Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Intrebare

Mesajde dragos_vintu » 04 Oct 2014, 18:54

cine i-a zis ... i-a zis bine... asa scapa si albinele si el de un chin prelungit.
Assumption is the mother of all fuckups
dragos_vintu

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde PAGANEL » 04 Oct 2014, 20:09

andrei_d scrie:Cu ce se scoate propolisul de pe haine? Am incercat cu apa fierbinte dar mai mult se intinde. Multumesc!

Alcool (tuica).
Da de ce?
PAGANEL

Mesajde CORNEL V. » 04 Oct 2014, 20:24

Sau mai bine tuica o dai pe gat si dai cu spirt pe haine :)
CORNEL V.

Mesajde Nicolaie Astaifoaiei » 04 Oct 2014, 20:24

tudoralin scrie:Este o perioada anume cand iese ultimul puiet,sau trebuie sa ma uit eu pe rama sa observ daca mai exista puiet?Cand se inchide stupul la urdinis si in fuctie de ce criterii?Multumesc

Ieu anul care a trecut am inchis joia .
Ca criteriu mam luat dupa care e verde il anchid primu care e galben la urma. Dar deacuma nu cred ca ie bine joia ca cantorul de la beserica ia inchis lunea si la urma a lui au trait mai bine iarna.
Nasol ca vine iarna
Nicolaie Astaifoaiei

Mesajde Nicolaie Astaifoaiei » 04 Oct 2014, 20:31

tudoralin scrie:Nu fac niciun misto,am inteles ca iarna se inchide urdinisul la stup.Poti sa imi spui daca sunt informat prost,nu sa crezi ca fac misto ... cel putin din intrebarea mea iti dadeai seama ca sunt incepator ...

Si ieu am fost ancepator canva anul trecut si asa imi spuneau si mie ca sant prost si ca fak misto decat ca te obisnuiesti .
Daca lasi urdinis mare bate pasarea si soareci , tu cam cat lasi ?
Nasol ca vine iarna
Nicolaie Astaifoaiei

Mesajde bmdna » 04 Oct 2014, 20:42

Nu este o regula dupa care sa-ti dai seama daca mai ai puiet, fara sa deschizi stupul. Sint multi factori de care depinde ponta matcii. De regula matcile tinere prelungesc ouatul pana toamna tarziu. Ca sa nu-l deschizi prea des, uite-te dupa oua. Daca ai oua, inseamna ca vei avea puiet cel putin inca 3 saptamani.

In ce priveste urdinisul, acesta se tot reduce odata cu reducerea activitatii familiei. Cand nu mai este cules, urdinisul se reduce in functie de puterea familiei. Daca familia e puternica poti sa-l lasi la cativa centimetri (5-6). Daca ai o familie slaba sau un nucleu, ar trebui sa-l reduci la 1-2 albine, dar sa ai grija sa asiguri ventilatia. Reducand astfel urdinisul vei evita furtisagul, dar nu si viespile. Viespile zboara la temperaturi mai joase decat albina si atunci cand albinele sint sus pe rame, viespile intra si isi iau miere de pe ramele marginase. Daca ai cuibul strans si nu ai rame neacoperite de albina, nu prea au ce sa ia. Cand noptile devin reci (albinele se strang pe rame) este bine sa pui gratii impotriva soarecilor. Urdinisul se inchide doar daca vrei sa transporti stupul, faci tratamente sau stropesc unii culturile din jur. In rest, urdinisul trebuie sa ramana deschis, nu numai pentru aerisire, albinele trebuie sa aiba loc sa poata scoate albinele moarte si alte resturi. In plus, albinele muribunde ies de multe ori si isi iau zborul (chiar si iarna) ca sa moara in afara stupului, ca sa nu fie o povara pentru cele care raman.
bmdna

Mesajde paul » 04 Oct 2014, 20:56

tudoralin scrie:Este o perioada anume cand iese ultimul puiet,sau trebuie sa ma uit eu pe rama sa observ daca mai exista puiet?Cand se inchide stupul la urdinis si in fuctie de ce criterii?Multumesc

Ultimul puiet iese la miezul noptii in noaptea de Sfantul Andrei ! Incepand de a doua zi, sigur nu mai ai puiet.
Stupul se inchide la urdinis, intr-o seara. Numai cu luna plina (asta-i criteriul). :idea: Daca-i innorat, astepti urmatoarea luna plina . :oops:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Nicolaie Astaifoaiei » 04 Oct 2014, 21:08

Cam pe la cate ? Dupa sau anainte de jurnal meteo cand arata cum ieste vremea daca plaie sau ieste inorat ?
Nasol ca vine iarna
Nicolaie Astaifoaiei

Mesajde paul » 04 Oct 2014, 21:14

Nu tre' sa astepti jurnalu' meteo, ca timpu'-i ... probabil !
Arunci o geana pe geam si daca vezi luna plina te duci si inchizi stupii ! Ai dreptate cu joia pentru ca atunci luna inregistreaza maximul miscarii de revolutie ! :?
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde nae » 04 Oct 2014, 22:04

CORNEL V. scrie:Sau mai bine tuica o dai pe gat si dai cu spirt pe haine :)

Sau mai bine aduci tuica la Craiova ; petele cu foarfeca , iti spune Suca ; cum ,care Suca ?, al lu' Zapacitu' (nea Marin =Amza Pellea _____ lumina pt el )
nae

Mesajde MyBees » 05 Oct 2014, 22:23

In aceasta perioada reginele au cam incetat ponta de ceva timp si nu prea mai este puiet in stupi, deci ai putea face ultimul tratament in lipsa puietului(banuiesc ca de asta intrebi...) Bineinteles ca te poti asigura de asta doar daca verifici ramele, inca mai sunt zile calde.

Referitor la inchiderea stupilor, sunt apicultori care inchid urdinisul odata cu instalarea frigului, cand albinele inceteaza cu totul zborul. Dar atentie inchiderea urdiniselor se face doar daca ai plasa la soculurile stupilor, prin care sa fie asigurata ventilatia. Mai este foarte important sa ai stupii langa casa, astfel incat sa poti deschide apoi pentru zborurile de curatire. Daca nu poti face asta, mai bine ii lasi asa, te complici prea tare pentru doi stupi si incepator fiind risti sa faci mai mult rau.
Personal, am uneori cativa stupi pe care ii inchid iarna, pentru ca am probleme cu pitigoii. Altfel nu as face-o.(Treaba asta o fac in urma unui sfat primit pe acest forum de un apicultor, desi pentru unii chestia asta parea ca ar fi vreo racheta...)
"Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life"
---
my flickr | my facebook | my pinterest | my blog | my YM: MyBees_ro@yahoo.com | my Google+
MyBees

Mesajde csaa » 06 Oct 2014, 18:34

Am o familie la care nu am mai gasit oua de cand a inceput sa se raceasca vremea. E normal sau am pierdut matca?
csaa

Mesajde proapis13 » 06 Oct 2014, 19:20

csaa scrie:Am o familie la care nu am mai gasit oua de cand a inceput sa se raceasca vremea. E normal sau am pierdut matca?

Daca stii ca ai o carpatina acolo e ceva normal,daca nu cauta semnele unei posibile bezmeticiri in comportamentul albinelor ;)
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde vlad » 06 Oct 2014, 19:42

csaa scrie:Am o familie la care nu am mai gasit oua de cand a inceput sa se raceasca vremea. E normal sau am pierdut matca?

eu as mai gasi alte cateva posibile explicatii: seceta prelungita ( august , septembrie ), lipsa totala de cules (sau stimulari ), cuiburi blocate ( iulie ) si daca mai adaugi o matca batrana=> incetarea ouatului foarte devreme
vlad

Mesajde csaa » 06 Oct 2014, 21:53

Matca are 2 ani. Este "carpatina domestica plebea"! De unde sa stiu ce rasa e!? De stimulat am stimulat-o ca si pe celelalte. Posibil sa fi incetat ponta mai devreme. Sambata, daca e timpul frumos, ma uit dupa matca si daca nu e unific cu un roi facut in vara.
csaa

Mesajde yulian » 06 Oct 2014, 21:55

Esti in grafic...si la mine la fel. ;)
yulian

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR