Prima pagină APICULTURA GENERALA CRESTEREA MATCILOR

Discutii despre diferite metode de crestere a matcilor in stupina , imperecherea matcilor , transport si introducere in noile familii de albine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Cutia nicot

Mesajde Albinel » 24 Iul 2014, 22:49

igo1 scrie:Mie mi-ar fi de folos una pentru ca vederea nu ma prea ajuta si nu as putea sa transvazez cu lanteta nici dupa 30 de ani de apicultura. Iar acum chiar am nevoie de cateva matci.


daca te referi la Nicot..iti recomand sa nu-ti pui mari sperante..
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Avatar utilizator
Albinel
 
Mesaje: 803
Membru din: 23 Noi 2011, 12:41
Localitate: Snagov

Re: Cutia nicot

Mesajde jenica67 » 25 Iul 2014, 06:58

igo1, daca nu poti sa tranzvazezi, cel mai simplu este sa tai o fasie de fagure si sa elimini din larve, lasand tot a 3-a.
Avatar utilizator
jenica67
 
Mesaje: 2557
Membru din: 08 Mar 2011, 17:30
Localitate: Resita

Re: Cutia nicot

Mesajde asdf » 25 Iul 2014, 15:15

asdf
 
Mesaje: 29
Membru din: 13 Mai 2014, 08:11

Re: Cutia nicot

Mesajde delorin I » 25 Iul 2014, 15:38

Desi a crestat celulele, nu mi se pare ca albinele au facut matci acolo in acele celule largite...Este doar prerea mea?
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
Avatar utilizator
delorin I
 
Mesaje: 2676
Membru din: 17 Iul 2012, 16:55
Localitate: Bucuresti/Comanesti-Bacau

Re: Cutia nicot

Mesajde ignatov andrei » 25 Iul 2014, 15:49

Delorine, metode "valabile pentru toti", vor exista intotdeauna!

Nu este de eliminat faptul ca achizitionarea de matci reprezinta o "cheltuiala"!
Pentru incepatori, dar si pentru cei care nu stiu ce inseamna CALITATE, aceste metode sunt foarte bune, totodata si generatoare de profit si de imagine pentru unii!
Marii producatori, mai ales cei de la noi, sunt si foarte buni crescatori, dar, neavand timp, cumpara matci, indiferent de pret - calitatea primeaza - pentru ca ei nu au timp sa creasca!
ignatov andrei
 
Mesaje: 5315
Membru din: 28 Ian 2013, 18:53
Localitate: Vaslui

Re: Cutia nicot

Mesajde asdf » 28 Iul 2014, 08:25

OK atunci... mai simplu:

Tot de la Jay Smith... ia o rama in care au fost o generatie, doua de puiet, goala, o bagi in cuibul familiei cu matca de prasila, o scoti dupa 2-3 zile si o bagi in mijlocul cuibului unei familii puternice orfanizate. Ideea e ca albinele au probleme in a transforma o celula de lucratoare in una de matca pe ramele mai vechi. De aia Mel "darama" marginile de jos ale celulei. Nu sunt ideile lui ci ale lui CC Miller. Din momentul in care celula e modificata se modifica si comportamentul albinelor vizavi de acea celula.
asdf
 
Mesaje: 29
Membru din: 13 Mai 2014, 08:11

Re: Cutia nicot

Mesajde ignatius » 24 Ian 2016, 11:00

S-a pus deseori si pe buna dreptate problema acomodarii albinelor cu cutia nicot in stupul care va da larvele. Deci in acest stup vom introduce caseta Nicot cu mult timp inainte de a izola matca pe caseta pentru acomodarea albinelor si a matcii cu caseta Nicot. Perfect!

Dar dupa ce luam cupularvele cu larve in ele si le introducem intr-un starter ( starterul fiind alta familie decat cea din care am avut caseta Nicot) dupa 24 de ore de la orfanizare ( nu isi vor trage botci singure pentru ca nu au avut puiet descapacit deloc) nu se mai pune problema acomodarii albinelor cu celulele de plastic Nicot in care se afla larvele?

adica acomodarea e valabila cand oua matca dar nu mai este valabila cand introducem cupularvele in starter?


Sau cel mai indicat ca donatorul de larve sa fie acelasi cu starterul ?

p.s. Eu lucrez cu separatorul Cloack ( 2 corpuri, urc tot puietul necapacit sus in cat, izolez cu gratie haneman, dupa 9 zile inversez urdinisul de jos si imping suberul de tabla,deschid urdinisul de sus, apoi dupa 24 de ore de la orfanizare introduc rama portbotci in catul de sus unde vom avea numai puiet capacit fara nici un ou, hranesc familia si inainte de orfanizare si dupa orfanizare, apoi dupa ce a fost luata in crestere, trag suberul de tabla si starterul devine finisor pentru ca matca este in corpul de jos izolata cu gratie haneman)
Multumesc
48 ani, stupi verticali
ignatius
 
Mesaje: 222
Membru din: 22 Noi 2011, 00:08

Re: Cutia nicot

Mesajde ignatius » 16 Feb 2016, 11:52

Buna ziua
Revin cu cateva considerente privind cresterea in cutia Nicot
Foarte indicat este ca familia de prasila de unde luam larve sa fie de buna calitate iar larva sa fie hranita din prima secunda a stadiului de larva
In Nicot e mai dificil acest lucru. Ce trebuie sa facem?
IN stupul unde avem caseta Nicot nu trebuie ca familia sa aiba un numar mare de rame pentru ca astfel se pierde din vitalitatea matcii pontand foarte mult iar noi trebuie sa conservam vitalitatea matcii de prasila, ramele cu puiet larvar sa fie putine la numar 1-2 rame inclusiv cu cutia Nicot, pentru ca fiind un numar mic de larve in stup doicle vor hrani mult mai bine larvele existente inclusiv cele din Nicot.

Foarte multi si cred ca toti apicultorii profesionisti fac transvazare tot in cupularve Nicot dar nu folosesc izolarea matcii pe caseta.
Deci, hranim bine stupul de prasila pe toata perioada , izolam matca, o eliberam, in stup vor fi putine rame cu puiet larvar, daca sunt prea multe mai luam din ele, rama ci nicot pusa langa alta rama cu puiet tanar cu doica mullta si astfel incercam sa evitam fenomenul de care se plang multi care folosesc Nicot, anume ca larvele nu sunt hranite.

Daca fcem transvazare pe cupularve Nicot sau ceara atunci trebuie sa reducem cat mai mult timpul in care larvele vor sta fara patul de laptisor de matca. Pentru asta , preventiv se ia laptisor de matca amestecat cu 10% ser fiziologic si se pune pe fundul cupularvei. Daca facem transvazarea larvei dintr-o celula cu larva bine hranita, atunci cu spatula chinezeasca incercam sa luam larva impreuna cu un strat mic de laptisor de matca si o asezam deja pe acel mic pat creat artificial.
IN starter nu mai hranim din momentul transvazarii pentru ca albinele sa fie concentrate cu cresterea matcilor. Hranirea starterului sa se faca cu 2-3 zile inainte, hranire numai cu miere de salcam diluat cu apa 1:1, nu zahar sau alte tipuri de miere. In starter tinem cupularvele intre 24-36 ore apoi mutam in finisor.
Apoi mutarea in finisor se poate face fara gratie haneman, in prezenta matcii, de preferat in cat unde este caldura mare, pana in momentul capacirii cand punem bigudirile, finisorului ii dam mancare de cea mai buna calitate.
FFFFF important este si finisorul pentru ca prin hrnairea si prin calitatea familiei se transmit si insusirile familiei finisoare, nu doar genetica familei de prasila e importanta ci si calitatea familiei finisoare.
Cresterea matcilor sa se faca intre doua culesuri mari, indicat intre rapita si salcam, cand in natura e cules de intretinere mic dar constant.
Cu stima
48 ani, stupi verticali
ignatius
 
Mesaje: 222
Membru din: 22 Noi 2011, 00:08

Re: Cutia nicot

Mesajde cucubau » 16 Feb 2016, 12:03

Hotaraste-te , ori cutie nicot ori transvazare , dupa cate citesc este de fapt o strutocamila . :lol:
........
Avatar utilizator
cucubau
 
Mesaje: 1073
Membru din: 19 Noi 2012, 10:55
Localitate: Curtea de Arges

Re: Cutia nicot

Mesajde ignatius » 16 Feb 2016, 12:17

am spus foarte clar
ce nu se intelege?
transvazarea se poate face si in cupularve Nicot si in botci de ceara.
Am spus ca profesionistii fac transvazare. la transvazare idea este sa faci transvazarea pe un pat minimal de laptisor de patca.
Daca nu faci transvazare si foloseste caseta Nicot, trebuie sa urmaresti si sa reusim ca familia de prasila unde ai caseta Nicot sa hraneasca larvele din cupaularvele de pe caseta Nicot, pentru ca se stie si foarte multi s-au plans ca larvele nu sunt hranite.
pe langa Nicot am spus cateva si despre transvazare, e vreo probleme? sunteti asa de sensibil?
48 ani, stupi verticali
ignatius
 
Mesaje: 222
Membru din: 22 Noi 2011, 00:08

Re: Cutia nicot

Mesajde ignatius » 16 Feb 2016, 12:23

cucubau scrie:Hotaraste-te , ori cutie nicot ori transvazare , dupa cate citesc este de fapt o strutocamila . :lol:



Am vazut ca sunteti apicultor care creste matci, nu ar fi mai constructiv sa ne spuneti parerile dvs?
adica ce nu e bine, ce mai trebuie corectat etc, unde gresim etc.
Multumesc
48 ani, stupi verticali
ignatius
 
Mesaje: 222
Membru din: 22 Noi 2011, 00:08

Re: Cutia nicot

Mesajde leonardus » 10 Feb 2017, 20:42

horia_ch scrie:Cum fac eu (şi mi-a mers), când am timp de bibileală (nişte zile în plus):
- cutia nicot o am pusă într-o ramă de lemn de dimensiuni uşor mai mari decât ea. Această miniramă este încastrată în fagure. Prin acestă configuraţie pot pune şi lua nicotul în/din ramă după plac.
- cu 24 de ore înainte să pun matca, stropesc fagurele şi nicotul cu sirop şi le introduc (fără gratia nicotului) IN MIJLOCUL CUIBULUI, acolo unde colonia ştie clar că se creşte puiet.
- în ziua următoare, uneori deja fagurele ce înconjoară nicotul este ouat. Pun gratia nicotului, pasta în compartimentul de eliberare şi introduc matca. Rama cu nicotul astfel pregătit o introduc ÎN ACELAŞI LOC şi ÎN ACEEAŞI POZIŢIE în stup.
- se lasă liniştit 4 (patru, nu trei) zile. Peste doar 3 zile ai doar ouă sau bebinuţe (=larve :lol: ) mult prea mici (câteva ore), care pentru colonie înseamnă investiţie minimă, deci de care se poate debarasa uşor, fără regrete, în momentul în care sunt mutate. La 4 zile avem bebinuţe de o zi, aprovizionate cu lăptişor. Numai bune pentru mutat în rama de creştere.
În felul acesta mie mi-a mers. Am crescut astfel cu succes mătci în stup cu matcă, fără pornire în starter, bineînţeles respectând principiile acestui mod de creştere.

1. Ce inseamna 4 zile ? Daca azi, marti la pranz, spre exemplu, 4 zile inseamna: sambata la pranz sau vineri la pranz ?
2. 4 zile inseamna 24x4= 96 ore, cu siguranta vor fi larve multiple in cupule......
3. Si ce daca ? La introducere in orfanizat las doar una, restul le indepartez cu lanteta.
4. Daca le lasi in stupul cu matca e posibil sa dispara toate larvele daca familia considera ca nu e nevoie inca de ele;
5. De ce nu le bagi direct in orfanizat ?
6. E OK ?
leonardus
 
Mesaje: 149
Membru din: 21 Dec 2011, 20:29

Re: Cutia nicot

Mesajde horia_ch » 22 Feb 2017, 12:57

leonardus scrie:1. Ce inseamna 4 zile ? Daca azi, marti la pranz, spre exemplu, 4 zile inseamna: sambata la pranz sau vineri la pranz ?
2. 4 zile inseamna 24x4= 96 ore, cu siguranta vor fi larve multiple in cupule......
3. Si ce daca ? La introducere in orfanizat las doar una, restul le indepartez cu lanteta.
4. Daca le lasi in stupul cu matca e posibil sa dispara toate larvele daca familia considera ca nu e nevoie inca de ele;
5. De ce nu le bagi direct in orfanizat ?
6. E OK ?


1. Sâmbătă la prânz;
2. N-am avut onoarea. Matca este deja eliberata dupa 4 zile.
3. N-am avut onoarea.
4. Treaba mea este să le lămuresc asupra faptului că au nevoie de ele.
5. Nu orfanizez fără motiv. Pentru mătcile de care am nevoie consider că orfanizarea nu se justifică.
6. Pentru mine e OK.
קֹהֶלֶת 3:11,12
Avatar utilizator
horia_ch
 
Mesaje: 723
Membru din: 15 Mar 2011, 20:32
Localitate: Miercurea Ciuc, Harghita, România

Re: Cutia nicot

Mesajde cristi_vidican » 22 Feb 2017, 13:09

[quote="horia_ch"

1. Sâmbătă la prânz;
2. N-am avut onoarea. Matca este deja eliberata dupa 4 zile.
3. N-am avut onoarea.
4. Treaba mea este să le lămuresc asupra faptului că au nevoie de ele.
5. Nu orfanizez fără motiv. Pentru mătcile de care am nevoie consider că orfanizarea nu se justifică.
6. Pentru mine e OK.[/quote]
Horiaaaaa!!!
Bine ai revenit după 3 ani.
Sperăm să rămâi.
Ne uitam la tine și ne încurajam când vedeam ce iarnă ai tu.
Anul acesta și pt mine a fost una diferită. Dacă în trecut avea zboruri de curățire lunare, acum nu cred că am avut vreunul bun iarna aceasta.
Scuze de offtopic!
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
Avatar utilizator
cristi_vidican
 
Mesaje: 7022
Membru din: 23 Feb 2011, 13:58
Localitate: Hidiselu de Sus - Bihor

Re: Cutia nicot

Mesajde irina » 22 Feb 2017, 13:50

horia_ch scrie:
leonardus scrie:1. Ce inseamna 4 zile ? Daca azi, marti la pranz, spre exemplu, 4 zile inseamna: sambata la pranz sau vineri la pranz ?


1. Sâmbătă la prânz;


Pe http://www.stuparitul.3xforum.ro/post/3 ... e_si_roii/, janese spunea:11 asigura-te ca matca nu are alt figure de ouat in cutie (de la pct 10) ai nevoie de el peste3 zile de cand la-I bagat..deci (deci azi l-ai bagat, maine, poimaine……..deci raspiomaine plus sase ore, il vei scoate

Vreau doar sa ma lamuresc: raspoimaine sau raspoimaine + 1 zi ?
Avatar utilizator
irina
 
Mesaje: 1098
Membru din: 27 Aug 2012, 12:43
Localitate: Arges, Pitesti

Re: Cutia nicot

Mesajde horia_ch » 22 Feb 2017, 15:21

cristi_vidican scrie:Bine ai revenit după 3 ani.

Mulțumesc!

cristi_vidican scrie:Ne uitam la tine și ne încurajam când vedeam ce iarnă ai tu.
Anul acesta și pt mine a fost una diferită. Dacă în trecut avea zboruri de curățire lunare, acum nu cred că am avut vreunul bun iarna aceasta.

Ultimul zbor l-am avut în 2 noiembrie. Se anunță o oarecare încălzire, așa că sper... oricum, nu e nimic grav. Aș începe să-mi fac probleme pe la mijloc de martie, dar, cum spuneam, sper...

irina scrie:Pe http://www.stuparitul.3xforum.ro/post/3 ... e_si_roii/, janese spunea:11 asigura-te ca matca nu are alt figure de ouat in cutie (de la pct 10) ai nevoie de el peste3 zile de cand la-I bagat..deci (deci azi l-ai bagat, maine, poimaine……..deci raspiomaine plus sase ore, il vei scoate

Vreau doar sa ma lamuresc: raspoimaine sau raspoimaine + 1 zi ?

Eu consider că am nevoie de larvă de o zi împlinită. Câți ani are un bebeluș nou născut? Câte zile are o larvă proaspăt ieșită din ou?
Dacă mai socotim și eventuala pauză a mătcii până incepe să depună în cutie ieșim din calcul.
Zic și eu, nu dau cu paru'! Faci cum crezi și, MAI ALES, cum îți dă voie colonia de albine!
קֹהֶלֶת 3:11,12
Avatar utilizator
horia_ch
 
Mesaje: 723
Membru din: 15 Mar 2011, 20:32
Localitate: Miercurea Ciuc, Harghita, România

AnteriorUrmătorul

Înapoi la CRESTEREA MATCILOR



Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator