Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde octavi » 09 Noi 2014, 20:30

undeva scriam prin septembrie cred ca am un stup care avea mai multe oua pe fundul celulelor, azi dupa o vizita la toti stupii, era mare agitatie la unul aduceau polen albastru de facelia, dar pentru ce? dupa ce am desfacut plin cu celule de ouatoare cu trantori si ouate cu oua pe fundul acestora. treaba este ca prima data in septembrie cand am observat am pus o matca tanara imperecheata si o vreme a mers asa, azi le-am luat rama cu rama si le=am scuturat la vreo 50 m de locul unde era amplasat, pe urma jumatatea stupului respectiv a fost inchis la urdinis, nu a putut fi luat pentru ca exact asta era cu doua familii in el, sau intors multe la loc si cautau sa intre in stupi vecini, dar au fost o doua rame cu celule crescute pt trantor care dupa scuturare au fost lasate unde au fost scuturate intr=un pom ca erau pline si cu miere si am zis sa fie curatate, seara dupa ce am terminat cu restul stupilor am mers sa vad respectivele rame , dar erau pline cu albina nu am stiut ce sa fac cu ele asa ca le-am lasat acolo.
octavi

Mesajde Mircea_63 » 09 Noi 2014, 20:42

octavi scrie:..... au fost lasate unde au fost scuturate intr=un pom ca erau pline si cu miere si am zis sa fie curatate, seara dupa ce am terminat cu restul stupilor am mers sa vad respectivele rame , dar erau pline cu albina nu am stiut ce sa fac cu ele asa ca le-am lasat acolo.

Dreseaza-le sa umble dupa miere, apoi mira-te daca ai parte de furtisag. :!:

Chiar daca se spune ca furtisagul este cauzat de o deficienta a feromonului matcii, pe cat poti evita sa mai faci asa ceva.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde octavi » 09 Noi 2014, 21:06

furtisag ca furtisag dar ce sanse sunt sa fi venit ouatoare inapoi in ceilalti stupi?
octavi

Mesajde Mircea_63 » 09 Noi 2014, 21:09

Problema spui ca e din septembrie... este greu de luat astfel de decizii, iti pare rau de albina, dar poate ca era mai sigur sa renunti pur si simplu la acel stup. Parerea mea.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde octavi » 09 Noi 2014, 21:12

acum sunt sanse la cele care au intrat in stupii vecini sa ii bezmeticeasca? asta ma intereseaza
octavi

Mesajde proapis13 » 09 Noi 2014, 21:13

octavi scrie:furtisag ca furtisag dar ce sanse sunt sa fi venit ouatoare inapoi in ceilalti stupi?

Teoretic 1% daca inainte de scuturare au avut timp sa-si umple gusa cu miere
Practic 1-99% daca numai ce incepusera ouatul
Verifici in stupul dublu de unde ai scuturat familia sau la cei din stanga-dreapta .. ;)
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde teinegru64 » 09 Noi 2014, 21:13

octavi scrie:care dupa scuturare au fost lasate unde au fost scuturate intr=un pom ca erau pline si cu miere si am zis sa fie curatate, seara dupa ce am terminat cu restul stupilor am mers sa vad respectivele rame , dar erau pline cu albina nu am stiut ce sa fac cu ele asa ca le-am lasat acolo.

Tu nu ai auzit de troc...rame goale.
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde octavi » 09 Noi 2014, 21:16

ce semne trebuie sa prezinte stupii vecini si in cat timp?
octavi

Mesajde proapis13 » 09 Noi 2014, 21:27

octavi scrie:ce semne trebuie sa prezinte stupii vecini si in cat timp?

Ai noua pagini de info la adresa de mai jos ; spor la conspectat ;)
Familie bezmetica
viewtopic.php?f=4&t=444&hilit=familie+trantorita#p6038
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde octavi » 09 Noi 2014, 21:49

nu stiu ce sa zic daca e regula asta cu oul pe fundul celulei, dece spun asta, tot asa a fost si azi ca si in septembrie ou si oua pe fundul celulei, atunci am omorat matca si am introdus alta tanara imperecheata acum tot asa oua si ou pe fundul celulei si ouat compact si puiet de trantor compact in toate stadiile, dar fara trantori iesiti inca in stup!!! naiba are treaba acuma de o familie cand am 31 dar mie frica sa nu faca prostii la cele vecine unde au intrat cele scuturate, mai bine le lasam naibi asa, sa faca ce vrea

atunci matca a fost acceptata am verificat la vreo doua saptamani
octavi

Mesajde ovidiu8403 » 10 Noi 2014, 10:11

Va salut pe toti cu respect !

Stiu ca e fff timpuriu de adus in discutie dar ma tot framanta de ceva vreme incoace ... Hrana in stupi si hranirea artificiala . Miere , consider ca am in rame sa ies in martie , si am ceva rame capacite si la rezerva cu 1-2 kg miere in fiecare . Pe la sf. lui Ianuarie vreau sa bag ceva in ei . Anu trecut am bagat Apifonda . F ok o papat-o toata si nu am vazut sa afecteze aceasta 83% zaharoza care nici acum nu stiu daca-i invertita sau nu ! Uni zic ca da altii ca nu ,Voi ce spuneti e sau nu invertita saracia asta ?. De la inceputurile mele am dat cu siropul invertit nea gica si a fost fff ok .Acum studiez treaba cu placi Candy reteta dumnealui (Dumnezeu sa-l odihneasca in pace). Rog ce-i care au facut placile acestea sa ma ajute umpic . Am inteles ca cele doua mari probleme sunt sa nu curga pe albine si dezvoltarea HMF-ului. Sa nu curga , ma gandesc sa le pun in farfurii de plastic de unica folosinta cu gura in sus pe rame (o usoara decupare a marginii farfuriei sa nu fie asa inalta ) ca si asa pe atunci ele sunt sus (fiindca e mai cald , nu ca nu au mancare ... ) am folie sus etans iar jos soclu AV .In cazul HMF-ului am inteles ca o racire brusca , imediat dupa invertire oala in zapada si racit rapid cu amestecare continua in oala . e correct ? Deci intre APIFONDA - comod, pret mediu, luat bine la consum , uzura = ??? si Candi Invertit Nea' Gica - manopera medie , ieftin ,luat in consum = ??? si uzura banuiesc ca 0 , ce ma sfatuiti ? Cum afecteaza acest HMF ? Ca am inteles ca unora le-a provocat mortalitate de familii placile CANDI ?. O mare dilema fratilor pe capu meu , Un produs exceptional dar cu risc aceste palci de CANDI... PS : miere extrasa nu am deloc , deci am doua variante : zahar si manopera :cry: sau zahar si comod 8-) , sau cumpar miere spre rusinea mea si amestec cu zahar ? ... Cu stima .
Cu cat inveti mai mult cu atat iti dai seama ca sti mai putin...
ovidiu8403

Mesajde proapis13 » 10 Noi 2014, 11:57

Atat apifonda cat si zaharul kandi facut acasa sunt solutii de avarie,pentru linistea apicultorului
Fiecare are avantaje si posibile dezavantaje,decizia o iei singur si inveti din concluziile trase la primavara
apifonda are un agent de coagulare plus un antiaglomerant in praful de zahar din compozitie
placa kandi este ca o bomboana din zahar cu o cantitate mai mare sau mai mica de HMF,in functie de calitatea zaharului si timpul petrecut pe foc
Ambele se pun doar daca este necesar sau in cazuri deosebite
ca o curiozitate,albina pentru a prelucra 1g de miere cristalizata are nevoie de 7g de apa ;
cata apa ii trebuie pentru a prelucra 1g de zahar ??? :shock:
proapis13

Mesajde ovidiu8403 » 10 Noi 2014, 15:25

Multumesc . Cu stima d-le Proapis ! Totusi, astept si alte pareri despre cele doua variante expuse de mine !

Haideti sa va expun eu alta curiozitate : acum o luna , singurul magazine din Sighet de profil avea 3-4 bax-uri apiluk P si 3-4 baxuri apiluk V .Acum 3 saptamani nu mai aveau apiluk V doar cateva turte Apiluk P.Acum o saptamana nu mai aveau nici macar apiluk P spunand ca trec in veselie atat cele energetice cat si cele cu polen si ca vor aduce mai multe ca au cerere . Pai eu imi bat capu de suplimente cat mai putin nedaunatoare (chiar daca nu isi au rostul 100%) iar alti hranesc albinele acum ca vacile cu polen :x ? :!: ? Bietele de ele ... Fara curatiri dese sunt date spre pieire ! Asa si-au pregatit unii albinele de iarna . :cry:

Cu stima ,
Cu cat inveti mai mult cu atat iti dai seama ca sti mai putin...
ovidiu8403

Mesajde Florin Dobre » 10 Noi 2014, 15:52

ovidiu8403 scrie:Miere , consider ca am in rame sa ies in martie , si am ceva rame capacite si la rezerva cu 1-2 kg miere in fiecare ....

Daca asa stau lucrurile, la ce-ti mai bati capul?
La sfarsitul lui februarie faci o proteica si aia e. In martie incepi cu siropelul.
Eu asa am de gand sa fac.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde nae » 10 Noi 2014, 19:36

Florin Dobre scrie: In martie incepi cu siropelul.

Georgica , cu leaturile frezate , cand pune siropelu !? :?
Cand VREA muschiul lui = avantaje si dezavantaje :(
nae

Re: Intrebare

Mesajde Nicolaie Astaifoaiei » 10 Noi 2014, 20:45

Nicolaie Astaifoaiei scrie:Am citit BOSS .
Aveti dreptate asa scrie in carti . Deacuma ieu intreb sa egalez .

Cati ochii are albina si daca vede pe intuneric ?
Nasol ca vine iarna
Nicolaie Astaifoaiei

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR