Tudor,
Nu. C4 si c5 erau goale/partial cu resturi de miere capacita sau necapacita, as fi vrut eu sa mai extrag o data in septembrie cate 30 de kg de caciula
Ca sa mergem un pic pe firul istoric inauntr-ul familiei, inainte de FS exista puiet in c3 destul de binisor, odata cu venirea culesului s-a umplut prima oara c3 si c4, impingandu-se matca in jos si blocandu-se chiar si c2. Undeva la 7 zile de cules am inversat c4 cu c5, iar acesta din urma s-a umplut si el. Aceste ultime 2 corpuri au fost extrase la F-S
iar c3 blindat cu miere s-a lasat in vederea iernarii. Nu am avut toti stupii pe 5 corpuri, desi mi-as fi dorit, iar din cauza lipsei corpurilor si ramelor la extras am avut peste 90 % capacit... Personal am mereu o acuta lipsa de rame, desi anul acesta nu am pus foarte mult accentul pe inmultirea efectivului. Din ce am constatat voi avea nevoie pe viitor cam 50-60 rame alocate per familie pentru a face extractia acasa fara sa deranjez culesul.
Discutam de media stupinei care asa trebuie sa arate toamna, 10 familii luate la rand, din orice punct se incepe! Stransa in ghem familia trebuie sa aiba 6 intervale bine-ocupate, altfel nu vom pune c4 la rapita si c5 la salcam in cazul in care acesta secreta. Nu avem timp sa facem egalizari, cu exceptia descarcarii stupilor foarte puternici, unde pun in loc la crescut (singura exceptie unde mai pun mana pe rama la ca 25 % din efectiv). Ca lucrare uniforma nu pun rame la crescut in cuib, ci direct in c3 intercalat cand fac rocada pe fructiferi , dupa care in magazine in timpul culesurilor. Se creste minim 1 c de familie pe sezon (echivalent a 5 rame dadant) si cam tot atatea ar trebui in primavara reformate. Cu alte cuvinte un ciclu de circa 4 ani din care doar 2 sau 3 ani prind puiet. Stupii slabi se unifica cu roiuri si primesc matci noi, de altfel nu avem matci mai batrane de 2 ani decat daca sunt foarte foarte bune. Matca odata intrata in al 3-lea an devine din ce in ce mai sensibila (pastoral-stres, tratamente, batranete).
In cazul in care nu avem cules de floarea-soarelui, completarea se poate face la sfarsit de august, inceput de septembrie, in functie de aportul de polen si intinderea puietului, insa in general pana in 15 sept ar trebui incheiata aceasta operatiune. Cea mai buna stimulare a familiei este polenul venit din natura (si evident prezenta rezervelor).