Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde emil_tr » 23 Ian 2014, 21:41

Alexandru.Chisinau scrie:După cum am reținut eu din cele citite:
albinele consumă mai multă miere în lunile: septembrie, octombrie, noiembrie poate și decembrie (contează și regiunea) deoarece în aceste luni își pot permite să mai facă zboruri pe afară, să caute hrană, apă ș.a. Doar că trebuie de remarcat un lucru: albinele consumă o parte din hrană în aceste luni și din afara stupului ci nu doar din stup (cele 700g). Deci noi calculăm câtă miere din stup consumă albinele în aceste luni și atunci când zicem că consumă 700g/miere avem dreptate doar că nu menționăm câte sute de grame mai consumă fam. de albine și din afara stupului.

Nu vad ce legatura are consumul din septembrie cu cel din decembrie iar daca tu ai ajuns la concluzia ca in aceste luni se mai gaseste hrana si pe afara atunci este o observatie proprie. Familiile care ierneaza consuma mai mult in ianuarie-februarie pentru a creste temperatura in ghem o data cu depunerea primelor oua. Daca in prima parte a iernii temperatura din ghem este de 24-25 de grade, in lunile ianuarie-februarie temperatura creste la peste 30 de grade o data cu aparitia puietului. Acest lucru determina consum sporit. Consumul va spori in martie si trebuie sa iti evaluezi resursele de miere astfel incat sa ai pana in aprilie.
"I want to know God's thoughts - the rest are mere details". Albert Einstein
emil_tr

Iernarea albinelor

Mesajde Alexandru.Chisinau » 23 Ian 2014, 22:07

proapis13 scrie:
Alexandru.Chisinau scrie:... în lunile: septembrie, octombrie, noiembrie, decembrie per total se cere o parte mai mare din hrana de pe rame pentru albini și în lunile: ianuarie, februarie per total mai puțină decât în lunile precedente.

Poate ai gresit ceva in fraza de mai sus ca eu unul nu inteleg ; de ce sa consume mai putina miere in ianuarie si februarie??? :?

Deci aduc puțină lumină (scuzați-mă că nu am fost așa de explicit):
Septembrie 700g
Octombrie 700g
Noiembrie 700g
Decembrie 700g
Toate lunile enumerate per total aprox. = 2800g (dar d/e anul acesta albinele mele au consumat mai mult, am scos și câte 2 rame goale de la o familie, soare a fost dar cules nu a fost, albinele au tot zburat consumând mierea din stup). :?

Ianuarie - 1.000 - 1.200g
Februarie - 1.500g luând în considerare (în graficul "meu") că pe la mijlocul lui februarie în orice caz intervin cu turte proteice.
Lunile feb. și ian. per total aprox. = 2.700g (ceva mai puțin ca în lunile când zburau pe afară la soare)

Diferența nu-i mare, și totuși este după cum eu am înțeles.

Cunosc unii albinari care administrează miere curată (fără zahăr pudră) pentru albini (peste rame în pachet) doar cam până în decembrie ca apoi să le lase în pace și să nu le mai administreze turte din zahăr pudră cu miere (5:1) ce uzează albina. Mai folosește cineva astfel de metode? După experiența din iarna aceasta (care încă nu a finisat) mă gândesc și eu să trec la o astfel de strategie cu ceva îmbunătățiri (posibil).

Mă iertați dacă undeva greșesc, deloc nu exclud una ca asta...

Sănătate!
Cine nu vrea să lucreze nici să nu mănânce. 2Tesal.3:10
Cuvintele prietenoase sunt ca un fagure de miere, dulci pentru suflet si sanatoase pentru oase. - Prov.16:24
Fiule, mananca miere, caci este buna, si fagurele de miere este dulce pentru cerul gurii tale. Prov.24:13
Alexandru.Chisinau

Mesajde State » 23 Ian 2014, 22:13

Alexandru.Chisinau scrie:Deci aduc puțină lumină (scuzați-mă că nu am fost așa de explicit):
Septembrie 700g
Octombrie 700g
Noiembrie 700g
Decembrie 700g
Toate lunile enumerate per total aprox. = 2800g (dar d/e anul acesta albinele mele au consumat mai mult, am scos și câte 2 rame goale de la o familie, soare a fost dar cules nu a fost, albinele au tot zburat consumând mierea din stup). :?

Februarie - 1.500g luând în considerare (în graficul "meu") că pe la mijlocul lui februarie în orice caz intervin cu turte proteice.
Lunile feb. și ian. per total aprox. = 2.700g (ceva mai puțin ca în lunile când zburau pe afară la soare)

Cunosc unii albinari care administrează miere curată (fără zahăr pudră) pentru albini (peste rame în pachet) doar cam până în decembrie ca apoi să le lase în pace și să nu le mai administreze turte din zahăr pudră cu miere (5:1) ce uzează albina. Mai folosește cineva astfel de metode? După experiența din iarna aceasta (care încă nu a finisat) mă gândesc și eu să trec la o astfel de strategie cu ceva îmbunătățiri (posibil).

Sănătate!

E simplu.
4luni=2800gr miere
2luni=2700gr miere

Consumul este mai mare in lunile Ianuarie si Februarie. E logica treaba.
Chiar daca va trăi printre găini,o privighetoare nu va cotcodăci niciodată.
State

Mesajde proapis13 » 23 Ian 2014, 22:26

State scrie:E simplu.
4luni=2800gr miere
2luni=2700gr miere

Ce scrii tu acolo este o medie multianuala a consumului mierii in stupinele aflata
in zona de campie si deal,sub 3-400m altitudine
E logica insa dupa experienta mea cu albinele in ultimii ani la mine in zona este altfel
In septembrie si octombrie am cules plus completari dar si fara completari cintarul sta pe zero
noiembrie si decemrie chiar pina dupa 15 ianuarie maxim 1kg/fam
dupa 15 ianuarie si pina la polenul de salca 1,5-2kg consum
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Iernarea albinelor

Mesajde Alexandru.Chisinau » 23 Ian 2014, 22:28

State scrie:
Alexandru.Chisinau scrie:Deci aduc puțină lumină (scuzați-mă că nu am fost așa de explicit):
Septembrie 700g
Octombrie 700g
Noiembrie 700g
Decembrie 700g

Sănătate!

E simplu.
4luni=2800gr miere
2luni=2700gr miere

E logică treaba doar când vorbim de fiecare lună în parte, dar eu simplu am împărțit perioada iernării albinelor în mintea mea în două etape:
prima etapă când ele mai au ocazia să zboare pe afară și golesc rezervele cam cu aprox 700g lunar (2800g în total).
a doua etapă e când ele nu mai pot ieși afară și golesc rezervele la maximum în stup (pt 2 luni aprox. = 2700gr/miere per total).
Concluzia mea: în primele luni (prima etapă) e mai mare consumul.

emil_tr scrie:Nu vad ce legatura are consumul din septembrie cu cel din decembrie iar daca tu ai ajuns la concluzia ca in aceste luni se mai gaseste hrana si pe afara atunci este o observatie proprie. Familiile care ierneaza consuma mai mult in ianuarie-februarie pentru a creste temperatura in ghem o data cu depunerea primelor oua. Daca in prima parte a iernii temperatura din ghem este de 24-25 de grade, in lunile ianuarie-februarie temperatura creste la peste 30 de grade o data cu aparitia puietului. Acest lucru determina consum sporit. Consumul va spori in martie si trebuie sa iti evaluezi resursele de miere astfel incat sa ai pana in aprilie.

Ideea e că observ (în special în acest an) că este mai indicat de le administrat albinelor miere (d/e poliflor ce conține mult polen și are o concentrație mare de minerale) pentru consum în lunile sep. - dec. și apoi de le lăsat în tihnă cel puțin până la finele lui feb. și de intervenit doar în cazuri de excepție. Să făcut eu astfel anul acesta ași fi mai liniștit acum pentru fam. de albine.

Și da, în zona noastră am remarcat anul acesta că albinele până în decembrie mai aveau de unde linge niște suc (peri târzii, gutui, struguri de poamă ne culeși), să mai strângă niște polen de pe florile ce înfrumusețează grădinile oamenilor ș.a.

Cer iertare unde greșesc.

Sănătate
Cuvintele prietenoase sunt ca un fagure de miere, dulci pentru suflet si sanatoase pentru oase. - Prov.16:24
Fiule, mananca miere, caci este buna, si fagurele de miere este dulce pentru cerul gurii tale. Prov.24:13
Alexandru.Chisinau

Mesajde Alexandru.Chisinau » 23 Ian 2014, 22:45

proapis13 scrie:
State scrie:E simplu.
4luni=2800gr miere
2luni=2700gr miere

Ce scrii tu acolo este o medie multianuala a consumului mierii in stupinele aflata
in zona de campie si deal,sub 3-400m altitudine
E logica insa dupa experienta mea cu albinele in ultimii ani la mine in zona este altfel
In septembrie si octombrie am cules plus completari dar si fara completari cintarul sta pe zero
noiembrie si decemrie chiar pina dupa 15 ianuarie maxim 1kg/fam
dupa 15 ianuarie si pina la polenul de salca 1,5-2kg consum
salve :D

Deci se primește că fiecare e cu poziția/zona lui geografică și cu strategiile lui.
Alexandru.Chisinau

Mesajde State » 23 Ian 2014, 22:48

Eu cred ca Proapis13 a vrut sa te citeze pe tine. :lol:
Chiar daca va trăi printre găini,o privighetoare nu va cotcodăci niciodată.
State

Mesajde proapis13 » 23 Ian 2014, 22:55

State scrie:Eu cred ca Proapis13 a vrut sa te citeze pe tine. :lol:

Eu nu am vrut decat sa sciu ce-a zis ala c-a scris ala :lol:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Iernarea albinelor

Mesajde Alexandru.Chisinau » 24 Ian 2014, 00:13

proapis13 scrie:In septembrie si octombrie am cules, plus completari, dar si fara completari cintarul sta pe zero.

E foarte bine dacă stau lucrurile astfel.

proapis13 scrie:Noiembrie si decemrie chiar pina dupa 15 ianuarie maxim 1kg/fam

După cum înțeleg pentru ambele luni se consumă doar 1kg/miere pe fam. sau totuși câte 1kg/miere pe lună?
proapis13 scrie:dupa 15 ianuarie si pina la polenul de salca 1,5-2kg consum

iarăși rog dacă se poate să mă concretizați dacă 1.5-2kg/miere se consumă pe 1 lună sau până pe (aprox.) 15 martie?
și încă o întrebare îmi apare: nu le administrați nimic hrană în perioada 15 ianuarie - 15 martie?
Mulțumesc anticipat de înțelegere și răspuns.

Sănătate
Alexandru.Chisinau

Mesajde vlad » 24 Ian 2014, 07:13

iti raspund eu in locul lui : 1,5- 2 kg pe luna . a luat ,orientativ , ca reper data de 15 ianuarie ( ,, chiar si dupa ") pentru ca aceea este data cand incepe sa apara puietul . daca pune turte , nu stiu ; iti va raspunde el
vlad

Mesajde valigorj » 24 Ian 2014, 08:17

rama Dadant prin forma sa este ''contra naturii'',deoarece obliga ghemul sa se deplaseze pe orizontala dupa ce a ajuns la speteaza ramei ,turtitele se dau pt a ajuta familia de albine in momentul in care incepe sa aiba puiet si e frig ,cind datorita faptului ca nu parasesc puietul pot pierde cotactul cu mierea.a doua serie de turtite se dau cu rol de stimulare ,acestea continind pe linga substante energetice si proteine,vitamine,stimulente.cea de a doua turta se da numai dupa un zbor de curatire sanatos in a doua parte a lui februarie.
Solutia exista, trebuie doar sa o gasim!
valigorj

Mesajde gica.mosu » 24 Ian 2014, 09:31

Valica...ma "OLTENAS" ai dreptai in ci spui,dar cini sa' faca asa...Au ras di mini cu intoarcerea- ravasirea cuib cind permiti tmpul+completari cu r cu miere de la DGRS (cari au)si...pana la 15 feb pa :P Ba vad ca se baga turti la greu fara numar .... :mrgreen: DE vina APICULTORUL :idea:
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde paul » 24 Ian 2014, 10:17

gica.mosu scrie:Au ras di mini cu intoarcerea- ravasirea cuib cind permiti tmpul+completari cu r cu miere de la DGRS (cari au)si...pana la 15 feb pa :P Ba vad ca se baga turti la greu fara numar .... :mrgreen: DE vina APICULTORUL :idea:

Mosulee ... daca eu nu ma pricep la ravasirea oilor, pardon a ramelor, sau vremea nu-mi permite, n-am nici rame cu miere la rezerva si n-am nici rezerve suficiente in stupi ... nu-i mai bune sa le administrez o turta ??? :shock: Ai vazut la nea Janese ca-i la a patra turta de 1kg. la unii stupi si zice ca-i totul OK ??? Si e care-s abia la ... prima ! :(
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde proapis13 » 24 Ian 2014, 10:51

Si socrul unui coleg forumist tot la a patra turta de un kg este iar colegul nostru la sfatul meu nu a dat nimic pina acum
Diferenta intre cei doi este ca nea Janesse ierneaza stupii intr-un sistem controlat termic iar celalalt in gradina din fata casei
Aseara intr-o discutie cu un prieten apicultor cu o vechime de peste 40 de ani in apicultura despre necesitatea punerii turtei glucidice in perioada asta mi-a marturisit ca el mai bine prefera sa puna turta spre minus decat acum deoarece poate sa aprecieze puterea familiei de albine si rezervele mai bine
Ridica podisorul iar acolo unde albina a negrit poddisorul pune turta :!:
Acolo unde albina este sub coronita de miere are rezerve pina in martie...
proapis13

Mesajde paul » 24 Ian 2014, 10:56

Mariane , sub rezerva ca nu stiu daca nea Janese ierneaza stupii in mediu controlat ... de acord cu tine !
Am administrat turtele la -8 C si le-am pus doar celor care innegrisera spetezele superioare !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Daniel_new » 24 Ian 2014, 11:01

Fratilor,se pare ca vine iarna si la noi in sudul Romaniei dupa cum anunta meteorologii iar eu n-am intervenit deloc asupra stupilor inca;toata vara am avut familiile pe cuib de 1/1 la parter si cat de 3/4 pentru extras mierea,din cuib neluand niciun strop iar in toamna i-am bagat pe cca 6-7 rame care ,majoritatea erau pline cu miere capacita,crezand eu ca ar fi suficienta pentru iarna. Am tot zis ca ma voi uita in ei cand a fost vremea calda dar din lipsa de timp,tinand cont si de parerile voastre ca e mai bine sa nu intervii asupra albinelor,am renuntat iar acum va icer niste sfaturi si lamuriri:am citit pe aici de acele turte care se pun in februarie,prietenul care ma ajuta pe mine le face cu zahar pudra si miere(cred ca nu gresesc) iar unii din voi am citit ca puneti turte proteice,sunt mai indicate alea? Acelea se cumpara de la magazine apicole si,daca da,in Craiova de unde le iau,de la ACA?(langa sediul BRD Craiova?). se gasesc tot timpul sau se comanda in prealabil? Exista o denumire specifica pentru cele mai bune?
Multumesc anticipat pentru lamuririle care imi vor fi aduse!
Doamne ajuta tuturor!
Nihil sineDeo@&"Daruind vei dobandi"&Iti doresc tot ce-mi doresti
Daniel_new

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR