Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde AndrewIS » 29 Sep 2014, 21:08

Multumesc frumos domnule TDI, sper ca nu am suparat cu adresarea "profesor", dar fata de mine..experienta celor care fac de cativa ani buni apicultura e net superioara.
Deci e normal ca matca sa inceteze ponta, m am mai linistit. Cel ce mi a spus ca matca inca mai ponteaza bine la ora asta e de prin Insula Brailei.
AndrewIS

Mesajde AndrewIS » 29 Sep 2014, 21:11

pai problema ar fi ca nu traiesc pana in martie cand incepe noua ponta :roll: , ca astea inca sunt albine de vara...eu stiu ca albina de iarna iese dupa 15 august pana la ultima ponta...acuma..cu cat aflu mai multe pareri cu atat sunt mai confuz, de aceea intreb si aici sa ma lamuresc.
AndrewIS

Mesajde TDI » 29 Sep 2014, 21:15

Daca te ai bine cu limba engleza, aici este un rezumat deosebit de relevant:
[urlnew=]http://scientificbeekeeping.com/the-primer-pheromones-part-4-reproduction-and-survival/[/urlnew]
TDI

Mesajde Florin Dobre » 29 Sep 2014, 21:16

De unde esti Andrew?
In zona submontana albinele de vara s-au cam dus.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde AndrewIS » 29 Sep 2014, 21:20

Iasi, multumesc TDI
AndrewIS

Mesajde nae » 29 Sep 2014, 22:32

AndrewIS scrie:Din ce am mai citit pe internet am inteles ca matca spre sfarsitul lui august inceteaza sa mai depuna oua si ajunge la sfarsitul lui septembrie inceput de octombrie sa stopeze ponta 100%, este corect? am auzit de curand cateva pareri cum ca e grav daca matca nu se oua acum in perioada asta si trebuie inlocuita.

1- cumpara o carte si prima informatie o iei de acolo si ce ''auzi'' treci prin filtrul ei .
2-netul deformeaza daca nu ai informatia de baza ; matca autohtona/aclimatizata in ''zona'' noastra inceteaza ponta in> septembrie (fct de varsta /echilibrul familiei/temperatura-proteina )
3- multi stupari au matci de import (care nu au in ''gena iarna'') care oua acum si nu-i o bucurie (ti-a zis TDI ); temperatura critica e vara la 37-39 nu toamna la 24-35 , PROBLEMA e proteina .
nae

Mesajde BogdanU » 29 Sep 2014, 23:40

Avem urmatoarea situație :
-lada cu fund AV in pat rece
-urdinisul îndreptat către sud
-privim lada din spate(partea opusa urdinisului)

In care parte a lazii vom aseza cuibul pentr iernare si in care parte a lazii se va afla orificiul urdinisului in poziția de iarna?
Cand e prea mult lapte in stup nu e miere deloc!!!
http://bogdanungureanu.sunphoto.ro
BogdanU

Mesajde vlad » 30 Sep 2014, 06:11

preferabil in partea de V pentru ca e mai batuta de soare iarna , dar ia in calcul si vanturile dominante si curentii de aer , iar urdinisul , clar , in dreptul cuibului , nu alaturi , nu in partea opusa a lazii
vlad

Mesajde Cristi Ciocoiu » 30 Sep 2014, 07:35

vlad scrie: iar urdinisul , clar , in dreptul cuibului , nu alaturi ,

Ai putea dezvolta un pic ideea - de ce in dreptul cuibului?
Cristi Ciocoiu

Mesajde PAGANEL » 30 Sep 2014, 07:57

Cristi Ciocoiu scrie:

Pentru aparare, aerisire mai buna...
Da de ce?
PAGANEL

Mesajde duma » 30 Sep 2014, 09:53

Salutare !
Am si eu o intrebare ! smanbata ce a trecut am inceput sa reduc cuiburile usor , usor si la un stup am gasit 2 botci trase pe joul ramei cu laptisor in ele , fiind vremea frumoasa si au simtit ca este rostul de furtisag au inceput sa dea tarcoale hotomanele fapt care ma fortat sa inchid cat mai repede stupul si nu am observat prezenta matcii insa am observat puiet de toate stadiile .Ce ar trebuii sa fac sa ies bine ? eu m-am gandit astfel .....pana saptamana ce vine nu am cum sa ajung la ele dar daca vremea ma lasa sa ma uit dinou si daca nu am matca sa fac o unificare cu un roi pe 5 rame care este acum prin metoda ziarului si daca gasesc matca si botci dinou sa le las asa pana in primavara .
Daca poti distinge sfaturile bune de cele rele, atunci nu mai ai nevoie de sfaturi.
duma

Mesajde TDI » 30 Sep 2014, 10:18

Nu lasa botcile.
Daca matca bătrână este valoroasa încearcă s-o păstrezi, daca nu inlocuieste-o cu una tanara.
TDI

Mesajde duma » 30 Sep 2014, 12:44

TDI scrie:Nu lasa botcile.
Daca matca bătrână este valoroasa încearcă s-o păstrezi, daca nu inlocuieste-o cu una tanara.

Mda TDI ar fi minunat sa ma o matca de rezerva ! ;)
Daca poti distinge sfaturile bune de cele rele, atunci nu mai ai nevoie de sfaturi.
duma

Mesajde TDI » 30 Sep 2014, 12:54

duma scrie:
TDI scrie:Nu lasa botcile.

Mda TDI ar fi minunat sa ma o matca de rezerva ! ;)

Treci pe la mine.
Iti dau eu.
TDI

Mesajde BogdanU » 30 Sep 2014, 13:35

PAGANEL scrie:
Cristi Ciocoiu scrie:

Pentru aparare, aerisire mai buna...

Am fund AV
Cand e prea mult lapte in stup nu e miere deloc!!!
http://bogdanungureanu.sunphoto.ro
BogdanU

Mesajde vlad » 30 Sep 2014, 15:40

eu nu ti-am mai raspuns pt ca a luat-o paganel inainte . indiferent ca ai fund AV sau nu urdinisul trebuie sa fie in dreptul cuibului. e drept aerisire se face si prin fundul stupului si prin urdinis asezat alaturi de cuib , dar paza , dar iesirea la zborul de curatire , de unde se face mai bine ? daca ai timp sa stai langa ei poti foarte bine sa-i inchizi pana la primul zbor
vlad

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR