Prima pagină APICULTURA GENERALA RASE SI HIBRIZI DE ALBINE

Discutii despre rasele de albine existente in Romania si in lume . Albinele sunt insecte zburătoare, clasificate în cadrul superfamiliei Apoidea din cadrul subordinului Apocrita, care mai....
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: carpatina sau carnica???

Mesajde Florin Dobre » 09 Oct 2013, 23:24

D-le teinegru...asta suna grandios.
Dar eu vreau sa iau matca aia acum si la anu' sa apara casa. :)
Suntem pulbere de stele.
Avatar utilizator
Florin Dobre
 
Mesaje: 4653
Membru din: 09 Apr 2012, 22:57
Localitate: Stefanesti, Arges

Re: carpatina sau carnica???

Mesajde Daniel Popovici » 10 Oct 2013, 00:26

pab scrie:Doctore, nu a fugit nimeni de nici o testare, nu inteleg, eu tot testez de vreo 15ani. Tot ce am afirmat despre carpatina pe care o detin este adevarat 100%.
Probabil , adica sigur, cei care va plangeti de albina locala ati lucrat cu linii mediocre.
Personal scot cu un pastoral lejer (cam 5 mutari pe an ) o medie multianuala de cca 50 kg, anul asta 70 kg/fam de la amarata asta de albina, si o inmultire anuala de 100%. Nu fac hraniri artificiale primavara/toamna decat ff rar, exceptional. Nu am hranitoare nici macar pt 50 % din efectiv.
Puiet varos nu am mai vazut din 2003, nu mai stiu cum arata. Nosemoza la fel. Blandete nu mai vorbesc. Tendinte de roire sub 10%.
Cei care imi cunosc stupina, si sunt destui, pot confirma.
Atunci, cine greseste?

Eu de 9 ani (ma) muncesc cu selectia si testarea si am reusit ceva:
- am ridicat pragul de intrare in friguri destul de sus si am reusit sa slabesc instinctul de roire astfel incat sa renunte usor dupa ce au intrat (fata de situatia de acum 9 ani si fata de ce exista in teren). Am avut in testare 2 matci de la un prieten - roitoare si incapatanateeee... Nu renuntau la botci ... parca erau ale mele acum 10 ani.
- Productia medie / stupina nu stiu cu cat a crescut, dar cred ca a crescut si ea (nu am lot martor de comparat, iar anii difera). Cel putin anul acesta, fiicele matcilor de elita au dat cu peste 4 kg in medie mai mult decat verisoarele lor.
- Lipsurile majore le resimt in privinta uniformitatii intre surori (sunt foarte heterogene, caracterele nu sunt fixate).
- Pe rezistenta la boli n-am facut nimic - doar zestrea ancestrala si vad ca si aici am lipsuri - COMPARATIV CU CARNICA.
Detalii din acest an am postat mai "sus", pe pagina 3.

Comparativ cu Carnica selectionata - la productie 1/2 din efectiv merge "cot la cot" cu Carnica medie, dar cealalta 1/2 e cam dezastru. In schimb am constatat la Carnica omogenitate si mai multe caractere bune adunate la un loc - e si normal, ca rod al inperecherilor dirijate si al testarilor serioase.

Despre matcile cumparate (inclusiv de la filialele ICDA)... ce sa zic? Ca am fost ghinionist? Ca n-am avut pile? Cert e ca s-au prezentat mai rau decat ale mele. M-AS BCURA SA EXISTE CARPATINA OMOGENA SI STABILA (cat mai multe familii) CU CARACTERELE PE CARE LE-AI ENUMERAT - chiar daca eu n-am intalnit.

Parerea mea e ca mai avem de lucru sa-i ajungem pe nemti: Testare "pe bune" si imperecheri dirijate.
Sincer - mi-as dori sa pot face imperecheri dirijate, dar nu cred ca voi reusi in viata aceasta de unul singur.
Sper sa-i apuce pe cat mai multi pofta de lucru pe aceasta directie si mai ales sa-i tina mult (ca dureaza ani buni)!

Cat despre "Cine greseste?" - constat un lucru - ROMANII STAU RAU LA CAPITOLUL "RASE" LA TOATE SPECIILE. (ar fi frumos ca macar albinele sa se prezinte mai bine, dar n-am indicii practice)
De ce? N-au rabdare? Nu se implica pe termen lung?
Parerea mea - am mai zis-o:
viewtopic.php?f=13&t=4269&start=16
Pretentii "cat casa", daca se poate acum, daca se poate ieftin sau gratis. Implicare ZERO. Ce sa mai vorbim de treburi (de asumare) care dureaza ani multi, constiincios si cu anevoie...?
Daniel Popovici
 
Mesaje: 354
Membru din: 03 Noi 2011, 11:01

Re: carpatina sau carnica???

Mesajde Daniel Popovici » 10 Oct 2013, 09:18

Performantele la Carnica sunt reale. Exista linii stabile genetic si performante, cu multe calitati adunate la un loc.
Problema e cum percepem noi fenomenul.
E normal sa ne folosim de ea, dar poate nu e la fel de potrivita ca una formata pe teritoriul si conditiile de la noi.
Cred ca ar trebui recunoscute si vazute ca un reper performantele Carnicii. Un exemplu pe care nu-l putem nega si nici nu (ne) putem minti oricum ca le egalam.

Cel mai frumos lucru ar fi sa ne punem pe treaba si sa adunam o rasa precum Carnica.
Nici albinele din Germania sau Austria nu au fost altfel decat cele din Principatele Romane, nici nemtii nu au mai multe capete sau mai multe maini decat noi, nici mai mult de 24 de ore / zi. Cheia e in fapte si in lasarea de o parte a lenei.

... Parerea mea!

Daca inca mai avem genetica buna, ar trebui "scoasa in fata" si lucrata (inmultita controlat - si nu e simplu, apoi testata - si e cam de munca),
nu lasata in paragina! Apoi vine cumparatorul - si a si venit deja si compara, da calificative, decide (fara monopol sau minciuni cu picioare scurte).
Daniel Popovici
 
Mesaje: 354
Membru din: 03 Noi 2011, 11:01

Re: carpatina sau carnica???

Mesajde kamy » 10 Oct 2013, 09:39

Daniel Popovici scrie:
kamy scrie:Si totusi cele 5 kile facute in plus cu h(c)arnica ta se regasesc in datu de mancare in plus fata de carpatina care a pus puietu-n cui la 1 septembrie,isi aranjeaza altfel cuibu , parerea me,am 90% matci romanesti si 10%descendenti buckfast pe cale de disparitie,la anu dupa studiile comparative de rigoare voi renunta la hibrizi,o viata ai si linistea face mai mult de 5 kile/familie!si nu mai trebuie micsorate urdinisurile toamna decat pentru soareci!care nu ma credeti va invit sa povestiti oleaca cu mihaistupar!la cercetari individuale am ajuns la aceeasi concluziune!


Domnule, hai sa clarificam putin. Dumneata au vazut Buckfast (O linie, din multe, cate exista) si crezi ca ai descoperit caracterul universal a tot ce nu e carpatina.
Carnica (lui Cristi Serban):
- opreste ponta la timp;
- ierneaza cu populatii mici (5-7 rame Dadant);
- pornire "turbo" primavara cand sant conditii - mai turbo decat orice alta rasa
, exceptie – probabil albina ucigasa din America, dar aia e tropicala si agresiva);
- NU trebuie sa o ajuti „sa rateze pomu” asa de energic precum pe albinele romanesti, ci mult mai discret;
- si e mai adaptata „la conditiunile de la noi” (eu la locale am avut in primavara puiet varos, iar la carnica nu, pentru ca in occident s-a facut testare pe rezistenta la boli);
- E destul de blanda pentru ca in occident s-a facut testare si s-au eliminat „viespile” de la reproductie.


Iar agresivitatea pe care o tot amintesti nu e universal valabila. Eu nu am avut probleme, nici cu nepoate, nici cu stranepoate de Carnica.
Toti spun ca Buckfast e blanda si ii cred. Dar am nimert o matca si am de la ea 2 fiice – Buckfast clar, tipic, dar agresive ca naiba – probabil ai si tu asa ceva (te cred), dar nu e o regula, ci mai degraba o exceptie.

hai dotore fie si cum spui, da cine le sufla-n dos la gainile ucise de albine sa invie si ce garantii oferi ca-n viitor no-r sa apara victime-n doua picioare,ca ruda indepartata era de pin africa africa si banuiesc ca am fost doar jenist nu jenitician ca agrasivitatea e latenta in gena lor!in rest mi-a luat pab vorba din gura in postarea urmatoare si nu pot face decat sa subscriu 100%,nu am obtinut cu hibrizi ce am obtinut candva cu amaratele noastre!ba pardon am avut o gramada de neplaceri!
kamy
 
Mesaje: 1879
Membru din: 18 Dec 2011, 15:30

Re: carpatina sau carnica???

Mesajde cristi_vidican » 11 Oct 2013, 06:35

Ca să ne dăm cu părerea, trebuie făcută comparație la noi în stupină pe cele 2 rase. Și nu cred că e suficient să comparăm o linie și gata, 2 mătci care le-am primit cu ce aveam noi și gata am tras concluzia.
Se știe că și în creșterea de mătci pot fi rateuri. Se poate să avem o linie cu probleme. Mai probăm și în continuare și tragem concluzia în timp.
Mulți au luat 1 matcă carnica de undeva. Nu a mers cum s-au așteptat ei și gata au tras concluzia că nu e bună.
Faceți în timp comparația dintre rase și bazat pe un nr mai mare de regine, apoi să vedeți.
Personal cred că cine prinde o linie bună de dincolo nici nu mai vrea să audă de ce e pe la noi. Și e foarte mare diferență
Mă număr printre ei.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
Avatar utilizator
cristi_vidican
 
Mesaje: 7022
Membru din: 23 Feb 2011, 13:58
Localitate: Hidiselu de Sus - Bihor

Re: carpatina sau carnica???

Mesajde liviutzbogos » 11 Oct 2013, 09:34

Oare chiar nimic din ce e autohton nu mai e bun, rentabil, de viitor etc? Vaci din Belgia, oi din Germania si mai stiu eu cate... iar acum si albine din Anglia, Italia sau de pe la rusi. Nu zic ca nu sunt mai bune decat ale noastre, poate, dar...unde mai e spiritul de patriot. Noi cu ce ne mai mandrim peste ani? Dar oricum jumatate din tara am vandut-o strainilor, cealalta jumatate urmeaza si ea, asa ca ce mai conteaza doua, trei matci :)
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
Avatar utilizator
liviutzbogos
 
Mesaje: 1312
Membru din: 29 Iun 2012, 17:20
Localitate: Peciu Nou,Timis

Re: carpatina sau carnica???

Mesajde Florin Dobre » 11 Oct 2013, 09:42

Liviu, sa nu fim naivi.
Cand e vorba de buzunarul tau, patriotismul ramane doar un slogan. :)
Suntem pulbere de stele.
Avatar utilizator
Florin Dobre
 
Mesaje: 4653
Membru din: 09 Apr 2012, 22:57
Localitate: Stefanesti, Arges

Re: carpatina sau carnica???

Mesajde liviutzbogos » 11 Oct 2013, 09:55

Florin Dobre scrie:Liviu, sa nu fim naivi.
Cand e vorba de buzunarul tau, patriotismul ramane doar un slogan. :)

Intradevar, o productie mai mare isi spune cuvantul, dar sa incercam sa pastram si din al nostru cate ceva, macar elita, ca avem si noi cu ce si aici vorbesc in general despre agricultura. Inainte de anii '90 ( nu am trait vrremurile alea) nu importam mai nimic, din contra, acum insa... Si noi avem cu ce daca facem o selectie cat de cat. Sau poate e doar gandirea mea de adolescent care nu vrea sa-si lase pamantul :)
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
Avatar utilizator
liviutzbogos
 
Mesaje: 1312
Membru din: 29 Iun 2012, 17:20
Localitate: Peciu Nou,Timis

Re: carpatina sau carnica???

Mesajde Mircea_63 » 11 Oct 2013, 10:24

liviutzbogos scrie:Oare chiar nimic din ce e autohton nu mai e bun, rentabil, de viitor etc? Vaci din Belgia, oi din Germania si mai stiu eu cate... iar acum si albine din Anglia, Italia sau de pe la rusi. Nu zic ca nu sunt mai bune decat ale noastre, poate, dar...unde mai e spiritul de patriot. Noi cu ce ne mai mandrim peste ani? Dar oricum jumatate din tara am vandut-o strainilor, cealalta jumatate urmeaza si ea, asa ca ce mai conteaza doua, trei matci :)


Oare chinezii care copiaza tot ce prind bun, or fi sau n-or fi buni patrioti?

In stuparit, albinarul care reuseste sa ridice calitatea genetica in stupina sa, deja a facut si un act de patriotism.
Cei care pun la comun cunostintele lor pe forum sunt patrioti, generosi... fraieri ?
Aducerea porumbului, rosiilor, cartofului, tutunului, salcamului...au insemnat "tradari" ?

E o tradare nationala trecerea de la buduroaie la stupul sistematic?

Ar fi grozav sa existe un nucleu central al apiculturii care sa reuseasca sa adune si sa selecteze Carpatine, sa obtina o matca de varf Carpatina Romaneasca, dar pe langa vointa ar trebui voturi. Le-am da? Poate ar trebui o cotizatie. Am cotiza? Poate ar trebui o colaborare dezinteresata gen: am o matca nemaipomenita, hai vedeti cei cu ea. Am face-o?

Adolescentule care nu vrei sa-ti lasi pamantul, cu ce ocazie fusasi in Austria? :lol: Daca ai venit d acolo cu mai multi bani sau cunostinte, deja e un mic act patriotic, dar se poate spune ca te-ai dus sa-ti consumi forta de munca pentru straini sau sa-ti cheltui banii acolo in loc sa-i cheltui aici. ;)
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63
 
Mesaje: 5459
Membru din: 15 Mar 2012, 12:55
Localitate: Timisoara

Re: carpatina sau carnica???

Mesajde liviutzbogos » 11 Oct 2013, 16:32

Mircea_63 scrie:Oare chinezii care copiaza tot ce prind bun, or fi sau n-or fi buni patrioti?

In stuparit, albinarul care reuseste sa ridice calitatea genetica in stupina sa, deja a facut si un act de patriotism.
Cei care pun la comun cunostintele lor pe forum sunt patrioti, generosi... fraieri ?
Aducerea porumbului, rosiilor, cartofului, tutunului, salcamului...au insemnat "tradari" ?

E o tradare nationala trecerea de la buduroaie la stupul sistematic?

Ar fi grozav sa existe un nucleu central al apiculturii care sa reuseasca sa adune si sa selecteze Carpatine, sa obtina o matca de varf Carpatina Romaneasca, dar pe langa vointa ar trebui voturi. Le-am da? Poate ar trebui o cotizatie. Am cotiza? Poate ar trebui o colaborare dezinteresata gen: am o matca nemaipomenita, hai vedeti cei cu ea. Am face-o?

Adolescentule care nu vrei sa-ti lasi pamantul, cu ce ocazie fusasi in Austria? :lol: Daca ai venit d acolo cu mai multi bani sau cunostinte, deja e un mic act patriotic, dar se poate spune ca te-ai dus sa-ti consumi forta de munca pentru straini sau sa-ti cheltui banii acolo in loc sa-i cheltui aici. ;)

Intr-u totul adevarat ceea ce spuneti. Nu spun ca a aduce o matca din alta tara pentru a-i incerca "puterile" e tradarea patriei, spun ca a refuza sa mai lucrezi cu material biologic autohton, pur romanesc, care s-a dezvoltat pe pamantul nostru de mii de ani, aceea o numesc o tradare, nu a patriei, ci a ceea ce ne reprezinta. Curand se vor pierde toate rasele autohtone, vestite, care ne reprezentau si nu vorbesc doar de apicultura, ci in general. Poate, pe de-o parte, nu suntem noi vinovati ca facem tot posibilul sa ducem un trai mai bun, incarcand si altceva, poate - defapt mai mult ca sigur - vinovati sunt cei care nu mai dau doi bani pe munca noastra si nu fac nimic ca sa ridice agricultura la standardele la care era odata. Sa ma iertati daca am suparat pe cineva si ma repet: Nu condamn pacatosul, condamn pacatul.

P.S. in Austria am lucrat sa fac un ban mai mult decat pot face in tara. Am sa mai merg dar nici nu ma gandesc sa raman acolo :D Si noi am putea fi la fel de sus ca ei daca am avea gandirea pe care o au ei si poate si conducerea pe care o au ei. Nu au o tara mai bogata decat a noastra (in cea mai mare parte e impadurita) dar stiu sa o foloseasca mai bine decat noi. Toate cele bune va doresc.
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
Avatar utilizator
liviutzbogos
 
Mesaje: 1312
Membru din: 29 Iun 2012, 17:20
Localitate: Peciu Nou,Timis

Re: carpatina sau carnica???

Mesajde cristi_vidican » 11 Oct 2013, 20:48

liviutzbogos scrie:Noi cu ce ne mai mandrim peste ani?

Cu producția de miere! ;)
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
Avatar utilizator
cristi_vidican
 
Mesaje: 7022
Membru din: 23 Feb 2011, 13:58
Localitate: Hidiselu de Sus - Bihor

Re: carpatina sau carnica???

Mesajde nae » 11 Oct 2013, 21:45

Sper sa raspund la intrebare dv peste 3-4 ani ; acum incep sa simt familia , sper sa ajung s-o inteleg si atunci ... voi raspunde .

Acum sunt ocupat cu : sa-mi gasesc cutia (DB/ME/MER...)sau metoda dupa care sa-mi fac matcile (roire/SL...)sau cum sa le iernez( clopot/horn/adapost ...)sau pe ce insula sa le imperechez, da , insula e miezu' .
Nu exista matca sa multumeasca pe toata lumea , patriot sau nu .

Am un fix cu F1 , masinile concurente au putere/greutate egala ..., diferenta o face soferul+ echipa .

Stupar bun+ matca turbo+ an excelent - tehnologie = miere putina
Stupar bun + matca ''pe genunchi'' + an excelent - tehnologie = dezastru
Stupar bun +matca buna/mediocra + an excelent + tehnologie =miere MULTA
Stupar PROST +rachete intergalactice + ce vreti dv =loterie
nae
 
Mesaje: 3375
Membru din: 11 Noi 2011, 19:29

Re: carpatina sau carnica???

Mesajde florinapi » 11 Oct 2013, 22:54

Am cumparat cate 10 matci de la cativa "crescatori" din Romania,mai mult din curiozitae,si ce sa zic:-slabut,corcituri.
Cred ca pentru ceea ce ar fi putut sa fie Carpatina,o problema serioasa este Bukfastul.Cunosc destui,care au adus Bukfast din diferite surse,crezand ca dau lovitura.Din pacate, lovituri au primit cei care au stupine prin apropiere.
,,Morala fara expertiza este naiva,iar uneori poate fi chiar periculoasa."

Puteti vedea albumul pe foto pe SunPhoto aici : http://florinapi.sunphoto.ro
florinapi
 
Mesaje: 193
Membru din: 13 Noi 2011, 22:21
Localitate: Lugoj

Re: carpatina sau carnica???

Mesajde ionel07196555 » 11 Oct 2013, 23:32

florinapi scrie:Bukfastul.Cunosc destui,care au adus Bukfast din diferite surse,crezand ca dau lovitura.Din pacate, lovituri au primit cei care au stupine prin apropiere.

Te rog sa dezvolti putin .
Sa nu se creada ca:
struguri sint acriii !!!!!!!!!!!!
În total sunt 180 utilizatori conectaţi :: 48 înregistraţi, 2 invizibili şi 130 vizitatori (date care se bazează pe utilizatorii activi în ultimele 60 minute)
daca privim putin pe acest indicator cam da de gindit si asta e doar o mica parte din lumea apicola
ionel07196555
 
Mesaje: 192
Membru din: 19 Noi 2012, 21:51

Re: carpatina sau carnica???

Mesajde florinapi » 12 Oct 2013, 08:08

Despre ce sa desvolt,ca nu inteleg?
,,Morala fara expertiza este naiva,iar uneori poate fi chiar periculoasa."

Puteti vedea albumul pe foto pe SunPhoto aici : http://florinapi.sunphoto.ro
florinapi
 
Mesaje: 193
Membru din: 13 Noi 2011, 22:21
Localitate: Lugoj

Re: carpatina sau carnica???

Mesajde CristiTm » 12 Oct 2013, 09:39

o mica concluzie si din partea mea in 2012 am primit 2 matci romanesti de la un nene cu mustata si funtea arsa de soare de la stat in camp din Kogalniceanu una mai in varsta, una din 2012 am facut 4 mutari, rapita, salcam 1, tei, fs aici a fost un boom pt mine , media 50-55 kg sunt foarte multumit putea sa fie si mai mult dar aici mai intra si lipsa mea de experienta nu am mai scris de mult pe forum (timp liber 0 la mine din contra o zi cu 30 de ore ar ajuta mult) e peste media ce am scos din ceilalti stupi ce-i am unde am matci de tot de 1-2 ani si roire si SL un mic amalgan dar le scriu in agenda pe fiecare cat o duce capul , anul asta printr-o imprejurare fericita a primit la inceputul lui august de ziua mea :mrgreen: 2 carnica de la alt nene de la Sibiu cu palmele crapate de la munca genul de om pe care nu-l intalneste in fiecare zi sa dai mana cu el, dezvoltare foarte buna am facut roi foarte mari cu cate 6 rame de puiet mi se par foarte active au organizat cuibul frumos si nu a trebuit sa complectez mult la rezerva si nu sunt diferente vizibile intre ele parca sun gemene fara inele galbene de abia astept primavara inceputul e foarte promitator am promis sa dau un fedback inapoi in 2014 nu traiesc din apicultura nu sunt partinitor si incerc sa apreciez munca oamenilor care chiar sunt implicati in apicultura si inca tin piept morilor de vant .
CristiTm
 
Mesaje: 365
Membru din: 14 Aug 2011, 14:42
Localitate: Timisoara

AnteriorUrmătorul

Înapoi la RASE SI HIBRIZI DE ALBINE



Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 7 vizitatori