de ignatov andrei » 23 Iun 2014, 22:17
Da, folosirea matcilor de roire, cu discernamant, este o metoda si e foarte buna pentru cel ce o foloseste si o stapaneste (stie sa aleaga ce este bun)!
Dar cand aceste matci (botci) sunt lasate la voia intamplarii, intra in alte familii si chiar produc ravagii!
Cum va explicati ca ati umblat la o familie, ati vazut matca, familia nu are botci, iar cand interveniti dupa 7-10 zile, va treziti ca nu mai este matca, nici puiet din care sa-si traga botci?!?
Simplu:
- a intrat o "dihanie", a executat-o pe cea batrana, dupa cateva zile a iesit la zbor (azi, maine)..., apoi nu s-a mai intors!
Asa se explica de ce acele familii au doar puiet "batran", aproape de capacire, nu si-au "tras" botci, pentru ca "ele" o asteapta pe cumatra, care nu mai apare!
Daca matca ar fi disparut accidental (datorita noua), familia si-ar fi "tras" botci de salvare, dar ele s-au trezit cu o "matca"..., tanara, deci...
La nucleele de imperechere se observa cel mai bine acest lucru.
Aveam un vecin, mosneag, care "botcarea" tota ziua! Eu umblam la nuclee, recoltam matcile, apoi ma uitam sa vad ce mai am de recoltat.
Rama mica, deci se observa daca exista vreo botca. Vedeam matca, frumoasa, grasa si cu oua multe pe rama. Cand veneam a doua zi, dezastru! Matca imperecheata nu mai era, iar in nucleu alerga o dihanie tanara.
De unde naiba o fi aparut?!?
Dupa "cercetari", am descoperit cauza!
Nici mosneagul nu stia de ce-i dispar matcile. Cand a incetat cu "practica" sa, n-au mai disparut nici matcile!