de echo » 27 Oct 2011, 15:41
In general decristalizoarele prezentate de Adrian (primul model), sunt pentru decristalizarea mierii in butoaie de 200 l. (exista si modele mai mici, strict pentru galeti).
Se folosesc fie la decristalizare totala ori doar spargerea mesei compacte de miere in bucati mai mici si cremizarea sau procesarea ulterioara a acesteia.
In general au intre 350..500... 1000... 1500 W, cu un termostat reglabil al temperaturii in diferite trepte, depinde de model cum este cosntruit.
Nu am folosit personal decristalizorul, dar voi folosi in ceasta iarna pentru galetile cu miere de 19 litri. Pentru a limita pierderile de caldura si a mentine o temperatura cat mai constanta, cred ca e indicat ca butoiul / galeata sa fie izolate, atat jos, cat si lateral (paturi, material izolant, etc)
Cel de al doilea model, cel curea, desi are partea exterioara, mai izolata, se foloseste in combinatie cu dulap / camera izolata. Merge si ca atare, dar ma gandesc la eficienta. Da, exista si pentru butoaie de 200 litri.
Mai exista si un al trei-lea model, respectiv un cordon electric, izolat si flexibil, ce se infasoara pe butoi, galeata, bidon, etc.. Are la fel, control al temperaturii prin termostat. Evident, izolatia intra in discuctie iarasi aici pentru a creste eficienta.
Un PET dispare in 800 de ani. Un nesimtit nu dispare niciodata, desi e biodegradabil !!!