paul scrie:irina scrie:Cred ca m-am lecuit de format roi cu rame cu puiet capacit si matca imperechiata.
Trebuia rupta piedica la cutiuta dupa 24 ore !
proapis13 scrie:Se poate proceda si dupa metoda expusa mai jos,eu asa procedez si nu am avut rateuri![]()
viewtopic.php?f=6&t=4140&start=16#p143297
Ted scrie:Buna ziua!Irina eu cred ca cel mai bine pentru dezvoltarea roiului este sa-i dai matca imperecheata
irina scrie:La ora 13 am fost pe locatia de pastoral unde am facut roii si de unde am plecat la ora 16
Cum ai facut roii ? Cu puiet capacit sau doar cu albina tanara,fara puiet ?.
proapis13 scrie:irina scrie:Roii ii fac cu trei rame cu puiet,doua capacite si una puiet in toate stadiile la care mai adaug una cu pastura si una cu miere
TDI scrie:Stara coloniei care primeste matca orfana sau infrigurile roitului, structura de varsta a albinelor din acea colonie, culesul de polen si nectar, varietatea mătcii si a albinelor. Întotdeauna sunt exceptii... 100% e anormal.
ignatov andrei scrie:marius16 scrie:In famiIia pe care am divizat-o am vazut de doua ori botca de schimbare Iinistita dar nu am vazut niciodata aIta matca decat cea marcata. M-am uitat si azi pe rameIe din roi poate vad vreo matca dar nu am vazut nimic. E posibiI sa fie matca si din aceasta cauza sa nu iti traga botci ?
Scuze, acum am vazut ce ai scris!
Cand ai asemenea situatii, adica de SL, se face roi cu matca stupului si se lasa botcile la vechea locatie!
Astfel, mai poti obtine o serie de botci!
Nu putine sunt cazurile in care astepti... muuuult si bine, si roiul obtinut prin divizare nu-si va trage botci!
Asa iti dai seama ca este o SL veritabila!
Daca scuturi albina si de la alte familii, se apuca de construit botci, dar cum ti-am spus: nu pe oua sau larve foarte tinere!
irina scrie:Da,TDI,intotdeauna sunt exceptii.Dar proapis 13 spunea ca nu a avut rateuri.Chiar si cu o rama de puiet larvar....Eu am dat vina pe acest puiet larvar ( putin).Albina era tanara.
mihaiGrig scrie:: Deci ma repet si intreb din nou: De ce sau slabit familiile de la colectorul de polen?
Cartile de specialitate spun ca cel mult 20% din cantitatea de polen carata de albine ramane in colector. Care ar fi raspunsul. Multumesc.
BeeeK scrie:Le-am dat matcile imperecheate in colivie. Rata de acceptare 100%
irina scrie:BeeeK scrie:Le-am dat matcile imperecheate in colivie. Rata de acceptare 100%
La tine 100%,la proapis13 100%.......si la mine ......exceptia. Vorba lui TDI... 100% e anormal.
proapis13 scrie:La tine ,,exceptia'' a fost cauzata de albina culegatoare![]()
Albinel scrie:ignatov andrei scrie:Albinele nu construiesc botci de salvare pe oua sau larve foarte tinere!
Sunt convins ca daca te-ai fi uitat mai atent, ai fi vazut ca unele larve (putine ca numar) sunt hranite cu mai mult laptisor!
Ochii "cautau" formatul de botca, de aici si "omisiunea"!
"Albinele nu construiesc botci de salvare pe oua sau larve foarte tinere!"
-Andrei daca nu au larve adulte ...construiesc al dreaqului de repede
Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 10 vizitatori