ignatov andrei scrie:alt stupar scrie:florinapi scrie:Cred ca pentru cine nu vrea sa fie tot timpul cu mana in lada, patru corpuri MER nu sunt suficiente,si asta nu numai la Bukfast.
Cam... da !
Ai in dotare doar 4 corpuri/lada MER cu stup de productie... ai blocaj asigurat.
Si nu ma refer neaparat la blocajul din rame

Nu confundati dezvoltarea si nivelul de putere atins la MER , cu cel atins la cuiburile cu rama DD! Familiile din stupii MER ating nivele de putere mai mici, dar sunt organizate mult mai frumos, mai "placut ochiului" si - din multe puncte de vedere - mai eficient!
Permiteti-mi, va rog, sa vin cu niste precizari si cateva poze ... fiindca eu chiar eram curios sa vad diferente intre coliniile din MER si cele din stupii cu rama 1/1. Asta ca drept dovada ca se prea poate sa fie mai mari nivelele de putere in stupii MER.
Nota,
Reamintesc ... tipul stupului ofera posibilitati, mai multe s-au mai putine, functie de model de stup, de a lucra apicultorul. Eu asta am avut in vedere la ... inceput de MER.
Asadar, dupa mai multe observatii, lucrand cu stupi Verticali cu 10 rame 1/1 + cat de 3/4 cu 10 rame ... si stupi MER cu 10 rame in fiecare cat/ 4 caturi/stup, ambele avand si gratii Hanneman,
stupii Verticali, cu gratia peste cuiburi, peste medie necesitau spatiu pentru ponta. Eliminarea riscului de intrare in friguri de roit ... formare roi, cautat matca, lucrul cu rama ...
Stupii MER, eliminarea riscului de intrare in friguri de roit ... marirea spatiului cuibului prin simpla adaugare de cat echipat cu rame cladite, intercalat cu foitze.
La formarea roilor, functie de puterea roiului care doream ... roi cu un cat s-au roi cu cateva rame de puiet de toate varstele ... s-au nucleu/e.
In stupii Verticali, multe rame din cuib au/aveau suprafata de celule precum se vede in poza,
H = 255 mm.
In stupii MER, suprafata de celule, h = 235 mm. Cuibul fiind pe 2 caturi, rezulta o suprafata de 275 mm la doua rame suprapuse ( ca o rama 1/1 adica ). Asta la ramele cu speteaza care are grosimea identica cu cea a ramei 1/1.
In cazul ramelor cu speteaza de 12 mm. grosime ( este suficient pentru a sustine 1,5 kg miere o rama MER ), se mai adauga doua randuri de celule.
Spetezele ramelor 1/1 si 3/4 au de regula o grosime de 20 mm. Deci 8 mm in plus fatza de cea cu grosime de 12 mm.
Intr-un MER, cuib pe 2 caturi, avem 20 de rame din care 12 rame sint cu puiet. Celelalte rame sint cate 4 buc cu miere si pastura pe o margine si 4 pe cealalta margine, cate 2 buc suprapuse in cele 2 caturi.
In acest cuib, puietul, ca nr. de celule, este ceva mai mult decat in cuibul Verticalului fiindca la ramele cu speteaza de 20 mm grosime, avem la 2 rame suprapuse 270 mm fagure cu celule. 15 mm in plus fatza de rama 1/1.
La cuibul cu rame care au speteaza de 12 mm. grosime, se mai castiga 8 mm. Deci va fi un spatiu de 23 mm. in plus fatza de rama 1/1.
23 mm. X 12 rame MER = 26 mm fagure cu celule in cuibul cu 2 caturi.
La cuibul cu 3 caturi, spatiul de celule va fi mai mare dar in catul III, apare si coronitza de miere. ( de obicei, din acesti stupi eu fac roi cu 1 cat. Fara matca, o elimin prin scuturarea catului deasupra cuibului, pun gratia peste cuib si catul cu roiul. Dupa cca 1 ora, iau caturile si le pun pe fundurile de stupi, pregatite in prealabil + site si capace. In locul catului luat, pun alt cat echipat cu rame ).
La ceilalti stupi, procedez altfel insa tot folosind gratia Hanneman, dar deja am deviat de la subiect.
Zice-se ca o poza "spune" mai mult decat o mie de cuvinte.