iar acum sa revenim putin si la "sistem"
Asadar, avem o afirmatie:
"dar un 1/1 cu cat 3/4, nu se cheama stup"La o prima citire, privita prin prisma unui apicultor pe stationar, cu familii relativ bine dezvoltate, afirmatia pare oarecum intemeiata. Unei familii aflate in momentul de maxima dezvoltare ca nr. de indivizi, fara indoiala ca-i sunt necesare mai multe magazii, ceva mai mult spatiu la dispozitie. Daca tot e sa stea nemiscata,in dosul casei, pai atunci de ce sa stea albinele inghesuite cand cu inca 1-2 magazii puse deasupra toata lumea este ceva mai relaxata ?
Din punctul de vedere al unui pastoralist insa, treaba se nuanteaza nitzel. Nu cred ca cineva de-aici isi inchipuie ca de la un anumit numar de familii plimbate prin culesuri de-a lungul unui an se mai pune problema ca "pastoralistul" sa ia macar in calcul sa incarce si descarce stupii avand pe ei `spe magazii. Idem, nu cred ca cineva de-aici isi inchipuie ca un "nene de pastoral" sa--si permita sa plimbe pe campiile patriei stupi care nu-s "stupi"... sau ma rog... sa-si permita luxul mai mult de un sezon
Buuun. Sa revenim la afirmatie...
"dar un 1/1 cu cat 3/4, nu se cheama stup" As face o mica paranteza aici si imprumutand pentru o clipa un obicei

permiteti-mi sa istorisesc in rezumat doar doua zile din vara anului de gratie 2013:
-sambata dimineata - salcamul pe sfarsite, doua-trei magazii pline. Urmatoarea locatie stabilita. >>Intercalat in viteza intre cuib si magaziile pline o alta magazie goala 1/2+ izgonitorul.
-sambata seara - spor pe cantar cca 3 kg, salcamul spre capat. Luat magaziile pline, de deasupra izgonitoarelor, de pe stupii ce urmau sa plece "la drum" si mutate pe alte familii care ramaneau acasa, la capacit. Stupii "de drum" ramasi cu o magazie 1/2, respectiv cea pusa de dimineata peste cuib.
-sambata noapte- plecat spre salcam 3.
-
dumunica seara - primul cantar pe noua locatie... 8,4 kg. Pe ziua
de recunoastere. Luni au primit toti inca o magazie goala.
...
Si-acum, inchizand paranteza, intreb si eu ca Toma... cum a fost posibil ca niste stupi care... avand doar un amarat de cat de 1/2 de fapt "nici nu erau stupi" sa bage asa "de binisor" ?
Doar asa... numai sa le faca-n ciuda celor pe stationar, care nu concep sa aiba stupi fara 4 magazii pe ei ?