Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Bilant pierderi(mortalitate) la mijlocul iernii

Mesajde TDI » 05 Feb 2014, 00:31

Fara analiza de laborator responsabil nu ai de unde sa fii sigur...
TDI

Mesajde murarudumitru » 05 Feb 2014, 00:42

lucky5strike scrie:Parca se incepea la 1-5 august, seria de 3 fumigatii.

:(

se incepe da dar depinde si de zona ia intrebati in banat cind a fost ultimul zbor 2013 si cind a incetat ponta matca, daia am facut mai tirziu ,
murarudumitru

Mesajde murarudumitru » 05 Feb 2014, 00:48

State scrie:Eu cred ca saraca sonda n-are nici o vina..

bine ar fi sa fie ca dv, sa fie vina mea nustiu ,atit stiu cam pierdut niste famili ,cea ce am pierdut niste bani ,pentru mine conteaza mult ,au facut o greseala, am facut o greseala , nam deunde sa stiu.
murarudumitru

Mesajde 7Rame » 05 Feb 2014, 00:54

La mine nu se vad cutiile din zapada si voi rasuciti cutitul ...
''Maine le pun sirop , na! , cu bunatati de la bunica .'' :lol:
(maine fac partie )[/quote]

Asteptati pana duminica, si faceti economie de "lopata"
Eu asa am decis, sambata trecuta. La 7-8 grade se schimba treaba radical. Mai ales ca cica tine cateva zile.
Salvezi lopata, ceva energie, si pastrati linistea. Linistea e obligatorie.
3 parti liniste + una mancare buna + una efectiv + una tratament = iernare reusita!
Zice Stan Patzitul.
Nevasta'mea are joarda, daca ma mananca sa deschid vreunul cand nu trebuie...mi-o iau' grav de tot!!!
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Mesajde Florin Dobre » 05 Feb 2014, 00:54

Daca era sonda de vina, mureau toti...aceleasi conditii, acelasi rezultat. 1/4 din ei n-au probleme. De ce?
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde 7Rame » 05 Feb 2014, 01:01

murarudumitru scrie:
lucky5strike scrie:Parca se incepea la 1-5 august, seria de 3 fumigatii.

:(

se incepe da dar depinde si de zona ia intrebati in banat cind a fost ultimul zbor 2013 si cind a incetat ponta matca, daia am facut mai tirziu ,

A fost mai cald, da. DAR, si asa, albina de iarna, o faceti de la 10-15 august. Daca acest puiet, este atacat de varroua, e problema.
recomand despaduchere prealabila, inainte de 1 august, pe fondul scaderii naturale a pontei, in lipsa de cules, si apoi 3-4 serii serioase, in forta, pe fondul stimularilor de august, ultima cat mai aproape de "puiet zero" , chiar de-ar fi la 15 noiembrie, daca e cald.
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Mesajde TDI » 05 Feb 2014, 01:03

Or fi fiind surzi (mai puţin sensibili la vibraţiile din sol şi la sunetele din aer). Şi eu bănuesc acelaşi lucru, că nu e sonda de vină.
Apropo de Varooa. Vine toamna, amâni tratamenul, - e cald albinele au încă puiet. :!: Greşeală. Netratând generaţia albinei care va creşte generaţia care va intra la iernat şi generaţia care va intra la iernat, ne putem asigura de o familie de albine fără acarieni (>99%) dar debilitată de activitatea anterioară a parazitului, excremente ale acarianului deosebit de toxice, respectiv de o aparentă boală fără cauză.
- îmi menţin afirmaţia chiar dacă mi-a luat-o 7rame înainte :D
Cel puţin în cazurile în care mortalitatea nu e de peste 95% nu cred ca poţi găsi o singură cauză a dispariţiei familiei de albine. Altfel spus... dacă deschidem bine ochii... putem ajunge la concluzia CCD.
TDI

Mesajde titico » 05 Feb 2014, 20:58

dupa extractia mieri def.soarelui eu fac 3 tratamente la un interval de 7 zile si 2 tratamente la sfarsitul sezonului in acest an in olt la 10 oct.stupii numai aveau puiet parerea mea este ca tratamentele facute in septembrie trebuiau facute in august am colegi care au facut doar 2 tratamente in august si nu au fost suficiente
titico

Mesajde csaa » 10 Feb 2014, 10:42

Ieri am aflat si eu cat sunt de prost. Nu ca pana ieri nu as fi fost prost, deabia ieri am aflat.
Am profitat de vremea relativ calda, insorita si fara vant si am verificat familiiile de albine. Am descoperit cu mahnire ca familia care imi placea cel mai mult a murit. Cauza? Pana prostului. Credeam ca au mancare pana in aprilie, ca le-am lasat destula miere, dar ...nu. Ramele erau rase si albinele moarte in ghem.
Ieri eram asa de suparat pe mine ca daca as fi avut un apicultor (adevarat, nu fraier ca mine) i-as fi dat degeaba restul de familii si stupii "Ia-le tu prietene ca eu sunt prea prost pentru ele".
Intre timp mi-am mai revenit, da' tot suparat sunt.
csaa

Mesajde BotaPaul » 10 Feb 2014, 11:24

Din greseli invata omul , continua , si vei avea rezultate :) , totusi imi pare rau pentru stupul pierdut. Adesea cel mai tare moare mai repede decat cei slabi ...
Ceea ce face farmecul unui om este bunatatea lui; ( PV 19:22)
BotaPaul

Mesajde yokoz777 » 10 Feb 2014, 12:23

La mine zona Constantei datorita caldurilor dinainte de viscole albinele au inprastiat ghemul iar la venirea gerului am constatat ca unele nu au mai apucat sa se formeze in ghem din pacate.asa ca ieri uitandu-ma pe urdunise am scos la unii stupi cu o sarma si un betisor cate o mana de albina moarta.e bine macar ca printre albinele moarte nu am vazut nici o matca.Precizez ca printre albine am mai vazut si cate o albina ne ecluzionata,alba scoasa afara din celule,deci au puiet.Acum sper totusi sa nu fie probleme.Nu mai zic ca am avut zbor de curatenie zilele astea si albinele cadeau in zapada si acolo ramaneau..de oftica am plecat de acasa sa nu le mai vad.
Un electrician îşi găseşte băieţaşul bandajat la un deget.
- Ce ai păţit?
- Am prins o albină care avea un capăt neizolat.
yokoz777

Mesajde catalinmas » 10 Feb 2014, 13:59

Buna ziua !Sunt din jud. Neamt la inceput de drum in apicultura si as vrea cateva sfaturi sau pareri din partea dumneavoastra
Ieri 09.02.2014 am umblat la un stup care de vreo doua luni tot avea multa albina moarta la urdinis, si am constatat ceea ce deja ma asteptam familia moarta. Ce am constatat:
-ghemul de iernare se mutase spre spatele stupului
- miere mai aveau in interiorul ghemului si 2 rame pline marginase, plus deasupra era o turta din care nu consumase nici un sfert din ea
-am gasit in partea din fata pe 3 rame cateva celule de puiet neecluzionate ( familia a iernat pe 6 rame )
-toata albina era moarta cazuta pe fundul stupului foarte putina ramasa pe rame
As dori sa ma ajutati sa stiu unde am gresit sau ce a dus la moartea familiei?
va multumesc
catalinmas

Mesajde alexx » 10 Feb 2014, 14:01

yokoz777 scrie:La mine zona Constantei datorita caldurilor dinainte de viscole albinele au inprastiat ghemul iar la venirea gerului am constatat ca unele nu au mai apucat sa se formeze in ghem din pacate.asa ca ieri uitandu-ma pe urdunise am scos la unii stupi cu o sarma si un betisor cate o mana de albina moarta.e bine macar ca printre albinele moarte nu am vazut nici o matca.Precizez ca printre albine am mai vazut si cate o albina ne ecluzionata,alba scoasa afara din celule,deci au puiet.Acum sper totusi sa nu fie probleme.Nu mai zic ca am avut zbor de curatenie zilele astea si albinele cadeau in zapada si acolo ramaneau..de oftica am plecat de acasa sa nu le mai vad.
pune paie ca e belea au nevoie de curatire si cad pe zapada
alexx

Mesajde BUNKA » 10 Feb 2014, 14:27

catalinmas scrie:Buna ziua !Sunt din jud. Neamt la inceput de drum in apicultura si as vrea cateva sfaturi sau pareri din partea dumneavoastra
Ieri 09.02.2014 am umblat la un stup care de vreo doua luni tot avea multa albina moarta la urdinis, si am constatat ceea ce deja ma asteptam familia moarta. Ce am constatat:
-ghemul de iernare se mutase spre spatele stupului
- miere mai aveau in interiorul ghemului si 2 rame pline marginase, plus deasupra era o turta din care nu consumase nici un sfert din ea
-am gasit in partea din fata pe 3 rame cateva celule de puiet neecluzionate ( familia a iernat pe 6 rame )
-toata albina era moarta cazuta pe fundul stupului foarte putina ramasa pe rame
As dori sa ma ajutati sa stiu unde am gresit sau ce a dus la moartea familiei?
va multumesc

Daca era picata toata pe fund e posibil sa fi avut varoa peste limita suportabila !..virusi etc..am patit si eu asta in trecut stiu cum arata !
BUNKA

Mesajde proapis13 » 10 Feb 2014, 16:12

yokoz777 scrie: printre albine am mai vazut si cate o albina ne ecluzionata,alba scoasa afara din celule,deci au puiet.

Si asta te bucura...???...pe mine nu m-ar bucura...pune mana pe carte si citeste din ce cauza au scos albina aia alba la plimbare... :!:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde State » 10 Feb 2014, 16:30

csaa scrie: Am descoperit cu mahnire ca familia care imi placea cel mai mult a murit. Cauza? Pana prostului. Credeam ca au mancare pana in aprilie, ca le-am lasat destula miere, dar ...nu. Ramele erau rase si albinele moarte in ghem.

Cam aceeasi problema aveam si eu, daca nu ma manca undeva sa-i controlez. Dintre toti stupii, era unul care bubuia de albina si era cel mai greu. Pe 18 Ianuarie am ridicat capacele la toti si ma uitam prin sita. Ala cel mai puternic, avea ghemul intre podisor si rame. De nevoie, am aplicat o turta. Probabil ca acum era trecut la cele vesnice.
Sambata ajung din nou acolo. Nu vrei sa stii ce morcov batran am. :?
Chiar daca va trăi printre găini,o privighetoare nu va cotcodăci niciodată.
State

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR