Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde igo1 » 18 Iul 2014, 23:25

Va intreb si eu, exista o diferenta intre albinele salbatice care traiesc in padure si albinele noastre? A incercat cineva sa Aduca intr-un stup albine de padure? puteti va rog sa puneti o poza cu albine salbatice pentru a le vedea si eu? va multumesc.
igo1

Mesajde CATALIN » 18 Iul 2014, 23:30

tu crezi ca albinele noastre de acas se considera domestice???
In natura nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, totul se transforma”
CATALIN

Mesajde igo1 » 19 Iul 2014, 00:01

gasesti tu in textul scris de mine cuvantul domestic? cum poti domestici o faptura care traieste maxim o luna in sezonul activ? Exista totusi deosebiri intre albine, stiu ca cele de padure sunt negre, doar atat, dar ma intereseaza si alte caracteristici.
igo1

Mesajde liviutzbogos » 19 Iul 2014, 08:42

igo1 scrie:gasesti tu in textul scris de mine cuvantul domestic? cum poti domestici o faptura care traieste maxim o luna in sezonul activ? Exista totusi deosebiri intre albine, stiu ca cele de padure sunt negre, doar atat, dar ma intereseaza si alte caracteristici.

Vezi ca mai sunt si niste albine de padure gen albinele ucigase din America... sa nu le aduci pe alea in stupina. Ce deosebore sa fie? Albinele tale din lada tot din padure provin, sau cele din padure tot din alte lazi au plecat.
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde CATALIN » 19 Iul 2014, 19:42

liviutzbogos scrie:
igo1 scrie:gasesti tu in textul scris de mine cuvantul domestic? cum poti domestici o faptura care traieste maxim o luna in sezonul activ? Exista totusi deosebiri intre albine, stiu ca cele de padure sunt negre, doar atat, dar ma intereseaza si alte caracteristici.

Vezi ca mai sunt si niste albine de padure gen albinele ucigase din America... sa nu le aduci pe alea in stupina. Ce deosebore sa fie? Albinele tale din lada tot din padure provin, sau cele din padure tot din alte lazi au plecat.

asta am vrut sa te fac sa intelegi ;)
CATALIN

Mesajde octavi » 19 Iul 2014, 22:45

am o botca la un colt jos construita de cateva zile la un stup si am matca prezenta, cred ca e batrana am vazut o aripioara rupta putin la un varf
ce sfat imi dati, sa scot batrana cu cateva rame sa o intaresc din alti stupi sa o am de rezerva pentru cazul in care nu reuseste tanara sa se inperecheze?
octavi

Mesajde liviutzbogos » 19 Iul 2014, 23:13

octavi scrie:am o botca la un colt jos construita de cateva zile la un stup si am matca prezenta, cred ca e batrana am vazut o aripioara rupta putin la un varf
ce sfat imi dati, sa scot batrana cu cateva rame sa o intaresc din alti stupi sa o am de rezerva pentru cazul in care nu reuseste tanara sa se inperecheze?

E luna august maine-poimaine... Puteti sa puneti matca batrana cu un pumn de albine intr-un nucleu, dar asta pana sunteti sigur ca matca tanara s-a imperecheat. Doar nu vrei sa mai faceti roi la vremea asta...
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde CATALIN » 19 Iul 2014, 23:19

octavi scrie:am o botca la un colt jos construita de cateva zile la un stup si am matca prezenta, cred ca e batrana am vazut o aripioara rupta putin la un varf

aripioara rupta la varf!!...sti de ce s-a produs oare ruptura sau macar banuiesti???
sfatul meu e sa lasi si botca si matca acolo pt ca ele stiu mai bine ce au de facut
n-au sa (goneasca) matca batraana pana ce a tanara n-o sa fie imperecheata
tarziu!!! nu e..nici macar pentru a face roi.(bineinteles asta daca si stai de ei...sa-i ajuti sa-i stimulezi)
CATALIN

Mesajde Ovidiu123 » 19 Iul 2014, 23:24

Salutare! Am si eu o intrebare (va rog sa nu ma luati "peste picior",sunt incepator si in acelasi timp foarte curios de orice observatie facuta recent).In seara aceasta dupa ce am venit de la secerat,am zis sa ma uit putin si pe la stupi si ce am observat:Pe la 22:00,am vazut ca in fata intrarii,la urdinis,s-a format un fel de gard de protectie ca si cum s-ar ferii de ceva...Mentionez ca afara sunt 22*grade,deci de frig nu se pune problema! Asta am vazut la toti cei 4 stupi ai mei ! Ce reprezinta? Ce fac ele defapt ? :?: :)
Ovidiu123

Mesajde CATALIN » 19 Iul 2014, 23:28

Ovidiu daca stuparei tai sunt pe val(dezvoltati serios) acel gard de protectie e de fapt(o iesire la terasa)
din cauza calduri albinele stau afar pe scandura de zbor si ventileaza
CATALIN

Mesajde Ovidiu123 » 20 Iul 2014, 00:16

Sunt roi facuti anul acesta! Sunt pe 7-8-9 rame...au albina foarte multa si puiet pe 5-6 rame! Multumesc pentru raspuns! Bafta :D
Ovidiu123

Mesajde octavi » 20 Iul 2014, 10:26

intrebam si eu in ideea ca e pacat sa roiasca sa plece, ceva au ele, desi oua sunt si larve in toate stadiile si puiet capacit cu gramada.
octavi

Mesajde Mircea_63 » 20 Iul 2014, 12:18

E mai sigur sa faci asa cum ai scris, adica faci un roi cu matca aia si astepti imperecherea celeilalte.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde un OM » 20 Iul 2014, 12:21

Atat timp cat botcile sunt mai putin de 3-5, acestea sunt de schimbare linistita. Pot fi folosite toate sau lasate sa eclozeze si in acest caz va urma o lupta intre surori pentru a ramane doar una din ele. Matca batrana nu va roi. Va oua alaturi de cea tanara, pana la ghemul de iernare.
un OM

Mesajde ionionut » 20 Iul 2014, 19:03

Buna seara. Eu nu sunt apicultor, unchiul meu a fost. Anul trecut el s-a mutat din oras (eram vecini) si a lasat in curte 3 stupi modulari completi, inclusiv cu fagurii vechi in ei ! Asta-iarna i-am adus la mine si, fiind frumosi si parfumati cu propolis, i-am asezat pe gazon, de decor. In prima saptamana din iunie au venit cateva albine sa cerceteze unul din stupi, numai unul dintre ei, si in fiecare zi veneau mai multe. Dupa 1 iulie vin non-stop albine incarcate cu polen si pleaca descarcate, iar ,,atmosfera'' este de cules. E posibil sa fie o familie? Nu au venit cu un roi, ci pe rand. La urdinis apare si cate un trantor, dar rar, cam o data la 2-3 zile. Daca au matca nefecundata, au rezistat aceleasi lucratoare 45 de zile? Multumesc pt. rabdare.
ionionut

Mesajde rihmond » 20 Iul 2014, 20:39

Nu ai fost curios sa vezi ce este in stup. :?:
rihmond

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR