Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde daniel-mihail » 15 Ian 2014, 20:30

da mierea care am folosit-o era zaharisita
daniel-mihail

Mesajde nae » 15 Ian 2014, 22:14

daniel-mihail scrie:buna ziua, cred ca am facut o prostie la albinute, am bagat miere , in pungi de plastic, din cele din marketuri, dar le-am gaurit cam mult , cred, cu furculita de descapacit, asta s-a intamplat duminica, abia sambata pot ajunge la ele, o fi tarziu?ce ar fi cel mai bine sa fac?

1- ai intrebat inainte ?, daca nu de ce ?
2-daca pana sambata nu poti ajunge ce faci cu sfatul meu care zic sa fii ieri acolo ?
3- nu stiu ce-i mai bine sa faci , ce stiu sigur e ca s-a scurs prin sau pe ghem si daca urdinisul e cat ''p..a'' de furnica s-a obturat si ... , mai vrei ? = ce vei face ? :roll:
nae

Mesajde daniel-mihail » 15 Ian 2014, 22:26

am ajuns in seara asta, dar e tarziu sa mai pot intra la ei, m-am uitat la urdinis si e ok, am bagat o sarma sa incerc sa vad daca e ceva pe fundul stupului, nu am gasit decat 1-2 albine moarte, dar nu murdare de miere, poate am noroc de data asta
daniel-mihail

Mesajde daniel-mihail » 15 Ian 2014, 22:27

cand am pus mierea nu curgea, era zaharisita
daniel-mihail

Mesajde daniel-mihail » 15 Ian 2014, 22:36

cornelioandanciu scrie:
daniel-mihail scrie:cand am pus mierea nu curgea, era zaharisita

Culca-te linistit ca nu au patit nimic!

multumesc de sfat, :cry: ma trecusera toate apele, e prima iarna ca apicultor, am intrebat un stupar cum se pune , mi-a zis ca trebuie sa gauresc punga, dar nu a specificat cate gauri sa fac, :lol: , asa ca eu am facut sa fie, oricum sambata am inteles ca iar avem 10-15 grade, atunci ma voi uita la ele
daniel-mihail

Mesajde manu8388 » 15 Ian 2014, 22:36

Tot atatea intrebari aveam si eu anul trecut pe vremea asta, ba una ba alta ba se aude nush cum banush ce s.a.m.d. , pana la urma am urmat sfatul unui coleg apicultor cu care colaborez si am facut in felul urmator. am restrans cuiburile pe 4,5,6 rame au cel putin 12-15 kg de miere fiecare, impachetat deschis urdinisuri 1 cm pe interval de albine si de acum umblam la ele la 1 martie daca ne permite timpul. sa nu le mai deranjez in timpul iernii. scurt pe 2. daca se duce pe copca pana la 1 martie inseamna ca nu era familie de albine ci doar un matz:) asa e vorba lui. bafta la toti.
manu8388

Mesajde iulians » 15 Ian 2014, 22:40

Daca o persoana nu se documenteaza sau nu intreaba in prealabil si i-a o anumita decizie trebuie sa-si asume riscul faptelor sale.
In situatia de fata finalul a fost fericit dar se puteau intampla ca despre familiile respective sa vorbim la trecut.
Concluzie...daca nu stapanesti o stare de fapt ...intreaba!!!!
iulians

Mesajde mihaigs » 15 Ian 2014, 23:01

daca tot ai ajuns la ele nu ai putut sa dai rapid un ochi sub podisor sau maine. unde langa fundulea ai stupii?
pentru o viata sanatoasa evitati:prietenii falsi, minciuna si excesul de incredere...
mihaigs

Mesajde jenica67 » 15 Ian 2014, 23:21

dogvet, in pozele tale se vede clar forma si dinamica ghemului de iernare. Ne-ai convins fara sa mai avem ce comenta. Uite aici evolutia pe luni a ghemului de iernare in stupi impachetati si neimpachetati, stabilita prin termografie, unde se vede clar ca el se deformeaza, la ajungerea in contact cu peretii, sau conditiile din stup :
Fişiere ataşate
Forma ghemului iarna la div. sist. de impachetare.gif
jenica67

Mesajde jenica67 » 15 Ian 2014, 23:30

Intr-o imagine din 15 februarie se vede ca si aceiasi zi pe ore, in functie de temperatura exterioara, cat si de conditiile din stup se fractioneaza centrul ghemului, in mai multe nuclee, exteriorul trebuind sa ia forma de acoperire necesara :
Fişiere ataşate
Forma ghemului iarna la div. sist. de impachetare fig 11.gif
jenica67

Mesajde nae » 15 Ian 2014, 23:39

D=lor, nu-s nici mintos nici inginer dar ca sa inteleg o schema , o duda-ceva dati mai multe detalii ca o harta fara SCARA e ''gratis'' .
Un ghem de 500g /o rama 1/1 sta intr-un fel iar pe r1/2 altfel ; 2Kg sigur stau altfel + aerisire (la un urdinis de 2 cm e una la 20 cm patrati alta samd .
nae

Mesajde jenica67 » 15 Ian 2014, 23:44

In prima poza scrie 10 combs, adica 10 rame. Vederile sunt grupate cate doua adica de sus si din spate. Prin interpolare in imaginatie a celor doua vederi, ar trebui sa ne formam imaginea spatiala.
jenica67

Mesajde nae » 15 Ian 2014, 23:58

Am inteles tot .
nae

Mesajde BUNKA » 16 Ian 2014, 00:27

gica.mosu scrie:Buna'a'a'...asta cu gaurili...avantaj-primiri pt ciocanitori nu mai muncesc eli :P ..S-am mai auza't pi unul cari-o facut gauri in fundul stupului cica' sa' vaza' cind...fac"c..a"....diariii-albinili :o :!:

Recunosc ca imi e greu cu moldovineasca curata... :lol: , incerc sa ma adaptez da` nu cre` ca-mi iese !
Ciocanitorili le-am trimis la matale! :lol:
BUNKA

Mesajde gica.mosu » 16 Ian 2014, 08:41

ADI,predau lectii :lol: ....Dica't chineza s-au japoneza mai ghini-moldovinesti :P
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde peterneamt » 16 Ian 2014, 11:45

În practică iernăm stupi de diferite puteri fiecare dintre ei având un rol în bunul mers al stupinei. Eu, personal, am :
familii de producţie ce vor pleca în pastoral ; familii de reproducţie ce vor rămâne pe vetrele de iernare ; şi familii slabe iernate pentru a avea în primăvară mătci de rezervă.
În funcţie de mărimea lor şi nevoile lor sunt diferite ( nevoia de aer, umiditate, hrană, izolaţie termică ,ventilaţie, spaţiu)
Tot diferit trebuie abordată problema dacă avem stupine mai multe şi sunt amplasate în condiţii climaterice diferite dar şi pe aceeaş vatră apar diferenţe majore privind condiţiile ( un stup este la umbră şi altul la soare ; unul la adăpost iar pe altul în bătaia vântului ; sub unul stagnează apa de ploaie sub altul e veşnic uscat ).
În funcţie de condiţiile locale şi de scopul urmărit, fiecare apicultor trebuie să îşi formeze propria tehnologie .....
ps. fiecare pescar alege cu ce metodă să pescuiască bazându-se pe experienţa proprie, dar spionând şi vecinii ce au rezultate mai bune, sau chiar cerându-le sfatul pot ajunge repede la performanţă.Însă pentru ca rezultatele bune să le avem constant, nu este nevoie numai de experienţă ci şi de capacitatea noastră de a analiza şi a găsi soluţii în funcţie de cum se modifică datele problemelor... :D
peterneamt

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR