paul scrie:Andrei, stupii aia ai polonezilor sunt din polistiren sau poliuretan ??? Ca ...nu-i aceeasi treaba !
Da mai multe detalii de cum se prezinta ! Pe cate rame,ce format (Dadant, ME ...) eventual un link unde pot fi vizionati . Ce parere ai de folosirea acestui tip de stup in pastoral, unde se stie ca si lemnul nu prea rezista ?
Paul , presimt ca iar va incepe o discutie academica , tipic romaneasca dealtfel, ca si cu selectia matcilor, rase, etc.
Linkul e
http://www.lyson.com Materialul polistiren de 5 cm.
Designul cutiilor e gandit de un practician in apicultura.
Aici nu discutam despre tipul de lada, material, etc.
Discutam despre principiile fizicii, ce se intampla iarna in lada, in functie de material.
Lemnul are viata in interior, orice i-ai face. E verde, traieste.
Are 2-2,5 cm, deci nu se compara cu scorbura - ca tot se aduce mereu in discutii ca tinem albina in sistem scorbura. Nu e asa. Scorbura are 10 cm grosime, blana are 2.
Scorbura are coaja, daca tai coaja copacului, copacul se usca. Deci coaja inseamna protectie enorma.
Polistirenul nu are pori, nu are viata, nu dezvolta curenti. Are 5 cm.
Cutia e prevazuta cu tot ce trebuie sa aiba ventilatie si aerisire. Plus ca nu are podisor. Plus ca nu trebuie sa folosesti diafragma - caci nu avem pierdere de caldura.
Si acum intrebare conexa: cat timp iti ia impachetarea unui stup de lemn pe langa 0 la polistiren?
Eu am lucrat cu roinite din polistiren in Franta, dar nu atat de faine ca cele de la Lyson.
Doar faceam roi in ele, nu si iernam.
Eu cred ca reticenta romanului, pe langa faptul ca e specifica e generata si de preturile aparent mai mari la stupii din polistiren. Daca nu ar fi aceasta dogma, ar fi altfel.
Daca incerci sa comanzi la Lyson, sunt timpi de asteptare foarte mari, deoarece exporta masiv in tarile calde, supertari apicol: America de Sud.
Cum se comporta in pastoral?
La sistemul varsat, nu stiu nu am testat.
La pavilion, ai putea sa pui nr dublu de stup pe vagon.
Unul de lemn complet are undeva la 20 kile, unul de polistiren (corp+2 Caturi 1/2) - 11 kile. Deci fix jumatate.
Restul cu "stai ca nu-i mediul albinei", etc, e folclor.
Atunci de ce infofolim stupii cu extrudat, scartzaitoare, etc?
Nu vreau sa fac o pledoarie pentru stupii astia, fiecare lucru trebuie testat si validat.
Eu i-am vazut la prietenul meu si mi-au placut cum se comporta albina in ei.
Ex concret: in primavara asta, la mine cand a venit gerul in martie si-au canibalizat puietul ca proastele si ulterior s-au depopulat masiv(a fost cazul a foarte multe stupini din lemn), la el albina depusa la debutul lui martie a eclozionat si schimburile de generatii s-au facut fara dureri.
Asta e un aspect esential pentru Romania, asta e un aspect care chiar conteaza.
E ca si cu Buckfastul. Sunt pagini intregi pe forum, romane pros sau cons. Se cearta unii, altii se imbratiseaza.
Ce conteaza sunt aspectele legate de albina hivernala, schimbul acesteia in primavara. Daca la Buckfast ai o generatie de puiet in plus, aia e coada la cireasa.
E doar un punct de vedere.
PS1 Ruttner, in anii 70 povestea despre stupii astia acceptati in tarile germanice, cu sezoane similare cu ale noastre.
Inclusiv despre nucleii de imperechere pe 4 rame mici(10x10) sicu hranitor.
Spunea un lucru special: ca chiar din primavara timpuriu, acesti nuclei pot fi lasati direct pe iarba uda, etc. Daca faci acelasi lucru cu unul din lemn - de aceleasi dimensiuni, crezi ca mai iese matca aia la zbor?
Cum se pierde caldura, aia e o chestie esentiala.
PS2 Despre Dan Margarit, ca tot am vazut ca e Michael Jackson de Romania, cu fanclub, etc.
Pai omul asta ce lazi foloseste? Din TEGO. Ca proprietati e acelasi ca si polistirenul, doar mai rezistent.
Deci in stationar/pavilionar s-ar preta polistiren.
In pastoral - varsat - TEGO.