Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Fan club MER

Mesajde cristi_vidican » 30 Noi 2014, 15:43

Bambucha scrie:Iernez pe 3 corpuri, o familie puternica intrata in iarna are inainte de rapita puiet in toate cele 3 in forma de fus, incadrata de hrana, forma si arhitectura perfecta pentru o familie in opinia mea. In aceste cazuri nu este nevoie de imputerniciri, ci doar de o inversare cu scopul de "a stoarce" la maxim primele 2 sortimente de miere ale anului (dupa parerea, cele mai valoroase daca stau sa ma uit la cererea e.D). E de altfel si singura inversare care o fac in acest scop, unde scot si ramele la reciclat (au circa 3 ani de puiet). Mai adaug 2 corpuri in functie de vreme! In fine, eu sunt mai incepator, cam asa procedez eu.

Detaliază puțin te rog aici.
Care corp inversezi și unde-l pui?
Că poate nu înțeleg eu bine.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde nae » 30 Noi 2014, 16:03

In mod normal in corpul 1 de jos ai ramele pt reforma in anul 3 dar colegul a zis ceva de fus !? ,cred ca inverseaza 2 cu 3 altfel raceste cuibul (de jos in sus 1-2-3 ) .
Daca la intrare in iarna intra 1-2-3 dupa inversare are 1-3-2 , cred = sa vedem ce zice B .
Eu n-as inversa doar cu corpul ci as baga si mana : as masa puietul in catul 2-3 , o parere teoretica .
nae

Mesajde cristi_vidican » 30 Noi 2014, 16:57

ghitacusman scrie:un lucru deloc de neglijat ...........cu gratie sau fara gratie . Unele inversari se pot face fara dureri de cap daca folosesti gratia .

Tocmai mi-am cumpărat (de Black Friday) 45 de hannemanuri. :lol:
Cred că nu avem nimic de câștigat dacă lucrăm mai mult, când putem lucra mai puțin și cu aceleași rezultate, ba poate chiar mai bune.
Coroborat cu MER-ul merg foarte bine izgonitorul și suflanta.
Iar pentru a folosi suflanta, chiar și izgonitorul, gratia e absolut necesară.
cristi_vidican

Mesajde Bambucha » 30 Noi 2014, 17:11

http://stuparulvesel.sunphoto.ro/2014_1 ... n_stup_mer

Forma fusiforma: 5-6 r puiet c3, 6-7 puiet in c2, 4-5 in c1, echivalent a 8-9 rame puiet Dadant, deci nu 3 corpuri de puiet. Eu iau c1 si-l pun sus in locul lui c3 pentru a face tranzitia ulterioara catre c4 si c5. Undeva in timpul salcamului c3 se elibereaza de puiet si rezulta miere, daca vremea tine cu noi desigur...Cred ca am mai descris prin acest topic cum fac eu. Mai exista si cazuri rare in care familia a intrat la ghem pe 8-9 intervale cu matca foarte buna... acolo nu mai fac nimic ci doar descarc.
Nae nu exista riscul de racire a cuibului in aceasta faza, deja ai peste 4-5 kg de albina noua in acest moment, si te apropii de punctul critic. Trebuie sa pici pe cules. Urgent!
Fac aceasta operatie deoarece c1 este singurul corp unde mai exista putin spatiu, unde pot reforma rame vechi si pot pune rame la crescut in acelasi timp, si pentru a mai infrana un pic inertia familiei de a da in clocot. Si da, mai folosesc si cate o gratie insa nu pentru mult timp.
Cristi, tu cum procedezi?
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde Bambucha » 30 Noi 2014, 18:12

N-am precizat nicaieri 91 % :(
De altminteri si dadantii in aceasta primavara se urcau pe pereti cu puietul la sfarsit de aprilie... nu numai la mine dar si la alti colegi. Si ca sa mai tai din ele... probabil ca in aprilie 2015 voi avea o alta situatie in stupina.
Referitor la lada... greutatatea unui corp MER cu rame goale fara albina, fara nimic, este de 7 kg. Poate sunt colegi ce folosesc acelasi tip de lada ca a mea si pot confirma!
Asta e! Sanatosi sa fim.
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde patrascu » 01 Dec 2014, 01:43

Învaţă din greşelile altora, viaţa este prea scurtă pentru a le face tu însuţi pe toate.
patrascu

Mesajde alt stupar » 01 Dec 2014, 10:32

Astia-s cu vaca. Cei din filmul pus de Patrascu.
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde patrascu » 01 Dec 2014, 11:09

alt stupar scrie:Astia-s cu vaca. Cei din filmul pus de Patrascu.

Nu am MER dar in sezonul urmator o sa il incerc.Nu intelegeam ce "ciorba" fac astia si de aceea am postat filmul aici.
Învaţă din greşelile altora, viaţa este prea scurtă pentru a le face tu însuţi pe toate.
patrascu

Mesajde cristi_vidican » 01 Dec 2014, 11:55

patrascu scrie:

Nu am MER dar in sezonul urmator o sa il incerc.Nu intelegeam ce "ciorba" fac astia si de aceea am postat filmul aici.

Cred că acest topic e cel mai bun pentru postarea tuturor tâmpeniilor. Mai aveți?
cristi_vidican

Mesajde patrascu » 01 Dec 2014, 12:07

cristi_vidican scrie:
patrascu scrie:

Cred că acest topic e cel mai bun pentru postarea tuturor tâmpeniilor. Mai aveți?

Am explicat oarecum ca ce am vazut imi depasea logica si am postat sa va dati cu parerea cei care folositi sistemul. Sa fii sanatos!
patrascu

Mesajde cristi_vidican » 01 Dec 2014, 12:09

Bambucha scrie:Cristi, tu cum procedezi?

Eu inversări nu prea fac. Am făcut de probă, să văd cum merg lucrurile și nu am fost convins că merită.
Am ridicat acest subiect că poate vine cineva și demonstrează din practica lui că există chichițe care nu le știm și poate mai descoperim ceva.
Scopul meu cu MER-ul este să-l iernez pe 3 corpuri. Primăvara poate fi redus pe 2 dacă vreau să reformez corpul de jos sau dacă populația impune asta.
Având în vedere că abordez și culesul de rapiță, cred că acel corp 1 cu puiet pus în poziția 3 cu gratie dedesubt, ar cam încurca lucrurile la rapiță.
Știu că mulți nu agreează cuibul pe 3 corpuri, mai ales cei care se plimbă prin pastorale, dar un astfel de stup rupe la cules. Am avut câțiva formați așa și rezultatele au fost foarte frumoase.
Posibil ca la acest stup să ne putem juca cu C1 - C2, inversându-le când matca ar avea nevoie de spațiu, știind că la un astfel de cuib, C1 e mai neglijat pentru pontă.
Un MER pe 3 corpuri va avea rezerve foarte bune de miere și păstură, ceea ce-l face pregătit pentru orice criză.
Dar, să nu vorbim încă de cuibul pe 3 corpuri pt că va fi următorul subiect supus discuției.
cristi_vidican

Mesajde Dila Daniel » 01 Dec 2014, 12:20

cristi_vidican scrie:
patrascu scrie:

Cristi,dar si Adrian sau altii care folositi sistemul
Topicul se vrea unul de a discuta "orice" despre MER,nu doar in a se "etala" in smecher sau mafalda(asa e vorba :) ),aia care au deja experienta in lucrul cu astfel de model
"Tampenii" pentru unii,sunt neclaritati pentru altii care vor sa descopere,sa invete,sau sa treaca pe acest model.
Daca sunteti plictisiti de subiect,nu postati.Dar daca o faceti,faceti-o din suflet si din dorinta de a impartasii si altora.
De exeplu in filmuletul pus de Patrascu...tu Adrian vi si spui ca aia sunt cu vaca.
Un potential interesat de sistemul MER, este muuuult mai ajutat daca explici de ce,chiar daca ai credibilitate.Nu este suficient sa afirmi,ci trebuie explicat si in ce consta "ciorba"(vaca)
Tu Cristi,ce "tampenii" vezi scrise?-spune-le cu subiect si predicat si argumenteza!
Personal,am mai spus dar repet,nu sunt interesat de sistem pana nu va fi mierea la acelasi pretz,indiferent de sortul ei.
Insa,ma deranjaza atitudinea asta de "secretomanie" de "carcoteala" de "plictiseala" de "arogantza",de "superioritate" in unele raspunsuri date in "dorul lelii" atat de voi,cat si de altii...(in general pe forum) :mrgreen:
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde cristi_vidican » 01 Dec 2014, 12:45

Dila Daniel,
recunosc, ai dreptate, nu trebuie să avem o atitudine superioară față de nimeni.
Dar, eu încerc să fac o discuție aici pe subiect.
Am scris asta când am lansat discuția.
Acest topic e cel mai legat de inima mea și vreau să putem discuta despre MER, ca, oricine să poată beneficia din experiența noastră colectivă.
Încerc să stimulez oferirea de informație pt că forumul actual este un facebook al apicultorilor și, sincer, nu-l văd foarte bine în viitor dacă se merge în acestă direcție.
Dar, de când am deschis această discuție, de 2 ori s-a intervenit cu subiecte off topic.
tu m-ai tras odată de mânecă să raportez și să fac curat în topicul pe care-l „păstoresc”
Probabil că era mai bine să raportez.
Îmi doresc să nu deviem de la subiect, fiecare a înțeles ce trebuie.
Mergem mai departe cu subiectul inversării corpurile!
cristi_vidican

Mesajde Dila Daniel » 01 Dec 2014, 12:56

cristi_vidican scrie:(...) să raportez și să fac curat în topicul pe care-l „păstoresc”
(...)

si imi mentin recomandarea. :)

vis-a vis de inversarea corpurilor la MER,si vorbesc doar teoretic.
nu asi face altceva,decat sa intervin cu cat gol,mereu sub primul corp de la sol, si in culesuri bune,in functie de timp,chef si posibilitati fizice(deci optional),asi intercala cat sub primul care este doar cu miere.
Asi aplica spartul cuibului cu alt cat,in caz de fortza majora,dar asa, cred ca niciodata nu asi "pitrocii" corpurile ce formeaza cuibul.

concret,unde gresesc si de ce?(daca gresesc)
intrebare pentru toti cei ce se simt in masura sa spuna si bineinteles daca vor sa o faca.
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde cristi_vidican » 01 Dec 2014, 13:16

Dila Daniel scrie:asi intercala cat sub primul care este doar cu miere.

Am făcut asta anul acesta și iată cum am făcut și ce a ieșit ...
am dat odată un corp de 1/2 cu rame la crescut. Era pe finalul culesului de salcâm, dar încă mai venea pe urdiniș.
Am dat unui stup ce arăta bine. Și, n-a durat mult și acel corp a fost umplut cu ... PUIET. :D
Evident că C1 a fost abandonat de matcă, dar acel stup n-a mai intrat în friguri fără să mai intervin deloc la prevenirea roirii (deși tocmai asta am făcut :D )
Am făcut la FS cu alt stup și am obținut același rezultat - tot puiet în corpul pus la crescut deasupra cuibului și sub corpul cu miere
cristi_vidican

Mesajde Dila Daniel » 01 Dec 2014, 13:43

bun,dar daca ai hanneman peste cuib,ai rezolvat problema.
Cu stima D.D.
Dila Daniel

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR