de Mircea_63 » 23 Sep 2013, 15:48
Totusi, kefirul este net superior iaurtului.
Ce este kefirul: bautura din lapte, preparata asemanator iaurtului si asemanatoare acestuia , la gust.
Cu ce este el mai deosebit: fermetii care il produc, adica bacteriile si drojdiile sunt foarte diferite si numeroase. Minim patruzeci de microorganisme diferite. Daca iaurtul este rezultatul insamantarii laptelui cu cateva bacterii lactice termofile, preferabil in lapte fiert -iar fierberea unui aliment viu, stim prin comparatie cu incalzirea mierii peste 60*C ce afecte are- in kefir lucrurile se desfasoara mai complex. Prima data au de lucru bacteriile lactice, apoi drojdiile care dau nastere unei fermentatii alcoolice. Acestea consuma lactoza - sora cu zaharoza, fructoza, glucoza, deci din familia "ozelor"- si produc alcool si bioxid de carbon. Ca si gust, va fi o bautura din "lapte acru", sifonata si slab alcoolizata (1-2%). Practic este o dubla fermentatie, lactica si apoi alcoolica.
In privinta iaurtului clasic, nimic nu te impiedica sa insamantezi lapte nefiert si sa obtii ceva asemanator cu iaurtul, numit popular "covăsit". Pentru multa lume acesta are un efect laxativ. asa ca nu va indepartati de casa.
Data fiind multimea de microorganisme ce lucreaza in kefir, rezulta si o multime de vitamine si enzime care nu se regasesc in iaurt sau in "laptele prins" asa cum il stim noi. TOATE acestea au un efect benefic asupra organismului, efect despre care nu am cunostinta daca il mai produce vreun alt aliment.
Ca origine si istorie, vine de la popoarele de origine mongola, care probabil au "prins" lapte, fie de cal, de oaie, de vaca, in burdufuri de piele, ulcele de pamant etc, dar in final s-a ajuns la aceasta minunat de amestec bacterii si drojdii ce produc kefirul, si s-a transmis mai departe. In Europa a ajuns pe filiera turca, iar numele de Kefir = bautura ingerilor este din limba turca. Era socotita medicament si "reteta" era tainica.
Ganditi-va ca pana atunci si turcii au facut si consumat "covăsit" si cu toate astea nu l-au numit bautura ingerilor.
Nu stiu cat de "adevarate" ca si compozitie sunt aceste granule de kefir care circula de la un binevoitor la altul, dar circula de ani buni si inca n-am auzit vreo contestatie la adresa lor, desi internetul e mare si liber.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)