Prima pagină APICULTURA GENERALA INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE

Discutii despre metodele de inmultire a familiilor de albine , incepand de la cele mai simple metode si terminand cu cele mai complicate .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Formarea roilor la pachet

Mesajde Bambucha » 25 Oct 2011, 11:12

Desi este o metoda prin care se obtin rezultate foarte bune inca de la formare avand ca avantaje posibilitatea tratamentelor complete, stabilirea exacta a puterii prin cantarire, acceptarii matcii cu un procent % foarte ridicat, inducerea starii de roit proaspat prin formarea ghemului in jurul matcii avand ulterior consecinte de un elan fantastic, se evita inrearea in friguri a familiei donatoare... etc, in Romania nu este prea impamantenita. Foarte multi confunda roiul pe faguri cu roiul la pachet, nu mica mi-a fost surprinderea sa aflu ca prin PNA cel putin 50 % din efectivul roilor la pachet erau de fapt roi pe faguri la nivelel anului trecut.

Mai jos 2 exemple de formare a roilor la pachet:


clasic- prin cautarea reginei




cu ajutorul substantelor repelante si gratiei hanemann

"Bravo, Marcele! Ai luat și banii de pe pieptul mortului”
Avatar utilizator
Bambucha
 
Mesaje: 2785
Membru din: 23 Feb 2011, 13:38
Localitate: Bucuresti

Re: Formarea roilor la pachet

Mesajde danielM » 29 Oct 2011, 16:41

Interesanta metoda din al doilea filmulet !
Am cautat si eu mult informatii despre roiul la pachet, numai ca nu prea am gasit in Romania ceva concret. Sunt si eu foarte pornit pe aceasta metoda in urma vizionarii filmului de pe iwf.de ,, Intretinerea moderna a familiilor de albine". In acest film roiul se formeaza scuturand rama cu rama, dar cred ca s-ar putea adapta usor un ''suflator'' ca, si in poza de mai jos, sau metoda din filmuletul2 de sus postat de tine.
Fişiere ataşate
6202991.jpg
suflator albine si fo;osirea unui paravan cu plasa prin care trece jetul de aer
danielM
 
Mesaje: 198
Membru din: 25 Feb 2011, 13:31
Localitate: Reteag , jud BN

Re: Formarea roilor la pachet

Mesajde danielM » 29 Oct 2011, 17:01

Vreau sa ajung candva la aceasta practica, ca, de exemplu, dupa salcam, prin iunie , sa formez cu roi la pachet un numar de colonii noi, egal cu numarul familiilor de productie. Aceste colonii cu matca tanara formate prin metoda roiului la pachet ,ajutate cu hrana daca nu este aport de nectar din natura, in toamna ar fi dezvoltate ca si o familie normala. In toamna tarziu dupa ce nu mai exista puiet, se formeaza cu fiecare familie de productie, cate un roi la pachet fara matca, care se uneste cu fiecare colonie cu matca tanara formata in iunie. Imagineaza-ti ce familii beton ar rezulta, care sa-r distra la iernare si ar fi apte de cules de productie inca de la rapita. :D
Ultima oară modificat de danielM pe 30 Oct 2011, 23:20, modificat de 2 ori în total.
danielM
 
Mesaje: 198
Membru din: 25 Feb 2011, 13:31
Localitate: Reteag , jud BN

Re: Formarea roilor la pachet

Mesajde danielM » 30 Oct 2011, 23:39

Deci, sa reluam ,ca nu m-am facut inteles. Familiile de productie in toamna tarziu se desfiinteaza, se ia albina toata fara matca si se uneste cu coloniile formate in primavara.Aceste albine ale familiilor de productie le unesti prin ce metoda iti alegi, eu am luat in calcul varianta ca, cele doua vetre sunt in locatii diferite, si atunci normal ca folosesc acele cutii specifice roiurilor la pachet care o sa-mi fie de ajutor in executarea tratamentelor in lipsa fagurilor numai la albina.Varianta asta de lucru sa faci roi la familie de productie 1 la 1 este atunci cand ai ajuns la un numar de famili pe care ti l-ai dorit, si vrei sa ai familii puternice si active, cand mergi pe inmultire nu mai unifici in toamna .
Bine sunt multe chestii de discutat pe aceasta tema, eu am incercat sa ating in mare principiu in sine.Am scris la modul general , nimic personal, sa incercam sa aducem fiecare ceva constructiv
danielM
 
Mesaje: 198
Membru din: 25 Feb 2011, 13:31
Localitate: Reteag , jud BN

Re: Formarea roilor la pachet

Mesajde Marian » 18 Noi 2011, 20:09

cred ca aici este un pic de neintelegere in topicul asta, cei doi rednecks din filmuletele respective vb cu accentul din alabama sau georgia ( state sudiste cu ierni f blinde temp peste zero )
ei ambaleaza roiuri pt trimitere la distanta foarte probabil in statele din nord si canada unde stuparii in mod frecvent lasa familiile de albine sa moara iarna.
e pretentios sa spui metoda la pachet. e metoda ieftina de curierat si nimic altceva decit albina adunata la gramada.

gandeste'te un pic ca albina aia e luata la gramada fara proportia naturala a stupului, ( culegatoare, etc. ) i se da o matca fecundata si o cutie de sirop, merge o saptamana cu camion si/sau avion.
tu apicultorul din Romania ai lua asa stup la kilogram ?
daca da fa o comanda ferma si asteapta curierul ... :ugeek:
"out of the job yet? keep buying foreign!"
inca nu esti somer? continua sa cumperi importuri !
Avatar utilizator
Marian
 
Mesaje: 10
Membru din: 17 Noi 2011, 01:39
Localitate: Curtisoara, 286m, N 45º06' , E 23º21'

Re: Formarea roilor la pachet

Mesajde danielM » 24 Noi 2011, 01:55

Prin roi la pachet nu se intelege neaparat , albine trimise din ,,Alabama sau Georgia ,, in Canada. Citez un text mai jos si intelege cine ce vrea. :)
( Printre metodele de inmultire a familiilor de albine,exista o metoda care se detaseaza net prin avantajele aduse. Metoda este cunoscuta sub numele de "roi la pachet" si practicata pe scara larga in toata lumea.Din pacate in Romania, nu este indeajuns exploatata , lipsind apicultorii de o arma puternica in combaterea bolilor. Pagina se doreste a fi o pledoarie in favoarea acestei metode de inmultire,care desi cunoscuta teoretic nu este utilizata decat arareori.

Echipamentul folosit - principalul echipament folosit este o ladita de transport(pachet), de la care vine practic si numele metodei.

Dupa cum vedeti in imagine, acest pachet are o constructie simpla si ieftina.Peretii frontali sunt din plasa de sarma , in scopul asigurarii unei bune ventilatii. Sipca din interior este folosita pentru sprijinirea hranitorului.

Hranitorul este utilizat cand intre formarea roiului si instalare, trec mai mult de 12 ore.

Alte doua echipamente utilizate sunt colivia de transport a matcii (care devine si colivie de introducere) si o palnie mare din carton. Cea mai utilizata colivie este cea din fig.2. Palnia din carton are diametrul superior mare, iar cel inferior un pic mai mic decat trapa de introducere a pachetului.

Matcile - pentru a reusi formarea de roiuri viabile,care sa aiba sanse maxime de dezvoltare si transformare in familii puternice, acestea trebuie dotate cu matci tinere si imperecheate. Noi recomandam ca procurarea acestora sa se faca de la apicultori care stiu a creste matci si pot respecta termenul de livrare. Comanda matcilor se va face din timp.Cei ce isi pot creste singuri matcile se pot considera niste fericiti.

Formarea roiurilor - este o operatiune la fel de importanta ca si instalarea. Este foarte important ca perioada calendaristica sa fie cea optima,aceasta fiind cuprinsa intre 20 mai si 15 iunie, pentru conditiile din Romania. Lucrarea incepe dimineata (ora 10 - 11), cand albina batrana este la cules.Introducem in pachete coliviile cu matci si pregatim hranitoarele.

Stupul vizat se deschide si identificam matca. Fagurele cu matca se ridica si il vom depozita temporar intr-o cutie(corp de stup).De pe fagurii cu puiet(acolo este albina tanara), scuturam cu o perie moale, albinele in palnia pachetului.In aceasta faza, pachetul cu palnia montata se afla instalat pe un cantar. Scuturam atati faguri incat sa ajungem la greutatea de 1,5 kg albina. Se pot forma si pachete cu 1 kg de albina, insa noi le recomandam pe cele de 1,5 kg, care sunt mai performante.

Dupa ce am ajuns la cantitatea dorita fixam hranitorul si mutam intr-un loc umbrit pachetul astfel pregatit. Repetam operatiunile pentru fiecare pachet in parte.

Transportul pachetelor - dupa formare si depozitare,pachetele cu albine se transporta, de preferinta noaptea, la noua vatra aflata la min. 3 km de cea veche. Odata ajunse la noua destinatie se vor depozita intr-o camera racoroasa(sau pivnita) pana in dimineata urmatoare.

Instalarea roiurilor - instalam roiurile formate in stupi noi sau vechi (dezinfectati insa), dotati cu 5-6 faguri artificiali. Este interzisa folosirea fagurilor crescuti datorita riscului de transmitere a bolilor. Se indeparteaza hranitorul(care are si rol de capac), se scoate colivia cu matca si se fixeaza intre fagurii artificiali. In prealabil orificiul de eliberare va fi infundat cu un dop de serbet. Tranzvazarea albinelor poate fi facuta prin scuturarea directa a albinelor sau prin introducerea pachetului direct in stup. In acest ultim caz albinele parasesc singure pachetul, urmand ca acesta sa fie recuperat in ziua urmatoare. Albinelor li se va asigura un hranitor cu 1-2 kg de sirop de zahar 2/1. Nu se administreaza drept hrana miere !

Ingrijirea roiurilor - in zilele urmatoare se urmareste de catre apicultor eliberarea si inceperea pontei matcii.La intervale de 3-4 zile se va administra sirop de zahar.In maxim 4-6 zile de la instalare se face un tratament cu Varachet Forte,pentru eliminarea acarianului Varroa.

Recomandari finale - producerea si transportul roiului , se poate face si in lipsa lazii-pachet, aceasta putand fi inlocuita cu un sac,un cos de nuiele etc ! Respectati intocmai fazele descrise ! Nu folositi miere drept hrana ! Nu folositi faguri claditi ! Executati un tratament antivarooa ! Desi "adversarii" acestei metode de inmultire reproseaza lenta dezvoltare a roiului , nu este deloc asa , si daca vom proceda corect vom obtine in toamna familii pe 6-8 faguri cu albina !

Bibliografie : Literatura apicola diversa )
Fişiere ataşate
pachet.jpg
pachet.jpg (6.71 KiB) Vizualizat de 24008 ori
danielM
 
Mesaje: 198
Membru din: 25 Feb 2011, 13:31
Localitate: Reteag , jud BN

Re: Formarea roilor la pachet

Mesajde Marian » 24 Noi 2011, 13:16

danielM scrie:Prin roi la pachet nu se intelege neaparat , albine trimise din ,,Alabama sau Georgia ,, in Canada. Citez un text mai jos si intelege cine ce vrea. :)


Daniel, cred ca te'ai suparat si nu e cazul.
practicalitatea "metodei la pachet" descrisa inclusiv in textul citat de tine consta in usurinta transportarii roiului nou format. daca scoatem din ecuatie palnia si pachetul din sita in care se pune roiul, metoda ramane doar clasica metoda de inmultire. :roll:
cand se cumpara roiuri ( pe la noi ), se merge cu uleiele ( cutii de stupi ) si rame pentru ca suntem prea economi sa facem pachete de sita care oricum au o utilitate de foarte scurta durata

pace ;)
"out of the job yet? keep buying foreign!"
inca nu esti somer? continua sa cumperi importuri !
Avatar utilizator
Marian
 
Mesaje: 10
Membru din: 17 Noi 2011, 01:39
Localitate: Curtisoara, 286m, N 45º06' , E 23º21'

Re: Formarea roilor la pachet

Mesajde liviu1965 » 24 Noi 2011, 13:20

Ca o glumitza.....:

Ai terminat cu : pace ;)
Si ai in avatar....
Avatar utilizator
liviu1965
 
Mesaje: 1335
Membru din: 25 Iun 2011, 08:52
Localitate: IASI

Re: Formarea roilor la pachet

Mesajde danielM » 24 Noi 2011, 19:50

Marian scrie:
danielM scrie:Prin roi la pachet nu se intelege neaparat , albine trimise din ,,Alabama sau Georgia ,, in Canada. Citez un text mai jos si intelege cine ce vrea. :)


Daniel, cred ca te'ai suparat si nu e cazul. .........
pace ;)


Pace fratele meu !. Nu m-am suparat, vroiam numai sa trecem mai repede de la definitia roiului la pachet, si sa gasim dedesupturi la aceasta metoda de inmultire/intretinere .
Mie personal mi-ar place mult sa ajung sa practic o apicultura ca exemplul din filmul de mai jos ( binenteles cu unele adaptari la stilul meu, sau la ce s-ar potrivii la apicultura din Romania):
cristi_vidican scrie:Intretinerea moderna a famililor de albine
1_4

2_4

3_4

4_4

Multumim Cristi Vidican ca le-ai pus pe forum si poate sa le vada tot stuparu.
danielM
 
Mesaje: 198
Membru din: 25 Feb 2011, 13:31
Localitate: Reteag , jud BN

Re: Formarea roilor la pachet

Mesajde Marian » 24 Noi 2011, 23:04

liviu1965 scrie:Ca o glumitza.....:

Ai terminat cu : pace ;)
Si ai in avatar....

ei nene avatarul e altceva :D reprezinta doar un idiom englezesc : "Flogging a dead horse"
"out of the job yet? keep buying foreign!"
inca nu esti somer? continua sa cumperi importuri !
Avatar utilizator
Marian
 
Mesaje: 10
Membru din: 17 Noi 2011, 01:39
Localitate: Curtisoara, 286m, N 45º06' , E 23º21'

Re: Formarea roilor la pachet

Mesajde Bambucha » 25 Noi 2011, 00:34

Marian scrie:practicalitatea "metodei la pachet" descrisa inclusiv in textul citat de tine consta in usurinta transportarii roiului nou format.


Domnule Marian, daca asta ati inteles dupa ce "ati citit" tonele de informatie de pe internet... va urez succes 8-)


Marian scrie:daca scoatem din ecuatie palnia si pachetul din sita in care se pune roiul, metoda ramane doar clasica metoda de inmultire. :roll:
cand se cumpara roiuri ( pe la noi ), se merge cu uleiele ( cutii de stupi ) si rame pentru ca suntem prea economi sa facem pachete de sita care oricum au o utilitate de foarte scurta durata


Incercati la anul sa formati un roi dupa metoda mai sus prezentata! va veti schimba radical optica!
"Bravo, Marcele! Ai luat și banii de pe pieptul mortului”
Avatar utilizator
Bambucha
 
Mesaje: 2785
Membru din: 23 Feb 2011, 13:38
Localitate: Bucuresti

Re: Formarea roilor la pachet

Mesajde Marian » 25 Noi 2011, 23:11

[quote="BambuchaDomnule Marian, daca asta ati inteles dupa ce "ati citit" tonele de informatie de pe internet... va urez succes 8-)

Incercati la anul sa formati un roi dupa metoda mai sus prezentata! va veti schimba radical optica![/quote]

hm, departe de a ma implica intr'o disputa fara sens.
domnilor va dau credit 100% de acum inainte am sa predic ca fiecare stupar sa formeze roiurile intr'o cutie din sita inainte de a'l pune in cutia propriuzisa a stupului.
am sa fac asta de frica pt a nu mai fi apostrofat cu "domnule Marian" ( doar o alta injuratura in camuflaj ) si apoi sa fiu ironizat cu < "ati citit" tonele de informatie de pe internet > si asta pentru ca am crezut ca sunt liber sa exprim o opinie referitoare la inutilitatea etapei intermediare a folosirii unei cutii de sita in formarea unui roi atit timp cat trimiterea la distanta nu este motivul.

in filmulete de pe "iutub" facute de stupari romani, acestia respecta aceleasi reguli de formare a roiului cu exceptia prapaditei de cutii de sita care naste atita discordie.
ei nu vor sa reinventeze roata sau sa puna din nou coada la pruna.

este ridicol cat de mult uni oameni se atasaza de o opinie ca apoi sa treaca la atacuri personale camuflate fata de cei care exprima alta opinie.

"sometimes I feel like I'm beating a dead horse"

peace bru' :ugeek:
btw, Peace is a state of harmony characterized by the lack of violent conflict :oops:
"out of the job yet? keep buying foreign!"
inca nu esti somer? continua sa cumperi importuri !
Avatar utilizator
Marian
 
Mesaje: 10
Membru din: 17 Noi 2011, 01:39
Localitate: Curtisoara, 286m, N 45º06' , E 23º21'

Re: Formarea roilor la pachet

Mesajde Bambucha » 26 Noi 2011, 01:04

Mariane, atat timp cat nu vii cu argumente care sa arate ca metoda de mai sus este gresita, toate supozitiile tale merita mult prea putina importanta!
Asa ca... peace! Chiar m-ai facut sa pierd timpul.
"Bravo, Marcele! Ai luat și banii de pe pieptul mortului”
Avatar utilizator
Bambucha
 
Mesaje: 2785
Membru din: 23 Feb 2011, 13:38
Localitate: Bucuresti

Re: Formarea roilor la pachet

Mesajde Marian » 26 Noi 2011, 01:57

Bambucha scrie:Mariane, atat timp cat nu vii cu argumente care sa arate ca metoda de mai sus este gresita, toate supozitiile tale merita mult prea putina importanta!
Asa ca... peace! Chiar m-ai facut sa pierd timpul.


ok, ultima mea replica pe tema asta.

nu respecti ROE (rules of engagement), ma iei de sus si cu ironie pt ca nu sunt de aceiasi parere cu tine.
...ca nu inteleg nimic si te fac sa pierzi timpul ca opiniile mele sunt supozitii si ca nu au importanta, etc...
nu sunt de mult timp pe forumul acesta dar sper ca asta e doar o prima experienta proasta si nu un modus operandi de pe aici.

ce poate sa fie atit de dificil de inteles din mesajul meu ca sa fie catalogat ca o supozitie neimportanta si gresita ? sau doar folosestiu cuvinte ce din coada au sa sune.
mesajul meu e clar: a te mai complica cu un box din sita si o palnie cand faci un roi e ca si cum te scarpini in ureche peste cap. nu este gresit, ci doar inutil si nu e o supozitie.
metoda asta nu aduce altceva nou si nemaifacut.

crezi ca forumisti au fugit galop sa inceapa confectionarea roielnitelor din sita intrebandu'se cum de au putut traii atitia ani fara ele ?

si daca tot ai dat la picioare cu insistenta am sa'ti intorc favorul, si asta pentru ca nu poti accepta alta opinie si pentru ca ma iei de sus :
ca multi forumisti ofer interlocuitorilor ocazia sa mi se adreseze pe nume. daca la tine in buletin scrie Bambucha inseamna ca parintii tai au un interesant simt al umorului
:ugeek:

Marian OUT
:ugeek:
"out of the job yet? keep buying foreign!"
inca nu esti somer? continua sa cumperi importuri !
Avatar utilizator
Marian
 
Mesaje: 10
Membru din: 17 Noi 2011, 01:39
Localitate: Curtisoara, 286m, N 45º06' , E 23º21'

Re: Formarea roilor la pachet

Mesajde peterneamt » 18 Dec 2011, 10:20

Amindoi aveti dreptate dar pina la un punct ,si asta pentru ca nu vreti sa taiati firul in patru . Intrebarea corecta ar fi : in ce conditii ar fi mai buna utilizarea roiurilor la pachet, comparativ cu roiul pe faguri ?
In cazul punerii albinelor in situatia de roi pe o creaca, au loc urmatoarele fenomene.........
Daca le infometam .......
Daca le-am trata de varroa....?
Cum sa realizam acelas lucru fara roi la pachet ?

Sapati dragilor.
Va urez sarbatori fericite si "Doamne ajuta miere multa".
Avatar utilizator
peterneamt
 
Mesaje: 4868
Membru din: 28 Noi 2011, 18:19

Re: Formarea roilor la pachet

Mesajde -tedy- » 18 Dec 2011, 11:03

pentru cei care cred ca este inutil sa achizitionam/confectionam cutii pt roi: un cat 1/2 + 2 'site' foarte ieftin si usor de facut, la care se poate pune si regina,se poate atasa si un hranitor pt cei care doresc.pot sa-l pun peste cuib,cat fara probleme.nu am facut palnie dar albina o scutur intr-un sac de celofan sau galeata de care o golesc in cat si pun sita SAU se poate si o sita+fund antivaroa.Pacat ca nu am poze.....
0742844185
Avatar utilizator
-tedy-
 
Mesaje: 82
Membru din: 11 Mar 2011, 17:12
Localitate: baia mare

Următorul

Înapoi la INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE



Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori