Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: puiet la 08.10.2011

Mesajde jonny_it » 24 Oct 2011, 22:29

jenica67 scrie:johny it, dupa ce ne-ai povestit cat de "prost pregatit" ai fost, cand ai luat teapa de atatea ... zeci de milioane de lei, cu matcile si ai agitat tot forumul, vorbind discutie, aratand ce victima ai fost tu, (eu personal nu cred ca poate fi cineva asa de slab pregatit, sa ia asa o teapa si sa nu aiba tupeul, sa spuna, cine i-atras-o ?), acum ai tupeul, sa spui ca ai atatia stupi si ne mai arati si experienta ta ? Eu te rog sa ne arati experienta ta, in poze din stupina, ca nu imi amintesc sa fi vazut, despre ce vorbesti si daca se poate in paralel, poze facute in tomna si in primavara, sa ne impartasesti si noua incepatorilor mai grei, de cap, de kg, de ... (ca si eu am tot pe la 107 kg, ca am facut lupte libere in tinerete), cum au trecut stupii tai iarna, la un asa experimentat apicultor. Poate invatam ceva, si te trecem si pe tine la grei, chiar daca abia ai inceput. Sa sti ca si eu cred, ca albina daca poate trece iarna in orice conditii, daca poate, mai ales in natura, dar cine le tine evidenta, la cate mor peste iarna ??
PS : Apropo : Stii care este culmea business-ului ??

(Sa cumperi un om la adevarata lui valoare si sa il vinzi, la cat crede el ca valoreaza :o )

Sa o luam pe rand si sper ca e ultima clarificare in legatura cu aceasta problema. Teapa cu matcile este intre mine si persoana respectiva, mai bine zis intre mine ca si cumparator reprezentat de OPC si cel care a vandut matcile. Ce am postat mai sus asa cum am mai scris odata era un exemplu ca sa fiti putin atenti ca nu toate persoanele care va dau sfaturi sau va vand ceva sunt foarte bine intententionate; am incheieat discutia despre asta.

Poze facute din stupina vezi aici(pozele sunt facute incepand cu anul 2000 si foarte probabil nu sunt neaparat puse in ordine cronologica, se gasesc mai multe pe vechiul forum stuparitul.3xforum.ro, inclusiv mai multe discutii): http://www.forum.stuparitul.com/viewtopic.php?f=15&t=698

Nu am nevoie de nici o recunoastere a meritelor(pentru ca nu e cazul!); asa cum am scris si in postarile anterioare doar atentionam asupra spiritului de turma in legatura cu descaparirea ramelor cu puiet toamna; majoritatea apicultorilor stiu ca toamna albinele nu mai au capacitatea de a curata stupul prezenta pe timpul verii iar 1 rama cu puiet descapacit prezent in stup(indiferent daca e pe rama sau pe fundul stupului) reprezinta zona perfecta pentru dezvoltarea bacteriilor si a virusilor;

Sper ca am fost suficient de clar; nu este prima data cand am vrut sa fac un bine si au sarit toti fara sa stie defapt despre ce este vorba, dar asa este la noi, toata lumea se pricepe la orice si defapt nu stie nimic.

Daca vreti va pot arata si niste analiza, facute de prin 2004 incoace, atunci impreuna cu alti apicultori din zona am gasit un client (firma din Austria) care pe langa achizitia mierii a facut si niste analize(miere, polenului pana la analize ale radioactivitatii si poluarii din zona), am un dosar cu doar 200 si ceva de pagini(2-3 pagini / rezultat). Singura problema e ca nu sunt scanate/traduse dar rezolvam si asta cumva.

Am incheiat discutia. Bine cu forta nu se poate face.
jonny_it

Mesajde Adrian Galofteanu » 24 Oct 2011, 23:00

Ce-ati patit baieti de v-ati "acidulat" asa? Era vorba despre puiet tarziu! Hai sa vorbim despre asta.......

E bun?

Parerea mea si cred ca este una bazata pe studiu, si pe experienta multor ani este că: NU este bun de loc!

O familie care are puiet la vremea asta are clar ceva "bube in cap" Numiti-le cum vreti:
- matca tanara dar "maidaneza"
- stimulare prelungita fara rost
- boli care ataca puietul precum loca europeana, puiet varos sau varooza.

Dar eu anul asta m-am confruntat cu un complex de factori care a determinat aparitia puietului tarziu: matca de calitate indolielnica+loca europeana+varooza+stimulari neinspirate. Complexul asta este fatal!

Sa ma explic:

Matca - daca isi facea treaba la timp familia ajungea in august suficient de puternica. Dar ea ouat secvential in serii mici si rezultatul s-a lasat asteptat.

L.E. - aparuta in august pe fondul unei restrangeri exgerate a cuibului in conditii de canicula, a atacat puietul de toamna, repectiv albina de iernare. Matca continua ponta "in stilul ei" dar de data asta "ajutata" si de loca.

Varooza - intr-o familie slaba si cu puiet non-stop paduchele nenorocit se simte cel mai bine si albina este si ea afectata.

Acuma regina saraca, are ea vreo vina ca e maidaneza? Nu! Ea si-a dat sufletul si a incercat cu disperare sa-si refaca efectivele.

"Experimentul" a fost facut cu vreo 4 familii care au ajuns in situatia asta si rezultatul final = DISTRUGERE

Pana aici totul este clar dar am pentru "grei" si pentru cei mai putin "grei", o intrebare: - De ce la familiile astea se aflau si albine moarte pe fundul stupului?

PS Am trimis albina la analiza si astept miercuri un rezultat. Sa vedem!
"Stăpânirea tehnicii de creştere a mătcilor este tot atât de importantă pentru biologul institutului de cercetări ca şi pentru amator şi pentru crescătorul profesionist"

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

Mesajde balu » 26 Oct 2011, 11:25

balu scrie:La o familie orfana, acum a inceput sa oua noua matca , sa vad daca il capaceste, daca e lucratoare sau trintore, cred totusi ca s-a imperecheat, desi trintori nu am vazut la zbor demult.

Duminica am verificat , l-a capacit, e de lucratoare :|
balu

Mesajde gica » 26 Oct 2011, 11:30

Sa-i bagi rezerve nu gluma.Nu se mai opreste pana in septembrie la anu.
gica

Mesajde balu » 26 Oct 2011, 11:46

Grosul armatei i l-am luat, dupa prima tentativa de imperechere, am intarit un roi MER, am lasat albina mai putina pt experiment, nu stiu , poate mai unific. merci pt sfat!
balu

Mesajde jonny_it » 27 Oct 2011, 14:12

dogvet scrie:Va salut!Johny spune asa:,,majoritatea apicultorilor stiu ca toamna albinele nu mai au capacitatea de a curata stupul prezenta pe timpul verii iar 1 rama cu puiet descapacit prezent in stup(indiferent daca e pe rama sau pe fundul stupului) reprezinta zona perfecta pentru dezvoltarea bacteriilor si a virusilor."Nu pot decit sa fiu de acord cu el in cazul acestei afirmatii.Eu cred ca descapacirea zonelor cu puiet intr-o asemenea perioada mai rece cind albina nu isi mai poate asigura cum trebuie temperatura interna,duce la imposibilitatea curatirii zonei intr-un timp scurt si de calitate.Rezultatul:zone de putrefactie ,acumulare de germeni patogeni,dezechilibru.Colegul Adrian Galofteanu spune ca prezenta puietului tirziu este rezultatul triadei,,- matca tanara dar "maidaneza"
- boli care ataca puietul precum loca europeana, puiet varos sau varooza''Pai ,daca aparitia acestui puiet e legata de aceste deficiente(unele induse chiar de stupar),nu ar fi mai bine sa tratam cauza(adica acea triada) si nu efectul(aparitia puietului tirziu)?

Salut!
Ai prezentat mult mai bine decat mine problema/solutia.

Adrian Galofteanu scrie:O familie care are puiet la vremea asta are clar ceva "bube in cap" Numiti-le cum vreti:
- matca tanara dar "maidaneza"
- boli care ataca puietul precum loca europeana, puiet varos sau varooza.

- Matca daca e imperecheata foarte tarziu oua indiferent daca e "de rasa" sau nu (parerea mea -> testata!)
- Stimularea se face la sfarsitul verii / inceputul toamnei nu iarna :)
- Asta daca apicultorul incepe sa macelareasca puietul, altfel probabilitatea este simtitor mai mica;

Am discutat recent un apicultor(prieten) din Iasi care are loca in stupina. Din 80 si ceva de familii sanse reale sa treaca iarna au maxim 10 restul arata destul de rau.

O alta greseala este sa stropesti fagurii cu sirop din plante asa cum recomanda unele carti/apicultori.
jonny_it

Mesajde jenica67 » 27 Oct 2011, 18:49

In ce consta greseala ? Eu am citit ca se recomanda stropirea cu sirop (adica dulce) a FA, pt a lua mai repede in lucru. Dar asta nu in acest anotimp, ci la ineputul, sau in timpul, verii.
jenica67

Mesajde Adrian Galofteanu » 27 Oct 2011, 21:43

jonny_it scrie:
dogvet scrie:Colegul Adrian Galofteanu spune ca prezenta puietului tirziu este rezultatul triadei,,- matca tanara dar "maidaneza"
- boli care ataca puietul precum loca europeana, puiet varos sau varooza''Pai ,daca aparitia acestui puiet e legata de aceste deficiente(unele induse chiar de stupar),nu ar fi mai bine sa tratam cauza(adica acea triada) si nu efectul(aparitia puietului tirziu)?

Pai cum s-ar putea trata "efectul" stimabile? Bineinteles ca este vorba despre eliminarea, nu tratarea, cauzelor!

jonny_it scrie:- Matca daca e imperecheata foarte tarziu oua indiferent daca e "de rasa" sau nu (parerea mea -> testata!)
- Stimularea se face la sfarsitul verii / inceputul toamnei nu iarna :)
- Asta daca apicultorul incepe sa macelareasca puietul, altfel probabilitatea este simtitor mai mica;

Am discutat recent un apicultor(prieten) din Iasi care are loca in stupina. Din 80 si ceva de familii sanse reale sa treaca iarna au maxim 10 restul arata destul de rau.

O alta greseala este sa stropesti fagurii cu sirop din plante asa cum recomanda unele carti/apicultori.

- Daca vorbim de stuparit facut de stupari treaba cu imperecherea matcii "foarte tarziu" trebuie sa iasa din schema. Astea sunt cazuri izolate ori noi vorbeam de principii.
- Pai despre stimulare vorbim pe aceeasi lungime de unda doar cu alte cuvinte........
- Cum am mai spus, eu sunt unul din cei care a scapat, partial, de sub control loca europeana. Am bagat la iernat 80 familii si sper sa pierd maxim 10%.

In rest treaba cu "macelaritul puietului", cu "stropitul fagurilor" imi suna a intepaturi cu adresa fixa. Daca vezi ca cei vizati tac, nu ar fi corect sa le respectam tacerea?

Parerea mea!
"Stăpânirea tehnicii de creştere a mătcilor este tot atât de importantă pentru biologul institutului de cercetări ca şi pentru amator şi pentru crescătorul profesionist"

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

Mesajde un OM » 27 Oct 2011, 22:00

D-le jonny-it dumneata faceai referire la ce fel de stropire a fagurilor: a celor dati spre crestere (F.A.) sau a celor crescuti deja cu puiet sau miere ?
un OM

Mesajde genutzu » 27 Oct 2011, 22:27

pngflorin scrie:Pe data de 08.10.2011, am facut cel de al doilea tratament cu VF , apoi am inceput sa "impachetez" pt iarna, 3-4 rame capacite > 70%, miere poli cu tei, 1-2 rame cu miere 40 capacita restul necapacita, dar si 1-2 rame cu puiet de toate varstele.
Diafragma , folie, rama 1/1 descapacita.
Urmeaza VF 3 si Mavrirol.

Media rama cu puiet este de aprox 1,5 per familie, acoperire cu puiet pe 70-80% din suprafata ramei.

Prin alte parti de tara cum sta situatia ?

incepand cu data de 2 septembrie anul curent am facut primul control serios si am observat ca din cele 275 familii de albine am gasit puiet in diverse stadii doar la 19 familii. Trebuia sa mai fac insa unele completari de hrana, la unele familii chiar de 7-8 kg de miere. Pentru a nu determina intrarea in ouat printr-o stimulare care presupune hrana data des si in cantitati nu foarte mari am administrat intreaga cantitate de hrana necesara pt iarna o singura data. Nu s-a intamplat nimic rau, totul a fost ok. lipsa furtisag, hrana luat , tratamente antiovaroua efectuate. . Pe 20 octombrie am terminat cu impachetatul pt iarna. ne revedem dupa primul zbor de curatire(mA refer la mine si la albine) cand incepem stimularera proteica1
genutzu

Anterior

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR