Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde TDI » 29 Apr 2014, 17:35

igo1 scrie:cine poate sa ne zica in cat timp infloreste salcamul, in zona de sud,(Bucuresti), stiu ca mult nu mai e dar credeti ca mai au albinutele mele timp necesar pt a mai construi cate 10 rame de magazie/? pana acum s-au miscat cam incet, datorita vremii nefavorabile, dar sambata ar urma sa le pun al doilea cat cu f.a.

Daca o sa aiba nevoie o sa-l construiasca. Foloseste folia de plastic si daca nu e nevoie nu adauga al doilea cat, dar - :D poti sa le pui un robinet. Poate o sa ai nevoie! :D
TDI

Mesajde igo1 » 29 Apr 2014, 22:31

nu am folosit deloc folia. E necesara laq ora asta?
igo1

Mesajde TDI » 29 Apr 2014, 22:40

Depinde ce temperaturi ai noaptea, depinde daca ai fund AV sau nu, depinde ce populatie ai in familii, etc.
TDI

Mesajde igo1 » 29 Apr 2014, 23:15

stupi pe 10 rame ful de albina cu primul cat 70% construit, puiet, la greu fund av podisor jumatate cu sita. pana saptamana trecuta am tinut subarul tras pana la jumatate dar l-am scos de tot. O fam cred ca vrea deja sa roiasca. Stau cu morcovul. . . abia sambata pot sa merg iar la ele. Cred ca trebuia sa iau matca batrana si sa fac un roi pt ca am auzit in preeajma lui un bazait asaaaaaaaaaa ca si cum ai tine o albina in mana, sau mai exact, cum bazaie o albina prinsa in panza de paianje. Ala era cantecul matcii cumva? Am luat de la el o rama cu puiet plina si 2 botci de roire capacite.
igo1

Mesajde igo1 » 30 Apr 2014, 00:12

exact asa se auzea. Am puso.
igo1

Mesajde tuturicius » 30 Apr 2014, 02:41

La lipirea FA cat de tare incurca daca se mai vede ici colo cate un pic din sarma in fundul celulelor? Am folosit sarma de inox si nu am reusit sa o oascund chiar perfect peste tot. Am incalzit-o cu curent de la o baterie auto. Cumva este mai usor cu sarma zincata? Adera cumva mai bine ceara la ea? Sarma de inox practic am plimbat-o de pe o parte pe alta a fagurelui - ba se vede pe o parte, ba pe cealalta.
tuturicius

Mesajde pngflorin » 30 Apr 2014, 12:15

tuturicius scrie:La lipirea FA cat de tare incurca daca se mai vede ici colo cate un pic din sarma in fundul celulelor? Am folosit sarma de inox si nu am reusit sa o oascund chiar perfect peste tot. Am incalzit-o cu curent de la o baterie auto. Cumva este mai usor cu sarma zincata? Adera cumva mai bine ceara la ea? Sarma de inox practic am plimbat-o de pe o parte pe alta a fagurelui - ba se vede pe o parte, ba pe cealalta.

dai pace, albino o sa faca restul, regula e insa ca sarma sa fie bine intinsa.
pngflorin

Mesajde tuturicius » 30 Apr 2014, 13:19

pngflorin scrie:
tuturicius scrie:La lipirea FA cat de tare incurca daca se mai vede ici colo cate un pic din sarma in fundul celulelor? Am folosit sarma de inox si nu am reusit sa o oascund chiar perfect peste tot. Am incalzit-o cu curent de la o baterie auto. Cumva este mai usor cu sarma zincata? Adera cumva mai bine ceara la ea? Sarma de inox practic am plimbat-o de pe o parte pe alta a fagurelui - ba se vede pe o parte, ba pe cealalta.

dai pace, albino o sa faca restul, regula e insa ca sarma sa fie bine intinsa.

Multumesc pentru raspuns. Sarma este intinsa perfect. Ce vreau sa inteleg este ca daca sarma este intisna perfect dar se mai vede ici colo in fundul celulelor pot sa consider ca am facut o treaba 100% buna sau ... ma rog ... pana una alta merge si asa ...
Fagurii artificiali sunt 10 buc. de 1/1 la un kg. Am vazut ca exista si FA 8-9 buc./kg, ceea ce inseamna ca sunt mai grosi. In filmuletele de pe you tube am vazut oamenii reusesc sa ascunda sarma perfect. Or fi avand faguri mai grosi? ... Sau o fi de la experienta mai groasa? ... :P
tuturicius

Mesajde varza » 30 Apr 2014, 17:51

Va salut pe toti, cine ma ajuta va rog cu un sfat.... Am un stup are 3 rame 2 puiet si 1 miere. Care este marimea normala a urdinisului pentru un astfel de roi. Intreb asta deoarece am probleme cu furtisagul imediat cum deschid urdinisul la 3 albine care intra simultan. Acum e strans sa poata intra doar 2 dar ventileaza mult si au inceput sa roada din lemn... Un sfat va rog :roll:
varza

Mesajde varza » 30 Apr 2014, 18:02

Am mai intrebat si in toamna acest lucru iar uni colegi au spus ca vina e din interior. Dar ce am observat eu este ca matca ponteaza frumos fara spatii libere si nu am dorit sa o schimb (e din roire naturala). Mai exista alta solutie? Mentionez faptul ca nu am stimulat roiul .
varza

Mesajde jenica67 » 30 Apr 2014, 18:42

Urdinisul se lasa deobicei 1 cm/rama. Dar avand in vedere ca este asa de slab, poti sa il lasi cat sa intre o albina. Poti face si un dispozitiv antifurtisag ca cele de mai jos :
Cand ai furtisag inchizi intrarile de jos si o deschizi pe cea de sus.
Fişiere ataşate
95267203_OIYZYFA3.jpg
jenica67

Mesajde igo1 » 01 Mai 2014, 09:47

daca din greseala am atins o boca necapacita dar aproape de capacire si am indoit nitel canalul cela prin care intra albinele sa hraneasca, botca aceea mai e viabila? Mentionez ca nu s-a desfacut botca, nu s-a rupt ci doar putin foarte putin s-a sifonat marginea. Am vrut sa distrug una mica dintre cele 2 mari care sunt botci de schimb linistit si am actionat cu un instrument prea robust
igo1

Mesajde murarudumitru » 01 Mai 2014, 21:09

igo1 scrie:daca din greseala am atins o boca necapacita dar aproape de capacire si am indoit nitel canalul cela prin care intra albinele sa hraneasca, botca aceea mai e viabila? Mentionez ca nu s-a desfacut botca, nu s-a rupt ci doar putin foarte putin s-a sifonat marginea. Am vrut sa distrug una mica dintre cele 2 mari care sunt botci de schimb linistit si am actionat cu un instrument prea robust

Rectifica albina la loc stai linistit
murarudumitru

Mesajde igo1 » 01 Mai 2014, 21:32

multumesc murarudumitru
igo1

Mesajde mihai.vr » 01 Mai 2014, 22:11

varza scrie:Am mai intrebat si in toamna acest lucru iar uni colegi au spus ca vina e din interior. Dar ce am observat eu este ca matca ponteaza frumos fara spatii libere si nu am dorit sa o schimb (e din roire naturala). Mai exista alta solutie? Mentionez faptul ca nu am stimulat roiul .

Daca ventileaza tare, deschide un pic aerisirea de sus. Trebuie sa ai ceva aerisire in capac, deschide-o pe aceea putin si lasa urdinisul deschis la o albina, maxim 2 albine.
mihai.vr

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR