Flaviu (mentoru) şi acesta îmi spune să ung faţa stupilor cu o cârpă, pe care am pus puţină motorină, fără ca motorina să se scurgă pe peretele stupului. Explicaţia ar fi aceea că albinele care vin la furat, se aşează pe faţa stupului de cele mai multe ori, şi în această situaţie le deranjează mirosul de motorină. Într-adevăr treaba asta le-a potolit. Era cât pe ce...mă gândesc ce se putea întâmpla dacă plecam de acasă...Doamne fereşte. Încă o dată vă zic: nu faceţi ca mine!!! Nu descăpăciţi decât seara târziu şi nu descăpăciţi mai multe rame!!!
"În mintea mea e numai bine
La mine-n suflet e doar cald
Domesticesc de drag albine
Și-n roua raiului mă scald"
(Sergiu Cipariu)

"Dă-i albinei ce-i trebuie, fără să te zgârcești, și te va răsplăti la prima ocazie."
(C.V.)
Avatar utilizator
gigibecalul
 
Mesaje: 1145
Membru din: 15 Oct 2012, 00:54
Localitate: Teleac, Alba

Re: Cum putem face mai mult rau albinelor?

Mesajde ves.lucian.zabrani » 18 Sep 2013, 10:29

daca la furtisag dai fum , le indepartezi si pe cele care apara stupul !!!
motorina ai folosit-o bine !!!
:P :P :P
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
Avatar utilizator
ves.lucian.zabrani
 
Mesaje: 5869
Membru din: 24 Feb 2011, 11:57
Localitate: Zabrani

Re: Cum putem face mai mult rau albinelor?

Mesajde ignatov andrei » 18 Sep 2013, 10:46

gigibecalul scrie:NU FACEŢI CA MINE !!!
Luni, pe 16 septembrie, umblu la stupi pe la ora 16. Mi se pare ca nu e destul de strâns cuibul şi mă apuc ca prostul de descăpăcit rame şi de băgat după diafragmă. La un moment dat, când eram pe la al IV-lea stup (din 7), observ că albinele devin tot mai agitate. Mă hotărăsc să mă opresc, ca să nu declanşez furtişag...prea târziu...deja începuseră să se încaiere la urdiniş, mai ales la doi dintre stupi. Am dat mult fum pe ele şi am redus repede urdinişele la toţi stupii la distanţa de o albină, cu bucăţi de burete. Tot se băteau...sun repede pe Flaviu (mentoru) şi acesta îmi spune să ung faţa stupilor cu o cârpă, pe care am pus puţină motorină, fără ca motorina să se scurgă pe peretele stupului. Explicaţia ar fi aceea că albinele care vin la furat, se aşează pe faţa stupului de cele mai multe ori, şi în această situaţie le deranjează mirosul de motorină. Într-adevăr treaba asta le-a potolit. Era cât pe ce...mă gândesc ce se putea întâmpla dacă plecam de acasă...Doamne fereşte. Încă o dată vă zic: nu faceţi ca mine!!! Nu descăpăciţi decât seara târziu şi nu descăpăciţi mai multe rame!!!


In perioadele periculoase se procedeaza astfel:
- Se dau dupa diafragma ramele ce prisosesc si se inchide stupul (lucrarea se face foarte rapid).
- Cand se termina lucrarea la toti stupii si stupina s-a linistit, purcedem la:
- Daca avem mai multe rame dupa diafragma, pastram una iar pe celelalte le punem in alt loc sa fie "in siguranta".
- Asteptam sa se linisteasca stupina.
- Avand "poza" ramei pe care o voi descapaci (singura pentru acel moment), indepartez usor si repede podisorul, doar cat sa am acces la rama, descapacesc si inchid! Sunt atent la pozitia ramei, pentru ca nu cumva sa picure miere in afara stupului.
Mai multe... le vei (veti) observa pe parcurs!
Bafta!

Scuze, Mircea, asta e de bine si am vrut doar sa ajut!
ignatov andrei
 
Mesaje: 5315
Membru din: 28 Ian 2013, 18:53
Localitate: Vaslui

Re: Cum putem face mai mult rau albinelor?

Mesajde TDI » 18 Sep 2013, 11:45

Dupa ce n-ai mai fost la stupi de la extractia la tei, extragi dimineata pe data de 10 august la 20 de stupi si pleci pe la 13. In conditiile in care in curtea vecina ai 60 stupi extrasi regulamentar cu urdinisele micsorate, etc. Stuparul din curtea vecina era in pastoral. Toti cei 20 stupi au fost decimati. Pe 25 august erau aproape goi, ramasese ceara, 2 matci de salvare si cam atat.
TDI
 
Mesaje: 1609
Membru din: 07 Aug 2013, 17:31
Localitate: Bacau-Roman

Re: Cum putem face mai mult rau albinelor?

Mesajde gigibecalul » 18 Sep 2013, 13:31

ignatov andrei scrie:In perioadele periculoase se procedeaza astfel:
- Se dau dupa diafragma ramele ce prisosesc si se inchide stupul (lucrarea se face foarte rapid).
- Cand se termina lucrarea la toti stupii si stupina s-a linistit, purcedem la:
- Daca avem mai multe rame dupa diafragma, pastram una iar pe celelalte le punem in alt loc sa fie "in siguranta".
- Asteptam sa se linisteasca stupina.
- Avand "poza" ramei pe care o voi descapaci (singura pentru acel moment), indepartez usor si repede podisorul, doar cat sa am acces la rama, descapacesc si inchid! Sunt atent la pozitia ramei, pentru ca nu cumva sa picure miere in afara stupului.
Mai multe... le vei (veti) observa pe parcurs!
Bafta!

Scuze, Mircea, asta e de bine si am vrut doar sa ajut!


Vă mulțumesc mult pentru sfaturi. În condițiile în care nu ai mai pățit așa ceva, cu siguranță nu realizezi gravitatea situației și nici cât de mică e granița între agitația normală când deschizi un stup și un furtișag. La mine a fost prima dată...cu siguranță nu va fi ultima, dar pe viitor o să fiu mult mai grijuliu...de data asta am avut noroc...
"În mintea mea e numai bine
La mine-n suflet e doar cald
Domesticesc de drag albine
Și-n roua raiului mă scald"
(Sergiu Cipariu)

"Dă-i albinei ce-i trebuie, fără să te zgârcești, și te va răsplăti la prima ocazie."
(C.V.)
Avatar utilizator
gigibecalul
 
Mesaje: 1145
Membru din: 15 Oct 2012, 00:54
Localitate: Teleac, Alba

Re: Cum putem face mai mult rau albinelor?

Mesajde ignatov andrei » 18 Sep 2013, 18:09

gigibecalul scrie: În condițiile în care nu ai mai pățit așa ceva, cu siguranță nu realizezi gravitatea situației și nici cât de mică e granița între agitația normală când deschizi un stup și un furtișag.


Sa cred ca ai spus-o la modul "general", pentru ca cele ce ti-am recomandat sunt preluate din "cartea scrisa de Ignatov Andrei", care, acum 30 de ani asista cum - in 30 minute - dispar 100 de roi!
ignatov andrei
 
Mesaje: 5315
Membru din: 28 Ian 2013, 18:53
Localitate: Vaslui

Re: Cum putem face mai mult rau albinelor?

Mesajde alt stupar » 18 Sep 2013, 21:24

gigibecalul scrie: În condițiile în care nu ai mai pățit așa ceva, cu siguranță nu realizezi gravitatea situației și nici cât de mică e granița între agitația normală când deschizi un stup și un furtișag.

Da-da !
In sezonul de toamna nu-i greu deloc sa ne invartim de-un pui de furtisag si astfel sa ne vedem exact nivelul de pricepere...
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
Avatar utilizator
alt stupar
 
Mesaje: 3217
Membru din: 18 Feb 2011, 22:50
Localitate: Lipova

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR



Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 7 vizitatori