Prima pagină OFF TOPIC ZONA VERDE - STRANGERI DE MANA , RECONCILIERI

Esti certat cu cineva de pe forum si doresti o reconciliere ? Aici este locul....in Zona Verde...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Am fost si eu ca ei!

Mesajde alin75 » 13 Noi 2014, 20:09

Provin dintr-o familie de mineri, bunicii minieri (bunicul artificier o perioada pe la Dalja, Petrila), apoi prin alte mine din vale, bunica, la lamparie, verifica manonetrele (a fost nevoita sa se angajeze, dupa ce bunicu a stat putin pe la beci acuzat intr-o explozie), apoi taica-mi care a fost lacatus (mutat disciplinar din vale in oltenia/era cam anticomunist - povestea bunicul ca atunci cand l-a vazut prima data in sut avea niste plete.... ), iar la mine s-a rupt lantul ca a venit revolutia, si imediat dupa dadeau la Institut toti "prostii". Acum sincer regret, deoarece colegi de promotie, sunt in prag de pensionare iar leafa - leafa, cine s-a descurcat a prins ceva munca de birou, cine nu - nu! Scuze daca sunt offtopic!

Numai bine,
Alin
https://www.youtube.com/watch?v=RI8TEa2gFCo
.... orice supraapreciere duce la dezamagire.....
Avatar utilizator
alin75
 
Mesaje: 1000
Membru din: 08 Mai 2011, 21:44

Re: Am fost si eu ca ei!

Mesajde proapis13 » 13 Noi 2014, 21:11

Am lucrat in subteran in doua mine dar mai putin de un an ; terminasem armata si cu comunicarea intr-o mana si carnetul de partid in alta m-am angajat,eram 3 frati,doi minori,crescuti decat de mama....A fost greu la inceput ...in prima mina...dar si in a doua...biban sau copilul minei,eram cel mai tanar,bun la toate dornic de cunoastere,nu ca ai fi avut mare lucru pe abataj,ca acolo am fost repartizat...minerii stiu ce e ala si cum se munceste acolo...presiune mare,norocul cu CMA 3 sau 4 nu mai stiu...banii au fost motivul de am ramas..erau bani frumosi..
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
Avatar utilizator
proapis13
 
Mesaje: 7329
Membru din: 24 Feb 2011, 17:20
Localitate: Drobeta Turnu-Severin

Re: Am fost si eu ca ei!

Mesajde Mircea_63 » 13 Noi 2014, 21:25

cornelioandanciu scrie: A fost odata o comunitate umana ....
Asta este viata de miner, pe nedrept numiti de unii "de-ai lui Cosma"


Individual nu-i judec. Ca indivizi nu stiu cati dintre noi luati cu bucata ar fi strigat: "Pe Iisus il vrem, si nu pe Baraba il vrem."

Sociologia, psihologia sau psihosociologia au gasit sau vor gasi explicatii si scuze, dar este prea proaspat ce s-a intamplat ca sa nu tresar la asocierea de mai sus. "Comunitate umana...pe nedrept numiti "de-ai lui Cosma".

Daca Dobazil afirma ca este Socialist... este luat de unii cu huooo.
Acuma, cum ar fi corect? Sa il luam si pe colegul CD cu huooo? De ce nu?

Uneori apar tendinte de manipulare extremista. Cum ar veni acum sa va povestesc cum ca nu minerii au fost cei manipulati, ci comunismul a avut forma aceasta agresiva din cauza comunitatii mineresti? In `77 mineritul era o afacere paguboasa pentru tara, dar n-avea nimeni curajul sa inchida minele de frica minerilor. Macar n-au mai investit prea mult in aceasta ocupatie... dar si asa minerii pusesera de o revolta.
Tara gemea sub datorii si trebuia sa tina in spate o mare comunitate minereasca, bine platita, care muncea intradevar din greu dar... in paguba. Insa nu avea nimeni curajul sa spuna asta, de frica lor, a minerilor.
Oameni puternici, rezistenti si foarte uniti, lucru specific acestei activitati, reprezentau o forta in caz de revolta. Nu se putea compara cu comunitatea textilistelor de exemplu. Li se alaturau minerilor si alte comunitati puternice.
In final socialismul s-a prabusit tocmai pentru ca nu avea pe cine sa mai bage in fata. Nu exista forta politica de schimb. Asa ca nici schimbari prea mari nu putea face. Toti iubeau socialismul, iar pentru ei asta insemna sa nu se schimbe nimic. Nu poti fi socialist si sa inchizi o mina.
Socialismul a murit pe mana lui si a minerilor. :roll:

Cand s-a ivit ocazia, Iliescu i-a scos la lupta. Un fel de "Ati distrus socialismul tocmai din iubire de socialism. Acum sa va vad!"

Ei au daramat economic socialismul. Nu constient si nici nu erau ei vinovati, ci socialismul care nu avea curajul sa le spuna adevarul. Tot ei au fost la un pas sa darame ce s-a castigat prin revolutie. Au fost o mare forta si ca orice forta, cand e prea mare devine periculoasa.

In treburile astea insa, daca te implici emotional, e greu sa fii lucid. Daca bunicii si parintii mei ar fi fost mineri, sau eu, probabil vedeam intr-un fel, iar daca eram victime ale mineriadei, vedeam in alt fel.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63
 
Mesaje: 5459
Membru din: 15 Mar 2012, 12:55
Localitate: Timisoara

Re: Am fost si eu ca ei!

Mesajde patrascu » 13 Noi 2014, 21:30

Tot respectul pentru munca pentru pericolul si greutatile indurate in mina.
Dar cei ce au calcat in picioare capitala nu sunt oameni. Inteleg manipularea dar nu pot intelege niciodata lipsa de umanitate. Sper din suflet ca nici divinitatea sa nu-i ierte!
Învaţă din greşelile altora, viaţa este prea scurtă pentru a le face tu însuţi pe toate.
Avatar utilizator
patrascu
 
Mesaje: 515
Membru din: 12 Dec 2011, 16:08
Localitate: urziceni

Re: Am fost si eu ca ei!

Mesajde Mircea_63 » 13 Noi 2014, 22:03

Corneliu, nu am acuzat nici minerul ca individ, nici comunitatea minereasca. Nu sunt nici victime ale Istoriei si nici Istoria nu e victima lor. Au fost o comunitate munitoreasca foarte puternica si ca orice polarizare a puterii in lumea asta, in timp duce la necazuri. Minerul dornic de o bucata de paine si pentru care era dispus sa munceasca cinstit, nu era vinovat cu nimic.

DAR... elogii de genul "comunitate umana"... acum dupa mineriada, sunt oarecum nepotrivite.

Probabil ca daca eram miner si ajungeam in capitala la vremea aceea, nu as fi avut curajul sa ma opun prea mult, desi am fost in situatii asemanatoare si am luat atitudine. Uneori reusesti, depinde si de cei din jur, dar alteori ti-o iei.
E usor sa fiu acum curajos din spatele tastaturii.

Miner, apicultor, agricultor, ceasornicar... ocupatii. Atat!

Comunist, democrat, ortodox, musulman... crezuri. Crezurile si macazul fricii fac istoria. Bucurestenii puteau lua si ei atitudine. Le-a fost frica. Probabil si mie mi-ar fi fost.
Minerii erau convinsi ca sunt de partea binelui. Poti totusi face binele lasand umanitatea deoparte? :?
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63
 
Mesaje: 5459
Membru din: 15 Mar 2012, 12:55
Localitate: Timisoara

Re: Am fost si eu ca ei!

Mesajde ioanpuiu » 13 Noi 2014, 22:27

Mircea_63 scrie: Bucurestenii puteau lua si ei atitudine. Le-a fost frica. Probabil si mie mi-ar fi fost.

Singura atitudine posibilă atunci a fost fuga.
Un răspuns în forţă din partea cîte unuia ici şi colo împotriva unei mulţimi organizată şi susţinută de către structurile de ordine ale statului ( :!: ) ar fi declanşat orori pe care e bine că nu le-am trait.
Cu toţii suntem sclavi...doar că speranţa ne împiedică să vedem asta.
ioanpuiu
 
Mesaje: 2240
Membru din: 23 Feb 2011, 13:15

Re: Am fost si eu ca ei!

Mesajde ioanpuiu » 13 Noi 2014, 22:31

cornelioandanciu scrie:Am deschis acest topic ca unii sa inteleaga! Ce anume?Ca acei oameni care au fost manipulati si adusi la Bucuresti sa faca ce au facut, de fapt sint si ei tot oameni! Oameni care depindeau de locurile alea de munca nenorocite! Locuri de munca pe care daca nu le-ar mai fi avut, nu ar mai fi avut nimic!

Şi şuţul depinde de "scoică" cînd se suie în tramvai dar asta nu e o scuză.

" ... acei oameni care au fost manipulati si adusi la Bucuresti " ... odată ajunşi aici nu au mai fost oameni, au fost bestii. O haită de neoameni.
Eu am văzut cu ochii mei oameni nevinovaţi care nu aveau nici o legătură cu politica sau cu partidele, "sparţi" în bătaie. Cu organe interne rupte, oase rupte, pleura spartă ...etc. Au bătut şi femei.

Ştiu că studenţi din ligă au fost la voi în zonă, au intrat în subteran şi s-au împăcat cu minerii. Victimele au mers ele acasă la călăi şi i-au iertat.
Dacă vrei să ne spui ceva, poveste-ne cu ce impresii s-au întors minerii din Bucureşti dar ... sincer.
Cu toţii suntem sclavi...doar că speranţa ne împiedică să vedem asta.
ioanpuiu
 
Mesaje: 2240
Membru din: 23 Feb 2011, 13:15

Re: Am fost si eu ca ei!

Mesajde ioanpuiu » 13 Noi 2014, 22:45

Eu am fost foarte aproape de evenimentele alea şi numai printr-un noroc nu m-am aflat într-o poziţie fierbinte în momentul ăla.
Am înţeles că n-ai fost acolo dar la întoarcerea din "expediţie" s-a vorbit mult.
Poveste-ne ce s-a spus în interiorul comunităţii de mineri, că declaraţiile le ştim.
Cu toţii suntem sclavi...doar că speranţa ne împiedică să vedem asta.
ioanpuiu
 
Mesaje: 2240
Membru din: 23 Feb 2011, 13:15

Re: Am fost si eu ca ei!

Mesajde proapis13 » 13 Noi 2014, 23:12

De la Valea Copcii Mehedinti a fost decat un singur miner ; Misa,fost campion la box,crecut la casa de copii,un tip fara scrupule...
A fost trimis la metrou in Industriilor sa astepte colegii de la Valea Copcii,din pacate pentru el ordinul s-a contramandat si de la noi nu a mai plecat nimeni....De ce scriu ca din pacate pentru el ???...Tipul nu a participat efectiv la evenimente,a stat doar la gura metroului ...cand s-au linistit treburile si minerii au plecat in Vale pe el nu l-a anuntat nimeni...l-au ,,anuntat'' baietii din cartierul Militari pe zi ca noaptea sa o taie ca e groasa
Nu a inteles avertismentul si in noaptea aia si-a luat-o sora cu moartea..povestea ca a fot dus la urgente si pana dimineata nu a fost bagat de nimeni in seama,era imbracat in salopeta ,cu casca alaturi si cu lampa pe piept sa se stie ca este miner
Abia cand s-a milit cineva pe zi de el sa-l schimbe de salopete a fost ingrijit
Si-a revenit peste ceva timp si a dat tel la everin sa vina cineva sa-l ia ca nu se putea deplasa ; jumatate era gipsat
Au trecut anii si atat a fost de marcat incat nu s-a dus sa-si vada copilul in armata la capitala .......si nici pana in ziua de azi...
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
Avatar utilizator
proapis13
 
Mesaje: 7329
Membru din: 24 Feb 2011, 17:20
Localitate: Drobeta Turnu-Severin

Re: Am fost si eu ca ei!

Mesajde ignatov andrei » 13 Noi 2014, 23:22

cornelioandanciu scrie:A fost odata ca niciodata! A fost odata o comunitate umana care se simtea bine in tovarasia ei.A mortii.Oamenii devenisera dependenti de ea,trebuiau sa fie asa, altfel celor care reuseau sa se intoarca acasa le -ar fi fost foarte greu sa le explice copiilor de ce in acea seara nu vor manca nimic, sau de ce maine vor trebui sa mearga la scoala in capul gol si cu hainutele rupte."Stitii, puii tatii, nu s-au dat banii la mina , deci trebuie sa mai asteptati putin...",spuneau multi dintre noi in timp ce se uitau in ochii nevinovati si plini de speranta ai copiilor lor."Dar maine, tati, maine ne aduci ceva cand vii?"Da cum sa nu, ingerasii tatei,cum sa nu va aduc!"Asa au spus multi, dar a doua zi nu le-au mai adus nimic copiilor.Nu s-au mai intors vii niciodata!
Asta este viata de miner, pe nedrept numiti de unii "de-ai lui Cosma",universul nostru atunci se reducea la intunericul nefiresc de negru din maruntaiele pamantului, la munca abrutizanta pe care trebuia s-o desfasuram ca sa ne putem castiga painea.Si la acea senzatie de nedescris a prezentei Ei!Era peste tot! Sub o armatura cu o grinda plesnita, intr-un abataj in care doar experienta deosebita a artificierului ne-a salvat, dupa ce acesta a controlat continutul de metan inainte de puscare,imi aduc aminte si acum cum stateam in preabataj urmarindu-l pe artificier cum invartea maneta explozorului ,oare are curaj sa apese butonul?L-a apasat! S-a auzit o explozie cutremuratoare! Ne-am uitat unul la altul, eram vii! Acum trebuie sa asteptam sa se aeriseasca frontul, vom intra sa evacuam carbunele, cateva sute de tone! Trebuie sa ne facem treaba, maine o vom lua-o de la capat!


Imi cer scuze... ortacule !!!

Am lucrat ... ca vagonetar, la Alba, la Petrila !!!
Eram in shut cand a avut loc explozia din '84 !
Apoi am lucrat... ca miner, la Maxim, la Dalja !!!
Am prins focul de la orizontul 360 si cutremurul din '86 (incarcam gaurile) !!!

NOROC BUN !!!
ignatov andrei
 
Mesaje: 5315
Membru din: 28 Ian 2013, 18:53
Localitate: Vaslui

Re: Am fost si eu ca ei!

Mesajde ignatov andrei » 13 Noi 2014, 23:33

cornelioandanciu scrie:Domnule Ignatov, ce mica-i lumea! Iata ca am placerea sa va reintalnesc! Acest brigadier Alba era un fel de Stahanov al Romaniei! Omul asta este o legenda!Si eu imi cer scuze.Noroc bun!


Sa fii iubit... ortace... oriunde te-ai afla !!!

"Cum e vremea afara?", intrebau ortacii pe cei din schimb...
"Ploua", raspundeau ei...
"Atunci... mergem la Gambrinus, ca la Bradet nu au umbrele"...

P.S. Mergeam si la "Jiul", select, vorba aia, ca nu apucase sa faca scandal Cosma, ca era doar un subinginer, la dispecerat, la Lonea... :lol:
ignatov andrei
 
Mesaje: 5315
Membru din: 28 Ian 2013, 18:53
Localitate: Vaslui

Re: Am fost si eu ca ei!

Mesajde Mircea_63 » 13 Noi 2014, 23:41

cornelioandanciu scrie: Asta este viata de miner, pe nedrept numiti de unii "de-ai lui Cosma"


Ba pe drept in ce te priveste. :!: Ca dovada stau randurile de mai jos. :(

cornelioandanciu scrie:Domnule Ioanpuiu,nu despre mineriade am vrut sa vorbesc.Nu ai inteles nimic.....
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63
 
Mesaje: 5459
Membru din: 15 Mar 2012, 12:55
Localitate: Timisoara

Re: Am fost si eu ca ei!

Mesajde ignatov andrei » 13 Noi 2014, 23:51

Doamne, ce dulce era tzigara (Carpati de Tg Jiu), dupa ce predai lampa si masca (eu predam si metanometrul), te dezbracai de salopete si te asezai pe banca plina de praf, la "poponetzu gol", inainte de a merge la dush !!!

RESPECT PENTRU MINERI !!!

Putzini din cei "DE LA SUPRAFATZA" vor intelege !!!
ignatov andrei
 
Mesaje: 5315
Membru din: 28 Ian 2013, 18:53
Localitate: Vaslui

Re: Am fost si eu ca ei!

Mesajde ignatov andrei » 14 Noi 2014, 00:17

cornelioandanciu scrie:Ca muncitor am lucrat in abataje frontale, apoi am lucrat la transportoare cu raclete (cratere),pentru ca faceam doar schimburile trei si patru ca sa pot merge ziua la cursuri.Noaptea munceam, ziua mergeam la facultate. Bradetul imi este bine cunoscut, acolo dupa cate un examen ne mai relaxam si noi... Uneori mai exageram, d'ale tineretii valuri...


Vad ca ai mai prins si "patru schimburi" !!!
...stratul 5 (sau complex, stratul 3, ca Aninoasa este peste deal de Dalja), stalpi hidraulici... transportoare TR2...
Eu, lasasem TCM-ul de la Iasi, doar ca sa adun bani si sa-mi fac stupina...
Am fost si doua luni student la Institutul de mine (si geologie, pe vremea aia)...

Ai inteles...
Toata stima si respectul...
ignatov andrei
 
Mesaje: 5315
Membru din: 28 Ian 2013, 18:53
Localitate: Vaslui

Re: Am fost si eu ca ei!

Mesajde ignatov andrei » 14 Noi 2014, 00:26

cornelioandanciu scrie:un 50 de grame de tarie!!


Prima data, la Petrila pe terasa, am fost intrebat daca servesc si eu "o halba" !!!
Normal, nu ?!?

Halbele... erau cu tarie !!! :lol:
ignatov andrei
 
Mesaje: 5315
Membru din: 28 Ian 2013, 18:53
Localitate: Vaslui

Re: Am fost si eu ca ei!

Mesajde paul » 14 Noi 2014, 10:01

ignatov andrei scrie:
Am lucrat ... ca vagonetar, la Alba, la Petrila !!!
Eram in shut cand a avut loc explozia din '84 !
Apoi am lucrat... ca miner, la Maxim, la Dalja !!!
Am prins focul de la orizontul 360 si cutremurul din '86 (incarcam gaurile) !!!

NOROC BUN !!!


Andrei, da' parca spuneai ca ai fost antrenor de smecheri pe la Banca Nationala ??? :o
In sut lucrai sub acoperire ??? :o
Imi permit sa-ti urez ... Noroc Bun ! Pe ... forum ! :P
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
Avatar utilizator
paul
 
Mesaje: 5607
Membru din: 17 Sep 2011, 12:12
Localitate: falticeni

Următorul

Înapoi la ZONA VERDE - STRANGERI DE MANA , RECONCILIERI



Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 15 vizitatori