Prima pagină APICULTURA GENERALA HRANIREA ARTIFICIALA

Discutii despre hranirea familiilor de albine cu diferite produse artificiale sau miere , perioade de hranire , retete de preparare .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Hranirea de completare

Mesajde paul » 27 Oct 2013, 10:08

talex scrie:mai bine sa caute la vreun apicultor rame cu miere capacita, daca are doar cateva familii. n-ar mai uza albine, e foarte tarziu pentru completare cu sirop.

Intrebare: cum e cu teoria care spune sa nu aduci in stupi miere sau polen de la altcineva, cunoscut fiind faptul ca poti sa te alegi cu fel de fel de boli si nu-i exclus si un puisor de loca ??? :o Daca siropul, nu neaparat din zahar, poate fi si un apipix, este invertit, unde-i uzura ??? :o
Eu zic ca-i de preferat o hranire de completare acum cu apipix decat nu-s ce rame cu miere care nu stii ce surprize iti pot aduce !
LE ... chiar si un sirop de zahar invertit cu concentratia minim 3/1 este de preferat !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde talex » 27 Oct 2013, 11:36

Iti respect punctul de vedere, insa eu imi mentin pozitia. Timpul hranirilor de completare a expirat de 2 luni. Riscul de a avea boli il ai chiar si-n in propria stupina. La fel de mare sau la fel de mic. Eu, de ex, cunosc 3-4 apicultori, de la care, daca as avea nevoie as putea cere/imprumuta 10-20 de rame cu miere. Cel care a deschis subiectul a mentionat ca are cativa stupi. Nu multi, ca atunci e alta discutie.
talex

Mesajde B.K » 27 Oct 2013, 11:55

Am spus ca le da dulcofuct deoarece vrea mai mult sa faca teste . Este vorba de 2 familii slabe.
Atitudinea creeaza viitorul !!! Facebook : https://www.facebook.com/viorel.bk
B.K

Mesajde kamy » 27 Oct 2013, 12:37

le trantesti in cap cate o turta de 2 kile la fiecare si musai oleaca de fumidil,nu te teme atata umezeala este in stup cat pentru turta da mare grija sa nu curga turta pe ele ca atunci e grav!
kamy

Mesajde peterneamt » 27 Oct 2013, 13:08

catalin_viezure_6 scrie:
BeeeK scrie:
alexx scrie:Se mai poate administra acum ceva de completare si cand zic ceva ma refer la dulcofruct???

Am un prieten care are cateva familii slabe care nuau mancare aproape deloc si chiar Dulcofruct le da in perioada asta. Bine nu are cum sa fie , dar a zis ca incearca sa vada daca reuseste sa le scoata in primavara cu completare in periaoda asta. Face ceva teste pe banii lui.

avand in vedere temperaturile da poate dar daca sunt deja slabe si le mai da si dulcofruct mai mult le distruge :? mai bine le da miere in hranitor si punga in cantitatii ceva mai marii sa aiba timp sa le capaceasca ca altfel o sa iasa cu un pumn de albine in martie care o sa se dezlvolte abia in iulie - august ... eu am patit-o si le am lasat miere destula fara sa ma intervin poate decat cu miere curata la punga :geek:

Corect ! ;)
peterneamt

Mesajde popik50 » 27 Oct 2013, 19:50

Intrebare: cum e cu teoria care spune sa nu aduci in stupi miere sau polen de la altcineva, cunoscut fiind faptul ca poti sa te alegi cu fel de fel de boli si nu-i exclus si un puisor de loca ??? :o Daca siropul, nu neaparat din zahar, poate fi si un apipix, este invertit, unde-i uzura ??? :o
Eu zic ca-i de preferat o hranire de completare acum cu apipix decat nu-s ce rame cu miere care nu stii ce surprize iti pot aduce !
LE ... chiar si un sirop de zahar invertit cu concentratia minim 3/1 este de preferat ![/quote]

Paule, Paule... cum sa le mai dai sirop de zahar acum :roll: Am mai multe pretentii de la tine fratioare . Poate fi si 5/1, acum nu se mai da niciun ml de sirop . Ori rame cu miere de la alti stupari ori punga cu miere zaharisita in cap ;)
popik50

Mesajde toma liviu » 27 Oct 2013, 21:53

Paule, Paule... cum sa le mai dai sirop de zahar acum :roll: Am mai multe pretentii de la tine fratioare . Poate fi si 5/1, acum nu se mai da niciun ml de sirop . Ori rame cu miere de la alti stupari ori punga cu miere zaharisita in cap ;)[/quote]

si nu exista posibilitatea ca mierea sa curga peste albine? sau cum s/o administrez astfel incat sa nu am probleme de genul acesta? si pot pune o cantitate mai mare de miere ca s/o consume in iarna?
si eu ma confrunt cu hrana insuficienta in stupi
toma liviu

Mesajde peterneamt » 27 Oct 2013, 22:15

Am mai scris...! În pungă la rolă pentru congelator de 3 kg se pune un kg de miere ( poate fi şi de salcâm ), sau în primăvară după ce încep albinele să aducă polen poate fi şi sirop. Punga se pune intr-un cilindru de volum un litru aflat intr-o tavă sau lighean (pet de 1,5l la care se taie gâtul şi fundul).........se scoate aerul din pungă şi se leagă punga la gură cu un fir dintr-un sac de rafie mai nou ....... punga se pune prin tatonare direct pe ramele de cuib.
ps. punga nu se găureşte au grije albinele...... după un timp punga se scoate pentru ca albinele să nu blocheze accidental urdinişiul....... ;)
peterneamt

Mesajde duma » 28 Oct 2013, 01:37

Salutare! Am citi cu interes acest topic , pentru ca pe viitor adică la iarna cealaltă 2014-2015 sa știu din timp cum sa ma organizez. Concluzia voastră la acest sfârșit de toamna pentru mine ( in numele meu mă refer strict! ) daca nu am reușit să îmi organizez si sa imi gestionez hrana pentru iertare 100/100 pentru o șansă de a scoate la liman treaba ar trebui sa intervin cu turte făcute de mine precum am făcut și cu siropul, in primăvară ? Cam prin ce luna si perioada? Si o rețetă care ați folosito cu sucesc in decursul anilor voștri? Mai am o săptămână din punct de vedere meteorologic 22-19 grade in scădere ușoară.
P.S. Fiind in primul an îmi asum trasul de urechi si chiar mi-am făcut un loc de dat cu capul :lol: parul pe pare am montat termometrul veșnic mă împiedică de el :lol:
Daca poti distinge sfaturile bune de cele rele, atunci nu mai ai nevoie de sfaturi.
duma

Mesajde B.K » 28 Oct 2013, 11:09

Turta se aplica cand familia are nevoie , adica atunci cand ghemul este in partea superioara a ramelor. Multi isi doresc sa nu dea deloc turte sau cei care dau isi doresc s-o faca cat mai tarziu.
PS : Retete de turte gasesti pe youtube.
B.K

Mesajde duma » 28 Oct 2013, 12:00

BeeeK scrie:Turta se aplica cand familia are nevoie , adica atunci cand ghemul este in partea superioara a ramelor. Multi isi doresc sa nu dea deloc turte sau cei care dau isi doresc s-o faca cat mai tarziu.
PS : Retete de turte gasesti pe youtube.

Am citit despe acest lucru cum ca , cand ghemul se ridica in partea superioare a ramelor necesita hrana suplimentare ! eu incercam sa aflu daca cineva este mai iesit din tiparele cartilor si au administrat turte in altfel de conditii . Nici eu nu imi doresc sa dau turte si nici hraniri de complectare cu sirop si sa merg pe cale naturala numai , ca fiind la inceput si ca ori si care incepator fara prea multa experienta ( vorbesc in numele meu duar ) o mai da de gard pana se invata ! :roll: . Ca si etete am una preferata de n'ea Marin ( din banatul sarbesc ) , am sa mai rasfoiesc forumul si sa le pun cap la cap !
Multumesc de atentiea acordata !
Daca poti distinge sfaturile bune de cele rele, atunci nu mai ai nevoie de sfaturi.
duma

Mesajde B.K » 28 Oct 2013, 12:12

Sirop si turte se dau si acum de catre unii "apicutori" care din diferite motive nu au facut completarea cand a trebuit. Referitor la hrana naturala(mierea) , sigur ca e cea mai buna , acum depinde ce vrei sa faci cu sau din stuparit. Miere = bani.

PS : Baza la turte sunt mierea si zaharul tos. Reteta aia de care spui este buna , doar ca unii mai pun : drojdie de bere , lapte praf , apicomplex , nosestat , polioel , protofil sau alte medicamente/suplimente .
B.K

Mesajde duma » 28 Oct 2013, 13:01

BeeeK scrie:Sirop si turte se dau si acum de catre unii "apicutori" care din diferite motive nu au facut completarea cand a trebuit. Referitor la hrana naturala(mierea) , sigur ca e cea mai buna , acum depinde ce vrei sa faci cu sau din stuparit. Miere = bani.

PS : Baza la turte sunt mierea si zaharul tos. Reteta aia de care spui este buna , doar ca unii mai pun : drojdie de bere , lapte praf , apicomplex , nosestat , polioel , protofil sau alte medicamente/suplimente .

Din stuparit NU vreau bani eventual pentru reinvestire duar , si sa fiu sincer cel putin pana la 25 de stupi nu ma gandesc la bani duar productie cat mai buna din punct de vedere naturala ! Am sa mai reflectez asupra retetelor ;) ( am sa trag cu ochiul si la alti )
duma

Mesajde paul » 05 Noi 2013, 11:30

Eu n-am inteles ... la data asta (noiembrie) ce este mai recomandat a se administra albinelor ca hrana, in conditiile in care rezervele de iernare nu sunt suficiente ??? Turte sau ... apipixuri ???
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde proapis13 » 05 Noi 2013, 11:37

paul scrie:Eu n-am inteles ... la data asta (noiembrie) ce este mai recomandat a se administra albinelor ca hrana, in conditiile in care rezervele de iernare nu sunt suficiente ??? Turte sau ... apipixuri ???

Intra la adresa asta si poate gasesti raspunsul
http://stuparitul.3xforum.ro/post/7652/ ... _ie_la_kg/
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde TDI » 05 Noi 2013, 11:47

paul scrie:Eu n-am inteles ... la data asta (noiembrie) ce este mai recomandat a se administra albinelor ca hrana, in conditiile in care rezervele de iernare nu sunt suficiente ??? Turte sau ... apipixuri ???

Sunt mai multe modalitati de a privi problema.
In mod clar o familie care merita pastrata daca nu a fost extrasa la maxim tarziu in august are suficienta hrana. Sunt si exceptii, la un nr mare de stupi - unifici.
Daca ne referim strict la problema mentionata de tine Paul, avand in vedere temperaturile uriase comparativ cu perioada, merge administrata miere la completare, minim 30% (am iernat pe miere 30% - nu mi-au placut deloc rezultatele, poate si din cauza faptului ca in perioada in care familia se pregatea pentru iernare nu a avut rezervele de hrana necesare pentru o dezvoltare potrivita), in 2 zile o familie de 6 rame trage cel putin 3 kg. Miere/apipixuri pana la 7, 8 kg pe famiie si turte intre craciun si 10 ianuarie cel tarziu.
O familie de albine nu consuma extrem de mult, din ce-am observat eu pe perioada de iarna inclusiv la familiile care au crescut cel putin 3 rame de albine(1 rama puiet capacit in perioada decembrie-februarie) nu am vazut un consum mai mare de 13 kg de hrana, e posibil ca la fundul AV sa fie putin mai mare. Restul de hrana suplimentara ii da posibilitatea familiei de albine ca la primele grauncioare de polen din natura - din ce am mai vazut din experienta altor stupari, turte proteice adaugate nici prea devreme nici prea tarziu - sa se dezvolte exponential.
Hranirile facute tarziu afecteaza numarul albinelor din familie si viabilitatea familiei in anul urmator, asta in functie si de pastura disponibila (minim 3 rame negre de albine, recomand 4) poate fi scazuta pierzand culesul de la pomi fructiferi si eventual si de la salcam.
Nu sunt neaparat chestii cuantificabile, dar cartile spun clar niste lucruri, experienta spune ca se mai poate marsa - dar, inlocuind natura de cele mai multe ori mergi la noroc, - din punctul meu de vedere in stupina fiecaruia sunt solutii diferite dar daca nu au hrana cel mai probabil au avut si infestare masiva cu varroa sau alte boli, caz in care chiar daca familia de albine are suficienta hrana va sucomba din cauza vulnerabilitatilor cauzate de acarian.
Tot ce am scris eu se regaseste pe forum intr-o forma sau alta.
Studiu de caz: daca acum era zapada se puneau turte, recomandat de miere in primele 2 luni si eventual se unificau cele foarte slabe intr-o fereastra de 5-10 grade.
Doar teoretic, - natura ne contrazice de foarte multe ori.
TDI

AnteriorUrmătorul

Înapoi la HRANIREA ARTIFICIALA