Gabriel.alexandru scrie:Salutare,
Sunt incepator, recunosc ca nu am citit toate post-urile legate de iniernare, insa as vrea sa obtin o parere avizata despre modalitatea mea de invelire a stupilor. Am postat o poza in acest sens.
Solutia este una inspirata din filmuletele lui Dan Margarit. Am folosit o prelata auto, captusita cu vatelina ca invelitoare laterala. Sub acoperis am folosit o perna din fulgi de polistiren iar acoperisul este din osb vopsit.
Toti cei patru stupi sunt pe doua corpuri 1/1 si cat de 3/4, restranse la maxim 4-5 rame pe corp cu coronite sanatoase.in total, fiecare stup are 8-10 rame dispuse 4+4 sau 5+5. Mentionez ca am restrans ramele goale.
In fiecare stup, dupa diafragma am pus polistiren expandat de 5 cm de sus pana jos si am blocat urdinisul pe portiunea golului. Mentionez ca golurile in stupi le-am lasat in exterior.
In podisor, dupa diafragma cu plasa am pus deasemenea polistiren de 5 cm decupat in jurul aerisirilor de pe "fatade".
Aerisirile de tip buzunar ce se vad corespund cu aerisirile din podisor.
Ingrijorarea mea este daca nu cumva am creat un deficit de ventilatie.in momentul de fata Nu stiu cum sa-mi dau seama de acest lucru sau la ce indicii ar trebui sa fiu atent.
As aprecia o parere din partea unui apicultor cu experienta.
Salutare,
In legatira cu temerea de lipsa de ventilatie am facut o investigatie inginereasca. Am montat atat in exterior cat si deasupra ramelor din corpul superior cate un data logger. Din cate am mai citit, un nivel de maxim 60% umiditate este normal. Am atasat graficul.
De data asta am alta nedumerire: profitand de teperaturile crescute, am decis sa deschid stupii. La 3 din 4 am gasit albinele ghem in al 2-lea corp,sub plasa. Daca infofolirea mea a creat un climat care favorizeaza un astfel de comportament, cum se explica faptul ca in stupul cel albastru albinele stau in primul corp.
Nu in ultimul rand, va intreb: este in regula ca albinele sa stea deja in corpul de sus? Care ar fi motivul si ce as putea face?