Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Intrebare

Mesajde Nicolaie Astaifoaiei » 22 Oct 2014, 09:13

ovidiu8403 scrie:Nicule hai in "prinsoare" :

Cine dirijeaza evolutia unei familii de albine pe parcusul unui sezon apicol ? Si in ce mod ?

Raspuns scurt clar si la obiect . cu scurta explicatie . Multumesc .

:D
Stiu !
Stuparul .Dansu i da fagure si zahar sa creasca primavara .Dansu trage mierea cand ie multa sa aibe loc matca sa se oua .Dansu da mancare toamna sa nu mai caute albinele pe flori degeab si sa steie in lada sa nu le prinda frigu pe pasune sau sa umble hoate in alta prisaca .Dansu baga stupi la roit ca sa puie matca roi .
Nasol ca vine iarna
Nicolaie Astaifoaiei

Mesajde ovidiu8403 » 22 Oct 2014, 09:20

Stiu !
Stuparul .Dansu i da fagure si zahar sa creasca primavara .Dansu trage mierea cand ie multa sa aibe loc matca sa se oua .Dansu da mancare toamna sa nu mai caute albinele pe flori degeaba si sa steie in lada sa nu le prinda frigu pe pasune .Dansu baga stupi la roit ca sa puie roi .

Ei bine nu stii !!! Familia de albine traieste in mod natural si fara stupar ! Raspuns pentru tine prietene : ALBINA care in functie de conditiile meteorologice - si implicit de cules si anotimp :
-transmite matci sa oua mai mult sau mai putin
-sa roiasca
-schimbe matca "silind-o" pe cea neconforma , epuizata sau cu alt defect sa ponteze in botci de schimbare linistita .
-mai pune mana si citeste ... sa vezi ce altceva mai face albina.Cauta "viata coloniilor de albine"

1-0 pt mine Nicule .
Cu cat inveti mai mult cu atat iti dai seama ca sti mai putin...
ovidiu8403

Mesajde Nicolaie Astaifoaiei » 22 Oct 2014, 09:34

Nu stiu ? :oops:
Lasa lasa ca uite amu citesc in carti si vad si daca nu-i cum zici dumeata te descos ieu cu o intrebare sa fac 2-1 pentru mine .
Nasol ca vine iarna
Nicolaie Astaifoaiei

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde un OM » 22 Oct 2014, 20:32

Ori nu recunoaste, ori nu spune tot, de exemplu ca are aerisire superioara.
un OM

Mesajde nae » 22 Oct 2014, 21:24

un OM scrie:Ori nu recunoaste, ori nu spune tot, de exemplu ca are aerisire superioara.

Unul o pune capacita altul sirop(pardon miere) . ;)
nae

Mesajde dragos_vintu » 25 Oct 2014, 13:10

Ati incercat vreunul sa puneti un aparat de absorbtie a umiditatii?
Ma uitam acum pe net si mi se parea interesanta optiunea:
http://www.dedeman.ro/ro/aparat-absorti ... te-nw.html

d
Assumption is the mother of all fuckups
dragos_vintu

Mesajde vslsilviu » 25 Oct 2014, 13:38

Pot sa iti spun cateva lucruri despre asa ceva: http://www.climatico.ro/media/wysiwyg/p ... DNC_65.jpg

- evident NU se preteaza la albine (nici nu cred ca are ce sa faca la stupi afara!);

Pentru casa:

Avantaje:
- e adevarat, absoare umiditatea (dar afirmatia este relativa; deschizi geamul si probabil o ia de la capat);
- daca are filtre bune, se simte o oarecare curatire a aerului;
- unele modele sunt compacte; sepot manevra cu usurinta;

Dezavantaje:
- mare atentie la nivelul de zgomot! (pana la urma e un fel de frigider care prin condens absoarbe umezeala; si cu cel mai silentios este posibil sa nu se poata dormi cu el in camera);
- consum ridicat de curent (vezi specificatii);
vslsilviu

Mesajde Tomii » 25 Oct 2014, 13:57

Bunaziua tuturor astazi am trecut in vizita la cele 2 famili de albine si am observat ca ieseau viespi din stupuri mai ales din stupul facut anul acesta care este o familie micuta am facut familia dupa salcam sunt cam 4 rame ca am strans familia pentru iernare deci problema mea este nu stiu cum sa scap de viespi urdinisul lam strans cat pentru o albina am pus capcane de viespi alea cu peturi si apa cu zahar si o lingurita de otet sau numai bere dar tot fura din stupuri in stupul de anul trecut acum cum lam restrans lada este jum plina de rame si albine multa cand am deschis azi stupi sa vad pagubele in stupul mare nu am putu ca nu aveam echipamentu de protectie pe mine si albinele parca au luato razna incepusera sa zboare gramada si sau strans gramada la urdinis dar in schimb la familia mica nu aveam probleme si ultima rama cu miere mai ales partea de la diafragma este aproape goala si se vada cum a fost decapacita mierea se observa ceara roasa.... va rog ajutatima cumva ma tem sa nu pierd familia sunt la inceput cu apicultura anul trecut mam apucat am inceput cu o familie scuzati greselile gramaticale sunt slovac
Tomii

Mesajde proapis13 » 25 Oct 2014, 14:09

Nu ai decat sa reduci urdinisul atat cat sa aiba loc doua albine iar capcana de viespi sa o pui in apropierea stupului adica langa cat mai aproape :!:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde igo1 » 25 Oct 2014, 14:44

Probabil capcana de viespi face mai mult rău decât bine. Cu oțetul din ea nu faci decât sa chemi singur viespi la stup. Eu nu am capcane și viespe sunt foarte rare.
igo1

Mesajde dragos_vintu » 25 Oct 2014, 21:23

vslsilviu scrie:Pot sa iti spun cateva lucruri despre asa ceva: http://www.climatico.ro/media/wysiwyg/p ... DNC_65.jpg

- evident NU se preteaza la albine (nici nu cred ca are ce sa faca la stupi afara!);

Pentru casa:

Avantaje:
- e adevarat, absoare umiditatea (dar afirmatia este relativa; deschizi geamul si probabil o ia de la capat);
- daca are filtre bune, se simte o oarecare curatire a aerului;
- unele modele sunt compacte; sepot manevra cu usurinta;

Dezavantaje:
- mare atentie la nivelul de zgomot! (pana la urma e un fel de frigider care prin condens absoarbe umezeala; si cu cel mai silentios este posibil sa nu se poata dormi cu el in camera);
- consum ridicat de curent (vezi specificatii);

Nu ai deschis link-ul... eu ma refer la cele fara curent electric pe baza de tablete. A incercat cineva?

d
Assumption is the mother of all fuckups
dragos_vintu

Mesajde nae » 25 Oct 2014, 22:04

Tomii scrie:...

Primul are matca ,n-are albina ; ''cel mare'' poate ca are albina dar n-are matca = unifica .
Acum am vazut ''slovac''= sa traiesti si sa fii sanatos .
Cand este frig albina se strange in ghem , daca n-are matca ghemul este desfacut , cauta regina .
Trebuiesc uniti , parerea mea .
Modificarea urdinisului nu te scapa de viespi , schimbul de aer se face greu si albina e ''adormita''/narcotizata si atacata la fel .
O fam buna se apara .
nae

Mesajde Nicolaie Astaifoaiei » 26 Oct 2014, 21:34

ovidiu8403 scrie:
Stiu !
Stuparul .Dansu i da fagure si zahar sa creasca primavara .Dansu trage mierea cand ie multa sa aibe loc matca sa se oua .Dansu da mancare toamna sa nu mai caute albinele pe flori degeaba si sa steie in lada sa nu le prinda frigu pe pasune .Dansu baga stupi la roit ca sa puie roi .

Ei bine nu stii !!! Familia de albine traieste in mod natural si fara stupar ! Raspuns pentru tine prietene : ALBINA care in functie de conditiile meteorologice - si implicit de cules si anotimp :
-sa roiasca
-schimbe matca "silind-o" pe cea neconforma , epuizata sau cu alt defect sa ponteze in botci de schimbare linistita .
-mai pune mana si citeste ... sa vezi ce altceva mai face albina.Cauta "viata coloniilor de albine"

1-0 pt mine Nicule .

Am citit BOSS .
Aveti dreptate asa scrie in carti . Deacuma ieu intreb sa egalez .

Cati ochii are albina si daca vede pe intuneric ?
Nasol ca vine iarna
Nicolaie Astaifoaiei

Mesajde cristian bh » 26 Oct 2014, 22:21

ovidiu8403 scrie:
Stiu !

-sa roiasca

1-0 pt mine Nicule .

Ovidiu ,cred ca colegul vrea sa-ti spuna ca nu tot ce zboara se mananca,si mai ales nu face miere ,
Asa ca eu zic, :D daca ai intrat in joc lasa arbitrajul liber!
Onorabililor,sa fim generosi:daca putem, sa resuscitam si capra vecinului!
cristian bh

Mesajde vio-trutza » 26 Oct 2014, 23:01

Cred ca daca ar fi cuibul bine strans si albina pana pe ultima rama nu ar avea ce fura viespiile.
Imi dau si eu cu parerea , sa nu iei de bun ceea ce spun neaparta :!:
vio-trutza

Mesajde nae » 26 Oct 2014, 23:14

vio-trutza scrie:Cred ca daca ar fi cuibul bine strans si albina pana pe ultima rama nu ar avea ce fura viespiile.

Viespea zboara la o T < 2-3* fata de albina = cand albina e in ghem viespea zboara si ataca linistit .
E nevoie nu numai de un ghem mare , bine ocupat ci si de un sistem bland ; un ghem bun sub un ''clopot'' se apara , un ghem F bun intr-o cutie mare si groasa(orizontal)= rece e furat linistit si masiv .
nae

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR