Prima pagină BAZA MATERIALA APICOLA ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE

Discutii despre baza materiala folosita in apicultura (tipuri de stupi,alte materiale,etc.).
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Capacul stupului cu aerisire sau fără?

Mesajde cobi » 18 Feb 2013, 22:10

1- faci stationar:
a1) ai FA- nu trebuie aerisire in capac;
b1) nu ai FA- poti folosi capacul cu aerisire, dar daca ai urdinis pe toata latimea lazii (partea frontala) , nu-i cazul de aerisire in capac (model de stup Jonny_it);

2- faci pastoral:
a2) ai Fa- nu trebuie aerisire, dar sub 5% cazuri, mentionate de Adi H., te poti frige!!! (model de stup A. Hodis);
b2) nu ai FA- trebuie musai aerisire in capac, ca altfel ai bagat-o pe maneca... vorba lui Genutzu (model de stup Genutzu)

#FA- fund antivarroa, fundul gol, etc

Personal, am toate variantele :lol:

Cu respect, pentru toti iubitorii de albine :)

PS. Modelele de stup au fost alese intamplator dupa persoane, sper sa nu fiu subiectiv.
cobi
 
Mesaje: 509
Membru din: 20 Sep 2011, 21:24
Localitate: Campulung, Arges

Re: Capacul stupului cu aerisire sau fără?

Mesajde stoenescu gheorghe-gabriel » 20 Feb 2013, 00:32

Eu am capacele cu aerisire fata-spate,iar la funduri am sita cam 1\4 ,aerisire pe care o inchid cu poliester de 2 cm.,plus ca podisorul este din sita pe toata suprafata.Vara in pastoral sunt excelente la transport.Am facut aerisirile fata-spate pt ca la primele mele cutii vechi cu aerisiri laterale aveam probleme cu umiditatea in sezon rece(ploaie ,condens).Pe sita am ziare puse si apoi o paturica,iar in partea din fata las cam 2-3 cm. decat o coala de ziar ca sa se usuce eventuala umiditate(soarele, bate din fata), chiar daca stupii sunt inclinati pe fata.Eu asez stupii unul langa celalalt pe o singura linie,si la aceasta concluzie am ajuns impreuna cu tamplarul meu.
stoenescu gheorghe-gabriel
 
Mesaje: 548
Membru din: 30 Ian 2013, 20:59

Re: Capacul stupului cu aerisire sau fără?

Mesajde adrian.vintila » 23 Mar 2013, 18:36

Eu folosesc plasa pe toata suprafata stupului pe care o acopar cu subarul doar la tratamente. Si vara si iarna fundul este gol. Deasupra am folie tot timpul anului si nimic altceva. Am folosit si inca mai am si aerisirea in capac cu fund inchis. Cred ca e ok dar nu la fel de eficienta ca si sita pe fund. In concluzie cred ca daca exista sita pe fund nu este nevoie de aerisire in capac, daca nu este pe fund trebuie in capac. Niciodata nu am avut albina stransa sub plasa.
Avatar utilizator
adrian.vintila
 
Mesaje: 102
Membru din: 07 Noi 2011, 20:21
Localitate: Buzau

Re: Capacul stupului cu aerisire sau fără?

Mesajde ignatius » 06 Aug 2013, 13:59

ca sa raspund la intrebare ar trebui sa facem caeva precizari:
Discutia despre aerisirea in capac are loc cu privire la pastoral, la transport, atat, in rest nu e nevoie.
Deci in timpul transportului, unde se aduna albina? ea nu ma sta pe faguri si are nevoie de un spatiu. se aduna pe fund sau sus deasupra ramelor?
Din experienta mea, chiar si la cei cu Fund Antivaroua, foarte multe , gramada, se aduna sus in spatiul de sub sita din podisor.
Acum pana la urma nu are ce sa strice o aerise pe o treime din podisor , deci plasa pe 1/2 din podisor, plasa pe care o putem obtura la nevoie cand nu avem nevoie de aerisere sau din contra , o folosim la transport.
daca nu vrem sa facem plasa in podisor a r mai fi varianta folosirii intr-un podisor sau capac gen Dan Margarit a folosirii discului metalic pe care il folosesc cei dela Eurohinig, care prezinta mici gauri care impreuna cu FA creeaza acel curent de aer necesar ventialarii albinelor la transport.
Cu stima
48 ani, stupi verticali
ignatius
 
Mesaje: 222
Membru din: 22 Noi 2011, 00:08

Re: Capacul stupului cu aerisire sau fără?

Mesajde alexx » 09 Sep 2013, 16:09

am adus stupii la 25 de grade 100 de km si fara FA fara aerisire in cap si CU urdinisul inchis am ajuns acasa i-am desfacut si nu am avut nicio problema
Avatar utilizator
alexx
 
Mesaje: 735
Membru din: 24 Mai 2013, 10:05
Localitate: Olt

Re: Capacul stupului cu aerisire sau fără?

Mesajde cristi_vidican » 09 Sep 2013, 17:08

alexx scrie:am adus stupii la 25 de grade 100 de km si fara FA fara aerisire in cap si CU urdinisul inchis am ajuns acasa i-am desfacut si nu am avut nicio problema

Am dus și eu așa 2 stupi la salcâm. Am 1/3 plasă pe fund și la 2 dintre ei am uitat să scot polistirenul cu care obturez. Erau deja încărcați și pe la mijlocul remorcii, cu stupi deasupra. Când i-am dat jos i-am verificat imediat. Era totul ok. Aveau și un etaj de 1/2 plin cu miere. Dar, a fost distanță scurtă (70 km), duși în remorcă descoperită.
Când se face o ladă trebuie gândită să funcționeze și în regim extrem.
Dl inginer Dobre spunea într-o înregistrare video că nu e bună aerisirea pe sus. Vorbea de pericolul apariției Locii. Dădea exemplu stupari din Mureș care mergeau la Ciucurova la tei și aveau plasa cu aerisire pe sus. Astfel se făcea un curent de aer în timpul transportului care afecta puietul.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
Avatar utilizator
cristi_vidican
 
Mesaje: 7022
Membru din: 23 Feb 2011, 13:58
Localitate: Hidiselu de Sus - Bihor

Re: Capacul stupului cu aerisire sau fără?

Mesajde Florin Dobre » 09 Sep 2013, 17:13

Anul asta la F.S. dupa descarcare unul era mort...fiert. A fost prima data cand mi s-a intamplat...sper sa fie si ultima. Te incearca un sentiment tare urat sa vezi o lada pe jumatate plina de albine fierte. :(

Stupi fara aerisire in fund, doar sus 1/2 din podisor plasa. Greseala mea 100%.
Suntem pulbere de stele.
Avatar utilizator
Florin Dobre
 
Mesaje: 4653
Membru din: 09 Apr 2012, 22:57
Localitate: Stefanesti, Arges

Re: Capacul stupului cu aerisire sau fără?

Mesajde alexx » 09 Sep 2013, 17:29

eu deplazez stupii tot timpul dimineata sau seara nu pe caldura de 30 de grade si pana acum nu am avut probleme
Avatar utilizator
alexx
 
Mesaje: 735
Membru din: 24 Mai 2013, 10:05
Localitate: Olt

Re: Capacul stupului cu aerisire sau fără?

Mesajde un OM » 10 Sep 2013, 09:38

Poti sa tii vreun organism viu fara aerisire? Nu!
De aceea trebuie facuta si la fundul stupului si la podisor si la capace.
Cand nu trebuie, pot fi obturate usor, sibar, folie, bucati de polistiren.
Dar cand trebuie si nu ai ce sa faci, cum sa previi? Daca in pastoral aerisirea este conditie obligatorie si in stationar pot exista cateva momente cand stupii trebuie inchisi ore sau ziua intreaga.
Avatar utilizator
un OM
 
Mesaje: 1941
Membru din: 24 Feb 2011, 21:57
Localitate: Prundu-Giurgiu

Re: Capacul stupului cu aerisire sau fără?

Mesajde cobi » 08 Oct 2013, 15:49

un OM scrie:...
De aceea trebuie facuta si la fundul stupului si la podisor si la capace.
...

Aici vorbiti doar de cazuri limita, atunci cand se fac stropiri la rapita sau la alte culturi? altfel, nu-i gasesc rostul atator aerisiri!
Cred ca aerisirea gen FA est f buna la transport si numai, iar la stationar, daca in zona nu sunt stropiri pot sa nu aiba aerisiri, doar un urdinis pe toata latimea stupului este de ajuns..o parere :?
cobi
 
Mesaje: 509
Membru din: 20 Sep 2011, 21:24
Localitate: Campulung, Arges

Re: Capacul stupului cu aerisire sau fără?

Mesajde stupAS » 16 Oct 2013, 18:06

cristi_vidican scrie:Cred că este clar pentru toți că aerisirea cea mai potrivită pentru albină e pe jos și nu pe sus.
La mine aerisirea din capac are 2 roluri: la transport (și pe jos și pe sus) și să nu se încingă sub capac vara.
Ideea e dacă pentru astea 2 lucruri e bine să mai fac aerisire în capac sau nu va fi nici o problemă la transport cu 1/3 plasă pe fund și stupul nu va fi afectat de căldura din capac vara. Am doar folie între rame și capac.
Valter m-a asigura că 1/3 plasă pe fund e suficientă, fără a mai fi nevoie de aerisirea pe sus.
Am supus discuției, să vedem și alte părere, mai ales din experiență.



De acord , aerisirea se face pe jos, acolo e dioxidul de carbon si aerul viciat. Stupul sa fie ca un clopot si vara (sa se evapore apa din miere) si iarna (sa fie cald albinei). Aerisirea in capac e un pic antica, eu cred ca daca dl. Hristea ar trai ar folosi si el fund antivarroa.

Acum ca sita e 1/1 sau 1/2 sau 1/3 din suprafata fundului e de discutat, cert e ca conform regulamentului ar trebui sa avem plasa peste 90 % din suprafata fundului. Cel putin asa e si la PNA (ca e teapa e altceva :) ) si in occident e la fel, se folosesc stupii cu fund antivarroa complet cu plasa. Apropo de occident: de ce ei au un singur fel de stup vertical: cu acelasi fund, aceeasi magazie, si capac (nu exista capac cu aerisire, doar la cei Warre) iar la noi in fiecare stupina gasesti alt fel de stup , care mai de care. :)

EU cred ca cu cat e mai mare plasa la fund cu atat mai putine albine isi pierd timpul sa curete mizeria + nu se aduna gaselnita, fungi, etc intre scandurile fundului si clar si paduchii.

Oricum un fund antivarroa facut ca la STAS (nu stiu daca e implementat un STAS pt fund antivarroa (daca stiti de el da-ti-mi va rog si mie un link) si la noi in tara, in occident exista) care are sita mai mult de 90 % din suprafata ise poate adauga pe fund un polistiren de 20 mm - asa de siguranta, oricum stupul are si un sertar facut din placaj marin sau tabla. Eu am vazut facut din tabla doar in Italia, in restul Europei in special cea nordica e sertar de placaj.

Ma rog si la noi in tara sertarul e in general tot din tabla, sa fie ieftin. Un metru patrat de tabla e 15 lei iar un metru patrat de placaj e triplu. Tabla taie la mana, placajul nu.

Oricum din cate se povestesc pe forumuri, prin carti, pe net albina nu moare de frig, daca in Siberia nu ii e frig atunci nu ii e frig nici la noi nici in Italia.

Iarasi cu povestea cu peretii stupului: ca e de 20 ca e de 30 tot aia e. Diferenta e ca la orice schimbare de temperatura brusca in stupul de 25+ mm grosime temperatura se schimba mai lent si albina nu sufera, are timp sa isi modifice ghemul, sa manance si sa produca mai multa caldura.

La toata lumea ii e frica ca-i mor albinele de frig ca e scandura subtire si ca el - apicultorul- isi va face stupi cu pereti de 30 -40 mm.... dar chestia e chiar invers fa-ti stupi cu pereti mai grosi dar nu mai mult de 27-28 mm sa nu iti moara albinele de cald, ma rog, nu mor ele daca bate soarele pe stup dar nici nu lucreaza la putere maxima.

Am facut un mic ocol de la subiect, imi pare rau, dar in fond cred ca tot aia e si cu sita si cu grosimea peretilor stupului.

SI BA! mai terminati cu chestii gramaticale! E FORUM DE APICULTURA NU LITERATURA! limba e facuta sa ne intelegem nu sa dam in chestii academice. La mine proful de romana a fost homosexual , si ce sa fac nu am ramas cu multe.

VA ROG ! daca am deranjat cunostintele si experienta cuiva sa imi rapundeti, numai asa pot invata si eu si sa nu mai scriu prostii pe forum.
stupAS
 
Mesaje: 16
Membru din: 19 Aug 2013, 11:49
Localitate: Oradea

Re: Capacul stupului cu aerisire sau fără?

Mesajde stupAS » 16 Oct 2013, 18:21

un OM scrie:Poti sa tii vreun organism viu fara aerisire? Nu!
De aceea trebuie facuta si la fundul stupului si la podisor si la capace.
Cand nu trebuie, pot fi obturate usor, sibar, folie, bucati de polistiren.
Dar cand trebuie si nu ai ce sa faci, cum sa previi? Daca in pastoral aerisirea este conditie obligatorie si in stationar pot exista cateva momente cand stupii trebuie inchisi ore sau ziua intreaga.


NU VREAU SA CRITIC insa am ceva de adaugat, din cunostintele mele, experienta mea si a altora.

Poti sa faci apicultura din mai multe motive: ca esti fascinat de albine si iti place sa umblii cu ramele, sa vezi puietul, sa cauti matca sau poti sa faci apicultura sa faci bani, adica o afacere profitabila.

Daca faci apicultura profesionista, adica peste 300 de stupi nu ai timp sa obturezi si sa cauti pe la fabrica de burete daca au niste bucati si pt tine.
La 300 de stupi nu ai vreme de umblat cu folie dupa tine si sibaruri, si perne cu paie sau haine second-hand, ma rog timp ai dar nu esti profitabil la sfarsit de an.

Apicultorul trebuie sa aiba un stup care sa fie practic, facut sa ajute familia de albine si sa il ajute pe apicultor sa intervina in viata familiei de albine cat mai putin si cat mai repede, nu sa fie ieftin.

Din ce am vazut eu in occident (ma credeti sau nu acolo fac mai multi bani din apicultura decat noi, si nu e vorba de pretul de desfacere, china exporta si acolo) fundul e complet cu sita, capacul nu are nicio aerisire si implicit nici podisorul.

La impachetare pt iernat nu ai de unde sa iti procuri baloti de haine second-hand sa pui peste podisor, nu ai vreme de taiat polistiren si de infundat cu burete tot felul de orificii si un stup care nu are aerisire in capac si in podisor e mai ieftin decat unul care are.

Aerul circula destul daca e sita pe fundul stupului, nemaivorbind de alte avantaje care le aduce un astfel de fund.
stupAS
 
Mesaje: 16
Membru din: 19 Aug 2013, 11:49
Localitate: Oradea

Anterior

Înapoi la ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE



Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Google [Bot] şi 23 vizitatori