Prima pagină APICULTURA GENERALA CRESTEREA MATCILOR

Discutii despre diferite metode de crestere a matcilor in stupina , imperecherea matcilor , transport si introducere in noile familii de albine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Transvazare finalizata cu inmultire familii

Mesajde thomas » 13 Ian 2014, 17:25

Va salut!
Sunt incepator si incet-incet am dezvoltat ceva pasiune pentru albine, poate chiar mai mult decat am eu timp sa le ofer. Am plecat de la 1 stup primit cadou. Am considerat putin si am mai cumparat doi roi care au crescut frumusel, apoi am mai cumparat inca 2 familii medii.. :D Anul trecut, fiindca doua familii din cele 5 se pregateau sa roiasca dupa perioada salcamului, le.am divizat intr.o maniera mai primitiva (3 rame puiet majoritatea capacit care continea si botci de roire si 3 rame miere+pastura) formand un roi pe 6 rame de la 2 stupi. Botcile le.am lasat cum erau ele crescute pe ramele respective, oprind doar 2-3 botci, dar botci de roire…Matca a iesit mare, s.a imperecheat si pana in toamna am avut un stup chiar bun.
Care e idea a ceea ce am expus pana acum?
Am studiat mai multe carti de apicultura (Stuparitul-C.Hristea, Cresterea Matcilor-Ruttner si Manualul Apicultorului-ACA) am citit si topicurile forumului in care se dezbat inmultirea familiilor de albine precum si tehnica cresterii matcilor prin transvazare, iar anul acesta, din cei 6 stupi, care sper sa iasa in primavara cu bine, mai vreau sa fac inca 4. De aceasta data vreau sa lucrez mai bine, macar semiprofesionist..
Vreau sa.mi formez o metoda specifica, adaptata experientei mele dar si zonei in care am ministupina stationara, zona de deal subcarpatica, altitudine aprox. 700m. Cules polen primavara bun. Pomi fructiferi mediu, salcam bun, tei mediu, faneata mediu.
O sa va expun felul in care am gandit eu acesta inmultire, si v.as ruga sa.mi corectati/completati aceasta metoda, sau de ce nu, daca nu.i ok, sa-mi oferiti una mai buna, simpla si eficienta!
Am gandit doua metode, una mai elaborata si una mai rapida, de urgenta, datorita lipsei timpului. Iata cum as proceda eu:

METODA 1

1. Aleg un stup bun, (dupa culesul de salcam, sau pana) care mi se pare ca are calitatile cele mai ok din stupina la toate capitolele. Introduc o rama goala la ouat, cu matca eventual izolata intre 2 gratii Hanemann pe aceasta rama. Dupa 24 de ore, verific cum si daca a insamantat rama respectiva. Presupunem ca e ok si sunt destule oua. Eliberez matca in stup. Marchez rama si o mai las fix 3 zile in stup in afara de ziua in care am pus rama la ouat. In cea de.a treia zi, scot rama pt a efectua transvazarea larvelor.
2. Transvazez larvele de maxim 12-24 ore (cele sub forma de banana foarte putin arcuita) in botci de plastic(transvazare simpla)pe care le montez cu grije pe rama portbotci. Fiind la inceput, sa zicem ca transvazez doar 20 de larve.
3. Rama de crestere o duc intr.un stup care este organizat in felul urmator cu 1 zi inainte de transvazare:
===1-2 rame miere/1 rama pastura/3-4 rame puiet toate stadiile + regina||diafragma etanse cu fereastra mica Haneman/1 rama puiet capacit/rama portbotci/rama puiet diverse stadii/rama miere===. (Practic nu vreau sa-mi transform 2 stupi in starter si finisor, si vreau sa.mi cresc botcile intr.un stup cu regina, dar izolata complet printr.o diafragma despartitoare cu fereastra de partea stupului unde se face cresterea botcilor.)
4. Peste 1-2 zile de la transvazare verific daca si ce s.a luat in crestere. Speram ca e ok, cat de cat.. :D si nu trebuie reluate operatiunile de la 0.
5. Peste 9 zile de la transvazare, formez 4 roi, pe 4 sau 5 rame(2 cu puiet capacit si 2 cu miere/polen), in functie de dezvoltarea stupilor la aceea data. Ii pun o noapte la pivnita la rece si a doua zi, pe seara (adica ziua 10 de la transvazare) ii scot si le dau cate 2 botci la fiecare, punand potirasele de plastic intre leaturile celor 2 rame cu puiet ale roilor facuti anterior.

METODA 2
Din lipsa timpului necesar efectuarii lucrarilor anterioare transvazarii, precum si a celor de pe parcursul ei, m-am gandit la o a doua varianta de inmultire, in cazul in care pentru prima nu am timp:
Se stabilesc cei 4 stupi din care se vrea obtinerea roiurilor.
Se calicesc matcile lor (tai aproape de tot aripile posterioare) pentru a determina albinele sa.si creasca botci de schimbare linistita.
In functie de fiecare stup, cand botcile sunt prezente si capacite, se iau 4 rame, doua cu puiet si doua cu miere si pastura, inclusiv regina batrana si se formeaza un nou roi, mutandu-se pe alta vatra.
Ramele cu botci de schimbare linistita sunt lasate in stupii initiali si se urmareste eclozionarea si imperecherea noilor regine.



Cam aceasta a fost expunerea mea. Astept sa treaca iarna si sa experimentez ce mi.am propus. Astept comentariile si sfaturile dvs!

Daca nu este cu suparare, as dori raspunsuri la subiect, obiectiv. Pentru ca este un caz particular de crestere, nu am mai gasit pe forum, si sunt multe chichite pe care nu le stiu. Nu vreau nici contradictii intre forumisti cum e cazul topicului despre cresterea matcilor si nu se intelege nimic din el, nici sugestii gen: in cazul tau ar fi mai bine sa cumperi regine! :D

Va salut, cu respect!
Stationar. Dadant 1/1 10 rame. Cat 3/4.
thomas
 
Mesaje: 715
Membru din: 06 Feb 2013, 21:30
Localitate: Pucioasa,DB

Re: Transvazare finalizata cu inmultire familii

Mesajde perma » 13 Ian 2014, 18:16

Salut! Ai aici un topic care dezbate inmultirea de anul asta: viewtopic.php?f=7&t=4568.
Acum, privitor la planul tau nu stiu daca albinele vor lua in crestere noile botci daca ai diafragma la mijloc prin care ele simt feromonii matcii existente. Cred, oricum, ca planul e mult prea complicat pentru 4 roiuri. Doar daca nu doresti sa inveti, sa te extinzi si la un moment dat sa vinzi matci. Atunci e normal sa incepi de undeva. Sau macar incearca o divizare mai accentuata.
Din principiu eu n-as schilodi o matca buna. Stiu ca se practica, dar mi se pare nedrept. Gangania aia imi da miere si eu o schilodesc. Pare normal, uman? Mai ales ca vrei sa faci operatiunea asta cu cea mai buna matca. Spor iti doresc!
Azi esti bine-sanatos si maine te lauda popa'n curte!
Omu' ie inainte de toate!
Avatar utilizator
perma
 
Mesaje: 273
Membru din: 30 Aug 2011, 17:11
Localitate: Bucuresti, stupina in Arges

Re: Transvazare finalizata cu inmultire familii

Mesajde thomas » 13 Ian 2014, 18:35

Ok, interesant puctul tau de vedere despre apicultura si eu m-am gandit la asa ceva, in unele tari din vest permacultura e ff dezvoltata. Vreau matci insa deocamdata din transvazare, pe care sa mi le pot produce singur pentruu roii pe care vreau sa.i fac. Vreau exactitate si programare clara a lucrarilor. De aceea am expus detaliat programul meu de inmultire, pt ca imi trebuie detalii exacte: cand sa incep transvazarea, tipul larvei, cand pot muta botca, cand formez nucleul, dupa cate zile/ore ii dau botca... chestii de genul. Le.am citit pe forum, am vazut pe youtube, dar parca cam difera.. O carte cu desfasurarea pas cu pas si virgula cu virgula a transvazarii si cresterii in familie cu matca inca nu am gasit. In functie de raspunsurile primitre in acest topic, voi incerca sa.mi pun in aplicare ideea cu mai multe sau mai putine informatii.. sa vedem..
Stationar. Dadant 1/1 10 rame. Cat 3/4.
thomas
 
Mesaje: 715
Membru din: 06 Feb 2013, 21:30
Localitate: Pucioasa,DB

Re: Transvazare finalizata cu inmultire familii

Mesajde perma » 13 Ian 2014, 19:07

Un program pas cu pas nu ti-l poate da nimeni. Un program poate fi eficient pentru o zona si moarte curata pentru alta zona. Ti se poate spune in principiu cum sa procedezi. Evaluarea momentului optim tine insa de tine. Eu n-am studiat transvazarea deci aici n-am cum sa te ajut. Totusi iti pot recomanda un filmulet cu mai multe parti care trateaza problematica: http://www.youtube.com/watch?v=8yN5qM2Et6w .
Azi esti bine-sanatos si maine te lauda popa'n curte!
Omu' ie inainte de toate!
Avatar utilizator
perma
 
Mesaje: 273
Membru din: 30 Aug 2011, 17:11
Localitate: Bucuresti, stupina in Arges

Re: Transvazare finalizata cu inmultire familii

Mesajde Badea. claudian » 13 Ian 2014, 19:15

Prietene vad ca esti pregatit cat de cat la ce" ti mai trebue atatea amanunte plictisitoare :lol: ....cred ca vrei sa faci selectie la sdange nu !??... sper sa gasesti o familiie din cele 5 sa te multumeasca din toate punctele de vedere in primavara nu!???...si sper sa-"ti ajunga materialul biologic pentru a-ti satisface toate poftele !!... dai bataie si sa ne comunici si nouarezultatele!! :lol:
Avatar utilizator
Badea. claudian
 
Mesaje: 283
Membru din: 26 Mar 2011, 13:59
Localitate: Ticleni.Jud Gorj

Re: Transvazare finalizata cu inmultire familii

Mesajde thomas » 13 Ian 2014, 20:33

Postare neconcludenta.. V-am rugat, ca daca binevoiti, sa raspundeti la subiect. Poate si tu ai fost la inceput si nu aveaai cu cine sa vorbesti. Ori unii erau prea secretosi, ori foloseseau metode proaste. Nu vreau sa fac super selectie, vreau doar sa.mi formez deprinderea de a creste matci prin aceasta metoda expusa mai sus. Si doar pt mine..
Stationar. Dadant 1/1 10 rame. Cat 3/4.
thomas
 
Mesaje: 715
Membru din: 06 Feb 2013, 21:30
Localitate: Pucioasa,DB

Re: Transvazare finalizata cu inmultire familii

Mesajde dwsn » 13 Ian 2014, 20:54

mai bine baga unul in frigurile roitului si ai rezolvat problema matcilor. le tai cu grija cand sunt capacite si le dai cate 3 la o zi dupa ce ai format roii. fara batai de cap, fara gratii si altele.
dupa salcam, cu o familie pasnica si productiva (nu roi), poti sa exersezi tranzvazarea, luarea in lucru etc
dwsn
 
Mesaje: 5
Membru din: 03 Iul 2012, 13:40

Re: Transvazare finalizata cu inmultire familii

Mesajde thomas » 13 Ian 2014, 21:02

stiu metodele astea, de 2,3 ani de zile am tot citit carti si articole pe net.. eu doar vreau sa stiu daca metoda enuntata de mine a mai facut.o cineva si daca sunt ok etapele.. ms oricum :)
Stationar. Dadant 1/1 10 rame. Cat 3/4.
thomas
 
Mesaje: 715
Membru din: 06 Feb 2013, 21:30
Localitate: Pucioasa,DB

Re: Transvazare finalizata cu inmultire familii

Mesajde Badea. claudian » 13 Ian 2014, 21:53

Mai Thomi, mai baiatule nu ti se pare ca esti prea "indraznet"!!... cele 2 planuri de crestere par cam ambiguu ....nu prea stii nici tu ce vrei ,dar dupa cate inteleg eu tu vrei sa faci sartarea ,cresterea si definitivarea botcilor intr-o familie cu matca !... de ce !!!??... a, nu vrei sa le pierzi numarul fam.de productie ,transformand o fam. in startar !!...iti pare rau !??am dreptate nui asa !???.... pai atunci mai thomi mai asteapta si tu un an ,doi poate trei sau chiar patru ca nu este nici o graba ,poate pana atunci se mai inmultesc si "stupii "tai singuri pe cale naturala , ce zici ?? a!!!...si atunci o sa ai cu ce ma !!! :lol:
Avatar utilizator
Badea. claudian
 
Mesaje: 283
Membru din: 26 Mar 2011, 13:59
Localitate: Ticleni.Jud Gorj

Re: Transvazare finalizata cu inmultire familii

Mesajde thomas » 13 Ian 2014, 22:31

Va rog, sa nu stricam topicul. Daca va pricepeti, raspundeti-mi la subiect si spuneti.mi daca se poate face acest tip de crestere matci, daca am enuntat bine etapele si daca ati face, cum ati proceda in aceasta metoda. Pas-cu-pas! Ideea e, ca si cine are cateva familii de albine are dreptul sa invete sa-si creasca matcile prin transvazare, nu rudimentar..
Stationar. Dadant 1/1 10 rame. Cat 3/4.
thomas
 
Mesaje: 715
Membru din: 06 Feb 2013, 21:30
Localitate: Pucioasa,DB

Re: Transvazare finalizata cu inmultire familii

Mesajde nae » 13 Ian 2014, 23:06

thomas scrie:Va salut!
Vreau sa.mi formez o metoda specifica... si v.as ruga sa.mi corectati... Iata cum as proceda eu:

METODA 1
3. Rama de crestere o duc intr.un stup care este organizat in felul urmator cu 1 zi inainte de transvazare:
===1-2 rame miere/1 rama pastura/3-4 rame puiet toate stadiile + regina||diafragma etanse cu fereastra mica Haneman/1 rama puiet capacit/rama portbotci/rama puiet diverse stadii/rama miere===. (Practic nu vreau sa-mi transform 2 stupi in starter si finisor, si vreau sa.mi cresc botcile intr.un stup cu regina, dar izolata complet printr.o diafragma despartitoare cu fereastra de partea stupului unde se face cresterea botcilor.)
... nici sugestii gen: in cazul tau ar fi mai bine sa cumperi regine! :D
Va salut, cu respect!


Nu , in cazul tau nu-i bine sa cumperi matci .
Esti pe drumul bun , te incurca cele 3-4 rame cu puiet in toate stadiile ... si cativa zeci sau sute de Km de parcurs ; peste 2 ani poate gasim o metoda coerenta .
Si eu va salut .
nae
 
Mesaje: 3375
Membru din: 11 Noi 2011, 19:29

Re: Transvazare finalizata cu inmultire familii

Mesajde nae » 13 Ian 2014, 23:09

thomas scrie:... nu rudimentar..

Am stupi din'04 si tot rudimentar ... :D ; nu pot mai mult .
nae
 
Mesaje: 3375
Membru din: 11 Noi 2011, 19:29

Re: Transvazare finalizata cu inmultire familii

Mesajde thomas » 13 Ian 2014, 23:12

te incurca cele 3-4 rame cu puiet in toate stadiile ... si cativa zeci sau sute de Km de parcurs
datorita serviciului, mai am drum prin Dragasani ;) ms pt indicatie..
Stationar. Dadant 1/1 10 rame. Cat 3/4.
thomas
 
Mesaje: 715
Membru din: 06 Feb 2013, 21:30
Localitate: Pucioasa,DB

Re: Transvazare finalizata cu inmultire familii

Mesajde nae » 13 Ian 2014, 23:18

thomas scrie:
te incurca cele 3-4 rame cu puiet in toate stadiile ... si cativa zeci sau sute de Km de parcurs
datorita serviciului, mai am drum prin Dragasani ;) ms pt indicatie..

Scuze , la Km de citit nu la sosea m-am referit ; Dragasaniul e la un ''tar'' distanta daca ai telefon .
nae
 
Mesaje: 3375
Membru din: 11 Noi 2011, 19:29

Re: Transvazare finalizata cu inmultire familii

Mesajde proapis13 » 13 Ian 2014, 23:44

thomas scrie:Pentru ca este un caz particular de crestere, nu am mai gasit pe forum, si sunt multe chichite pe care nu le stiu.

La prima metoda nu am inteles care e starterul si care e finisorul,iar pentru 4 regine nu merita efortul
La a doua metoda,e grele rau mai ales ca se gaseste explicit la topicul inmultirea prin divizare;asta e buna si poti inmulti 100%
Nu am inteles de ce consideri metodele de mai sus ,,un caz particular de crestere'' - ce ai scris tu mai sus se gaseste pe forum cu explicatiile de rigoare :?
Niciodata nu o sa obtii regine de schimbare linistita din regine cu instinct accentuat de roire imediat dupa salcim
Foloseste metoda Miller,si o sa fii multumit....lasa transvazariel pentru cind o sa fii mai pregatit atat teoretic cat si practic... :!:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
Avatar utilizator
proapis13
 
Mesaje: 7329
Membru din: 24 Feb 2011, 17:20
Localitate: Drobeta Turnu-Severin

Re: Transvazare finalizata cu inmultire familii

Mesajde thomas » 14 Ian 2014, 00:03

@proapis13
ce ai scris tu mai sus se gaseste pe forum cu explicatiile de rigoare
daca imi arati macar un singur link cu o discutie clara pe forum, in care sa se vorbeasca despre starter comun cu finisorul, despre precizarea exacta a timpilor, despre cum arata exact larva la transvazare, cand se muta botca si cum se altoieste, despre timpii de formare ai stupilor divizati, cat timp se tin fara regina, a cata zi se da botca si chestii de genul, ar fi super.. crede-ma, de 2,3 ani citesc forumul acesta si daca ar fi sa pun cap la cap informatiile exacte de transvazare, nu fac o pagina A4. Doar cativa membrii au spus ceva tehnic, dar au fost incurcati de altii si subiectul s.a denaturat.. :) NU.i vorba ca nu merita efortul, e vorba de satisfactie profesionala si de faptul ca daca inveti de la inceput corect e mai bine decat sa ai 100 de stupi si de.abia atunci sa aflii ce-i transvazarea. In Occident deja.i chestie comuna.. noi inca roim, eu vreau sa mutilez matci...samd..:)) (starterul e comun cu finisorul-cele 4 rame de dupa diafragma etanse cu fereastra mica Hanemann).
Stationar. Dadant 1/1 10 rame. Cat 3/4.
thomas
 
Mesaje: 715
Membru din: 06 Feb 2013, 21:30
Localitate: Pucioasa,DB

Următorul

Înapoi la CRESTEREA MATCILOR



Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 17 vizitatori