Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Fan club MER

Mesajde Adi Hodis » 04 Dec 2013, 11:53

Referitor la roi, formare si iernare ... daca fac roi cu un cat intreg de puiet, primeste regina imperecheata si dupa acceptare, primeste al doilea cat cu rame.

Daca fac roiul pe 5 rame, atunci va fi cu doua caturi a cate 5 rame in fiecare cat. Ramele suprapuse. Acestia urmeaza a fi intariti periodic cu rame cu puiet, pina ating nivelul de familii.
De regula, la floarea soarelui sint capabili sa dea productie.

Nucleele sint pe 2 - 3 rame intr-o singura laditza.

Nu e recomandat a se ierna roi pe un singur cat.
Din cursul anului, roii se aduc la nivel de colonii si se ierneaza in doua caturi suprapuse ... s-au daca chiar se doreste a ierna roi, atunci cuibul sa fie in doua caturi, indiferent de nr-l de rame populat.
Eu nu am iernat niciodata roi intr-un singur cat de MER. Nici de ME.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde ignatov andrei » 04 Dec 2013, 12:02

Fara suparare, Adi Hodis, dar un 1/1 cu cat 3/4, nu se cheama stup!
ignatov andrei

Mesajde alt stupar » 04 Dec 2013, 12:26

Colegule Andrei IGnatov,
Intamplator, vedeti poza-banner din dreapta paginii, cea cu multi stupi? :roll:
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde ignatov andrei » 04 Dec 2013, 12:36

alt stupar scrie:Colegule Andrei IGnatov,
Intamplator, vedeti poza-banner din dreapta paginii, cea cu multi stupi? :roll:

N-am ochelarii la mine, asa ca... ramane fiecare cu parerea lui! O zi buna!

P.S. Cum e chestia aia cu... cearta nu stiu cui, cu bucuria altora... ! Nu-mi amintesc exact!
ignatov andrei

Mesajde alt stupar » 04 Dec 2013, 12:38

Bun.
Tipul de are acea stupina nu stiu cine-i.
Dar ma intreb ce i-o fi venit sa umble prin pastolale cu `lazi care nu-s stupi"
Ca ulterior, in cules, omul pune magazii cate-s necesare... ce mai conteaza...
Deja cei obisnuiti sa stea acasa cu 7 magazii "la poza" l-au catalogat deja ca n-are "stupi"
alt stupar

Mesajde ignatov andrei » 04 Dec 2013, 12:43

Alt stupar, eu m-am referit la "sistem" nu la apicultor!
Iti demonstrez - de cate ori vrei - ca am dreptate!
Scuze pentru "lipsa de modestie"!
ignatov andrei

Mesajde Adi Hodis » 04 Dec 2013, 12:45

ignatov andrei scrie:Fara suparare, Adi Hodis, dar un 1/1 cu cat 3/4, nu se cheama stup!

Da ? ... ai chef de raca ... ?.
Nu cu mine !. :idea:

Nu "pica" bine ce am scris si ce am aratat ? ... nici o problema, pot sa sterg. Dar o sa regret ca am pierdut timpul.

Si uite asa ma bate un gand, ca mi-ar fi mai bine fara d'astea ... si timpul ce-l folosesc aici.
Ca pina una-alta, eu nu invat nimic de la d'astia cu chef de raca ...
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
Adi Hodis

Mesajde ignatov andrei » 04 Dec 2013, 12:56

Mai omule, n-am nicio raca, ce naiba! Am afirmat ca - la un moment dat - familiile pe MER nu ating nivelurile de putere ca cele cu rama DD. Atat si nimic mai mult! Am mai si scris ca din anumite puncte de vedere, sistemul MER este mai eficient.

Nu crezi ca e distanta mare de la un argument pus pe tapet (fie el si gresit) pana la RACA???????????
Incheiem subiectul si poate ma lamuresc mai tarziu!
ignatov andrei

Mesajde alt stupar » 04 Dec 2013, 20:06

ignatov andrei scrie:Alt stupar, eu m-am referit la "sistem" nu la apicultor!
Iti demonstrez - de cate ori vrei - ca am dreptate!
Scuze pentru "lipsa de modestie"!

Andrei Ignatov, nici urma de indoiala ca te-ai referit la "sistem" si nu la apicultor. Muzica sa traiasca, ca muzicanti se gasesc :D
In ce priveste dreptatea... tot ce poti sa-mi demonstrezi este ca ai dreptatea... ta, dreptatea vazuta dintru-n unghi de vedere propiu. Personal... fac uz de o prisma diferita !
Cat despre "lipsa de modestie"... este foarte rar scuzabila. Totusi, si asa, niste limite ar fi utile.
alt stupar

Mesajde alt stupar » 04 Dec 2013, 20:06

iar acum sa revenim putin si la "sistem"
Asadar, avem o afirmatie: "dar un 1/1 cu cat 3/4, nu se cheama stup"
La o prima citire, privita prin prisma unui apicultor pe stationar, cu familii relativ bine dezvoltate, afirmatia pare oarecum intemeiata. Unei familii aflate in momentul de maxima dezvoltare ca nr. de indivizi, fara indoiala ca-i sunt necesare mai multe magazii, ceva mai mult spatiu la dispozitie. Daca tot e sa stea nemiscata,in dosul casei, pai atunci de ce sa stea albinele inghesuite cand cu inca 1-2 magazii puse deasupra toata lumea este ceva mai relaxata ?
Din punctul de vedere al unui pastoralist insa, treaba se nuanteaza nitzel. Nu cred ca cineva de-aici isi inchipuie ca de la un anumit numar de familii plimbate prin culesuri de-a lungul unui an se mai pune problema ca "pastoralistul" sa ia macar in calcul sa incarce si descarce stupii avand pe ei `spe magazii. Idem, nu cred ca cineva de-aici isi inchipuie ca un "nene de pastoral" sa--si permita sa plimbe pe campiile patriei stupi care nu-s "stupi"... sau ma rog... sa-si permita luxul mai mult de un sezon :lol:
Buuun. Sa revenim la afirmatie..."dar un 1/1 cu cat 3/4, nu se cheama stup" As face o mica paranteza aici si imprumutand pentru o clipa un obicei :? permiteti-mi sa istorisesc in rezumat doar doua zile din vara anului de gratie 2013:
-sambata dimineata - salcamul pe sfarsite, doua-trei magazii pline. Urmatoarea locatie stabilita. >>Intercalat in viteza intre cuib si magaziile pline o alta magazie goala 1/2+ izgonitorul.
-sambata seara - spor pe cantar cca 3 kg, salcamul spre capat. Luat magaziile pline, de deasupra izgonitoarelor, de pe stupii ce urmau sa plece "la drum" si mutate pe alte familii care ramaneau acasa, la capacit. Stupii "de drum" ramasi cu o magazie 1/2, respectiv cea pusa de dimineata peste cuib.
-sambata noapte- plecat spre salcam 3.
-dumunica seara - primul cantar pe noua locatie... 8,4 kg. Pe ziua de recunoastere. Luni au primit toti inca o magazie goala.
...
Si-acum, inchizand paranteza, intreb si eu ca Toma... cum a fost posibil ca niste stupi care... avand doar un amarat de cat de 1/2 de fapt "nici nu erau stupi" sa bage asa "de binisor" ?
Doar asa... numai sa le faca-n ciuda celor pe stationar, care nu concep sa aiba stupi fara 4 magazii pe ei ?
alt stupar

Mesajde kamy » 05 Dec 2013, 01:13

Adevaru e ca la catul de 3/4 incepe deblocarea cuibului,e mai bun decat 1 singur cat de 1/2, de undeva de pe la 1/1sau 2x1/2 deja se simte mai bine diferenta,io cred ca asta a vrut andrei sa spuna dar n-ati vazut prin ochelarii lui!
kamy

Mesajde ignatov andrei » 05 Dec 2013, 09:29

Daca Adi Hodis ar fi explicat la ce nivel de dezvoltare ajunge cu stupii, mai ales cu cei pe rame DD (le mai adauga corpuri)... Dar el s-a limitat, in explicatii, doar la corpul 1/1 si cat 3/4! Normal (sau poate am inteles gresit),sa intelegi ceea ce am inteles. Iar eu cand stiu ca - IN PASTORAL, alt stupar - le mai pun cate 5-6 caturi, cum sa nu crezi ca experimentul (studiul comparativ) nu este partinitor si ca nu a "tras cenusa" sub turta MER-lui?!? Nu am avut nimic cu cineva ca si apicultor, ci doar cu ceea ce s-a spus!
ignatov andrei

Mesajde ignatov andrei » 05 Dec 2013, 09:42

Daca recititi ce a spus Adi, veti vedea ca a limitat cuibul pentru matca la un singur corp DD, iar la MER i-a lasat doua corpuri! Foarte normal sa ai o dezvoltare mai mare la MER, avand in vedere spatiul pentru ouat pus la dispozitie. Daca ar fi pus gratia peste corpul 3/4, iar la MER peste 3 corpuri, ar fi vazut diferenta, oricate calcule de suprafata ar fi facut! Daca se confunda posibilitatea unei familii de a se extinde cu metoda de lucru, atunci datele problemei se schimba radical si duc inevitabil la interpretari mai mult sau mai putin eronate!
ignatov andrei

Mesajde Adi Hodis » 05 Dec 2013, 13:34

ignatov andrei scrie:Daca Adi Hodis ar fi explicat la ce nivel de dezvoltare ajunge cu stupii, mai ales cu cei pe rame DD (le mai adauga corpuri)... Dar el s-a limitat, in explicatii, doar la corpul 1/1 si cat 3/4! Normal (sau poate am inteles gresit),sa intelegi ceea ce am inteles. Iar eu cand stiu ca - IN PASTORAL, alt stupar - le mai pun cate 5-6 caturi, cum sa nu crezi ca experimentul (studiul comparativ) nu este partinitor si ca nu a "tras cenusa" sub turta MER-lui?!? Nu am avut nimic cu cineva ca si apicultor, ci doar cu ceea ce s-a spus!

Domnule Ignatov, nu eu am tras cenusa sub turta MER-ului, ca nu visez a castiga nimic din relatarile facute pe forum. Am observat lucrand cu el si cu alte modele de stupi.
Am ales stupii Verticali in exemplu deoarece se discuta despre el deja ... si intr-adevar, am omis ( si imi cer scuze ) sa precizez ce s-a intamplat cand am pus gratia peste catul de 3/4 al stupului Vertical. Matca a pontat in cat dar acolo a fost depozitata si multa miere, buna de extras.
La MER, cand avea cuibul pe 3 caturi, mierea era mai putina, nu merita extrasa deoarece era si mult puiet in rame. Acele rame erau ideale pentru formare roi cu tot catul, ceea ce am si facut.

In alta ordine de idei, eu nu vin cu relatarile acestea mizand ca voi fi urmat ca exemplu si nici nu doresc sa indemn pe cineva sa faca ce fac eu.
Astea au fost rezultatele evolutiei coloniilor de albine. Bune s-au nu.
Nici nu doresc sa se inteleaga ca vreau sa scot in evidentza dezavantajele stupilor cu rama 1/1. Ca drept dovada, am si stupi Verticali.
Adi Hodis

Mesajde ignatov andrei » 05 Dec 2013, 13:42

Da Adi, e alta mancare de peste! Acum poti si tu sa fii de acord ca intr-o alta locatie, cu alta metoda de exploatare, se pot obtine alte rezultate!
Oi fi eu tare ca fularu' dar nici tu nu esti de colea! Asa ca... toata stima!
ignatov andrei

Mesajde Stefan_D » 23 Dec 2013, 20:40

Si la alti merge, nu-i asa?
Trecere de la ME la MER sau invers.
Fişiere ataşate
IMG_0126.JPG
Stefan_D

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR