andrei_calinescu scrie:popik50 scrie:andrei_calinescu...
Si eu aveam in minte anumite fixuri...ca nu e bine sa ai puiet prin ianuarie din cauza consumului, ca nu e bine sa le stimulezi prin ian - feb, ca nu e bine sa le dai proteina etc...si cand am vazut ce stupi are domnul Daniel la sfarsitul lui martie am ramas afis, si nu era vorba de 2-3 familii, situatia era la majoritatea familiilor. Secretul,a zis el, este stimularea(si proteic)a familiilor atat toamna cat si in a doua parte a lunii ianuarie si toata luna februarie chiar si martie(200-300g).Omul are multa experienta si se vede, deasemenea este si un om modest, cinste lui.
http://www.youtube.com/watch?v=ukafi83tXUU
Pai asta e nuanta esentiala.
Stimulare proteica da, dar nu ca la porci.
Cate putin, sa nu le umple matzu'.
Doar impulsuri care sa induca hranirea matcii si implicit ponta acesteia.
Pana la urma albina de iarna tot incepe sa crape incepand cu februarie. Daca ajuta la schimbarea generatiilor, cu atat mai bine.
Cu deranjul e discutabil, nu desfac ghemul odata ce stiu ca au puiet, doar manjesc pe leaturi cu amestecul proteic.
Eu cred ca nu neaparat cantitatea de pasta administrata e responsabila pentru cum arata stupii lor in martie, ci faptul ca trezesc colonia la viata activa incepand cu sfarsitul lui ianuarie.
Daca lasi colonia in plata ei, nu va creste atata puiet. E o schimbare de mentalitate in ceea ce fac ei.
Dragii mei, m-as fi bucurat daca din munca mea de 5 ani, lumea ar fi ramas macar cu urmatoarele idei:
1. Albinele incep ponta cand au conditii de temperatura, crestere a duratei zilei-lumina, zbor de curatire. - STARTUL LA CRESCUT PUIET NU ARE NIMIC CU MANCAREA. (intensitatea si momentul inceperii pontei poate varia in functie de zestrea genetica)
2. Nevoia de hrana apare dupa ce apar larvele. (NU LARVELE DUPA CE APARE MANCAREA)
3. O hranire "cu efect stimulent" arata cat de prost au fost pregatite albinele (ca sa nu zic mai multe despre cine le pregateste) NU ARATA NIMIC BUN DESPRE "DESTEPTUL" CARE O FACE.
4. Albinelor nu trebuie sa le lipseasca nici mierea, nici proteina din rezerve NICIODATA (pe perioada cand au puiet sau albine mai tiere de 3 saptamani in stup). DE UNDE PANA UNDE S-A AJUNS LA LINGURITA SI LA CANA primavara? Cu ce justificare (exprimata in rezultate fata de un lot martor bine aprovizionat)? De unde pana unde idea de a tine albinle "in sah", la limita dintre viata si moartea de foame, lipsite de proteine si de a le da cu portia cand vrem noi si cand ni se face noua, iar apoi sa ne mai si impaunam ca "uite ce le-am STIMULAT" sau ca "daca le dadeam mai repede (adica la timp) faceau diaree". Daca li se da cat au nevoie (inca dinainte de a aparea nevoia mare), rezultatele sunt MULT - MULT mai bune decat daca venim ca pompierii, cand deja "arde".
De unde pana unde impresia ca "stimulam" ceva (sau ca suntem "magnifici") atunci cand de fapt ele sunt lihnite?
MANCAREA "IN PLUS" NU E BAGATA IN SEAMA daca intr-adevar este in plus (dar rareori se intampla asa ceva in Romania), SI NICIODATA NU IMBOLNAVESTE.
5. Reciteste punctele 1, 2 si 3 !
5' FOAMEA IMBOLNAVESTE ! LIPSA PROTEINELOR, MINERALELOR SI VITAMINELOR SCADE IMUNITATEA.