Ethanol..............................Bioactive compounds1, μg/mL....................................Total content of phenolic compounds2... mg/mL
..................Caffeic acid.....Ferulic acid.....Pinocembrin.....Pinostrobin.....Chrysin................GAE.................PGE
60%............6.20 ± 0.09.....8.05 ± 0.15.....0.74 ± 0.07.........0.76 ± 0.02.....1.85 ± 0.10.....8.88 ± 0.26.....16.52 ± 0.22
70%............4.06 ± 0.10.....5.61 ± 0.11.....2.56 ± 0.09.........0.67 ± 0.02.....2.43 ± 0.09.....9.17 ± 0.26.....29.19 ± 0.68
80%............3.38 ± 0.08.....4.45 ± 0.09.....2.63 ± 0.05.........0.78 ± 0.02.....2.72 ± 0.09.....9.57 ± 0.21.....27.44 ± 0.34
96%............3.24 ± 0.08.....2.56 ± 0.10.....1.55 ± 0.04.........0.74 ± 0.03.....2.31 ± 0.11.....9.07 ± 0.61.....32.70 ± 0.57
1 HPLC-DAD-MS method.
2 Spectrophotometric method.Concluzii: Cele mai multe preparate din propolis sunt bazate pe extracte etanolice din propolis, solventul influenţează compoziţia extractului.
O concentraţie de etanol de peste 70% asigură un grup mai mare de compuşi bioactivi, prin urmare, se poate recomanda pentru prepararea extractelor etanolice de propolis.
activitatea antioxidantă a extractelor etanolice de propolis a fost investigată folosind 2,2 - difenil - 1 - picrylhydrazyl
( DPPH ) metoda de inactivare a radicalilor liberi care a aratat o activitate relativ mare a probelor din test. Din acest motiv, preparatele produse din această materie primă naturală pot fi utilizate ca un mijloc eficient de prevenire şi ca un tratament adiţional valoros pentru bolile cauzate de radicalii liberi.
Analiza corelativă a arătat ca activitatea antioxidantă a extractelor de propolis are cea mai mare legătură cu conţinutul compuşilor individuali - acizii ferulic şi cafeic - în condiţiile de test influenţate de solvent. Rezultatele confirmă faptul că acidul fenolic poate fi folosit ca marker pentru standardizarea propolisului brut şi a preparatelor obţinute.
Sursa:The influence of solvent on the quantity and antioxidant activity of ethanolic extracts of Lithuanian propolis;
http://www.lmaleidykla.lt/publ/0235-7216/2010/2-4/118-122.pdfLocalizarea geografică: Chemija, Lituania
Data: 2010
.................Total fenoli...........Total flavonoide
Propolis (96%) 2180.45 (RSD 3.9%) 415.03 (RSD 4.3%)
Propolis (70%) 2312.44 (RSD 3.8%) 494.23 (RSD 4.2%)
Este interesant de observat ca activitatea antioxidanta din extractul de propolis cu etanol 70% a fost mai mare comparat cu etanolul la 96%. Aceasta scadere in activitatea antioxidantilor se poate datora solubilitatii anumitor compusi antioxidanti cu un potential de mai buna solubilitate in apa.
Sursa: Comparative evaluation of the polyphenol composition and antioxidant capacity of propolis and Echinacea purpurea
Silviya S. Georgieva, Valentina L. Christova-Bagdassarian, Maria S. Atanassova, Institute of Chemical Engineering, Bulgarian Academy of Sciences; National Center of Public Health and Analysis, Department “Food Contact Materials”;
Metallotechnica Ltd.; Sofia, BulgariaLocalizarea geografică: Sofia, Bulgaria
Data: 28 mai 2013
Premise:
Concentraţiile de etanol(alcool) folosite au fost de: 20, 40, 60, 70, 80 şi 96%.
Cantitatea de compuşi fenolic a fost analizata după: 0.5, 1, 2, 3, 4, 6, 9 şi 12 luni
[i]Capacitatea antioxidantă a fost determinata dupa 12 luni.
Cele mai mari cantitati de compusi fenolici au fost obtinuti cu etanol cu concentratii cuprinse intre 70% - 80%.
Cea mai mare cantitate de compusi fenolici au fost obtinuti in 2 luni.
La extractia antioxidantilor folosirea etanolului intre 40%-95% a avut aceleasi concentratii.
Aceste rezultate indica ca timpul optim de maceratie pentru propolisul finlandez este de nu mai mult de 2 luni.
Cu o perioada de macerare mai scurta valabilitatea produsului poate fi crescuta.[/i]Sursa: http://www.uef.fi/documents/1758618/2108394/posterisalonen041113.pdf/8ef5cab8-f34a-4b13-a029-516bdd3a9cc9
Localizarea geografică: Finlanda [i]Data: 2012
Concentratiile mai mari de 10% conform Trucheva at al. (2007) sunt inutile, ducand doar la pierderi de solvent si energie.
Cantitati semnificative de flavonoide si de acid caffeic au fost detectate in extractele de propolis romanesc, folosind in special etanol concentrat ca solvent.
Extractele din propolis obtinute la temperaturi scayute pentru mai mult timp au concentratii mai mari de flavonoide comparate cu cele obtinute la temperaturi ridicate intr+o perioada mai scurta de timp.
Cele mai bune rezultate in evaluarea activitatii antioxidante au fost obtinute in cazul etanolului de 60% comparativ cu cel la 96%.
Sursa: http://www.chemicalbulletin.ro/admin/articole/14305art_13%2856-60%29.pdf
Localizarea geografică: Romania, Timisoara [i]Data: 2008
Daca ne gândim la tinctura de propolis vorbim de mai multe concentrații, bazate pe o unitate de măsură. Având in vedere ca 1 l de apa(aprox 1 kg) nu are aceeași masă ca 1 l de alcool etilic (etanol) de 96% (aprox 800 gr). Presupunând ca turnăm alcool pur(95.6 %) peste un organism unicelular, alcoolul va penetra peretele celulei al organismului din toate direcţiile, coagulând proteina imediat în spatele peretelui celular, bariera de proteină coagulată va împiedica alcoolul de a penetra celula mai departe, şi coagularea va înceta. În acel moment celula va intra în conservare dar nu va muri. În condiţii favorabile celula va reîncepe să funcţioneze. Dacă alcool cu o concentraţie de 70 de grade este turnat pe un organism unicelular, atunci alcoolul diluat va coagula de asemenea proteina, dar cu o rată mai mică, în aşa fel încât va penetra total celula înainte ca coagularea proteinei să-i poată bloca efectul, în acel moment celula este coagulată iar organismul moare.