Prima pagină BAZA MATERIALA APICOLA ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE

Discutii despre baza materiala folosita in apicultura (tipuri de stupi,alte materiale,etc.).
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupi "pe viata"

Mesajde modigliani » 26 Mar 2014, 15:08

Va salut si multumesc pentru interventie .

D-le Bumbescu , ar trebui totusi sa ne oprim asupra unui aspect despre care dvs. spuneti ca-l aveti in vedere printre prioritati . Anume costul .....

adibumbescu scrie:.....
O prima observatie facuta la propriul dv. calcul, cu costurile de materiale , care includeau rasina si 1mp de fibra pentru un stup 1/1 = 35 ron, este deja destul de scump ,daca in acest pret sunt incluse doar materialele prezentate.

-1 corp 1/1 =35 lei + costul stupului
-1 magazie 1/1=35 + costul stupului
-capac
-manopera
Depaseste 100 ron , atasat (+) pretul stupului.

Manopera trebuie luata in considerare foarte serios si trebuie sa fie destul de consistenta, pentru ca mediul de lucru este unul toxic si nu oricine este dispus sa faca acest lucru , cu masuri de protectie cu tot, iar efortul fizic si timpul alocat pentru aplicarea fibrei pe la colturi si pe canturi, iarasi pe buna dreptate, merita costuri considerabile.

Evident , ca orice pe lumea asta , orice produs il gasim in variante si variante , calitati si calitati , imbunatatiri si imbunatatiri . Chiar daca dvs. luati calculele '"'de la coada la cap" , asa cum spuneti , eu vad lucrurile mai simplu . Si strict economic . A plati "tunningul"unui stup in fibra de sticla si a-i prelungi astuia durata de viata (aproape) nelimitat , cu respect va spun , investitia este absolut insignifianta raportat la castigul in timp .

35 ron este o suma serioasa daca decid sa-mi iau in loc de un pachet normal de tigari ..... unul de cigarillos ( de exemplu ) . La fel , 35 ron inseamna extrem de putin daca imi confera in timp o economie repartizata anual ( pe multi ani de aici incolo ) de minimum tot atat . Zic eu ca are coerenta ce spun aici .

La fel , ca mai sus , asta se poate face cu rasina poliesterica si fibra de slaba calitate si cu coeficient ridicat de toxicitate - recte varianta Stratimat - ( nu astea le promovez aici . Nu fac obiectul discutiei ) sau cu rasina epoxi de ultima generatie si cu fibra neutra ecologic vorbind . Si iarasi ne situam pe taramul "calitate-pret".

.....................................

Mergand mai departe , atingand aspectul dificultatii aplicarii tratamentului respectiv , spun ca .... da , cui nu este familiarizat cu tehnica i se va parea dificil si va strica mult material pana la ïntrarea-n mana". Insa atat timp cat aproape zilnic te ocupi cu asa ceva , cata vreme nevoia te-a invatat sa recurgi la tot soiul de ärtificii" si "inventii" , la compatibilitati de materiale si scule , la formare-matritare , ..... nu mai este deloc dificil . As spune chiar ca este extrem de facil lucrul cu fibre si rasini .
Ganditi-va , un stup nu este decat un corp paralelipipedic , pe cand o barca , in 99 % din cazuri , are forme rotunjite , nu seamana nici una cu alta , de la beneficiar la beneficiar sunt cerinte si cerinte . Etc . Asadar lucrul cu un stup , pentru cine lucreaza cu rasini , e ..... gluma !
Concret , nici capitolul asta nu face obiectul discutiei noastre din topic . Cu toate astea , intrucat acest topic - insist - nu face obiectul unei anumite afaceri sau a vreunui castig de ordin personal , stau la dispozitia oricarui , cu orice intrebare - nelamurire , doar inspre a incerca sa perfectionam o metoda ce pare a interesa pe multi de pe-aici .
Nu suntem copii totusi , suntem si eu si dvs constienti ca asta-mi va aduce in timp - daca se va dovedi a fi cel putin fiabila - cateva comenzi . Nu sunt ipocrit sa sustin ca asta nu se va intampla vreodata . In fond ideea-mi apartine si nimic mai firesc sa-mi aduca si un castig . Cat de mic macar .

Un alt raport de pret fata de aproximativul ce deja l-am exprimat nu are cum sa existe . Iarasi spun , materiale de calitate inseamna obligatoriu si preturi pe masura . Manopera din acest pret aproximativ este direct proportionala cu dificultatea deloc ridicata a aplicarii rasinii pe suprafete drepte , cum deja am amintit mai sus . Ca ordin de comparatie , o consola de comanda a unei ambarcatiuni - aproximativ similara ca dimensiuni si volum unui stup - poate atinge o manopera de pana la 100 E !!! Dar nu are nicio suprafata dreapta . Se "bate" fibra pe un mulaj de obicei executat dintr-un gogoloi urias de spuma poliuretanica , sculptata si smirgheluita dumnezeieste , invelita-n folie alimentara pentru a nu face rasina priza la aceasta , samd . La asta adaugati si faptul ca cerintele de finisaj-vopsire a acesteia ating calitativ pe cele ale unei capote auto ( de exemplu ) intr-un service profesional . Asta as numi-o lucrare complexa numa' buna de-a fi taxata corespunzator ......... Dar pe buna dreptate . La fibrarea unui stup se va munci pret de o ora , doua , la o asemenea consola chiar si doua saptamani !

La final va invit respectuos la o colaborare ce-ar butea deveni benefica pentru toata lumea . In primul rand pentru beneficiarii unui stup din polistiren fibrat - si automat mult mai rezistent decat fara acest tratament , cat si pentru noi doi . Si zic sa lasam eventualii interesati sa decida daca pretul final este prohibitiv sau avantajos in timp .

Cu respect , inca odata ..... multumesc pentru interventie !
modigliani

Mesajde delorin I » 26 Mar 2014, 15:18

Salut ideea acestui topic! Ca un debutant- inca(mai am un an si scap), in acest domeniu- daca scap de cumparat si taiat tabla plus zgarieturile ulterioare care din ce spun acum mainile mele- nu sunt deloc de neglijat, daca investitia in vopsea nu mai e utila, 35 de RON cu toate castigurile ulterioare in timp se merita! Aici putem alege si solutia unui stup mai ieftin care prin metamorfoza cu fibra de sticla sa devina durabil. Problema care apare si care sigur complica costurile - ce fac daca am stupii la 350 de km si as vrea sa aplic aceast tratament? Ii aduc la Bucuresti?
Si totusi- se poate alege un anume pigment pentru ca de sub fibra de sticla sa apara si o anumita culoare?
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde MihaiC » 26 Mar 2014, 15:23

Privit din prisma comerciantului domnul bumbescu poate avea dreptate.

Din prisma unuia ca mine care uraste sa lucreze cu tabla,mai ales ca rezulta un capac greu,cu perforatii de la metoda de prindere (cuie, capse, etc),cu posibilitati de infiltrare a apei la colturi (chiar daca sunt petrecute responsabil), metoda de imbracare a capacului cu fibra de sticla poate fi solutia ideala.Avand in vedere ca stiu sa lucrez cu aceasta tehnologie ( habar nu am de ce nu mi-a dat prin cap pana acum, si m-am chinuit cu tabla), si deocamdata nu vad decat avantaje pentru folosirea ei, nu pot decat sa-i multumesc user-ului modiglinai pentru ideea execlenta.

In ceea ce priveste imbracarea corpurilor de lemn, nu o pot considera necesara atata timp cat stupul este construit din panouri imbinate si este vopsit in mod corespunzator.
MihaiC

Mesajde modigliani » 26 Mar 2014, 15:31

Domnilor , nu va entuziasmati si nu va hazardati cu tehnica respectiva pana :

- cei cativa dispusi sa experimenteze nu vor asista la viata familiei si pana nu vor obtine o analiza buna a produselor apicole dintr-un asemenea stup ,
- sau pana nu obtinem o fisa tehnica PERTINENTA SI OFICIALA ( cu garantii in spate ) de la un eventual producator , nu de la comerciant sau importator al rasinilor-fibrelor .

Ideea da , este excelenta , si evident , sunt mandru :D , dar deocamdata personal nu garantez decat rigidizarea si prelungirea duratei de exploatare a unui stup tratat ca atare .
Va asigur ca ma ocup si de obtinerea unui asemenea certificat de calitate al produselor .

Si am senzatia ca abia peste un an se poate pune-n aplicare masiv ceea ce discutam aici . Insist , si-am s-o fac permanent in timp , nu ne aflam decat pe un topic ce dezbate o idee , o varianta . Nu o si impune ca fiind CEA MAI BUNA .
modigliani

Mesajde modigliani » 26 Mar 2014, 15:40

delorin I scrie: Problema care apare si care sigur complica costurile - ce fac daca am stupii la 350 de km si as vrea sa aplic aceast tratament? Ii aduc la Bucuresti?

Sunt doua variante :

- ori se apeleaza o firma locala ce se ocupa cu asa ceva ,
- ori vin si-i fac eu , adaugandu-se la costuri cheltuielile de deplasare , care vor fi cu siguranta mai mici decat cele ale aducerii stupilor la Bucuresti .

delorin I scrie:Si totusi- se poate alege un anume pigment pentru ca de sub fibra de sticla sa apara si o anumita culoare?

Da . Se poate . Exista si pigmenti pentru rasini ( iata cum sse nasc idei noi in topic ) . Insa categoric , si astea au pretul lor . In final totusi se va ajunge la un pret mai mic / total , cu avantajul ca nu va veti mai lovi niciodata de neajunsul scorojirii vopselei de pe lazi .
O alta mica problema ar fi obtinerea pigmentilor la culorile predilect folosite in apicultura , desi nu cred ca nu pot fi preparate sau mixate . Personal n-am lucrat pana acum decat cu pigmenti-baze . Am sa ma interesez si despre asta la comercianti .
modigliani

Mesajde adibumbescu » 26 Mar 2014, 16:38

Domnule modigliani ,mi-am recitit textul si am observat ca din formularile mele nu a iesit chiar ceea ce vroiam sa spun.

Imi cer scuze daca se interpreteaza in unele pasaje , ca as avea o pozitie negativa in ceea ce priveste ideea dv. Din contra. Sunt pro.

Cum a spus si colegul de mai sus, referirea mea este doar din punct de vedere comercial.

Ca apicultor nici mie nu-mi place tabla pe capace.

In Judetul meu desi sunt foarte multi oameni fara locuri de munca, tot este o problema cu forta de munca.
Am dat anunt la ITM pentru angajari si au venti tamplari cu diplome care nu au reusit sa faca o sipca 3/3.
.................................
Atelierele de tunning de la noi nici nu se complica cu asa ceva, considera pierdere de timp.
Dar la sfarsitul lunii cand trag linie si-si numara veniturile raman cu fitzele.
................................
Ma bucur nespus sa vad oameni ca dv. inovatori si cu dorinta de munca .
Comparatiile facute sunt uimitoare.
La Targu -Jiu se merge pe adaosuri foarte mari munca putina .De manopera nu mai vorbesc.
Parca am fi in alta tara.

O sa urmaresc demersurile.
Poate o eventuala colaborare.

Numai bine.
adibumbescu

Mesajde modigliani » 26 Mar 2014, 18:55

marian sima scrie:
Cel mai bine e creare unor matrite pentru elemente separate ,pereti de corp, de cat si restul .

Aceste matrite sa fie ceruite sa fie formate din doua parti astfel incat sa aplici fibra direct pe pereti matritei cand sa uscat inchizi matrita si torni material de umplutura ,poliuretan cu alte materiale izolatoare.

Barcile de fibra de sticla asa se confectioneaza . Si nu doar barcile . Chiar acum doua saptamani am reprodus o aripa de Golf IV .

tehnica este urmatoarea :

- Pe piesa ce ai nevoie s-o reproduci se aplica un alcool special pentru a nu adera rasina la aceasta . Se aplica doua-trei straturi de fibra rasinata rezultand practic matrita piesei ce o ai de reprodus . Un mulaj daca vreti .
Mulajul se indeparteaza cu usurinta si are o suprafata absolut impecabila . La maturizarea finala a acestuia se procedeaza exact la fel , doar ca pe interior . Se trateaza suprafata cu acel alcool despre care va vorbeam ( in cazul barcilor cu GELCOAT - care este de fapt o vopsea email color iar acesta devine suprafata exterioara a barcii ) si se retrece la fibrare-rasinare . rezulta copia exacta a piesei pe care avem s-o reproducem .

Daca exista un inconvenient aici este vorba de dublul consum de material-munca-timp . Avantajul insa este ca deja avem o matrita ce ne va putea folosi in timp de mai multe ori .

Ceva de genul asta ( treceti direct la jumatatea filmului ) :

In ceea ce priveste confectionarea unei matrite pentru stupi e ceva mai complicat ..... Evident ca m-am gandit la asta . Fata de aplicarea manuala pe o suprafata , piesele matritate prezinta o suprafata neregulata , ostila estetic si chiar fizic . Ori nu dorim asa ceva nici la interior si nici la exterior . Slefuirea si finisajul acesteia chiar ca urca pretul mult dincolo de accesibil .

Am sa revin spre seara si cu alte explicatii , dar si sa ma intorc la argumentele ce-au stat de fapt la baza acestei idei . Pe acestea am sa le (re)prezint punctual , cu avantaje si dezavantaje .

........................................................

Oricum , va multumesc tuturor pentru participarea si implicarea in discutie !
modigliani

Mesajde modigliani » 26 Mar 2014, 21:36

Am sa incerc sa lamuresc cat mai multe aspecte sau probleme ridicate de colegi .

.....................................................................

adibumbescu scrie:In final totul se rezuma la bani .
Un produs ideal trebuie sa aiba 3 calitati: mult, ieftin si bun.
Trebuie doar un pic de [b]studiu, ingeniozitate ........
[/b]

Nimic mai adevarat . Chiar daca vedem lucrurile putin diferit fata de iesirea pe piata a unui produs , de pe piata pleaca doar daca tentatia cumparatorului face asta posibil .

.....................................................................

delorin I scrie: 35 de RON cu toate castigurile ulterioare in timp se merita! Aici putem alege si solutia unui stup mai ieftin care prin metamorfoza cu fibra de sticla sa devina durabil.

Asa este . Nu cred ca suma asta este prohibitiva avand in vedere avantajele , rezistenta si durata mult ridicata a vietii unui stup tratat in fibra de sticla .
Iar mie ideea mi-a venit intocmai din topicuri in care erau prezentati stupi ieftini si crapati dupa doar o iarna sau doua . Si exact inspre solutionarea acestei probleme ma indrept .
Unui stup de calitate si automat scump si poate inaccesibil unora nu are rost sa-i aplici acest tratament . Poate doar din considerente de durata . Si nu multi isi vor permite , asta-i limpede .
Insa unui stup ieftin , lucrat cu material de mantuiala , un stup ce uneori nu depaseste suma de 100 ron merita , zic eu , sa-l fibrezi . Materialul nu va mai lucra , piesele nu se vom mai dezbina , etc , etc . Ajungem cu el la 135 - 150 ron si-si va face treaba multi ani dupa ce cel scump va fi scos din uz datorita uzurii .

Concret , asta-i considerentul principal . Si daca facem un transfer de sume si o comparatie .... este evident unde se ajunge si care-i varianta optima .

................................................................

MihaiC scrie: Din prisma unuia ca mine care uraste sa lucreze cu tabla,mai ales ca rezulta un capac greu,cu perforatii de la metoda de prindere (cuie, capse, etc),cu posibilitati de infiltrare a apei la colturi (chiar daca sunt petrecute responsabil), metoda de imbracare a capacului cu fibra de sticla poate fi solutia ideala.
In ceea ce priveste imbracarea corpurilor de lemn, nu o pot considera necesara atata timp cat stupul este construit din panouri imbinate si este vopsit in mod corespunzator.

Cel putin asupra capacului varianta asta este net superioara celei cu tabla si prezinta si multe alte avantaje :
- etanseizarea absolut perfecta a acestuia ,
- neutralitatea fibrei fata de temperatura mediului sau a razelor de soare ,
- rigidizarea piesei in sine ,
- prelucrarea-finisajul se poate face pe forme ergonomice , cu muchiile rotunjite , mult mai putin ostila decat colturile din tabla ,
- practic inlocuieste tabla si dpdv economic , fiind doar putin mai scumpa decat aceasta .

Referitor la "imbracarea" stupului integral in fibra am explicat putin mai sus care pot fi considerentele de luat in seama . Insa nu este decat parerea mea .

...............................................................

adibumbescu scrie:La Targu -Jiu se merge pe adaosuri foarte mari munca putina .De manopera nu mai vorbesc.

Personal am considerat intotdeauna , asa cum va vorbeam mai devreme despre diferentele de pret dintre produse , ca nu-ti trebuieste mereu munca multa dar neoptimizata fiecare miscare , fiecare minut . Ci eficienta maxima odata cu reusita finala de calitate . Clientii care au ridicat problema "Pe ce sa-ti dau domne atatia bani ? Zici ca-ntro zi e gata ce-mi faci . " i-am expediat fara sa negociez . Ulterior marea majoritate au descoperit ca-n alta parte , cu alt executant , au pierdut .... nu una , ci poate sase-sapte zile , si-au comparat produsul finit cu ceea ce vazusera la mine si initial i-a determinat sa imi ceara o oferta . Putini dintre ei au recunoscut si si mai putini si-au cerut scuze .

Un exemplu : tot poporu' asta face , mai nou , Rigips , toti pun gresie si faianta , etc . Dar cati "meseriasi" au notiunea de "drept , perfect vertical sau orizontal , aliniat , etc" ?
Un ***** de pune faianta intr-o baie in 5 zile si percepe 15 ron/mp ( si-o pune alandala , fara nicio notiune tehnica sau fara discernamant estetic ) m-ar putea incanta fata de un adevarat meserias ce face lucrarea in mai putin de doua zile ( cu tot cu chituit si curatenie la final ) , dar o face dumnezeieste si-mi solicita 30 ron/mp ?
In fond idiotul cu 15 ron/mp practic imi distruge faianta , adezivul ..... si nervii ! Iar exemplele pot continua la nesfarsit pe plaja asta a discutiei .

..........................................................

marian sima scrie:Cel mai bine e creare unor matrite pentru elemente separate ,pereti de corp, de cat si restul .

Exclus din start ! In primul rand dpdvd economic , ca doar despre asta vorbiram mai devreme ....
Un kg de rasina+intaritorul aferent oscileaza ca pret intre 60 si 100 ron . Ca sa produci un stup integral din fibra si sa aiba caracteristicile geometrice ale unuia normal ar trebui ca peretele acestuia sa aiba intre 4 si 5 mm . Asta presupune un consum urias de rasina+fibra ( automat va deveni absolut inabordabil ) iar greutatea acestuia o va depasi flagrant pe cea a unuia din lemn .

Asadar ramane in discutie ceea ce am propus : stupul din lemn sau polistiren care prezinta urmatoarele ( si ma mir ca nu le iei in seama Mariane , stupar fiind . Probabil te-a entuziasmat prea tare ideea ) :

- daca exteriorul presupunem ca-l fibram , ei bine , interiorul beneficiaza in continuare de pereti clasici , SIGUR ecologici .
- un stup integral din fibra va produce cel mai mult condens din oricare alta varianta de constructie a acestuia .
- finisajul , slefuirea uneia dintre parti ( am vb mai devreme despre asta ) va avea ca rezultat scoaterea din rasina - alocuri - a fibrei de sticla . Daca despre rasina stim ca-i neutra biologic-ecologic , ..... fibra nu e ! In varianta neslefuit fibra se afla in totalitate capsulata in masa de rasina .

.......................................................

Si-ar mai fi . Dar nici nu pot sa scriu la nesfarsit intr-un singur post , si astept pareri sau intrebari ale altor colegi . Voi mai interveni pe parcurs .
modigliani

Mesajde gigibecalul » 26 Mar 2014, 22:26

Ideea e teribilă!!! Cel mai rentabil pentru prelucrarea cu fibră (ca greutate și, poate, și ca preț), MIE mi se pare a fi stupul construit din polistiren extrudat. Nu mă pricep, însă, dacă e și cel mai potrivit ca mod de lucru, și aici mă refer în special la aderența pe care o poate avea rășina la polistirenul extrudat în comparație cu lemnul...și încă ceva...la stupul din extrudat s-ar putea să fie necesar ”tratamentul” și pe interior, ceea ce ar complica puțin lucrurile din punct de vedere financiar...
"În mintea mea e numai bine
La mine-n suflet e doar cald
Domesticesc de drag albine
Și-n roua raiului mă scald"
(Sergiu Cipariu)

"Dă-i albinei ce-i trebuie, fără să te zgârcești, și te va răsplăti la prima ocazie."
(C.V.)
gigibecalul

Mesajde modigliani » 26 Mar 2014, 22:35

gigibecalul scrie:...la stupul din extrudat s-ar putea să fie necesar ”tratamentul” și pe interior, ceea ce ar complica puțin lucrurile din punct de vedere financiar...

Pana nu avem teste facute de colegii binevoitori sau pana nu obtin fise tehnice si certificate ecologice de la producatori eu nu as sugera prezenta fibrei in incinta . Cel mult doar a unui "email" de rasina . Si da , adera la polistiren de minune ( doar ca trebuie sa stii cum ! :D :D :D ). Ii va conferi acestuia o suprafata sticloasa extrem de usor de intretinut .

.......................................................

Acum cateva minute , un coleg de forum imi sugereaza telefonic sa iau serios in calcul si tratarea fundului stupului in aceeasi maniera , pentru preintampinarea afectarii acestuia de catre solul sau vegetatia umeda pe care este asezat .
Iarasi o idee minunata !
modigliani

Mesajde traian » 27 Mar 2014, 00:01

astept capacul,o sa-l pun pe o fam fruntase si o sa va tin la curent cu comportamentul. Multumesc!
traian

Mesajde mihai70 » 27 Mar 2014, 00:40

Cu vreo 10 ani in urma am facut niste butoaie din fibra de sticla impregnata cu rasina epoxidica (nestrapol) accelerata si intarita. Am in curte unul in care tin apa de ploaie si cand i-mi bag nasul simt miros de rasina. Tine cont ca albina simte dilutii de 1 la un milion, deci o sa-i dea peste cap tot sistemul olfaciv. Mai tine seama ca stupul este casa albinelor si ele i-si fac curatenie, mai si conditioneaza spatiul prin metode numai de ele stiute. Oricum "succes" cu experimentele... pe bietele gaze.
mihai70

Mesajde modigliani » 27 Mar 2014, 07:40

mihai70 scrie:Cu vreo 10 ani in urma am facut niste butoaie din fibra de sticla impregnata cu rasina epoxidica (nestrapol) accelerata si intarita. Am in curte unul in care tin apa de ploaie si cand i-mi bag nasul simt miros de rasina. Tine cont ca albina simte dilutii de 1 la un milion, deci o sa-i dea peste cap tot sistemul olfaciv. Mai tine seama ca stupul este casa albinelor si ele i-si fac curatenie, mai si conditioneaza spatiul prin metode numai de ele stiute. Oricum "succes" cu experimentele... pe bietele gaze.

1 - Si noi va salutam si va dorim sedere placuta pe forum ! :D :D :D

2 - Nestrapolul este cea mai proasta din toate epoxidicele ce le-am intalnit vreodata . Nu cred ca se mai fabrica .

3 - Cu toate astea , accelerand-o si intarind-o ati facut cea mai mare greseala . Iar mirosul din butoi este al intaritorului in exces , nicidecum al rasinii . Dar mai am si alte doua banuieli ...... :

4 - Spre deosebire de poliesterica , a carei accelerare poate fi ajutata de dozajul ridicat de intaritor , epoxidica nu "negociaza" asupra cantitatilor din mix . Maturizarea acesteia mai repede sau mai tarziu tine doar de temperatura . Asadar , prima mea banuiala este ca butoiu' ala e din ..... poliesterica . http://www.policolorexim.ro/detalii-pro ... APOL%20120

5 - Cea de-a doua ar fi faptul ca , indiferent de rasina utilizata , acum 10 ani inca nu aparuse pe piata romaneasca fibra-plasa . Ca atare am aproape ferma convingere ca ati folosit STRATIMAT , care intradevar are un miros specific . Si cu toate astea nicio cada de baie sau de dus - executate cu STRATIMAT - nu prezinta vreun miros specific .

6 - Ca orice pe lumea asta , toate au avut un inceput si-au avut parte de tot soiul de experimente . Unele au esuat , altele au avut .... succes . Dar fara ghilimele . Pur si simplu succes . Oricum , multumesc pentru urari .

7 - Sunt absolut magulit vazand ca acest topic magnetizeaza useri noi . Sau ne-am mai intalnit ? :shock:

...................................................

Mult "succes" in activitatea pe forum ! Va salut ! ;)

...................................................

p.s. Iata si STRATIMATUL . Cumva p-asta l-ati folosit pentru butoiu' sugubat ?
Fişiere ataşate
str.jpg
modigliani

Mesajde Gicuta » 27 Mar 2014, 14:24

Donbazil scrie:Sal'tare!

Hai ca m-ai ienervat cu nervii capului......
Pi!....Cat sa tina un stup?.....Sa crape dreaq amarasteanu' de tamplar?.....

Imi amintesc ca la Graz, la Scoala de Apicultura , directorul ne-a aratat niste lazi facute din PFL de 5 mm in doua straturi, unul interior si unul exterior - doar cu rama de lemn si in interior cu polistiren si care erau tratati ( vopsiti) pe dinafara cu un fel de lac....Erau foarte usori si zicea omu' ca-s foarte rezistenti, da cin' sa intrebe care-i treaba cu vopseaua , ca noi eram dupa alte alea.....Da' daca asta era secretu?????....
Hai sa traiesti ca mi-ai dat o idee buna..... :idea:
Hooooo!.....Nu banui cumva ca m-apuc io de treaba ca nu le am..... :lol:

Belete de tren la a-ntaia' si vii la Faget sa "tratezi lazile".....Rachia si alte alea, din partea casei.....

Sal'tare!
Donbazil - Faget

Eu mi-am facut nuclee din PFL, dupa cum spuneti mai sus. Vopseaua ii protejeaza perfect.
As fi curios cum se comporta cu un stra de fibra le exterior. De unde pot procura rasina? Fibra de sticla pt constructii este buna?
(..) nu conteaza atat de mult soiul (de albine), ci prostul din spatele soiului. (Kamy)
Gicuta

Mesajde Gicuta » 27 Mar 2014, 14:53

Cred ca pentru nuclee si pentru stupi pot fi facute capace telescopice exclusiv din fibra (adik fara a mai utiliza rama din lemn si capacul efectiv din PFL sau alt material), utilizand o matritza foarte simpla, paralelipipedica. NU stiu cat ar putea costa un astfel de capac de dimensiuni l42.5xL50xh5 cm sau 27x50x5 cm. Sunt tare curios....
(..) nu conteaza atat de mult soiul (de albine), ci prostul din spatele soiului. (Kamy)
Gicuta

Mesajde im0rtel » 28 Mar 2014, 11:00

pana la urma o poza , un film ceva cu capacul gata facut ?
multumesc.
im0rtel

AnteriorUrmătorul

Înapoi la ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE