Prima pagină DIVERSE IN APICULTURA LEGISLATIE NATIONALA SI EUROPEANA

Discutii despre legislatia apicola nationala si europeana , implementare norme UE . A fi un apicultor informat in acest domeniu , inseamna un atu in plus , pentru tine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Legea APICULTURII

Mesajde reformistul » 14 Dec 2013, 15:24

@ filip - nu trebuie sa fii jurist ca sa faci ceva pentru tine si semenii tai.

Si acum sa trecem la lucruri practice:

1. In aceasta dimineata am trimis materialul care il public aici catre Presedintia Romaniei - Presedintelui Traian Basescu
2. Acest material a fost difuzat, de asemenea, catre mass-media locala si nationala prin email si facebook atat pe pagina mea cat si prin mesaj privat unor institutii de presa nationale.

Ei, acum sa vedem cat ii intereseaza si pe unii si pe altii de respectarea Constitutiei Romaniei!

Si materialul:

Catre: Presedintintele Romaniei, Traian Basescu

Stimate Domnule Presedinte,

In data de 10.12.2013, Camera Deputatilor, in calitate de for decizional a adoptat “Legea Apiculturii”. Insa, prin textul legii, la art. 2 “Activitatea în apicultură poate fi practicată de orice persoană fizică sau juridică ale cărei familii de albine sunt înscrise în Registrul agricol, înregistrate/autorizate la Direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, deţine carnetul de stupină, şi are familiile de albine identificate în sistemul unitar de identificare a stupinelor şi stupilor” si art. 5 lit ţ) “carnet de stupină – document elaborat de forma asociativă şi aprobat de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, care conţine informaţii cu privire la mişcarea efectivului, starea de sănătate şi întreţinere a fiecărei familii de albine, tratamentele efectuate, deplasările în pastoral, precum şi alte operaţiuni din domeniul apicol”, se incalca un drept fundamental garantat de Constitutia Romaniei, si anume: dreptul la libera asociere. Conform Constitutiei Romaniei, la art. 40, alin. 1 se precizeaza: “ART. 40 - Dreptul de asociere - (1) Cetătenii se pot asocia liber in partide politice, in sindicate, in patronate si in alte forme de asociere”. Prin exprimarea de la art. 2 si art. 5 lit.ţ din “Legea Apiculturii” se ingradeste dreptul la libera asociere prin faptul ca persoana fizica sau juridica care practica sau va practica activitatea de apicultura este obligata impotriva vointei sale si a prevederilor Constitutiei Romaniei de a se asocia. Obligativitatea intervine prin sintagma, exprimata in art. 2, “detine carnetul de stupina” si art. 5 lit.ţ “carnet de stupină – document elaborat de forma asociativă”. In acest context, o persoana fizica sau juridica care practica sau va dori sa practice activitatea de apicultura va avea obligatia (impotriva vointei sale si a dreptului la libera asociere garantat de Constitutia Romaniei) sa se asocieze!
De asemenea, conform “Legii Apiculturii”, Capitolul III – Dispozitii finale, lit a si b, apicultorul (care nu va fi asociat si automat nu va fi posesorul carnetului de stupina) va fi sanctionat potrivit legii penale.
De asemenea, va fi incalcat, “ART. 41 - Munca si protectia socială a muncii - alin (1) Dreptul la muncă nu poate fi ingrădit. Alegerea profesiei, a meseriei sau a ocupatiei, precum si a locului de muncă este liberă”, din Constitutia Romaniei.
Spre exemplificare: O persoana fizica autorizata (PFA) care, in baza legii, practica apicultura (conform atestatului profesional de apicultor – eliberat de Ministerul Muncii) va fi pusa in postura de a incalca “Legea Apiculturii” in situatia in care, conform dreptului garantat de Constitutia Romaniei – la libera asociere, nu doreste sa se asocieze; context in care dreptul sau la munca va fi automat ingradit deoarece va fi permanent pasibil de incalcarea legii intrucat nu va detine Carnetul de stupina – eliberat doar de formele asociative conform actualelor prevederi legislative!


In concluzie,

Domnule Presedinte avand in vedere ca “Legea Apiculturii” adoptata de Camera Deputatilor, for decizional, in sedinta de plen din 10.12.2013, conform procedurilor juridice, va ajunge la promulgare pe masa Presedintelui Romaniei va solicit, in conformitate cu atributiile prevazute de Constitutia Romaniei, in baza art. 77 alin 2, “Art. 77 – Promulgarea legii - (1) Legea se trimite, spre promulgare, Preşedintelui României. Promulgarea legii se face în termen de cel mult 20 de zile de la primire.
(2) Înainte de promulgare, Preşedintele poate cere Parlamentului, o singură dată, reexaminarea legii. (3) Dacă Preşedintele a cerut reexaminarea legii ori dacă s-a cerut verificarea constituţionalităţii ei, promulgarea legii se face în cel mult 10 zile de la primirea legii adoptate după reexaminare sau de la primirea deciziei Curţii Constituţionale, prin care i s-a confirmat constituţionalitatea”, sa trimiteti spre reexaminarea Legea deoarece in forma sa actuala incalca Constitutia Romaniei.
Ca suport, in favoarea celor sustinute de mine, inclusiv principala forma asociativa de profil apicol (ca numar de membri) din Romania - Asociatia Crescatorilor de Albine din Romania sustine prin adresa cu nr. 1192/11.12.2013 trimisa Comisiei de Agricultura din Camera Deputatilor (chiar daca au trimis dupa ce legea a fost adoptata!), incalcarea Constitutiei. Prin exemplificare, la pct. 3, din adresa mai sus amintita se precizeza: “Din textul Raportului parlamentului asupra propunerii legislative - Legea apiculturii, reiese obligativitatea ca fiecare apicultor, indiferent de numărul de stupi să intre într-o formă asociativă, şi ca urmare va fi obligat să îndeplinească toate cerinţele impuse de articolul 2 (din Lege). Aceste cerinţe nu justifică obligativitatea apicultorului care deţine un număr limitat de familii de albine ca hobby şi care foloseşte produsele obţinute de la familiile de albine doar în interes propriu să se supună acestor rigori. Prin aceste măsuri descurajăm iniţiativa celor doritori să se apuce de aceasta meserie. Propunem ca aceste măsuri să se aplice doar celor care se regăsesc în legea privind impozitarea veniturilor agricole”.
Forma pentru promulgare adoptata de Camera Deputatilor:
http://www.cdep.ro/pls/proiecte/docs/2013/pr148_13.pdf
Adresa trimisa de Asociatia Crescatorilor de Albine din Romania catre Comisia de Agricultura din Camera Deputatilor:
http://www.aca.org.ro/content/media/pag ... atilor.pdf
Am atasat si in format pfd documentele prezentate mai sus.
Domnule Presedinte, Traian Basescu in calitate de cetatean al Romaniei, cu obligatii si drepturi garantate de Constitutia Romaniei, va solicit ca in conformitate cu atributiile Presedintelui Romaniei sa procedati la trimiterea catre Parlament pentru reexaminare a “Legii Apiculturii”. Apelez la aceasta formula intrucat eu, in calitate de cetatean al Romaniei, cu obligatii si drepturi, nu am posibilitatea legala de a participa la indreptarea acestor erori care afecteaza mii, zeci de mii de oameni, decat adresandu-ma Dumneavoastra sau Avocatului Poporului (care ar putea ataca legea la CC, dar in care nu am incredere!). Imi rezerv dreptul, tot conform Constitutiei Romaniei unde libertatea de expresie este garantata, sa aduc la cunostita publica acesta scrisoare.

In speraranta ca aceasta problema va fi solutionata, conform prevederilor constitutionale, va transmit success in activitate.

Cu respect,
Sebastian TATARU
apicultor
reformistul
 
Mesaje: 242
Membru din: 08 Apr 2011, 11:31
Localitate: Iasi

Re: Legea APICULTURII

Mesajde filip » 14 Dec 2013, 15:36

@reformistul,nici eu nu am stat cu mainile incrucisate.Am trimis semnale peste tot acolo unde am stiut.

http://vosganian.ro/?p=4770#comments
Semnalele sunt pozitive pana in prezent
filip
 
Mesaje: 1262
Membru din: 24 Feb 2011, 18:15

Re: Legea APICULTURII

Mesajde proapi » 14 Dec 2013, 16:07

La capitolul 2, art.6 si art.7 spune ca fiecare asociatie poate sa-si faca propriul program de ameliorare, dar nu specifica daca tin cont sau nu de programul national de ameliorare a albinei in vigoare. Asta inseamna ca in scurt timp vom creste si albina africana.
ANARZ-ul se ocupa de orice altceva numai de selectie si ameliorare, nu. Respectiv, la omologari de rase, linii si hibrizi, putem vorbi numai de linii si hibrizi intraliniari si nu hibrizi interasiali.

Omologari de rase si hibrizi??? A batut palma ANARZ-ul pentru introducerea Buckfast-ului in Romania???Si mai ce altceva???

Asta inseamna nu numai distrugerea apiculturii romanesti, dar si a albinei!!! ATENTIE SE PREGATESTE GENOCIDUL ALBINEI ROMANESTI!!!
proapi
 
Mesaje: 520
Membru din: 01 Mar 2011, 18:25
Localitate: Bucuresti

Re: Legea APICULTURII

Mesajde filip » 14 Dec 2013, 16:22

Daca legea va fii trimisa inapoi in parlament.Trebuie sa ne asiguram ca nu va mai exista posibilitatea ca apicultorii sa fie catalogati de rangul 1 ori 2.Unii cu drepturi ,altii doar cu obligatii.
Eu o sa fac tot posibilul ca pagina aceasta sa fie monitorizata de cat mai multi din cei care pot decide soarta apiculturii romanesti.Iar cei care au dorit o noua lege pentru a avea acces doar ei la cascaval sa aiba insomnii .
filip
 
Mesaje: 1262
Membru din: 24 Feb 2011, 18:15

Re: Legea APICULTURII

Mesajde proapi » 14 Dec 2013, 16:39

art.2, art.3, art.4 - exemple de idiotenie, trebuie o lege sa-mi spuna ce pot si ce nu pot, in democratie???
proapi
 
Mesaje: 520
Membru din: 01 Mar 2011, 18:25
Localitate: Bucuresti

Re: Legea APICULTURII

Mesajde kiloz » 14 Dec 2013, 18:51

familie de albine - unitatea biologică de putere corespunzătoare pentru anotimpul respectiv, de sine stătătoare, în stare să ierneze şi să valorifice culesurile în condiţii optime.
Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz
 
Mesaje: 1945
Membru din: 23 Feb 2011, 15:08

Re: Legea APICULTURII

Mesajde alin m » 15 Dec 2013, 23:18

Dila Daniel scrie:LEGEA APICULTURII DATA LA PROMULGARE...
http://www.cdep.ro/pls/proiecte/docs/2013/pr148_13.pdf

sursa http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck ... ?idp=13028
...din cate am citit,apicultura nu poate fi practicata daca nu ai carnet de stupina.carnet ce se elibereaza de asociatii.
DECI,nu pot practica daca nu sunt asociat!

sa fiu eu in eroare?...va rog pe cei mai "tari"in legislatie sa imi confirmati sau sa infirmati...


Din ce am citit si eu nimeni nu va putea practica fara sa fie inregistrat, crotaliat, mutat pe la 14 usi cu sarumana si primit doar cu borcan plin (spaga in miere va fi banala dar normala).

Avantaj: in mod sigur oricine din sat va stii a cui e albina care ia trecut pe deasupra
alin m
 
Mesaje: 246
Membru din: 03 Mar 2011, 14:27
Localitate: galati

Re: Legea APICULTURII

Mesajde reformistul » 16 Dec 2013, 12:27

Ultima oară modificat de reformistul pe 16 Dec 2013, 12:32, modificat 1 dată în total.
reformistul
 
Mesaje: 242
Membru din: 08 Apr 2011, 11:31
Localitate: Iasi

Re: Legea APICULTURII

Mesajde filip » 16 Dec 2013, 12:30

VarujanVosganian spune:
decembrie 16, 2013 la 11:26 am
@ Filip g

Daca esti din Bucuresti, hai sa stabilim dupa Anul Nou o intalnire cu un grup de apicultori si sa inventariem temele voastre. Mie mi se pare ca legislatia si guvernul trebuie sa va ajute neconditionat.
filip
 
Mesaje: 1262
Membru din: 24 Feb 2011, 18:15

Re: Legea APICULTURII

Mesajde reformistul » 16 Dec 2013, 12:38

filip scrie:VarujanVosganian spune:
decembrie 16, 2013 la 11:26 am
@ Filip g

Daca esti din Bucuresti, hai sa stabilim dupa Anul Nou o intalnire cu un grup de apicultori si sa inventariem temele voastre. Mie mi se pare ca legislatia si guvernul trebuie sa va ajute neconditionat.


@Filip - Dupa Anul Nou e tardiv. Daca Basescu semneaza si legea e promulgata atunci vom avea dupa zicala: "lopatin si amin, amin!". Vrei sa iti spun care e parerea mea privindu-l pe Varujan? Te duce cu presul si cam atat. Si pot sa iti mai spun ca il stiu de ceva ani. Ce mama naibii, doar e parlamentar de Iasi! Vorbeste frumos si atat!

Demersul e bun din partea ta, nu vreau sa intelegi gresit postarea mea, dar oameni precum Vosganian nu au facut nimic pentru mase si nu vor face. Doar gargara.
reformistul
 
Mesaje: 242
Membru din: 08 Apr 2011, 11:31
Localitate: Iasi

Re: Legea APICULTURII

Mesajde Florin Dobre » 16 Dec 2013, 12:41

Nu am stupii inregistrati la DSV si nici crotaliati. Sunt doar inregistrati in registrul agricol.
Anul trecut i-am avut inregistrati pe vatra din Stalpeni(i-am iernat acolo). Anul acesta i-am inregistrat pe Stefanesti(anul asta ii iernez acasa).

Acum am venit de la DSV. Am fost sa ma interesez ce trebuie facut sa ma pun la punct.
Taxa de inregistrare la DSV e de cca. 130 lei/stupina.
Cele doua localitati sunt arondate la medici diferiti.
Asadar daca ai doua stupine in doua zone arondate diferit, se plateste separat taxa respectiva pentru fiecare stupina. Deci 130x2. :?
Suntem pulbere de stele.
Avatar utilizator
Florin Dobre
 
Mesaje: 4653
Membru din: 09 Apr 2012, 22:57
Localitate: Stefanesti, Arges


Re: Legea APICULTURII

Mesajde Neafiliatul » 16 Dec 2013, 13:40

În această dimineață am dus la poștă scrisoarea către Președintele României,puțin diferită de a dvs.,dar bazată pe aceleași motive de neconstituționalitate.Nu sunteți și nu veți fi singur în acest demers.Ce a fost mai ușor am făcut.
Trebuie să recunoașteți că greul de acum începe.Fiecare parlamentar(12) din cei care au inițiat legea,comisia juridică a Camerii Deputaților și comisia pentru agricultură a Camerei Deputaților(cea care ne înscrie forțat în CAP),vor trebui să
primescă,în scris ,toate obiecțiile noastre asupra legii.Este necesar ca toți cei care pot să aducă îmbunătățiri la această lege să o facă săptămîna aceasta AICI,pentru a putea să le dezbatem,să cădem de acord asupra lor(sau nu),să le centralizăm și în intervențiile noastre scrise ,să vorbim toți aceeași limbă.Pentru început,sunt de reținut propunerile privind termenul TRÂNTOR și cea privind FAMILIA DE ALBINE.Consider că prevederile art.16/1 sunt DISCRIMINATORII,deoarece pavilioanele apicole,platformele și remorcile folosite NUMAI pentru transportul stupilor în pastoral 2-3 luni pe an nu sunt scutite,măcar pentru perioada din an când nu se circulă cu ele.Pentru evitarea oricăror speculații,nu dețin asemenea mijloace de transport.
Neafiliatul
 
Mesaje: 1972
Membru din: 15 Dec 2013, 12:01

Re: Legea APICULTURII

Mesajde topy » 16 Dec 2013, 15:10

Florin Dobre scrie:Nu am stupii inregistrati la DSV si nici crotaliati. Sunt doar inregistrati in registrul agricol.
Anul trecut i-am avut inregistrati pe vatra din Stalpeni(i-am iernat acolo). Anul acesta i-am inregistrat pe Stefanesti(anul asta ii iernez acasa).

Acum am venit de la DSV. Am fost sa ma interesez ce trebuie facut sa ma pun la punct.
Taxa de inregistrare la DSV e de cca. 130 lei/stupina.
Cele doua localitati sunt arondate la medici diferiti.
Asadar daca ai doua stupine in doua zone arondate diferit, se plateste separat taxa respectiva pentru fiecare stupina. Deci 130x2. :?


ti-a cerut sa fii PFA?
la noi asa vor..
topy
 
Mesaje: 218
Membru din: 01 Iul 2011, 21:01
Localitate: vatra dornei SV.

Re: Legea APICULTURII

Mesajde Florin Dobre » 16 Dec 2013, 15:45

Incepuse sa ma ia ca si cum as fi fost PFA. I-am spus ca nu-i cazul deocamdata.
Acum ma intereseaza doar inregistrarea la DSV si crotalierea.
O sa revin cu info cand rezolv.
Suntem pulbere de stele.
Avatar utilizator
Florin Dobre
 
Mesaje: 4653
Membru din: 09 Apr 2012, 22:57
Localitate: Stefanesti, Arges

Re: Legea APICULTURII

Mesajde Neafiliatul » 17 Dec 2013, 09:57

Legea 191/2012 pentru aprobarea OUG 23/2010 La articolul 5, alineatele (1), (4) şi (5) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
"Art. 5
(1) Identificarea şi înregistrarea suinelor, ovinelor, caprinelor şi ecvideelor din exploataţiile nonprofesionale sunt în responsabilitatea deţinătorilor animalelor şi se realizează de către medicii veterinari de liberă practică împuterniciţi în baza contractelor de servicii de supraveghere, prevenire şi control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor şi caprinelor, atribuite de către direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, potrivit prevederilor legale în vigoare privind achiziţiile publice.Legea 191/2012 pentru aprobarea OUG 23/2010

La articolul 8, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu următorul cuprins:
"(3) Proprietarul de animale din exploataţiile unde s-au născut acestea achiziţionează mijloace oficiale de identificare, ce respectă criteriile tehnice stabilite de legislaţia comunitară şi naţională, de la furnizori primari, precum şi de la organizaţia profesională a crescătorilor de animale sau de la medicul veterinar de liberă practică împuternicit, în cazul în care proprietarii de animale nu sunt membri ai organizaţiilor profesionale care au calitatea de furnizori secundari aprobaţi de către autoritatea competentă.

Pentru albine ,care au fost transformate de ei în animale,de ce nu se aplică?
Neafiliatul
 
Mesaje: 1972
Membru din: 15 Dec 2013, 12:01

AnteriorUrmătorul

Înapoi la LEGISLATIE NATIONALA SI EUROPEANA



Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 20 vizitatori