Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde andrei_calinescu » 15 Noi 2013, 09:14

"Am intrebat si eu in stanga si dreapta in zona mea , am unii "

Are francezul o vorba: "Je crois, si je vois". Asta ar fi: Cred, daca vad.

Nu te mai lua dupa ce iti spun. Daca nu le vezi lada, nu are nici o valoare.
Pescarii sunt mici copii pe langa unii apicultori.
Am un mos in comuna care iti spune o alta versiune despre acelasi lucru, de cate ori il intalnesti. Se schimba dupa vreme.
La rapitza anul trecut la tot satul nu baga decat ceva polen, la el dadea "de rupea pamantul".
andrei_calinescu

Mesajde paul » 15 Noi 2013, 09:52

Andrei, stupii aia ai polonezilor sunt din polistiren sau poliuretan ??? Ca ...nu-i aceeasi treaba !
Da mai multe detalii de cum se prezinta ! Pe cate rame,ce format (Dadant, ME ...) eventual un link unde pot fi vizionati . Ce parere ai de folosirea acestui tip de stup in pastoral, unde se stie ca si lemnul nu prea rezista ?
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde duma » 15 Noi 2013, 10:17

andrei_calinescu scrie:Duma, treaba cu "albina nu moare de frig e nuantata".
Moare indirect de frig.
In sensul ca daca sunt perioade prelungite cu ger, mananca, ca sa produca caldura. Asta se traduce prin uzura.
Pierderile de caldura trebuiesc evitate.

Am un prieten care foloseste exclusiv stupi din polistiren - polistiren de 5 cm , facuti in Polonia, nu "jucarii" din extrudat.
Am deschis stup in ianuarie cand la mine erau in ghem si nu miscau, la el albina fierbea, nefiind in ghem. Bineinteles ca au inceput ponta mai devreme si au schimbat albina de iarna fara depopulari mari.
Daca albina nu moare de frig, de ce s-a impamantenit impachetarea laterala cu extrudat?
Asta cu albina nu moare de frig, e doar o sintagma a apicultorilor.
Frigul uzeaza, deci ucide

Salutare Andrei !!
Ai perfecta dreptate precum indirect poate sa moara albinele si aici ma gandesc la pregatirea pentru iernare : asigurarea hranei , restrangerea cuibului , cat despre izolare pot spune ca am VAZUT 3 stiluri de inpachetare , si cel mai putin condens a fost la acel stup care era folosit ziarul peste rame si impachetat sumar dar etansat bine . Eu nu spun CA ASA trebuie si fiecare face cum vrea , ideea este ca am vazut CARE nu pun prea multe materiale izolante , dar si aceeia aveau lazi de 2,5 grosimea peretilor si aveau o etansare foarte bune din fabricatie . Ideea esentiala este izolarea sa fie cat mai buna cu minim de materiale dupa parerea mea ( daca am mancare suficienta si de calitate , rame suficiente , SI ALBINE in lada ) nu cred sa nu trec si acea perioada lunga de iarna ...... de geaba pun polistiren de 5 cm in potisor , pe exterior si la 5 metri de stup daca pe la colturi dintre podisor si lada s-au alte parti iese albina s-au intra mama soarecilor , aici se pierde caldura ..... si se pierde totul .
Daca poti distinge sfaturile bune de cele rele, atunci nu mai ai nevoie de sfaturi.
duma

Mesajde andrei_calinescu » 15 Noi 2013, 13:30

paul scrie:Andrei, stupii aia ai polonezilor sunt din polistiren sau poliuretan ??? Ca ...nu-i aceeasi treaba !
Da mai multe detalii de cum se prezinta ! Pe cate rame,ce format (Dadant, ME ...) eventual un link unde pot fi vizionati . Ce parere ai de folosirea acestui tip de stup in pastoral, unde se stie ca si lemnul nu prea rezista ?

Paul , presimt ca iar va incepe o discutie academica , tipic romaneasca dealtfel, ca si cu selectia matcilor, rase, etc.
Linkul e http://www.lyson.com
Materialul polistiren de 5 cm.
Designul cutiilor e gandit de un practician in apicultura.

Aici nu discutam despre tipul de lada, material, etc.
Discutam despre principiile fizicii, ce se intampla iarna in lada, in functie de material.
Lemnul are viata in interior, orice i-ai face. E verde, traieste.
Are 2-2,5 cm, deci nu se compara cu scorbura - ca tot se aduce mereu in discutii ca tinem albina in sistem scorbura. Nu e asa. Scorbura are 10 cm grosime, blana are 2.
Scorbura are coaja, daca tai coaja copacului, copacul se usca. Deci coaja inseamna protectie enorma.

Polistirenul nu are pori, nu are viata, nu dezvolta curenti. Are 5 cm.

Cutia e prevazuta cu tot ce trebuie sa aiba ventilatie si aerisire. Plus ca nu are podisor. Plus ca nu trebuie sa folosesti diafragma - caci nu avem pierdere de caldura.

Si acum intrebare conexa: cat timp iti ia impachetarea unui stup de lemn pe langa 0 la polistiren?
Eu am lucrat cu roinite din polistiren in Franta, dar nu atat de faine ca cele de la Lyson.
Doar faceam roi in ele, nu si iernam.

Eu cred ca reticenta romanului, pe langa faptul ca e specifica e generata si de preturile aparent mai mari la stupii din polistiren. Daca nu ar fi aceasta dogma, ar fi altfel.

Daca incerci sa comanzi la Lyson, sunt timpi de asteptare foarte mari, deoarece exporta masiv in tarile calde, supertari apicol: America de Sud.

Cum se comporta in pastoral?
La sistemul varsat, nu stiu nu am testat.
La pavilion, ai putea sa pui nr dublu de stup pe vagon.
Unul de lemn complet are undeva la 20 kile, unul de polistiren (corp+2 Caturi 1/2) - 11 kile. Deci fix jumatate.

Restul cu "stai ca nu-i mediul albinei", etc, e folclor.
Atunci de ce infofolim stupii cu extrudat, scartzaitoare, etc?

Nu vreau sa fac o pledoarie pentru stupii astia, fiecare lucru trebuie testat si validat.
Eu i-am vazut la prietenul meu si mi-au placut cum se comporta albina in ei.
Ex concret: in primavara asta, la mine cand a venit gerul in martie si-au canibalizat puietul ca proastele si ulterior s-au depopulat masiv(a fost cazul a foarte multe stupini din lemn), la el albina depusa la debutul lui martie a eclozionat si schimburile de generatii s-au facut fara dureri.
Asta e un aspect esential pentru Romania, asta e un aspect care chiar conteaza.

E ca si cu Buckfastul. Sunt pagini intregi pe forum, romane pros sau cons. Se cearta unii, altii se imbratiseaza.
Ce conteaza sunt aspectele legate de albina hivernala, schimbul acesteia in primavara. Daca la Buckfast ai o generatie de puiet in plus, aia e coada la cireasa.
E doar un punct de vedere.

PS1 Ruttner, in anii 70 povestea despre stupii astia acceptati in tarile germanice, cu sezoane similare cu ale noastre.
Inclusiv despre nucleii de imperechere pe 4 rame mici(10x10) sicu hranitor.
Spunea un lucru special: ca chiar din primavara timpuriu, acesti nuclei pot fi lasati direct pe iarba uda, etc. Daca faci acelasi lucru cu unul din lemn - de aceleasi dimensiuni, crezi ca mai iese matca aia la zbor?
Cum se pierde caldura, aia e o chestie esentiala.

PS2 Despre Dan Margarit, ca tot am vazut ca e Michael Jackson de Romania, cu fanclub, etc.
Pai omul asta ce lazi foloseste? Din TEGO. Ca proprietati e acelasi ca si polistirenul, doar mai rezistent.
Deci in stationar/pavilionar s-ar preta polistiren.
In pastoral - varsat - TEGO.
andrei_calinescu

Mesajde IGNITE » 15 Noi 2013, 13:56

cred că link ul nu este bun. mie îmi apare ceva despre cerneluri?
IGNITE

Mesajde paul » 15 Noi 2013, 14:33

Andrei Calinescu ... MULTUMESC FRUMOS !!!
ABSOLUT PERTINENTE OBSERVATIILE TALE IN CEEA CE PRIVESTE IERNAREA IN ASTFEL DE STUPI :!:
Am mai gasit ceva facut in Romania, dar nu i-am putut contacta la nr. de telefon afisate :http://www.termostup.ro/termostup.pdf.
Am mai gasit si Lyson dar de 4cm grosime (acceptabil) la un pret ... acceptabil !
-http://www.stuparul.ro/stupi-polistiren/stupi-polistiren-dadant-european-vopsit-marca-lyson.html.
Rog un meserias care le are cu calculatoarele sa poata activa linkurile la care am facut trimitere, pentru ca pe mine ma depaseste problema ! MULTUMESC !!!
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde paul » 15 Noi 2013, 14:55

[quote="paul"]Andrei Calinescu ... MULTUMESC FRUMOS !!!
ABSOLUT PERTINENTE OBSERVATIILE TALE IN CEEA CE PRIVESTE IERNAREA IN ASTFEL DE STUPI :!:
Am mai gasit ceva facut in Romania, dar nu i-am putut contacta la nr. de telefon afisate
http://www.termostup.ro/termostup.pdf
Am mai gasit si Lyson dar de 4cm grosime (acceptabil) la un pret ... acceptabil !
http://www.stuparul.ro/stupi-polistiren/stupi-polistiren-dadant-european-vopsit-marca-lyson.html
Asa poate merge ! :oops:
paul

Mesajde eduard.rotaru » 15 Noi 2013, 14:56

paul scrie:Andrei Calinescu ... MULTUMESC FRUMOS !!!
Am mai gasit ceva facut in Romania, dar nu i-am putut contacta la nr. de telefon afisate :http://www.termostup.ro/termostup.pdf.
-http://www.stuparul.ro/stupi-polistiren/stupi-polistiren-dadant-european-vopsit-marca-lyson.html.
Rog un meserias care le are cu calculatoarele sa poata activa linkurile la care am facut trimitere, pentru ca pe mine ma depaseste problema ! MULTUMESC !!!

http://www.stuparul.ro/stupi-polistiren ... lyson.html
http://www.termostup.ro/termostup.pdf
eduard.rotaru

Mesajde pustu » 15 Noi 2013, 14:58

andrei_calinescu scrie:Paul , presimt ca iar va incepe o discutie academica , tipic romaneasca dealtfel, ca si cu selectia matcilor, rase, etc.
Linkul e asta
Materialul polistiren de 5 cm....

paul scrie:Andrei Calinescu ... MULTUMESC FRUMOS !!!
Am mai gasit ceva facut in Romania,aici, dar nu i-am putut contacta la nr. de telefon afisate aici
Am mai gasit si Lyson dar de 4cm grosime (acceptabil) la un pret ... acceptabil !asta
yahoomail : danpustu
facebook : pustu stuparul
youtube : http://www.youtube.com/pustustuparul
pustu

Mesajde paul » 15 Noi 2013, 15:10

Multumesc colegilor pentru ajutor si va rog sa-mi iertati " nedibacia" in manuirea calculatorului ! :oops:
Cred ca asemenea tipuri de cutii ne-ar putea asigura unora dintre noi care avem albine in zone cu ierni adevarate, o iernare putin mai lipsita de griji . Bineinteles daca avem rezerve suficiente de hrana si tratamentele au fost facute ca la carte ! Afirm aceasta deoarece am vazut la un amic al meu iernare in poliuretani si intr-adevar se vede diferenta ! In timp ce in martie si la mine la fel ca la Andrei nu aveam puiet DELOC (cred ca din cauza de canibalizare), la amicul meu, in poliuretanii lui avea ... cat trebuie ! Numai ca ... poliuretanii astia-s foarte scumpi ! :oops:
paul

Mesajde andrei_calinescu » 15 Noi 2013, 16:07

dogvet scrie:
andrei_calinescu scrie:
paul scrie:PS2 Despre Dan Margarit, ca tot am vazut ca e Michael Jackson de Romania, cu fanclub, etc.
Pai omul asta ce lazi foloseste? Din TEGO. Ca proprietati e acelasi ca si polistirenul, doar mai rezistent.
Deci in stationar/pavilionar s-ar preta polistiren.
In pastoral - varsat - TEGO.

TEGO are aceleasi proprietati ca polistirenul :o ??!Eu stiam ca tego este un soi de placaj multistatificat,e adevarat ,foarte rezistent la uzura mecanica,foarte bine incleiat,realizat indeosebi in fabricile de cherestea si mobila de pe vremea lui Ceausescu,aveam o astfel de fabrica in oras,dupa 1990 nu l-am mai vazut.Dar de la rezistenta mecanica pina la izolatie termica in cazul tego e cam mult.Cum explicati fenomenul d-le Andrei ?Dan Margarit utilizeaza ca protectie la stupi parafinarea,daca stupii lui sint din tego nu s-ar desface din lipituri acel tego avind in vedere ca este fabricat din fisii perpendiculare unele peste altele si presate (similar furnirului,dar mai brut ) ? Un corp de stup bagat in solutia de parafina daca l-ai lasat peste durata corespunzatoare ,,pirie''la propriu din incheieturi din cauza adezivilor carora ,,nu le plac'' cele aprox 250-300 grade Celsius .

Dogvet,

Am publicat la vremea respectiva(acum 2 ani cred) cum faceam parafinarea la stupi. nu trosnea nimerica, se reparafinau doar cutiile care prezentau semne de boala sau foarte deteriorate.
Lemnul e ca buretele, soarele il usuca, dupa care trage umiditate. Noi tocmai asta impiedicam prin parafinare si in int si ext.
Tego + parafina = protectie solara si lipsa umiditate si lipsa de curenti -umezeala iarna.
Nu ma refeream la aspectul izolator care nu e semnificativ la tego.
andrei_calinescu

Mesajde andrei_calinescu » 15 Noi 2013, 16:14

paul scrie:Multumesc colegilor pentru ajutor si va rog sa-mi iertati " nedibacia" in manuirea calculatorului ! :oops:
Cred ca asemenea tipuri de cutii ne-ar putea asigura unora dintre noi care avem albine in zone cu ierni adevarate, o iernare putin mai lipsita de griji . Bineinteles daca avem rezerve suficiente de hrana si tratamentele au fost facute ca la carte ! Afirm aceasta deoarece am vazut la un amic al meu iernare in poliuretani si intr-adevar se vede diferenta ! In timp ce in martie si la mine la fel ca la Andrei nu aveam puiet DELOC (cred ca din cauza de canibalizare), la amicul meu, in poliuretanii lui avea ... cat trebuie ! Numai ca ... poliuretanii astia-s foarte scumpi ! :oops:

Paul, sunt lucruri pe care le-am vazut cu ochii mei in primavara asta.
Albina dintr-un stup iernat pe 5 rame in polistiren, nu sta in ghem. La debut de ianuarie aveau puiet(sonda introdusa in inima ghemului, temp 36 grade. In lada daca imi aduc bine aminte erau 25 Grade!!!!! Albina maidaneza de-a noastra.
La mine ghemul era teapan si in lada ca afara. Cum dracu sa-si dea aia drumul la puiet?
Sa rememoram cum plangeam toti la topicul "Iarna 2013" si cum ne intrebam cine culege la salcam.

O fam puternica in stup de polistiren nu sta in ghem. Parametrii astia au fost testati la Erlangen.
Eu sunt cu ochii pe stupina prietenului meu, a bagat la iernat fam normale, 4-5 rame. Ce ma preocupa e momentul in care debuteaza ponta si cum se comporta in momente critice albina, cu puietul(daca revine frigul, il canibalizeaza , ori ba).

PS El e pe cale sa-si faca o remorca trasa cu Jeep, pe care sa puna 18 de productie si 20 de roi(roinite pe 6 rame).
Stupii se vor prind cu autofiletante frontal si in fund spate, evitand astfel stelajele, si stupii fiind lipiti unii de altii(alt avantaj la iernat).
andrei_calinescu

Mesajde IGNITE » 15 Noi 2013, 16:38

am intrat si eu pe un site şi am dat până la urmă de stupi din poliuretan făcuţi în Polonia. am găsti mer din poliuretan 4 corpuri la 320 de lei. deşi e o sumă destul de mare, mi se pare acceptabil dacă comparăm cu preţul unui mer din lemn făcut la noi, care e 250 de lei, neasamblat, nevopsit şi pe 3 corpuri.

pe ăsta la 320 de lei, nu trebuie să-l vopsim.
mi-am şi făcut comandă pentru o bucată, să văd cum ce şi cum, ... de aproape.
stupul ăsta rezolvă nişte probleme, printre care si una importantă la care a făcut referire andrei, cea cu împachetarea pentru iarnă. de asemenea, e bun având în vedere că fundul se prinde mai bine de corp, spre deosebire de un fund de lemn care poate să se usuce sau eu mai ştiu ce. şi până la urmă este o ladă făcută ca la carte de o firmă cunoscută, o marcă cunoscută.
IGNITE

Mesajde IGNITE » 15 Noi 2013, 16:39

am uitat să mulţumesc lui dogvet. aşa că...mulţumesc frumos. tipul de stup despre care vorbesc se vede şi în filmul pus de dogvet.
Ultima oară modificat de IGNITE pe 15 Noi 2013, 16:43, modificat 1 dată în total.
IGNITE

Mesajde andrei_calinescu » 15 Noi 2013, 16:48

IGNITE scrie:am intrat si eu pe un site şi am dat până la urmă de stupi din poliuretan făcuţi în Polonia. am găsti mer din poliuretan 4 corpuri la 320 de lei. deşi e o sumă destul de mare, mi se pare acceptabil dacă comparăm cu preţul unui mer din lemn făcut la noi, care e 250 de lei, neasamblat, nevopsit şi pe 3 corpuri.

pe ăsta la 320 de lei, nu trebuie să-l vopsim.
mi-am şi făcut comandă pentru o bucată, să văd cum ce şi cum, ... de aproape.
stupul ăsta rezolvă nişte probleme, printre care si una importantă la care a făcut referire andrei, cea cu împachetarea pentru iarnă. de asemenea, e bun având în vedere că fundul se prinde mai bine de corp, spre deosebire de un fund de lemn care poate să se usuce sau eu mai ştiu ce. şi până la urmă este o ladă făcută ca la carte de o firmă cunoscută, o marcă cunoscută.

Ignite, asa am considerat si eu despre polistiren.
PRETUL e cam mare.
Dar daca il iei pe componente la bani marunti, nu e asa.

Nu mai ai nevoie de diafragma
Nu ai podisor.
Nu mai ai nevoie de hranitor(se dau gauri cu freza in capac si se fac orificii à la Dan Margarit, unde se introduce sticla cu sirop).
Nu mai ai tigania tipica in lada(ziare, saci, manifeste, etc).

Ei, daca deduci din pret toate maruntaiele astea, cum e? Nu mai zic de confortul lazii
andrei_calinescu

Mesajde andrei_calinescu » 15 Noi 2013, 16:55

Dogvet, e bine cum faci tu.
Dar stu^pii astia nu sunt la pret de mahon, nu te pripi.
Am vazut roinita de 6 rame din lemn cu 70 de lei, pe Apiardeal.
La Lyson e 85 de lei.
Nu stiu cum se comporta expusi mult timp la soare. Se pot vopsi cu vopsea lavabila, ca sa nu-i distruga soarele.
Eu i-as vedea pretabili pe pavilioane/containere, avand avantajul ca sunt usori si nu esti nevoit sa-i manipulezi prin noroaie, lovituri, etc.
andrei_calinescu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR